Overwinteren in Vietnam – 5 beste plekken & handige tips

Overwinteren in Vietnam is een aantrekkelijke optie voor veel Nederlanders die de kou willen ontvluchten en van een warm klimaat willen genieten. Met zijn rijke cultuur, adembenemende landschappen en gastvrije bevolking biedt Vietnam een perfecte winterbestemming.

Wat is overwinteren in Vietnam?

Voor de meeste vogelsoorten is het heel normaal: overwinteren in een ander land om zo te profiteren van andere weersomstandigheden. Jaarlijks kiezen ook heel veel Nederlanders ervoor om de winter van Nederland achter zich te laten en deze te verruilen voor een warmere plek. Vietnam wordt steeds populairder onder Nederlanders, en dat is om een goede reden. Het land biedt niet alleen aangename temperaturen tijdens onze wintermaanden, maar ook een rijke cultuur, adembenemende landschappen, en de mogelijkheid om op een relatief goedkope manier een hoge kwaliteit van leven te ervaren.

Waarom Vietnam?

Goedkoop

Een van de grootste voordelen van overwinteren in Vietnam is de kostenvoordeligheid. Levensonderhoud, accommodatie, en eten zijn allemaal significant goedkoper dan in Nederland. Met een beetje onderzoek en planning kun je zeer betaalbare woonruimtes vinden, van comfortabele appartementen in de stad tot rustige strandhuisjes. De dagelijkse kosten voor eten en drinken zijn laag, waardoor je zonder veel uit te geven van de lokale keuken kunt genieten.

Veilig

Vietnam staat bekend als een veilig land voor reizigers en overwinteraars. Natuurlijk is het altijd belangrijk om je gezond verstand te gebruiken en basisveiligheidsmaatregelen te nemen, zoals je dat overal zou doen. Echter, criminaliteit tegenover toeristen is relatief laag en de lokale bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Zolang je respect toont voor de lokale cultuur en gebruiken, zul je je welkom en veilig voelen.

Veel te zien en te doen

Vietnam is een land met een rijke geschiedenis, cultuur, en een overvloed aan natuurlijke schoonheid. Van de bruisende straten van Hanoi en Ho Chi Minhstad tot de serene schoonheid van Halong Bay en de rijstterrassen van Sapa, er is voor elk wat wils. Voor overwinteraars die geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis biedt Vietnam talloze tempels, musea en historische sites. Liefhebbers van natuur en avontuur kunnen hun hart ophalen met trektochten, fietsen, en het verkennen van nationale parken. De Vietnamese keuken, bekend om zijn smaken en diversiteit, is een avontuur op zich.

Wat is het weer in Vietnam tijdens de wintermaanden?

Vietnam is een langgerekt land dat verschillende klimaatzones omvat, wat betekent dat het weer tijdens de wintermaanden aanzienlijk kan variëren afhankelijk van de regio. Hier is wat je kunt verwachten qua weer, temperaturen, en regenval in de noordelijke, centrale en zuidelijke delen van Vietnam tijdens de wintermaanden.

Noord-Vietnam (Hanoi, Sapa, Halong Bay)

In Noord-Vietnam, met steden zoals Hanoi, zijn de wintermaanden van december tot februari relatief koel en droog. Temperaturen in deze periode kunnen variëren van ongeveer 10°C in de nacht tot 20°C overdag. In hoger gelegen gebieden, zoals Sapa, kunnen de temperaturen nog verder dalen, soms tot onder de 0°C, met de mogelijkheid van mist en rijp. Deze regio ervaart weinig tot geen regenval in de winter, waardoor het een goede tijd is voor outdoor activiteiten, ondanks dat het wat koeler is dan de rest van het land.

Centraal-Vietnam (Hue, Da Nang, Hoi An)

Centraal-Vietnam kent een overgangsklimaat tussen het noorden en het zuiden. De temperaturen zijn over het algemeen aangenaam, variërend van 20°C tot 25°C. Echter, deze regio kan aan het begin van de winter (oktober en november) nog te maken hebben met het staartje van het regenseizoen, wat kan leiden tot hevige regenval en zelfs overstromingen, vooral in en rond Hue. Vanaf december neemt de regen af en wordt het weer zonniger en droger, wat ideaal is voor het bezoeken van de stranden en historische steden zoals Hoi An.

