Beste reistijd Vietnam & weer

Het weer en de beste reistijd in Vietnam verschilt enorm tussen het noorden en het zuiden. Afhankelijk van waar je het grootste deel van je tijd wilt doorbrengen, moet je ervoor zorgen dat je bent voorbereid op het weer.

Wat is de beste reistijd voor Vietnam?

De beste reistijd in Vietnam is van december tot en met april.  De temperatuur is aangenaam en er valt bijna geen regen. Maar de beste reistijd hangt ook af van waar in Vietnam. In het noorden kan het in december en januari nog behoorlijk koud worden. Bekijk daarom het weer per maand voor elke regio. De beste maand om te reizen door heel Vietnam is maart.

Seizoenen

Hoogseizoen (juni-juli)

Hoogseizoen voor reizen naar Vietnam is meestal in juni en juli. Hoewel dit een piekseizoen is voor het Nederlanders vanwege schoolvakanties, overlappen de Vietnamese schoolvakanties ook op dit moment. Bereid je voor op drukke luchthavens en volle vluchten, vooral als je van plan bent om meer van Zuidoost-Azië te verkennen terwijl je daar bent. Als je goedkoop wilt reizen, is deze periode, evenals tijdens Tet (begin februari), misschien niet het beste moment om Vietnam te bezoeken. Je zult merken dat veel hotels en vluchten volgeboekt zijn als je het op het laatste moment zoekt. Met veel mensen in beweging, kun je het beste vooraf plannen om een aantal goede deals te krijgen voor vluchten en accommodatie.

Laagseizoen (september-oktober)

Dit is de goedkoopste tijd om naar Vietnam te vliegen. Je kunt niet alleen veel besparen op vliegtickets, maar je hebt ook tijdens je vakantie minder drukte!

Regenseizoen (moessonseizoen)

Zoals met de meeste bestemmingen, kan je van Vietnam nog steeds genieten tijdens het moessonseizoen (april tot oktober), maar er zijn enkele kanttekeningen. Tijdens het regenseizoen ontmoet je minder reizigers en veel meer muggen. Onderhandelen over betere prijzen voor accommodatie wordt gemakkelijker, en tours kunnen goedkoper zijn, maar buitenactiviteiten worden doorweekte ervaringen. Transport vertragingen gebeuren. Bussen rijden mogelijk niet gedurende lange periodes van zware regenval, omdat soms wegen overstroomd raken en gevaarlijker worden om te rijden.

Orkaan seizoen

Hoewel de natuur niet altijd volgens de regels speelt, eindigt orkaanseizoen (tyfoon seizoen) meestal elk jaar rond december. De startdata zijn afhankelijk van welk deel in Vietnam: noord, centraal of zuid. In in het algemeen van augustus tot november en oktober is over het algemeen de meest stormachtige maand.

Wanneer zijn de rijstvelden het mooiste?

Als je er ooit van hebt gedroomd om de prachtige gouden rijstvelden te zien, wees dan op tijd, het oogstseizoen duurt maar 1 maand! Vietnam heeft prachtige rijstvelden op verschillende locaties op het platteland van noord naar zuid.

Terrasvormige velden in de bergachtige provincies in het noorden van Vietnam zijn eind september en oktober het mooiste, wanneer het oogstseizoen begint en laten dan prachtige kleuren zien.

oogstseizoen rijstvelden Vietnam

Reistijd per regio

Noord Vietnam

Noord-Vietnam (Hanoi, Halong Bay, Sapa, Mai Chau & Ninh Binh) heeft een duidelijk winter- en zomerseizoen. De koele maar meestal droge winter duurt van november tot april, bij een gemiddelde temperatuur van 17-22 ° C met de koudste maanden januari – maart. De zomer duurt van mei tot oktober, wanneer het warm en vochtig is en de regio de meeste neerslag heeft. Juli tot september zijn vaak de natste maanden van het jaar.

MaandenGemiddelde tempratuurRegen per maand (mm)
Januari17ºC18
Februari18ºC28
Maart20ºC38
April24ºC81
Mei28ºC197
Juni30ºC238
Juli30ºC322
Augustus29ºC343
September28ºC252
Oktober26ºC98
November22ºC42
December19ºC21

Centraal Vietnam

Centraal-Vietnam (Hoi An, Da Nang, Hue) heeft warm en droog weer van half januari tot eind augustus, met temperaturen die vaak halverwege de 30 graden bereiken. Tijdens de wintermaanden neemt de regenval toe met de piekniveaus in oktober en november, soms in de vorm van tyfonen.

MaandenGemiddelde tempratuurRegen per maand (mm)
Januari22ºC101
Februari22ºC31
Maart24ºC12
April27ºC18
Mei29ºC47
Juni30ºC42
Juli30ºC99
Augustus28ºC117
September26ºC447
Oktober24ºC530
November22ºC221
December21ºC208

Zuid Vietnam

Met temperaturen die het hele jaar door constant blijven, wordt het klimaat in het zuiden (Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Mui Ne, Phu Quoc) opgesplitst in twee eenvoudige seizoenen, nat en droog. Het droge seizoen begint in november en eindigt in april / begin mei, met eind februari tot mei met iets warmer en vochtiger. Het natte seizoen duurt van mei tot begin november, met de maanden juni, juli en augustus die de meeste regenval van het jaar ontvangen.

