Cao Bang

Tips 2021 - Alles wat je moet weten

Weggestopt in een afgelegen gebied van Noord-Vietnam, barst de provincie Cao Bang van de prachtige geo-culturele bezienswaardigheden. Met vijf grote riviersystemen en 47 meren speelt water een cruciale rol in het vormgeven van het landschap en het lokale leven. Een groot deel van Cao Bang wordt beschermd als UNESCO Global Geopark. De buitengewone diversiteit van de provincie maakt het een spectaculaire plek om te verkennen, vooral voor avontuurlijke reizigers, met als hoogtepunt de Ban Gioc-waterval.

5 redenen om Cao Bang te bezoeken

 1. Ban Gioc waterval, de meest indrukwekkende waterval van Vietnam
 2. Indrukwekkende omgeving
 3. Het Thang Hen meer
 4. De Nguom Ngao grot
 5. Vele Etnische minderheden die in het gebied leven

Wat staat er in deze Cao Bang reisgids

Boek je lokale Cao Bang tours & activiteiten

Praktische informatie

Aanbevolen verblijfsdagen

Als je alleen de waterval, grot en pagode wilt bezoeken, dan is één dag voldoende. Al raden we minimaal 3 dagen aan, omdat deze provincie zoveel meer te bieden heeft.

Geldautomaten & geld wisselen

De grootste stad van Cao Bang, Cao Bang City, heeft genoeg geldautomaten. Maar als je naar het platteland gaat, zijn er geen en worden creditcards vaak niet geaccepteerd.

Beste reistijd

 • Over het algemeen is het koele klimaat van de provincie Cao Bang het hele jaar door geschikt voor toerisme. Echter, vanwege het prachtige buitenlandschap met bossen, bergen en natuurlijke bestemmingen, moet je hier in het voorjaarsseizoen zijn, van februari tot mei, om zware regenval te vermijden.
 • Als je de prachtige sneeuw wilt zien die bomen en bergen bedekt in de gebieden Trung Khanh of Tra Linh, moet je van november tot januari naar Cao Bang komen om hier te genieten van de koudste dagen.
 • De beste tijd om Ban Gioc Waterfall te bezoeken is van mei tot september als het soms regent, zodat je een grote waterval kunt zien.

10 beste bezienswaardigheden in Cao Bang

De belangrijkste reden voor reizigers om Cao Bang te bezoeken is de Ban Gioc-waterval en hoewel het een van de hoogtepunten van deze provincie is, is er zoveel meer te zien. Het is zelfs een van de mooiste provincies van Vietnam. Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Cao Bang die over het hoofd worden gezien; en dit creëerde een unieke kans om buiten de gebaande paden te treden. Om je te helpen tijdens je bezoek, hebben we een lijst gemaakt met 10 beste dingen om te doen en bezienswaardigheden in Cao Bang.

1. Ban Gioc waterval

Ban Gioc waterval in Vietnam
Ban Gioc bamboeraft

De beste bezienswaardigheid in Cao Bang is een bezoek aan de Ban Gioc waterval. Dit is de grootste waterval van Vietnam, precies op de grens met China. Het zijn spectaculaire watervallen en een hoogtepunt van je reis door Vietnam.

De watervallen zijn “slechts” 30 meter hoog, maar een indrukwekkende 300 meter breed. Links van de grote waterval vind je nog een kleinere, overschaduwd door zijn grote broer, maar niet minder mooi.

2. Phong Nam vallei

Phong Nam vallei in Cao Bang
Phong Nam vallei in Cao Bang

Een van de beste dingen om te doen in Cao Bang is het verkennen van de verborgen en meer buiten de gebaande paden. Phong Nam Valley is zo’n plek, niet ver van de bekende Ban Gioc, maar deze vallei wordt nauwelijks bezocht. Het is echter adembenemend en het is misschien wel een van de mooiste valleien van Vietnam. Aan weerszijden vind je bergen en daartussen kleine dorpjes, veel rijstvelden en een vredig beekje. Het is een sprookjesachtige omgeving, nauwelijks bezocht door toeristen.

3. Nui Thung berg

Nui Thung berg in Cao Bang
Nui Thung berg in Cao Bang

Nui Thung Mountain wordt ook wel Angel Eye Mountain genoemd en het is duidelijk waarom. Halverwege de berg zie je een enorm gat. Het is niet alleen de berg die dit een bijzondere plek maakt. Slechts een kleine weg kan je naar dit gebied brengen, dat zich opent als een verborgen vallei, met bergen, jungle, vlaktes en een meer dat het Angel Eye weerspiegelt.