Zuid-Vietnam (Ho Chi Minhstad, Mekong Delta, Phu Quoc)

Zuid-Vietnam geniet tijdens de wintermaanden van een warm en droog klimaat, wat het een populaire tijd maakt voor toeristen om deze regio te bezoeken. De temperaturen zijn vrij constant, met dagelijkse maxima rond de 30°C en minima rond de 20°C. De luchtvochtigheid is lager dan tijdens het regenseizoen, waardoor het comfortabeler is om de buitenlucht te verkennen. Dit is de perfecte tijd om Ho Chi Minhstad te verkennen, een cruise te maken door de Mekong Delta, of te ontspannen op de stranden van Phu Quoc en andere kustgebieden.

Samenvattend

De winter in Vietnam biedt een diversiteit aan weersomstandigheden afhankelijk van de regio die je bezoekt. Terwijl het noorden koel en droog kan zijn, biedt het centrum aangename temperaturen met minder regen later in het seizoen, en geniet het zuiden van warm en droog weer. Deze variëteit maakt Vietnam tot een fascinerende bestemming om te overwinteren, met mogelijkheden voor zowel liefhebbers van koeler weer als zij die de voorkeur geven aan tropische warmte.

Welk visum heb je nodig voor overwinteren in Vietnam?

Overwinteren in Vietnam is een fantastische manier om de koude Nederlandse winters te ontvluchten. Maar voordat je je koffers pakt, is het belangrijk om te weten welk visum je nodig hebt voor dit prachtige land.

Vietnam e-Visa

Wanneer je in Vietnam wilt overwinteren en waarschijnlijk dus langer wilt verblijven dan een standaard vakantie, val je nog steeds onder de categorie toeristen. Voor jou is er maar één optie: een Vietnam e-visa aanvragen. Gelukkig kun je tegenwoordig het e-visa aanvragen voor maximaal 90 dagen (bijna 3 maanden)! Dit maakt het e-visa perfect voor de meeste overwinteraars.

Reizen naar andere landen

Ben je van plan om tijdens je verblijf in Vietnam ook een bezoekje te brengen aan Thailand, Cambodja, of Laos? Dan is het slim om een multi-entry visum aan te vragen. Met een multi-entry visum kun je Vietnam meerdere keren inreizen, wat ideaal is als je de regio wilt verkennen. Let op: een single-entry visum kan maar één keer gebruikt worden om Vietnam binnen te komen.

Het aanvragen van een e-visa

Het aanvragen van een e-visa voor Vietnam is relatief eenvoudig en kan direct worden gedaan via de officiële website van de Vietnamese immigratiedienst. De kosten voor een e-visa bedragen ongeveer 25 EUR voor een single entry en 50 EUR voor een multi-entry visum. Het proces is online en vereist enkele persoonlijke gegevens, een paspoortkopie en aanvullende informatie.

Mogelijkheden voor overwinteren in Vietnam

Wanneer je overweegt om in Vietnam te overwinteren, zijn er verschillende manieren om deze tijd door te brengen. Elke optie heeft zijn eigen voordelen en afhankelijk van je voorkeuren en levensstijl, kun je kiezen voor de benadering die het beste bij je past. Laten we de mogelijkheden verkennen:

Op een locatie in Vietnam overwinteren

De meest budgetvriendelijke optie is om te kiezen voor een vaste locatie waar je de gehele winterperiode verblijft. Het voordeel hiervan is dat je diep kunt duiken in de lokale gemeenschap, cultuur en dagelijks leven. Dit biedt een unieke kans om echt te integreren en een tweede thuis te creëren in Vietnam. Bij deze optie is het cruciaal om zorgvuldig een plek uit te kiezen die past bij je wensen en behoeften voor een langdurig verblijf. Denk hierbij aan de beschikbaarheid van voorzieningen, de klimaatcondities, en de mogelijkheid om jezelf te vermaken en te ontspannen.

