Online Visum On Arrival voor Vietnam aanvragen

Hoe werkt het

Als je naar Vietnam reist ben je verplicht om over een geldig visum te beschikken. Het visum dat je online kunt aanvragen is het visum on arrival.

Na aanvraag ontvang je binnen twee werkdagen een autorisatiebrief waarmee je jouw visum op het internationale vliegveld in Vietnam af kunt halen. Via deze weg hoeft je dus niet naar de Vietnamese ambassade.

Visa On Arrival is (tijdelijk?) gestopt door de Vietnamese immigratiedienst

Sinds begin 2022 is de Vietnamese immigratiedienst gestopt met het uitgeven van Visa On Arrivals. Op dit moment is het alleen mogelijk om een e-visum aan te vragen van maximaal 1 maand. Lees hier meer over het e-visum.

Wat is een Visa On Arrival?

Visa on Arrival (VOA) of Visum bij aankomst is een alternatieve manier om een ​​visum voor Vietnam te krijgen, naast de traditionele manier om een ​​visum te krijgen bij de Vietnamese ambassade.

Met dit soort visum moet jij, “de visumaanvrager”, een online aanvraag indienen voor een goedkeuringsbrief (autorisatiebrief), die functioneert als officiële toestemming. Hiermee kan je vliegen naar Vietnam en het officiële visum laten stempelen op de luchthaven van aankomst in Vietnam. Om een ​​visumstempel te krijgen, dien je je Vietnam-goedkeuringsbrief in samen met je paspoort (minstens 6 maanden geldigheid), twee pasfoto’s, een ingevuld visumaanvraagformulier en contactgeld voor de stempelkosten bij de immigratiedienst op de luchthaven.

Welk soort visum heb ik nodig?

Je kunt kiezen voor een single of een multiple entry visum.

 • Single entry: Met een single entry visum is het toegestaan één keer naar Vietnam te reizen binnen de geldigheid van het visum.
 • Multiple entry: Als je voor een multiple entry visum kiest kun je meerdere keren naar Vietnam reizen binnen de geldigheid van het visum.

Daarnaast kan je kiezne voor een visum voor 1 maand en een visum voor 3 maanden, waarmee je respectievelijk maximaal 1 maand en maximaal 3 maanden in Vietnam mag verblijven.

Autorisatiebrief

De Visumgoedkeuringsbrief Vietnam (autorisatiebrief) is een document uitgegeven door de Vietnamese Immigratiedienst (Ministerie van Openbare Veiligheid van Vietnam). Het functioneert als een officiële toestemming die de eigenaar(en) toestaat om aan boord van de vlucht naar Vietnam te gaan en een visum op het paspoort gestempeld te krijgen bij aankomst op de luchthaven van Vietnam.

Hieronder volgt een voorbeeld van een visumgoedkeuringsbrief:

visum autorisatiebrief Vietnam
Voorbeeld autorisatiebrief
groep autorisatiebrief Vietnam
Wanneer je geen privé autorisatiebrief aanvraagt, wordt jouw aanvraag samengevoegd met andere reizigers.

De autorisatiebrief of approval letter is opgesteld in het Vietnamees. Via deze brief wordt het je toegestaan om “on arrival” een visum af te halen. Er bestaan twee varianten van deze brief: de openbare- en gesloten variant. Bij de openbare variant worden meerdere reizigers (niet noodzakelijkerwijs van hetzelfde gezelschap) uitgenodigd. Bij een gesloten- of privé brief, staat enkel jouw naam of jouw gezelschap op de brief. Wij maken altijd gebruik van de privé brief, zodat jouw gegevens niet gedeeld worden met derden.

De levertijd van het visum voor Vietnam bedraagt maximaal twee werkdagen. Vaak ontvang je het visum echter al na één dag, snel en makkelijk.

Welke documenten heb ik nodig?

Voor de online aanvraag heb je geen documenten nodig; dit betekent dat je geen documenten hoeft in te scannen en te mailen of per post hoeft te versturen.

Bij aankomst in Vietnam dien je de volgende documenten te laten zien:

 • Je paspoort
 • Visum autorisatiebrief
 • 1 pasfoto
 • Visumaanvraagformulier Vietnam
 • Contant geld voor stempelkosten

Kosten voor Visa On Arrival

Om je visum voor Vietnam bij aankomst te ontvangen, moet je twee verschillende toeslagen betalen: servicekosten en stempelkosten.