MaandenGemiddelde tempratuurRegen per maand (mm)
Januari27ºC15
Februari28ºC4
Maart29ºC13
April30ºC42
Mei29ºC221
Juni29ºC331
Juli29ºC314
Augustus28ºC268
September27ºC334
Oktober27ºC268
November27ºC114
December27ºC56

Weer per maand

Bekijk het weer per maand om te zien wat je kan verwachten in de periode dat jij in Vietnam bent. Houd er rekening mee dat de uitleg hieronder een schatting is wat je kan verwachten in Vietnam, want in praktijk komt het voor dat bijvoorbeeld het regenseizoen later of eerder begint en langer of korter doorgaat. Je kan ook meer lezen over de feestdagen en evenementen per maand in Vietnam.

Januari

In deze tijd van het jaar kan droog en aangenaam weer worden genoten in het grootste deel van het land, met als enige uitzondering de noordelijke regio’s. Temperaturen kunnen dramatisch dalen in deze gebieden, vooral in de ochtenden en late avonden voelt het veel koeler. Dit is vooral het geval voor Sapa en Ha Giang. Voor het beste strandweer moet je naar Phu Quoc met gegarandeerde zonneschijn. Het is goed te weten dat de Halong Bay in deze tijd van het jaar behoorlijk wazig kan zijn en dat je de beste uitzichten misschien niet krijgt.

Februari

De koude ochtenden beginnen te verdwijnen in het noorden en heet droog weer wordt verwacht in het grootste deel van het land. Noord-Vietnam blijft een uitzondering en voelt kouder aan. Goed om te weten is dat tijdens het reizen in februari tijdens TET (Vietnamese Nieuwjaar) de meerderheid van winkels, musea en restaurants ongeveer een week gesloten zijn.

Maart

Dit is hoogseizoen voor reizen naar Vietnam en de beste reistijd. Strandgangers hebben nu een betere keuze aan bestemmingen, met Mui Ne, Con Dao en Nha Trang die allemaal goed weer krijgen. Tegen het einde van de maand is Hoi An ook prima als strandbestemming. Dit is de perfecte tijd om Halong Bay te bezoeken, die een heldere blauwe lucht zonder waas zou moeten hebben.

April

Net als maart, is april de beste reistijd om naar het land te reizen en je zult meer drukte zien, met fantastisch weer overal.

Mei

Het wordt heet en mei biedt een prachtige gelegenheid om de hoogseizoen prijzen van april te missen. Regen moet nog even op zich wachten, maar tegen het einde van de maand kun je in de noordelijke en zuidelijke regio’s een regendouche verwachten.

Juni

Misschien krijg je een af en toe regen in het noorden en zuiden van het land, maar Hanoi, Mai Chau en Halong hebben waarschijnlijk het grootste deel van de tijd een heldere blauwe lucht. De beste plek om te zijn is in het Centraal Vietnam, waar de zon nog volop schijnt. Zeer weinig regen wordt verwacht in Lang Co, en Hoi An dient als een mooie strandbestemming. Pak je kans in het laagseizoen voordat de schoolvakanties volgende maand beginnen.

Juli

Centraal Vietnam is de beste plaats om te zijn, met uren zonneschijn en weinig regen. De rest van Vietnam zal waarschijnlijk een aantal buien ervaren, maar niet genoeg om je genot te beïnvloeden.

Augustus

Centraal Vietnam is de beste plaats om te bezoeken in deze tijd van het jaar, hoewel de rest van het land nog steeds de moeite waard is om te bezoeken, mits je het niet erg vindt om af en toe regen te hebben. Hoewel vluchten duurder kunnen zijn, bieden hotels geweldige promoties tijdens het Vietnamese laagseizoen.

September

Vang de laatste zon aan de centrale kust van Vietnam voordat de regen aan het eind van de maand vaker voorkomt. Het noorden en zuiden zijn meestal erg nat in deze tijd van het jaar, maar hotels zijn goedkoop.

Oktober

De zon komt terug naar het noorden van het land en dit is een geweldige tijd om in Sapa te trekken of de gebaande wegen in Ha Giang te verlaten. Hoewel dit niet de beste tijd voor een strandvakantie is, heeft Vietnam zoveel meer te bieden en reizen in oktober betekent dat je de drukte overslaat.

November

Het hoogseizoen begint opnieuw en veel mensen trekken naar Vietnam voor de koudere wintermaanden in het noorden. Tegen het einde van de maand is het hele land over het algemeen heet en droog, met uitzondering van de centrale regio, die enkele buien kan hebben.

December

Er is nog steeds een kans op regen in het centrale deel van het land; de rest van Vietnam zal echter heet en droog zijn. Het strandseizoen begint weer op Phu Quoc. Het is aan te raden om vroeg te boeken voor de kerstperiode, omdat er maar weinig beschikbaar is.

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.