Rondreizen in Vietnam

Een andere optie is om Vietnam te verkennen door rond te reizen. Dit geeft je de kans om een breed scala aan landschappen, steden en culturen te ervaren. Vietnam is een land van diversiteit, met elk gebied dat iets unieks te bieden heeft. Door rond te reizen, maximaliseer je de hoeveelheid van het land dat je kunt zien en ervaren. Het nadeel is dat dit over het algemeen duurder is dan op één plek verblijven, en het kan vermoeiend zijn door de constante verandering van omgeving.

Een combinatie van beide

Voor velen is de ideale manier om Vietnam te ervaren een combinatie van beide benaderingen. Door een balans te vinden tussen het verkennen van nieuwe gebieden en het vestigen op enkele geselecteerde locaties voor langere perioden, kun je zowel de diepte van het lokale leven ervaren als de breedte van de Vietnamese schoonheid en diversiteit. Deze aanpak biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om te rusten en te genieten van langere verblijven op plaatsen die je bijzonder aanspreken, terwijl je ook de vrijheid hebt om het land te verkennen.

Door deze gecombineerde benadering kies je meerdere locaties uit waar je langer verblijft, wat niet alleen voordeliger kan zijn dan constant rondreizen, maar je ook in staat stelt om een diepere verbinding met bepaalde gebieden en hun inwoners op te bouwen. Tegelijkertijd behoud je de opwinding en het avontuur van het reizen, waardoor je een rijke en veelzijdige ervaring van Vietnam krijgt.

Accommodaties voor langer verblijf in Vietnam

Bij het overwinteren in Vietnam voor een langere periode is het kiezen van de juiste accommodatie cruciaal voor een comfortabel en plezierig verblijf. Afhankelijk van je voorkeuren, budget en behoeften zijn er verschillende opties beschikbaar. Laten we de voornaamste mogelijkheden eens nader bekijken:

Hotels

Verblijven in een hotel voor een lange periode kan duurder uitvallen, maar biedt tal van voordelen. Hotels hebben vaak een centrale ligging en bieden gemakken zoals een receptie die assisteert bij het geven van lokale tips, het regelen van taxi’s, en meer. Veel hotels beschikken over eigen restaurants, inclusief ontbijt, en aanvullende faciliteiten zoals een zwembad. Voor diegenen die waarde hechten aan gemak en service, kan een hotel een uitstekende keuze zijn. Het is ook een goede optie voor de eerste dagen of weken van je verblijf terwijl je op zoek gaat naar een meer permanente plek.

Appartementen

Voor wie op zoek is naar meer ruimte en de beschikking wil hebben over een eigen keuken, zijn appartementen een ideale optie. Dit type accommodatie biedt je de mogelijkheid om zelf te koken en geeft een meer ’thuis’ gevoel. Airbnb is een populair platform voor het vinden van appartementen, en veel verhuurders bieden kortingstarieven aan voor langdurige verblijven. Bovendien hebben sommige hotels appartementen beschikbaar die de gemakken van een hotel combineren met de ruimte en voorzieningen van een appartement.

Airbnb overzicht van hotels, villas en appartementen in Hoi An, Vietnam

Huisjes en Villa’s

Als je budget het toelaat, kun je kiezen voor het huren van een huisje of villa. Hoewel deze optie duurder is dan een hotelkamer of appartement, biedt het significant meer ruimte, privacy en vaak extra luxe zoals meerdere slaapkamers en soms een eigen zwembad. Net als bij appartementen is Airbnb een populair platform voor het boeken van huisjes en villa’s. De kosten voor het huren van een huisje of villa in Vietnam zijn over het algemeen nog steeds voordeliger in vergelijking met soortgelijke accommodaties in Europese bestemmingen zoals Spanje of Portugal.

