Vietnamees nieuwjaar – 10 tips voor reizen tijdens TET

Tet is de belangrijkste vakantie van Vietnam, maar als reiziger kun je teleurgesteld zijn als alles niet is wat je verwacht. Vietnamees nieuwjaar, of Tet, volgt dezelfde Lunar jaar (maankalender) die wereldwijd Chinees Nieuwjaar viert. Dus op dezelfde dag dat de wereld Chinees Nieuwjaar viert, vieren de mensen in Vietnam Tet.

Omdat je door de festiviteiten moeilijker kunt reizen, kun je hier tips lezen en wat je kunt verwachten, tijdens het reizen gedurende Vietnamees Tet Nieuwjaar.

Wanneer is Tet Nieuwjaar?

JaarDatum
20221 februari
202322 januari
202410 februari
202529 januari

Hoe lang duurt de vakantie?

Er zijn 3 officiële feestdagen, maar Vietnamezen krijgen een week vakantie (7 dagen). Houd er dus rekening mee dat onderstaande Vietnamees nieuwjaar tips voor de gehele 7 dagen gelden.

Tips voor reizen tijdens Tet Holiday

Officieel hebben Vietnamese 7 vrije dagen, wat voor enige ongemakken tijdens jouw reis kan zorgen. Hier is wat advies voor een soepel verblijf:

Visum afhandeling

Visum

Gedurende de hele vakantie (7 dagen) zijn ook overheidsinstanties dicht. Dit betekent dat de Vietnamese immigratiedienst geen e-visa en autorisatiebrieven voor een visum on arrival verwerkt. Wees dus op tijd met de aanvraag van een Vietnam visum! Via Local Vietnam is het mogelijk om een visum on arrival autorisatiebrief aan te vragen binnen 2 werkuren.

Vervoer

Dit is een van de grootste zorgen die de meeste vakantiegangers lijken te hebben. Omdat Tet een tijd is voor gezinshereniging, neemt de vraag naar transport daarom waanzinnig toe. De meeste tickets zijn maanden voor Tet volgeboekt en het kan zijn dat je twee of drie keer meer moet uitgeven aan de kosten voor transport en ook vertraging oploopt.

verkeer tijdens Vietnamees Tet nieuwjaar
Verkeer uit de Mekong Delta terug naar Ho Chi Minh City aan het einde van de Tet vakantie

Vluchten

Boek vliegtickets zo snel mogelijk, vooral voor binnenlandse vluchten tussen grote steden (Ho Chi Minh – Ha Noi, Ho Chi Minh – Da Nang en vice versa), of anders moet je mogelijk 5x zoveel betalen voor een ticket.

Als je vertrekt vanaf de luchthaven Tan Son Nhat in Ho Chi Minh City, moet je 5 of 6 uur van tevoren klaarstaan, want het verkeer onderweg zal ongelooflijk zwaar zijn en je kunt uren in de rij staan ​​om in te checken (stap uit de taxi en loop naar de luchthaven als de situatie niet verbetert). Neem een ​​boek of iets mee om de tijd te doden, want je vlucht kan uren worden vertraagd, vooral bij goedkopere luchtvaartmaatschappijen, zoals Vietjet en Jetstar, die meer vertragingen lijken te hebben dan Vietnam Airlines.

Voor het nieuwe jaar zijn vluchten van het noorden naar het zuiden meestal minder druk, en vluchten van het zuiden naar het noorden zijn minder druk na de vakantie.

Lees meer: binnenlandse vluchten in Vietnam boeken

Treinen

Een treinkaartje krijgen is nog stressvoller dan vluchten en het is bijna onmogelijk om gedurende deze tijd op het treinstation een kaartje te krijgen, dus boek het zo vroeg mogelijk; Net als vluchten zijn de treinen van het noorden naar het zuiden minder druk voor de vakantie, en daarna is het tegenovergestelde.

Je kunt proberen je reis per trein op te splitsen in meer delen omdat er misschien tickets over zijn voor korte routes in plaats van lange, bijvoorbeeld om vanuit Saigon naar Nha Trang te komen, het kaartje kopen voor Saigon – Phan Thiet en Phan Thiet – Nha Trang.

Bussen

Bussen kunnen ook druk zijn en vooraf boeken is nog aan te bevelen.
Probeer nachtbussen te vermijden, omdat er in deze periode meer buslijnen rijden die meer ongelukken veroorzaken.

Taxis

Er zijn nog steeds taxi’s, Grab en Uber tijdens Tet, maar de prijzen zullen veel hoger zijn.

