Is Vietnam veilig: vrouwen, alleenreizend, verkeer, natuurrampen en meer

Is Vietnam veilig om als vrouw te reizen, met kinderen of alleen? En hoe zit het met verkeer, gevaarlijke dieren, aardbevingen, tsunami’s en criminaliteit. Allemaal vragen die belangrijk zijn bij een overweging om naar Vietnam te reizen, want je wilt immers jezelf, vrienden of je gezin niet in een gevaarlijke situatie brengen.

Is reizen als vrouw veilig in Vietnam?

Wanneer je als vrouw alleen door Vietnam gaat reizen is het handig om te weten hoe veilig het is. Gelukkig zijn er weinig ernstige misdrijven in Vietnam en met name stelen en misdrijven van Vietnamezen tegen buitenlandse toeristen staan hele hoge straffen op. Houd er wel rekening mee dat Vietnam een conservatief land is, dus met name buiten de grote steden en badplaatsen kun je het beste gepast kleden, dus niet te kort. Vietnamezen zullen er niet snel iets van zeggen, mede doordat de meeste geen Engels kunnen, maar ze kunnen je wel aankijken – maar kleed je gepast ook uit respect.

Vietnamezen mannen voelen zich over het algemeen weinig aangetrokken tot westerse vrouwen die vrij rondreizen en seksuele vergrijpen naar buitenlanders zijn extreem zeldzaam. Wel kunnen Vietnamezen heel nieuwsgierig zijn en willen alles van je weten waarom je alleen reist als vrouw en of je getrouwd bent.

Waar je wel veel op moet letten zijn veel voorkomende diefstallen in grote steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh City, waar onder meer iemand op een scooter een tas of een telefoon grijpt terwijl hij voorbij rijd. Ook moet je opletten op deze oplichtingen.

Is Vietnam gevaarlijk om alleen te reizen?

Voor alleenreizende in Vietnam is het volkomen veilig wanneer je gezond verstand gebruikt. Je kunt zonder problemen en gevaar met de bus of trein reizen, bezienswaardigheden bezoeken en in hostels of hotels overnachten. Ernstige misdrijven, met name tegen buitenlanders, zijn erg zeldzaam. Kleine diefstal is één van de weinige dingen waar je wel goed op moet letten. Lees daarom deze meest voorkomende diefstal en oplichtingen goed door en wees veilig in het verkeer.

Is Vietnam veiliger voor reizen met kinderen

Vietnamezen houden van kinderen, en ze zullen daarom genoeg aandacht krijgen. Waar je het meeste voor moet opletten is het chaotische verkeer. Lees alle tips, beste bestemmingen die je kunt bezoeken met kinderen hier: reizen met kinderen in Vietnam.

Reizen als homo in Vietnam

Vietnam is een van de meest homovriendelijke landen in Zuidoost-Azië. Hoewel het land LGBTQ-toeristen verwelkomt, blijft de Vietnamese samenleving traditioneel en conservatief ten opzichte van homoseksualiteit. De meeste homoseksuele inwoners leven in de kast en terwijl het aan het veranderen is, wordt van velen nog steeds verwacht dat ze trouwen (met een partner van het andere geslacht) en kinderen krijgen.

In termen van rechten biedt Vietnam geen huwelijksgelijkheid, maar naar Aziatische maatstaven is het echter behoorlijk progressief. Het heeft nooit anti-homowetten gehad. Het staat heel open voor homoreizigers. Het land hield zijn eerste pride-parade op 5 augustus 2012 in Hanoi.

Reizen met een handicap of slecht ter been

In Vietnam is de infrastructuur niet zo goed ontwikkeld als in Nederland of België. Reizen wanneer je slecht ter been bent of een handicap hebt kan daarom niet zo comfortabel zijn. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de stoep uitstekende tegels heeft en bussen geen opstapjes hebben. Toch hoeft dit je niet tegen te houden om naar Vietnam te reizen met onderstaande tips.

Tips voor veilig reizen in Vietnam

  • Privé auto’s met chauffeur en taxi’s zijn de beste manier van reizen wanneer je slecht ter been bent. Daarnaast hoeven de kosten van een auto huren in Vietnam niet duur te zijn.
  • Plan je reis vooraf met een lokaal reisbureau.
  • Reis niet alleen.
  • Wees duidelijk en specifiek bij het beschrijven van wat je niet goed kan bij het boeken van een accommodatie, tour of transport.

Zijn er aardbevingen en tsunami’s?

Vietnam heeft nog nooit een tsunami gehad. De kans op een tsunami in Vietnam is ontzettend klein; dat gezegd hebbende heeft Vietnam wel een tsunami waarschuwingssysteem langs de kust. Aardbevingen in Vietnam zijn ook zeldzaam, maar komen wel voor in Vietnam. Tot nu toe zijn er geen aardbevingen geweest die tot grote rampen hebben geleid.

Aardverschuiving en overstromingen

Het grootste natuurlijke gevaar dat Vietnam kent zijn aardverschuiving en overstromingen. Elk jaar in het regenseizoen is er een kans op overstromingen. Deze gebeuren voornamelijk in centraal Vietnam in de maanden augustus tot en met oktober, zoals Hoi An, Hue en Quang Binh, de provincie waar het nationale park Phong Nha ligt. In 2020 waren de grootste overstromingen die Vietnam ooit heeft gekend in dit gebied.

In de centrale hooglanden en in de noordelijke provincies, zoals de bestemmingen Sapa en Ha Giang, heb je geen overstromingen, maar wel kans op aardverschuivingen door de regen. De grootste kans hierop is in de maanden juni tot september, de piek van het regenseizoen. Door deze aardverschuivingen kunnen wegen soms bedekt raken met modder en stenen.