Tips voor het kiezen van de juiste accommodatie:

  • Bepaal je budget: Dit helpt je om je zoektocht te richten op opties die financieel haalbaar zijn.
  • Locatie: Overweeg de ligging ten opzichte van lokale voorzieningen, bezienswaardigheden en je persoonlijke interesses.
  • Faciliteiten: Maak een lijst van essentiële faciliteiten en diensten die je nodig hebt voor een comfortabel verblijf.
  • Lees beoordelingen: Eerdere gastervaringen kunnen waardevolle inzichten bieden in de kwaliteit en betrouwbaarheid van de accommodatie.
  • Onderhandel: Voor langdurige verblijven staan veel verhuurders open voor onderhandelingen over de prijs.

Wat zijn de beste bestemmingen om te overwinteren in Vietnam?

Vietnam biedt diverse prachtige locaties voor overwinteraars, elk met hun eigen charme en aantrekkingskracht. Hier zijn vijf van de beste bestemmingen voor een langdurig verblijf tijdens de wintermaanden:

Hoi An

oude binnenstad van Hoi An met de Thu Bon Rivier
  • Voor wie: De ideale keuze voor liefhebbers van cultuur, strand en fietsen.

Hoi An, met zijn historische binnenstad, prachtige stranden en het omliggende platteland, biedt een unieke combinatie van cultuur, ontspanning en avontuur. De stad staat bekend om zijn goed bewaarde Oude Stad, een UNESCO Werelderfgoed site, vol met kleurrijke lantaarns, traditionele huizen en sfeervolle straatjes. Daarnaast zijn er de rustige stranden zoals An Bang en Cua Dai voor zonliefhebbers en diverse mogelijkheden voor dagtrips naar bijvoorbeeld de Cham-eilanden. Fietsen door het platteland geeft een unieke kijk op het landelijke leven in Vietnam.

Phu Quoc

Bai Sao strand in Phu Quoc
  • Voor wie: Perfect voor strandliefhebbers en zonzoekers die willen genieten van het beste winterweer.

Phu Quoc is een eilandparadijs met enkele van de mooiste stranden van Vietnam, zoals Sao Beach en Long Beach. Tijdens de wintermaanden geniet je hier van perfect weer, met helderblauwe luchten en geen regen, wat het ideaal maakt voor strandhoppen, snorkelen en het verkennen van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Daarnaast biedt Phu Quoc ook interessante bezienswaardigheden zoals de peperplantages, de vis saus fabrieken en het Phu Quoc-gevangenismuseum.

Ninh Binh

Tam Coc in Ninh Binh
  • Voor wie: Ideaal voor natuurliefhebbers en avonturiers die het niet erg vinden dat het wat koeler is.

Ninh Binh, vaak omschreven als ‘Halong Bay op het land’, biedt adembenemende landschappen met rijstvelden, rivieren, kalkstenen karsten en pagodes. Hoewel het hier in de winter wat frisser kan zijn, is het klimaat aangenaam voor het maken van fietstochten en boottochten door de indrukwekkende natuur. Bezoekers kunnen de historische tempels verkennen, zoals de Bai Dinh Pagode, en de Trang An grotten complex, een UNESCO Werelderfgoed site.

Da Nang

strand in Da Nang

Voor wie: Geschikt voor stedelijke ontdekkers die ook van het strand houden.

Da Nang is een moderne stad met een levendige sfeer, prachtige stranden zoals My Khe, en culturele bezienswaardigheden zoals de Marble Mountains en de Son Tra Peninsula. Het is ook de poort naar het historische Hoi An en de keizerlijke stad Hue, wat Da Nang een geweldige uitvalsbasis maakt voor verkenning van de regio. De stad biedt een mix van stedelijk comfort met gemakkelijke toegang tot natuur en historie.

Mui Ne

strand van Mui Ne

Voor wie: Perfect voor actieve reizigers en liefhebbers van watersport.

Mui Ne staat bekend om zijn enorme zandduinen, wind- en kitesurfmogelijkheden en ontspannen sfeer. Het klimaat in de winter is warm en droog, ideaal voor het verkennen van de rode en witte zandduinen, het beoefenen van watersporten of het genieten van de zon op de stranden. Mui Ne is ook beroemd om zijn adembenemende zonsondergangen, die je het beste kunt bekijken vanaf de top van een zandduin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.