 • De servicekosten worden online aan localvietnam.nl betaald om de visumgoedkeuringsbrief te ontvangen. De totale kosten hangen af van het visum dat je nodig hebt, het aantal aanvragers en de verwerkingstijd.
 • De stempelkosten word op de luchthaven bij aankomst betaald aan de immigratiedienst. Je betaalt $25 voor single entry visa en $50 voor mutiple entry visa.
Type visumNormaal
(3 werk dagen)
Snel
(1 werk dag)
Heel snel (4 werk uur)Urgent
(2 werk uur)
Stempel-kosten
Bij aankomt
1 maand single entry€12+ €10 + €16 + €60$25
1 maand multiple entry€14 + €10 + €16 + €60$50
3 maanden single entry€16$25
3 maanden multiple entry€20$50

Meer weten over de kosten voor Visa on Arrival?

Vietnam Visum On Arrival  aanvragen

Vietnam visum on arrival aanvragen

1. Vraag jouw visum autorisatiebrief aan

Neem 5 minuten om het online formulier in te vullen, met de volgende vereiste informatie:

 • Volledige naam – Hetzelfde als in het paspoort
 • Geboortedatum
 • Nationaliteit
 • Paspoortnummer
 • Datum van aankomst
 • Soort visum
autorisatiebrief visum on arrival

2. Ontvang autorisatiebrief via e-mail

Na 3 werkdagen (normale service);

 • Ontvang jouw visum autorisatiebrief via e-mail (bijgevoegd met visumaanvraagformulier)

Vervolgens moet je:

 • Print deze brief en het formulier,
 • Vul het Vietnamese visumaanvraagformulier in,
 • Bereid 1 pasfoto van 4x6cm en contant geld voor de stempelkosten,
 • Bundel alle bovengenoemde zaken samen met jouw paspoort.
Visum stempelen on arrival

3. Krijg visum gestempeld bij aankomst

Ga bij aankomst op het vliegveld naar de Visum On Arrival balie (VOA) en presenteer de documenten, waaronder:

 • Je paspoort
 • Visum autorisatiebrief
 • 1 pasfoto
 • Visumaanvraagformulier Vietnam
 • Contant geld voor stempelkosten

Als je je paspoort terugkrijgt bij de VOA-balie, ga je door de immigratie, waar een immigratiebeambte je visum in je paspoort laat stempelen. Verzamel je koffers en geniet van je tijd in Vietnam.

Belangrijk om te weten

 • Een visum on arrival is geen optie als je in Vietnam over land wilt binnenkomen.
 • Je kunt voor een visum on arival alleen terecht op de vliegvelden van Ho Chi Minh City, Hanoi, Da Nang en Nha Trang.
 • Jouw autorisatiebrief is niet het daadwerkelijke visum. Je geeft deze brief bij aankomst op het vliegveld aan de immigratie balie en daar krijg je na het betalen van de stempelkosten $25 of $50 jouw visum.
 • De volgende visums zijn verkrijgbaar: 1 maand single entry, 1 maand multiple entry, 3 maanden single entry en 3 maanden multiple entry.

Veel gestelde vragen over Visum On Arrival in Vietnam

Wat als ik mijn luchthaven van aankomst in Vietnam zou veranderen?

Dit maakt helemaal niets uit. De visum autorisatiebrief (om visum op te halen bij aankomst) werkt op alle 5 internationale luchthavens van Vietnam (Noi Bai in Hanoi, Cat Bi in Hai Phong, Da Nang in Da Nang, Cam Ranh in Khanh Hoa en Tan Son Nhat in Ho Chi Minh City). U kunt uw aankomst tussen die luchthavens wisselen en het visum zonder problemen laten afstempelen.

Wat als ik nog niet weet wanneer ik precies naar Vietnam reis tijdens het invullen van mijn aanvraagformulier de het visumautorisatiebrief?

Het maakt helemaal niets uit. In het geval dat je nog steeds niet zeker weet wat jouw reisdata zijn, kun je de geplande datums opgeven wanneer je het online aanvraagformulier van VOA Vietnam invult.  Maar let alsjeblieft wel op dat je Vietnam later kunt binnenkomen dan de opgegeven aankomstdatum, maar dat je niet eerder kunt binnenkomen, dus denk goed na voordat u uw datums in het formulier invoert

Moet ik contact opnemen met de Vietnamese ambassade als ik de autorisatiebrief heb?

