Mekong Delta

Tips 2021 - Alles wat je moet weten

Veel toeristen denken dat ze genoeg kunnen zien van de Mekong-delta tijdens een korte dagtocht vanuit Ho Chi Minh City. Er is echter zoveel meer dan een pagode en een drijvende markt. Deze regio is de thuisbasis van unieke ecosystemen en diverse unieke gemeenschappen.

5 redenen om de Mekong Delta te bezoeken

 1. Maak een boottocht door de kleine waterwegen van de Mekong
 2. Bezoek een drijvende markt
 3. Ontdek het unieke leven van de lokale bevolking
 4. Bezoek een Nationaal Park om meer dan 100 verschillende vogels te spotten
 5. Fiets door de rijstvelden en lokale dorpen

Praktische informatie

In het kort

 • Regio: Zuid-Vietnam; de Mekong delta is eigenlijk een complete regio van 12 provincies, inclusief het eiland Phu Quoc.
 • Aantal inwoners: 17.512.900
 • Aanbevolen aantal reisdagen: 2 dagen (exclusief Phu Quoc)
 • Vietnamese naam: Miền Tây (Meest gebruikt en betekent: Westerlijke regio) of Đồng Bằng Sông Mê Kông (Mekong river delta)

Beste reistijd

 • Beste reistijd: Het hele jaar door is het weer aangenaam. Zelfs als het regent, zie je nog steeds interessante aspecten van het lokale leven.
 • Wil je de regen vermijden, bezoek dan de Mekong Delta tussen december en maart.
 • Mei tot augustus: Zomer in Vietnam en dit is het seizoen dat veel fruit groeit in het gebied.
 • Regenseizoen: September tot november is het regenseizoen met veel overstromingen.

Lokale evenementen en feestdagen

 • Oc Bom Boc Festival: Eenmaal per jaar verschijnt de Khmer-gemeenschap uit heel Vietnam en zelfs Cambodja voor dit festival, met bootraces op de Soc Trang-rivier. Races worden gehouden volgens de maankalender op de 15e dag van de 10e maan (ongeveer in november)
 • Tet (Vietnamees Lunar Nieuw Jaar): Rond februari van elk jaar kun je zien hoe de lokale bevolking hun feestelijkheden voorbereiden. Ze versieren hun huizen met bloemen en bereiden speciale gerechten die alleen in deze tijd worden gemaakt.

Geld

Geldautomaten zijn vooral te vinden in de steden. Contant geld is de voorkeur, maar pinpassen en creditcards kunnen in veel hotels worden gebruikt.

Bestemmingen in de Mekong Delta

Can Tho Mekong Delta

Can Tho

Can Tho is de grootste stad in de regio. De belangrijkste trekpleister voor toeristen die hier komen is om te varen langs de vele kanalen en rivieren die in de stad uitkomen. Het is ook de perfecte uitvalsbasis voor nabijgelegen drijvende markten.

My Tho Mekong Delta

My Tho

De toegangspoort tot de Mekong Delta en een belangrijke marktstad. Omdat Ho Chi Minh City zo dichtbij is My Tho een populaire bestemming voor dagtochten om het rivier leven te proeven.

Ben Tre Mekong Delta

Ben Tre

Ben Tre is de hoofdstad van kokosnoten in Vietnam. Je vind er veel lokale fabrieken waar ze kokosnoot snoepjes maken. Het is ook een goede plek om boottochten door de omgeving te regelen.

Bezienswaardigheden

Cai Be drijvende markt

Cai Be drijvende markt

Een van de meest drukke drijvende markten in Mekong Delta is Cai Be. Je kan een boottocht nemen om de markt te bezoeken en er zijn ook tal van kleine kanalen in de omgeving van Cai Be die je kan verkennen.

Cai Rang drijvendemarkt

Cai Rang drijvende markt

Cai Rang drijvende markt ligt in de buurt van Can Tho en is de bekendste drijvende markt. Het is extreem levendig in een overvolle handels atmosfeer, waar de lokale bevolking een breed scala aan producten die uit de omgeving komen koopt en verkoopt.

Phong Dien Floating Market

Phong Dien Floating Market

De meest intieme drijvende markt van de Mekong Delta, heeft minder gemotoriseerde vaartuigen en meer stand-up roeiboten, met lokale verkopers die winkelen en roddels uitwisselen. Minder druk dan Cai Rang; er zijn ook veel minder toeristen.

Tan Lap Floating Village

Tan Lap Floating Village

Tan Lap floating village is een wild watergebied van bossen met lotusvelden, waterlelievijvers en rijstvelden. Hier wonen honderden soorten vogels, vissen en amfibieën.