Accommodaties

In tegenstelling tot vele berichten zijn er genoeg accommodaties in Vietnam tijdens Tet nieuwjaar. Alleen in de bestemmingen die populair zijn onder Vietnamese vakantievierders, zoals Dalat en Phu Quoc, kan het wat moeilijker zijn om accommodatie te regelen. Sommige hotels organiseren ook nieuwjaarsvieringen. Houd er wel rekening mee dat de prijzen hoger kunnen zijn dan normaal.

Tours & bezienswaardigheden

Veel toeristische attracties zijn tijdens de Tet vakantie gesloten. De Cu Chi tunnels blijven wel open en andere bezienswaardigheden zijn niet de gehele week dicht maar 2 of 3 dagen rond nieuwjaar.

Restaurants

Tijdens Tet Vakantie nemen restaurants en coffeeshops ook enkele dagen vrij. Ook hier zullen sommige restaurants de gehele week dichtblijven en andere 2 tot 3 dagen. Er zullen nog steeds een paar restaurants open blijven.

Boodschappen doen

Lokale markten, supermarkten, winkelcentra nemen ook vrije dagen op voor Tet-vakanties, variërend van 2 tot 3 dagen.

Banken en geldautomaten

Banken zijn gesloten tijdens de vakantie en geldautomaten worden niet bijgevuld. Dit betekent dat je geen contant geld kunt krijgen wanneer Tet nadert. Het is aan te raden om je geld 2 dagen voor Tet te pinnen en zorg ervoor dat je hiermee 4-5 dagen kunt overleven.

Reizen tijdens Tet Vietnamees Nieuwjaar, doen of niet?

Rond het Vietnamees nieuwjaar is over het algemeen niet de beste keuze voor je bezoek aan Vietnam vanwege het belang van de vakantie voor de lokale bevolking en dus de moeilijkheden die je tegen kunt komen in diensten. Tijdens deze periode kun je het dagelijkse hectische ritme van het leven mogelijk niet volledig ervaren. Deze gelegenheid zal echter interessanter zijn voor grote fans van cultuur. Als het mogelijk is, regel jouw reis om minder tijd in grote steden door te brengen en meer tijd door te brengen buiten de gebaande paden.

Beste plekken om Vietnamees Tet Nieuwjaar te vieren

Tet Nieuwjaar is de tijd dat mensen teruggaan naar hun ouders, familie en geboortedorpen. Dit betekent dat het in de grote steden een stuk rustiger is.

Hanoi

Omdat Hanoi de hoofdstad van Vietnam is, biedt het een breed scala aan dingen om te doen. Zodra Tet begint, kun je niet naar plaatsen zoals monumenten of musea gaan, maar je kunt meedoen aan de nieuwjaarsvieringen, met name rond het Hoan Kiem-meer. Het is vooral leuk om markten te bezoeken, waar je vooral veel bloemen vind en uniek eten en cadeaus. De bloeiende perzikboom is namelijk het symbool van Tet in het noorden, met name van Hanoi. Je zult mensen rond zien rijden met deze gele bloemen.

Hanoi markt tijdens Tet Nieuwjaar

Ho Chi Minh City

De straten van deze stad zijn erg leeg rond deze tijd, maar als je op zoek bent naar een nachtleven tijdens Tet, dan is Saigon iets voor jou. Op nieuwejaarsavond zijn bars volgepakt en vuurwerk verlicht de straten. Bekijk de twee festivals die populair zijn bij de lokale bevolking: het Tao Ban Flower Festival en het Nguyen Hue Flower Festival. Naast de prachtige roze bloemen overal, kun je genieten van ongelooflijk eten, volksmuziek en spelletjes. Er zijn ook bepaalde plekken langs de rivier waar boten uit de Mekong Delta zijn aangemeerd om bloemen te brengen voor Tet.

Ho Chi Minh City vuurwerk
Ho Chi Minh City Tet Nieuwjaar

Hoi An

Hoi An is een populaire plek om van de feesten te genieten, omdat veel winkels en restaurants open blijven tijdens de vakantie. In de oude wijk moet je zijn; het heeft een energieke sfeer, met levendige festiviteiten en straatvoedselverkopers langs de weg die met lantaarns zijn verlichte. Naarmate de nacht vordert, wordt de Oude Wijk steeds drukker (meer dan normaal), en alle bewoners komen naar het festival naast het meer. Mensen gekleed in klederdracht bewegen rond de podia op het ritme van de trommels.