Nee. Wanneer u Vietnam visum on arrival gebruikt (of VOA Vietnam), heeft u niets te doen m.b.t. de Vietnamese ambassade voor uw visum voor Vietnam.

Nadat je de autorisatiebrief per e-mail hebt ontvangen, hoef je deze alleen samen met het bijgevoegde Vietnam visumaanvraagformulier (voorheen bekend als Entry and Exit Form) uit te printen en krijgt je het paspoort gestempeld bij aankomst op de luchthaven van Vietnam door deze formulieren te tonen, origineel paspoort, foto’s en het betalen voor het stempelen.

Moet ik documenten aantonen om een autorisatiebrief voor een visum voor Vietnam aan te vragen?

Nee. Je hoeft geen document te tonen wanneer je online een autorisatiebrief aanvraagt voor het Vietnamese visum, je hoeft alleen jouw gegevens te verstrekken, waaronder:

 • Jouw contactgegevens (naam, e-mailadres);
 • Jouw reisdata;
 • Informatie van de aanvrager (volledige naam, paspoortnummer, geslacht, nationaliteit, geboortedatum en uiterste gebruiksdatum van het paspoort).

Wanneer moet ik bij een visum on arrival aanvragen voor Vietnam?

Visum On Arrival is alleen voor mensen die per vlucht naar Vietnam reizen. U kunt het alleen gebruiken als u met het vliegtuig naar Vietnam reist.

Hoelang van te voren moet ik een autorisatiebrief voor een Vietnam visum aanvragen?

Houd rekening dat een normale aanvraag 2-werkdagen kost. In het weekend is de Vietnam Immigratie gesloten. Daarnaast zijn er ook spoedaanvragen mogelijk van 1 dag, 4 uur en 2 uur (ook alleen mogelijk tijdens werkuren). Houd er dus rekening mee om jouw aanvraag op tijd in te dienen.

Kan ik Vietnam eerder binnenkomen dan mijn toegestane aankomstdatum in de visumgoedkeuringsbrief?

Nee, je kan het niet. Later is wel toegestaan, maar eerdere binnenkomen is niet mogelijk. Als jij jouw plan wijzigt en Vietnam eerder wilt binnenkomen dan de toegestane aankomstdatum, wordt je geadviseerd een nieuwe visumgoedkeuringsbrief aan te vragen.

Kan ik Vietnam later verlaten dan de uitgangsdatum die is toegekend in mijn visumgoedkeuringsbrief?

Nee, je kan dat niet. Eerder is natuurlijk toegestaan, maar bij een later vertrek is dat niet mogelijk. Als je langer dan de vervaldatum van jouw visum wilt blijven, wordt je aangeraden een visumverlenging aan te vragen.

Kan ik een Visa On Arrival gebruiken voor mijn aankomst over land of over zee?

Nee, dat is niet mogelijk. Bij een Vietnam Visa On Arrival is alleen van toepassing op vliegreizen, aangezien de visumaanvragers een visumstempel moeten krijgen op de luchthaven van aankomst in Vietnam. Als je over land Vietnam wilt binnenkomen, wordt je geadviseerd om contact op te nemen met de dichtsbijzinde Vietnamese ambassade / om een ​​visum aan te vragen.

Wat is het verschil tussen een visum voor een enkele binnenkomst en een visum voor meerdere binnenkomsten?

Er is een groot verschil tussen een enkelvoudig inreisvisum en een meervoudig visum voor Vietnam:

 • Visum voor een enkele binnenkomst: je mag eenmalig Vietnam binnenkomen tijdens jouw geldigheidsduur van het visum. Nadat je Vietnam hebt verlaten, wordt jouw visum automatisch ongeldig.
 • Meervoudig visum: je kunt Vietnam vele keren binnenkomen en verlaten tijdens de geldigheid van het visum.

Kan ik voor stempeldiensten in VND betalen?

Ja, dat kan. Je kunt betalen voor stempeldiensten in VND of AUD, SGD, etc. maar USD wordt sterk aanbevolen om onevenwichtige wisselkoersen op de luchthaven te voorkomen.

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.