Tram Chim National Park

Tram Chim National Park

De mooie landschappen van Tram Chim National Park zijn overspoeld met hoog gras, plat, nat land en meer dan 230 verschillende watervogels. Je kunt deze kanalen en overstroomde bossen van dit pittoreske Deltalandschap per boot verkennen.

Tra Su Indigo Forest

Tra Su Indigo Forest

Overstroomd mangrovebos met een overvloed aan flora en fauna. September en oktober wordt beschouwd als de beste tijd om Tra su indigo Forest te bezoeken omdat dit het overstromingsseizoen is en het tijdens deze tijd heel erg mooi is.

Bang Lang stork garden

Bang Lang stork garden

Bang Lang Stork Garden (ooievaars tuin) huisvest verschillende soorten ooievaars en duizenden vogels. Tijdens de schemering vliegen en zweven ze over hun broedplaatsen in de lucht zwerven. Verschijn een uur voor zonsondergang om dit geweldige zicht te aanschouwen.

Vinh Trang Pagoda

Vinh Trang Pagoda

De Vinh Trang-pagode is een grote, rustige boeddhistische tempel in de buurt van My Tho en is het bezoeken waard als je in de stad bent, vooral tijdens het ochtendgebed.

Sam Mountain Mekong Delta

Sam Mountain

Sam Mountain is 284 meter hoog en een heilige plaats voor boeddhisten. De complete berg en zijn omgeving zijn volgestouwd met tientallen pagodes en tempels.

Activiteiten in de Mekong Delta

Boottocht door de Mekong

De beste manier om de Mekong Delta te zien is per boottocht. Je kunt kiezen uit een breed scala aan boottochten door de Mekong-delta. De populairste bestemming om een boottocht te doen zijn Ben Tre, My Tho, Can Tho en Cai Be. Een houten boot neemt je mee op een ontspannen cruise langs de weelderige kanalen van de Mekong rivier, langs een aantal drijvende markten, viskwekerijen, boeddhistische tempels en koloniale gebouwen. Vaak bezoek je ook lokale boomgaarden waar je fruit kan proeven, leer kokosnootsnoepjes maken bij een lokale kokosfabriek en zie hoe slaapmatten en lokaal handwerk worden geproduceerd in ambachtelijke werkplaatsen.

Bezoek een drijvende markt

Een bezoek aan een drijvende markt behoort tot het hoogtepunt van de Mekong-delta. Deze markten zijn centrale markten in de delta, waar mensen groenten en fruit van lokale productie kunnen kopen. De goederen worden rechtstreeks vanaf de boten verkocht. Kleine sampans dienen als mobiele cafés, waar je frisdrank, een ijskoffie of een noedelsoep voor je ontbijt kunt kopen. De bekendste drijvende markten zijn Cai Rang, Cai Be en Phong Dien . Maar er zijn ook nog een heleboel andere drijvende markten in de Mekong, zoals Tra On Floating Market, Nga Nam Floating Market, Nga Bay Floating Market en Phung Hiep Floating Market.

Fietsen door de Mekong Delta

De Mekong Delta is bijna helemaal plat en wellicht een van de meest fietsvriendelijke bestemmingen in Vietnam. Je fietst langs felgroene rijstvelden omringt door palmbomen. Je bezoekt kleine lokale tempels, drijvende dorpen, viskwekerijen en boomgaarden.
Fietsen in de Mekong Delta
boottocht in de Mekong Delta van Vietnam

Accommodatie

In welke gebied moet ik mijn hotel zoeken?

My Tho

My Tho is een belangrijke marktstad in de Mekong-regio. Omdat het een lokaal handelscentrum is, is deze stad behoorlijk druk in vergelijking met sommige van de rustigere bestemmingen in de omgeving. Dit maakt het een interessante plek om te bezoeken en de dagelijkse drukte van de vele lokale winkels en kraampjes te zien. Het is ook een geweldige plek om te beginnen als je de beroemde drijvende markten wilt zien die zich op weg naar Can Tho bevinden.

Ben Tre

Slechts een korte rit voorbij het drukke My Tho, vind je het rustige Ben Tre, een pittoreske provincie. Verblijf hier voor de rust van dit gebied en geniet van de prachtige natuurlijke omgeving vol met tropische bloemen en groen gebladerte waterwegen. Boottochten zijn het middelpunt van een bezoek aan Ben Tre.