Dalat

Dalat is enorm populair onder de lokale inwoners van met name Ho Chi Minh City om Tet te vieren. Wanneer je naar deze stad gaat gedurende Vietnamees nieuwjaar is het handig om ver van te voren te boeken. Er zijn niet veel speciale activiteiten, maar het is druk en enorm gezellig overal.

Ha Giang

De afgelegen provincie Ha Giang denk je misschien niet direct aan om Tet te vieren, maar het is toch één van de beste plekken. Dit is namelijk ook de tijd van het jaar dat valleien vol met bloemen in de bloei staan, wat een prachtig gezicht is. Daarnaast is het heel leuk om te zien hoe de etnische minderheden (bergstammen) bezig zijn met Tet voor te bereiden en te vieren.

Ha Giang bloemen

Belangrijkste dagen rond Vietnamees nieuwjaar

Dua Ong Tao Ve Troi (Kitchen God Day)

Tijd: 1 week voor nieuwe Lunar jaar

Dit is het begin van de hele vakantie. Mensen zullen de keuken schoonmaken en eten achterlaten voor de keukengoden.

Tat Nien (voor oudejaarsavond)

Tijd: Op de laatste dag van het Lunar jaar

Gewoonlijk moet iedereen tegen het einde van een jaar alle dingen voltooien die zijn overgebleven van de voorgaande jaren. Openstaande schulden betalen of alle conflicten oplossen zijn twee voorbeelden. Dit is ook het moment voor familiebijeenkomsten en feesten.

Cung Giao Thua (oudejaarsavond)

Tijd: om middernacht op oudejaarsavond

Op dit moment zullen de lokale bevolking tot God en hun voorouders bidden voor een jaar vol gezondheid, geluk, geluk en voorspoed

De eerste dagen van Tet

Tijd: meestal van de eerste tot de zesde dag van het nieuw maanjaar.

De Vietnamezen brengen hun eerste dagen van het nieuwe maanjaar door met hun naasten.

  • De eerste dag – Tet Cua Cha (Tet van Vader): mensen gebruiken deze dag meestal om hun vaderlijke kant van het gezin te bezoeken.
  • De tweede dag – Tet Cua Me (Tet van moeder): op deze dag bezoeken ze de familie van de moeder kant van het gezin.
  • De derde dag – Tet Cua Thay (Tet van leraren): Volgens de traditie moeten leraren ook respect krijgen. Dus de derde dag is gereserveerd voor hen.
  • Dan, op de volgende dagen, is het tijd om rond te hangen of op reis te gaan met familie en vrienden.

Tet Nguyen Tieu / Ram Thang Gieng (Full Moon Festival van januari)

Tijd: Op de 15e dag van de maankalender

Tet Nguyen Tieu wordt gevierd samen met de volle maan van de eerste maand gehouden. Dit is het einde van Vietnam’s Tet-vakantie.

Vietnamese Nieuwjaarstradities

Schoonmaken

Schoonmaken is een belangrijk aspect van de Tet vakantie. De Vietnamezen geloven dat afval, stof en schulden ongelukkige dingen zijn die moeten worden opgeruimd voor oudejaarsavond.

Versieren

Er zijn tal van ornamenten en spullen opgehangen en neergezet om het huis te versieren:

Rood: Ruimtes worden veel versierd meer rood, want deze kleur staat namelijk voor geluk. Enkele bekende rode spullen die je zult zien zijn Bao Li Xi (rode enveloppen), watermeloen, Tranh Cau Doi (Chinese schilderijen), lantaarns, Thu Phap (kalligrafie afbeeldingen), enz.

rode versieringen tijdens Vietnamees Nieuwjaar
chinezen schilderingen

Bloemen en bomen: deze tijd van het jaar valt ook onder de lente van Vietnam, dus je zult veel bloemen zien die straten en huizen sieren. De populaire soorten bloemen zijn onder meer Hoa Mai Vang (gele abrikozenbloesem), Hoa Dao (perzikbloesem), Cay Quat (Kumquat Tree), Hoa Van Tho (Goudsbloem), Cay Neu (het nieuwe jaar bamboe). In noord Vietnam zie je vooral de gele bloemen en in zuid Vietnam de roze bloemen.

Mascotte: Elk jaar is het weer een nieuw dier jaar. Volgens de Vietnamese traditie zijn er in totaal twaalf dieren en elk vertegenwoordigt een maanjaar. In 2019 was het het jaar van het varken, dus zag je veel decoraties tegenkomen met een afbeelding van een varken. In 2020 wordt het het jaar van de rat.