4. Me Pja pas

Me Pja pass
Me Pja pass

Vietnam heeft vele indrukwekkende bergpassen en de Me Pja pas is een van de meest indrukwekkende. Het heeft in totaal 14 bochten en slingert de berg af. Er is een wandelpad vanaf de top dat u naar het uitkijkpunt kan brengen.

5. Thang Hen-meren

Thang Hen meer in Cao Bang
Thang Hen meer in Cao Bang

Thang Hen Lake bestaat uit 36 ​​kleine natuurlijke meren rond bergen op een hoogte van 1000 meter. De meren werden gevormd in kalksteenformaties.

6. Bezoek lokale dorpen

dorp Cao Bang
dorp Cao Bang

Cao Bang is bezaaid met kleine dorpjes verborgen in valleien, op het platteland en in de bergen. Sommige dorpen dateren zelfs nog uit de Franse koloniale tijd en andere dorpen staan ​​bekend om hun bijzondere handel. Je kunt het dorp Phia Thap bezoeken om de traditionele manier van wierook maken te zien. Het dorp Pac Rang is een traditioneel smidsdorp.

7. Phia Oac Nationaal Park

Phia Oac Nationaal Park
Phia Oac Nationaal Park

Het Phia Oac-gebergte heeft de op een na hoogste top van Cao Bang. Het gebied staat vooral bekend om een ​​van de weinige plekken in Vietnam waar de temperatuur onder nul kan dalen met zelfs sneeuw en witte vorst. Ook is er een mooi bos waar je heerlijk kunt dwalen en staat de omgeving ook bekend om zijn theeplantages.

8. Rijden door de bergen van West Cao Bang

Xuan Truong Cao Bang
Xuan Truong Cao Bang

De omgeving van Ban Gioc en Phong Nam is prachtig, maar als je meer naar het westen van de provincie gaat, vind je steeds meer bergen, vergelijkbaar met die in Ha Giang. Er zijn een aantal prachtige bergpassen langs de weg van QL34 met epische uitzichten. De beste manier is om achterop de motor van een belevenisgids te gaan, maar voor meer comfort is het aan te raden om met de auto te gaan.

9. Leer meer over de lokale minderheidsculturen

etnische minderheden Cao Bang
etnische minderheden Cao Bang

Net als andere plaatsen in Noord-Vietnam, zoals Sapa en Ha Giang, vind je hier ook veel etnische minderheden. Een geweldig ding om te doen in Cao Bang is om hun cultuur te ervaren en te leren kennen. Een goede manier om dit te doen is door in een lokale homestay te verblijven. Een van de beste gebieden om meer te weten te komen over de minderheidscultuur is Bao Lac.

10. Pac Bo

Pac Bo
Pac Bo

In het uiterste noorden van Cao Bang vind je Pac Bo, het historische bedevaartsoord voor veel Vietnamezen. Nadat Hồ Chí Minh in 1941 de grens tussen China en Vietnam was overgestoken, werd Pác Bó een plaats die voor altijd zal worden geborgen in de Vietnamese geschiedenis. In dit relatief kleine gebied vind je bijvoorbeeld de grot van Hồ Chí Minh, in het Vietnamees beter bekend als “Hang Cốc Bó”. In deze grot bracht de leider van de revolutie zijn eerste weken door om zichzelf te beschermen tegen zijn vijanden en zich voor te bereiden op zijn rebellie.

Langs deze grot stroomt de zogenaamde Leninstroom, een beek met het blauwste en kristalheldere water. De rust die je ervaart in Pác Bó wordt regelmatig vergezeld door een groep picknickende Vietnamezen of stelletjes die maar al te graag hun liefde delen aan het water. Kaarten (20.000 ₫) voor de omgeving van Pác Bó kunt u ter plaatse bij de ingang kopen.

Beste hotels & hostels in Cao Bang

Waar te verblijven

De stad Cao Bang biedt veel opties voor verschillende accommodaties – hotels, gastgezinnen en pensions. Het is geen probleem om een aantal van deze accommodaties online te boeken. In de omgeving van de Ban Gioc-watervallen vindt u ook enkele accommodatie. Voor de meest lokale ervaring is het aan te raden om in gastgezinnen in kleine dorpjes te verblijven.

Aanbevolen accommodaties

 • Lan homestay – Traditionele homestay op palen in de buurt van de Ban Gioc-waterval. Prachtig gelegen tussen de bergen en een rivier recht tegenover de homestay.
 • Khuoi Khon homestay – Prachtige homestay met indrukwekkend uitzicht, gelegen in een authentiek dorpje van de Black Lo Lo etnische minderheid nabij Bao Lac.
 • Jeanne Hotel – Hotel gelegen in het centrum van de stad Cao Bang. Goede service en mooie kamers
 • Max Boutique Hotel – Geweldig hotel met comfortabele bedden en mooi ingerichte kamers in de stad Cao Bang.