Can Tho

Can Tho, de grootste stad van de Mekong Delta, is ook een van de meest populaire bestemmingen in de Deltaregio, door vooral de beroemde drijvende markten. Het is een goede plek om het leven in de rivier te observeren. Het is een belangrijk vervoersknooppunt voor de omliggende steden en dorpen. Geweldige fotoplekken in de omgeving – kleine dorpjes, fietspaden, groen platteland doorsneden door lokale kanalen en drijvende markten.

Hotel of homestay

Omdat de Mekong Delta veel bezoekers trekt, is er een breed scala aan accommodaties beschikbaar. Afhankelijk van jouw budget en reisstijl, kan je kiezen tussen luxe resorthotels, eenvoudige hostels en gezellige homestays.

Als je op zoek bent naar een mooi toevluchtsoord waar je kunt genieten van het prachtige landschap en kunt profiteren van geweldige faciliteiten zoals zwembaden en spa’s, dan is een hotel of resort natuurlijk de eerste keuze.

Voor reizigers die dichtbij de inwoners van de Mekong Delta willen komen, is een homestay waarschijnlijk de beste optie. Dit betekent dat je bij iemand thuis verblijft, maaltijden zult delen en misschien zelfs een privétour met je gastgezin zult maken.

(Lees meer: Wat is een homestay in Vietnam?)

Eten & drinken

De Mekong Delta is een heel groot gebied met meerdere provincies en tal van steden. Om deze reden is het moeilijk om over een compleet gebied te zeggen wat de beste restaurants zijn. Als je meer wilt weten over waar je het beste kan eten, zoek dan de stad op in de Mekong Delta waar je van plan bent heen te gaan.

Hoe kom je er?

Vliegtuig

De Mekong Delta heeft een luchthaven in de stad Can Tho. Er zijn dagelijks vluchten van onder andere Hanoi en Ho Chi Minh City.

Bus

Hoewel er 12 provincies zijn die deel uitmaken van de Mekong Delta, is de gebruikelijke route voor de meeste toeristen om deze bestemming te bereiken van Ho Chi Minh City naar Can Tho. Het kost ongeveer drie uur om de Mekong Delta te bereiken met de bus.

Auto of minibus

Tegenwoordig overwegen veel gezinnen een auto te huren vanwege het comfort en gemak, deze service wordt ook aangeboden door veel hotels. Een auto huur je altijd met chauffeur, omdat je zonder geldig Vietnamees rijbewijs niet mag rijden.

Boot

Er zijn nu boten die een Saigon rivier-tour uitvoeren die eindigt in de Mekong Delta.

Tour

De meest populaire manier om de Mekong Delta te ontdekken, is per tour. Tientallen reizen gaan van HCMC naar de Mekong, zowel dagtochten als langere reizen. Dit is een goede optie als je niet veel tijd hebt. Prijzige tours zijn niet altijd beter, maar vaak betekent een tour met een extreem lange prijs, een reis met tientallen andere toeristen van de ene souvenirstal naar de andere.

Vervoer in Mekong Delta

Boot

Sommige deltasteden hebben bootverbindingen tussen hen, hoewel met wegverbetering en het bouwen van bruggen het over water reizen afneemt. Het is nog wel de beste manier om de kleine waterwegen en drijvende marketen in de Mekong te verkennen.

Bus

Het is gemakkelijk om te reizen met het openbaar vervoer en de busverbindingen zijn uitstekend. Elke stad heeft een hoofdbusstation voor zowel bussen als minibusjes.

Fiets, motor en auto

De meest flexibele transportoptie is een privéauto, een fiets of een gehuurde motor. Met de fiets of motor rond de delta is leuk, vooral langs het doolhof van landwegen. De delta is vrij vlak, maar wees voorbereid op tolwegen en veerponten, hoewel deze geleidelijk worden vervangen door nieuwe bruggen. Veerboten zijn goedkoop en frequent.

3 dagen in ​Mekong Delta

Dag 1

Ga heel vroeg in de morgen naar de drijvende markt Cai Rang, de grootste drijvende markt in het gebied en verken de waterwegen in dit gebied.

In de namiddag reis je van Can Tho naar Ben Tre. Overnacht in Ben Tre.

Dag 1 Mekong Delta

Dag 2

Ga per boot en verken de verschillende eilanden langs de rivier langs de waterkokosnoten. Pedel met een sampan langs kleine waterwegen, bezoek een kokosnoot snoepfabrieken, lokale baksteenfabriek en lokale ambachtelijke fabrieken.

Dag 2 Mekong Delta

Dag 3

Verken Ben Tre per fiets. Rij langs de rijstvelden en stop bij lokale fruitplantages om zelf fruit te plukken en proeven. In de namiddag terug naar Ho Chi Minh City.

Dag 3 Mekong Delta

Scroll naar top

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update