Verkeersveiligheid

Het gevaarlijkste in Vietnam is direct zichtbaar: het verkeer. Wanneer je foto’s en video’s hebt gezien, of wellicht met het blote oog, snap je waarom dit een groot gevaar is. Bussen, auto’s, vrachtwagen en ontelbaar aantal scooters en motoren rijden door elkaar. Wanneer je het voor het eerst ziet heb je wellicht het idee dat er totaal geen regels zijn.

Het gevaarlijkste voor toeristen is met name wanneer ze zelf gaan deelnemen aan het verkeer op een scooter of motor. Wanneer je onzeker bent, niet de juiste papieren hebt of ervaring, is het daarom ook zeker af te raden om dit te doen. Vietnam is geen land om te leren rijden. Veel Vietnamezen rijden ook rond zonder rijbewijs en er zijn meerdere verkeersdoden per dag.

Tips voor jouw veiligheid in het verkeer

  • Wanneer je moet oversteken in druk verkeer, loop rustig in het zelfde tempo (begin nooit te rennen) en maak eventueel jezelf beter zichtbaar door je hand op te steken.
  • Kies een veilige busmaatschappij of reis met de trein tussen bestemmingen.
  • Voordat je een scooter/motor huurt, bedenk zelf de gevaren. Hoe ervaren ben je, heb je de juiste papieren en hoe zit het met de verzekering.

Diefstal

Gelukkig komt grote criminaliteit weinig voor in Vietnam. Wel dien je goed op te letten op kleine criminaliteit, zoals diefstal. Meest voorkomende diefstal gebeurd in Ho Chi Minh City en Hanoi, waarbij een voorbij rijdende scooterrijder een tas of telefoon uit de handen trekt.

Tips om diefstal te voorkomen

  • Bij het gebruiken van jouw telefoon of camera in Hanoi en Ho Chi Minh City op straat, zorg je dat je niet direct naast de weg staat of houd je jouw telefoon of camera extra goed vast. Hiermee voorkom je dat een voorbijrijdende scooterrijder jouw mobiel of camera uit jouw handen vist.
  • Draag geen kostbare sieraden zichtbaar op je lichaam, zoals een armband of ketting.

Oplichtingen

Meest voorkomende oplichtingen:

  • Geld omwisselen; wanneer ze net doen of je veel minder hebt gegeven. De meest gebruikelijke versie is het omwisselen van een 500.000 VND-biljet voor een 20.000 VND, wat je niet gemakkelijk ziet, omdat ze allebei blauw zijn.
  • Motortaxi’s in toeristische gebieden proberen nepdrugs te verkopen. Maar de meest voorkomende zwendel die ze uithalen, is wanneer ze een prijs voor een reis overeenkomen en vervolgens om veel meer vragen wanneer je op je bestemming aankomt.
  • Als je nette schoenen draagt ​​in een toeristisch gebied, bereid je dan voor om opgejaagd te worden door schoenpoetsers. Vaak accepteren buitenlanders gewoon om met rust gelaten te worden. Ze onderhandelen over een prijs, maar als de schoenen terugkomen, is de prijs verdubbeld, omdat de prijs die ze je gaven voor slechts één schoen was. Wanneer een reisorganisatie populair wordt, openen nepbedrijven winkels met vergelijkbare namen, in de hoop buitenlanders te misleiden die niet bekend zijn met Vietnamees.

Tips tegen oplichtingen

  • De beste manier om geld omwissel oplichting te voorkomen, is door met kleine biljetten te betalen. Gebruik de grotere biljetten bij supermarkten, restaurants of andere betrouwbare bedrijven bedrijven.
  • De twee beste taxi bedrijven in Vietnam zijn Vinasun (wit) en Mai Linh (groen). Sommige van hun chauffeurs zijn louche, maar de meerderheid is eerlijk.
  • Je kunt ook de taxi app Grab gebruiken (vergelijkbaar met Uber in Nederland). In de app kun je een taxi bestellen en ziet vooraf de prijs en afstand.
  • Bekijk goed waar je jouw tours boekt, controleer eventueel reviews en of het tour bedrijf de exacte naam heeft.

Gevaarlijke dieren in Vietnam

Vietnam kent weinig gevaarlijke dieren. Dieren waar je jezelf het meest tegen moet beschermen is de mug. Malaria komt weinig voor, maar is er wel rond de grensgebieden. Dengue komt meer voor. Rabiës, oftewel hondsdolheid, komt ook voor in Vietnam. Deze infectieziekte kan onder andere worden overgedragen door een bijt van een hond, kat of aap.

Tips voor veilig reizen

  • Hoe lief dieren ook kunnen lijken, blijf uit de buurt van loslopende honden, katten en apen.
  • Bekijk de malaria kaart om te zien waar malaria voorkomt en neem een noodkuur mee wanneer je deze gebieden van plan bent te bezoeken.

Ziektes in Vietnam

Buikpijn en diarree zijn wellicht de meest voorkomende problemen, door het eten van niet goed klaargemaakt eten of vervuild drinkwater. Een zonnesteek door de hevige zon, of een verkoudheid door de koele berglucht of een airconditioning die te koud staat kun je gemakkelijk voorkomen.

Tips voor veilig reizen

  • Raadpleeg je huisarts en laat je inenten.
  • Gebruik alleen steriele materialen om een wond schoon te maken en af te plakken.
  • Drink alleen water uit betrouwbare bronnen en let op wat je eet. Lees hier alle tips over eten in Vietnam.
  • Neem de juiste kleding mee afhankelijk van het weer.

1 gedachte over “Is Vietnam veilig: vrouwen, alleenreizend, verkeer, natuurrampen en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.