Fruitschaal: Mam Ngu Qua of de fruitschaal is een integraal onderdeel van de traditionele Nieuwjaarsdag van Vietnam. Vijf verschillende fruit die elk iets anders vertegenwoordig.

Traditionele cakes maken

Tegenwoordig besluiten steeds meer families kant-en-klare cakes te kopen in plaats van ze thuis te maken. Het blijft echter een traditie dat het hele gezin rond een enorme cakepot zit.

Nieuwjaarsgroeten en geluksgeld geven

Nieuwjaarsgroeten en geluksgeld geven (Chuc Tet & Li Xi/ lucky money) is een oude traditie om elkaar het komende jaar goede dingen te wensen. Traditioneel wisselen mensen nieuwjaarswensen uit en kinderen krijgen van hun grootouders, ouders en familieledenlucky money (geluksgeld). Er wordt aangenomen dat geld dat in prachtig versierde enveloppen wordt gestoken de ontvanger geluk gaat brengen.

Tet lucky money

Xong Dat (de eerste beller naar een huis)

Er wordt aangenomen dat de eerste gast die het huis binnenkomt, een enorme impact heeft op hoe het volgende jaar zal verlopen voor de bewoners van het huis, dus mensen hebben de neiging om een ​​vrolijke, nette persoon uit te nodigen als eerste gast.

Pagodes bezoeken

Het boeddhisme speelt een belangrijke rol voor de Vietnamezen. Daarom zijn pagodes in het begin van het jaar drukker dan ooit. Mensen komen hier om te bidden voor een prachtig jaar.

bidden in tempel tijdens Tet

Taboes

Vanwege het spirituele belang van het Vietnamees nieuwjaar, hebben mensen de neiging dingen te doen die zichzelf ongeluk kunnen brengen. Als reiziger moet je deze taboes bekijken om de lokale bevolking niet te ergeren:

  • Niet vegen en het huis schoonmaken: er wordt gezegd dat vegen en vuilnis wegnemen is als het weggooien van bezittingen.
  • Vraag niet om vuur of water: vuur en water zijn de twee belangrijke componenten in het spirituele leven van de lokale bevolking. Vraag er dus niet om tijdens Tet, want niemand zou je al hun geluk willen geven.
  • Breek niets: een bril of keramiek wordt ook beschouwd als pech.
  • Noem geen slechte dingen of begin geen argumenten en conflicten zijn verboden. Niet alleen zal dit een negatieve invloed hebben op de vakantiestemming van anderen, maar menen wordt verondersteld pech te brengen aan alle betrokken mensen.
  • Kam je haar niet wanneer je in het huis van iemand anders bent: een van de belangrijke taboes die je moet onthouden is om je haar niet in het huis van iemand anders te kammen. Deze actie is hetzelfde als het plaatsen van je pech in het huis van anderen of het oproepen van het kwaad.

Traditioneel eten tijdens Tet

Banh Chung (plakkerige vierkante cake)

Banh Chung is eten gemaakt van kleefrijst, mungboon en varkensvlees, bedekt met la dong (phryniumbladeren) of bananenbladeren. De cake is groen en vierkant, symboliseert de aarde en staat bekend als een onmisbaar gerecht voor Tet. Ongeveer een of twee dagen voor Tet komen gezinnen meestal samen rond een pot om banh chung te maken.

Banh Tet

Gio Cha (Vietnamese worst)

Gio cha (Vietnamese ham / worst) is een van de belangrijkste gerechten die beschikbaar is tijdens de Tet Holiday en wordt vaak gegeten met zetmeelrijk.

Thit Kho Trung (Vietnamees gestoofd varkensvlees met eieren)

De lekkerste varkensvleesonderdelen zijn gestoofd met eendeieren of kwarteleitjes, waardoor een gerecht ontstaat dat zeer gemakkelijk te eten is. De Vietnamezen geloven dat deze kho trung hen een goede gezondheid en vrede zal brengen voor alle familieleden.

Mut (gekonfijte / jamvruchten)

Mut tet zijn gedroogde vruchten die mensen serveren aan hun gasten gasten in deze speciale periode. Deze eenmalige snackmix is ​​zeer groot in variëteit te vinden.

Pitten

Een andere snack die overal op tafel ligt zijn pitten. Je hebt allemaal verschillende pitten, maar de populairste zijn zonnebloempitten en watermeloenpitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.