Eten & drinken

Cao Bang stad heeft een paar restaurant waar je kunt eten. Wanneer je buiten de stad verblijft, ergens op het platteland, eet je hoogstwaarschijnlijk in je accommodatie – vaak homestays.

Er zijn ook enkele lokale Cao Bang-gerechten die u kunt proberen, zoals Banh trung kien. Dit is mierenei-rijstcake, zo groot als rijstkorrels, een gerecht gemaakt door de etnische Tay-bevolking.

Cao Bang is ook de thuisbasis van veel kastanjes. Je ziet ze langs de weg of bij de watervallen verkocht worden.

Hoe kom je er?

Cao Bang ligt ver naar het noorden en heeft geen transportinfrastructuur. Er zijn geen treinstations of luchthavens. Ook al zijn er plannen om een luchthaven in Cao Bang te bouwen, voorlopig is de enige manier over de weg.

Bussen naar Cao Bang

Er rijden verschillende busmaatschappijen tussen Hanoi en Cao Bang. Er rijden zowel slaapbussen (’s nachts) als comfortabele minibussen overdag. De rit van Hanoi naar Cao Bang duurt ongeveer 6 tot 8 uur.

Cao Bang is niet erg goed verbonden met andere provincies en het kan zijn dat je eerst terug moet reizen naar Hanoi voordat je verder reist naar je volgende bestemming.

Privéauto's naar Cao Bang

Naast bussen en minibusjes kun je ook kiezen voor een eigen auto. Een eigen auto met chauffeur geeft je meer vrijheid en mogelijkheid om deze te gebruiken om de provincie te verkennen.

Vervoer te plaatsen

De enige manier om rond Cao Bang te reizen is per motor of auto met chauffeur.

Bekijk hier onze zelfgemaakte Cao Bang tours.

Hoe kom je van Cao Bang naar de Ban Gioc-watervallen

De enige manier is om met de bus of motor te reizen. Er zijn enkele lokale bussen in de stad Cao Bang, voor een up-to-date dienstregeling is het raadzaam om te vragen bij het busstation of jouw hotel. Als je kunt, huur dan een motor in de stad Cao Bang en reis en verken dit zeer mooie gebied op eigen gelegenheid.

Wat te doen in 2 dagen Cao Bang

Dag 1

 • Neem de dag ervoor een nachtbus naar Cao Bang City of dezelfde dag een minibus in de vroege ochtend.
 • Vanaf Cao Bang rijdt je via de Ma Phuc pas naar de Ban Gioc waterval. Onderweg kun je genieten van prachtige landschappen.
 • Bezoek de Ban Gioc waterval. Dwaal rond en neem de tijd om te genieten en foto’s te maken.
 • Hierna bezoek de Ban Gioc-pagode.
 • Vervolgens verken je de Ngao-grot.
 • Overnacht in de buurt van de Ban Gioc waterval.

Dag 2

 • In de ochtend rijd je door de prachtige landschappen van de Phong Nam-vallei.
 • Bezoek enkele lokale dorpjes, zoals het wierookdorp Phia Thap.
 • Vervolgens bezoek je het Thang Hen-meer en de Nui Thung-berg, voordat je terugkeert naar Cao Bang City, waar je tweedaagse Cao Bang-reis eindigt.

Meer tips voor reizen in Cao Bang

Je reis vervolgen

Een trip naar Cao Bang wordt vaak gecombineerd met het Ba Be meer. Dit prachtige meer ligt in het nationale park Ba Be tussen Cao Bang en Hanoi. Geïnteresseerd om beide te bezoeken? Bekijk hier onze Ban Gioc waterval en Ba Be Lake tour.

Cao Bang met kinderen

Cao Bang is een zeer rustige provincie, zonder veel verkeer, waardoor het veilig is om hier met kinderen te reizen. Het enige nadeel is dat je, om deze provincie goed te zien, veel op pad moet.

Hoe te kleden

Als je de Ban Gioc-pagode of een andere religieuze plek bezoekt, zorg er dan voor dat je je beleefd kleedt.

Tours in Cao Bang die wij aanbevelen

Off the beaten Cao Bang loop
Ha Giang rondreis
Ha Giang – Ban Gioc waterval – Ba Be lake – 5 dagen
Vanaf €316
Ha Giang rondreis
Sapa – Ha Giang – Ban Gioc waterval & Ba Be lake – 8 dagen
Vanaf €488
Ban Gioc waterval tour
Ban Gioc waterval & Ba Be Lake 3-daagse tour
Vanaf €187
Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.