Malariakaart Vietnam – Pillen nodig? & Zika, Dengue en muggen tips

Voordat je op reis gaat is het belangrijk om te weten of er Malaria in Vietnam is en in welke gebieden. Wat moet je er tegen doen om jezelf te beschermen? Daarnaast kunnen muggen in Vietnam ook nog andere ziektes overdragen zoals Dengue (knokkelkoorts) en het Ziga. Hier lees je alles over malaria en muggen in Vietnam, maar voordat je op reis gaat is het ook belangrijk om je huisarts advies te vragen.

Malaria in Vietnam

Veel delen van Vietnam, met name stads- en kustgebieden zoals Danang, Hanoi, Ho Chi Minh City en Nha Trang, hebben vrijwel geen risico op malaria. Voor sommige plattelandsgebieden is er echter een risico. Hier wordt geadviseerd om goede antimuggenmaatregelen te nemen een noodbehandeling mee te nemen.

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet overgebracht door de beet van een besmette mug. Het belangrijkste symptoom van malaria is koorts, maar algemene symptomen kunnen zijn hoofdpijn, diarree, hoesten of rillingen. Diagnose kan alleen worden gedaan door een bloedmonster te nemen.

Vergeet niet dat malaria dodelijk kan zijn. Vraag medisch advies aan je huisarts voordat je op reis gaat.

Malariakaart Vietnam

Bekijk hieronder de Malariakaart van Vietnam om de risicogebieden te zien.

Malaria kaart Vietnam

Malariapillen nodig of niet?

Gebieden met malaria zijn grotendeels beperkt tot de landelijke regio’s die grenzen aan Laos en Cambodja, de centrale hooglanden en provincies ten zuiden van Ho Chi Minh City. In stedelijke gebieden zoals Hanoi en Ho Chi Minh-stad, de Mekong Delta en de kustvlaktes is er een laag risico op malaria. Anti-malariamedicatie kan worden aanbevolen aan mensen die risicogebieden buiten de gebaande paden bezoeken, maar voor degenen die op de toeristische paden blijven tussen Hanoi en Ho Chi Minh City langs de kust, kunnen overwegen of de bijwerkingen van anti-malariamedicijnen het kleine risico om de ziekte op te lopen waard is. Het is wel handig om een noodbehandeling Malaria mee te nemen, met name als je van de gebaande paden af gaat. Raadpleeg jouw huisarts voor advies.

Dengue (knokkelkoorts)

Malaria is de bekendste ziekte is die door muggen worden overgedragen, maar Dengue, ook wel knokkelkoorst genoemd, is een veel groter probleem in Zuidoost Azië. Het komt vaker voor in stedelijke gebieden en tijdens het regenseizoen. Veel mensen in Vietnam worden elk jaar in het ziekenhuis opgenomen met knokkelkoorts, maar het sterftecijfer is minder dan 0,3%. Aangezien er geen vaccin beschikbaar is, kan dit alleen worden voorkomen door muggenbeten te voorkomen. De muggen steken vooral overdag. Draag daarom kleding en gebruik anti-muggenwerende middelen (met DEET).

Symptomen zijn onder meer hoge koorts, hevige hoofdpijn en lichamelijke klachten. Sommige mensen ontwikkelen huiduitslag en ervaren diarree. Er is geen specifieke behandeling, alleen rust en paracetamol; neem geen aspirine omdat het de kans op bloedingen vergroot. Ga naar een arts om gediagnosticeerd en gecontroleerd te worden.

Zikavirus

Dezelfde mug die dengue verspreid kan ook het Zikavirus overdragen. Zuidoost-Azië is een van de plekken waar het het Zika-virus is gevonden, maar je kunt het geen epidemie noemen. Het meest getroffen land is Thailand met slechts zeven gevallen tussen 2012 en 2014 en Cambodja, Indonesië, Maleisië en de Filipijnen hebben sinds 2010 één geval van het Zikavirus gemeld.

Tips beschermingen tegen muggen in Vietnam

  • Gebruik anti muggen producten met DEET om te voorkomen dat je gestoken wordt. 
  • Draag lange mouwen en een broek in lichte kleuren. Muggen komen meer op donkere kleding af.
  • Slaap onder een klamboe (wanneer dat aanwezig is).
  • Kies accommodatie met ramen en ventilatoren of airconditioning.
  • Blijf schoon, want muggen komen op lichaamsgeur en zweet af.
  • Zoet geurende parfums in zeep, shampoo en lotion zullen meer bijten aantrekken.
Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.