11 wilde dieren in Vietnam & beste plek om te spotten

Er leven veel verschillende soorten wilde dieren in Vietnam, vanwege de hoge biodiversiteit die het land heeft. Van een stuk rivier in het zuiden, dichte jungle in centraal Vietnam tot hoge bergen in het noorden. Helaas staan ​​veel dieren in Vietnam op de bedreigde lijst vanwege verlies van leefgebied, illegale houtkap en jacht. Maar er zijn meer dan 30 nationale parken en UNESCO-biosfeerreservaten waar dieren, planten en bomen worden beschermd.

Beste plek om wilde dieren te spotten in Vietnam

De IUCN Red List, The International Union for Conservation of Nature’s Red List of Threatened Species, is een internationale organisatie die de populatiegrootte en het leefgebied van dieren en planten monitort om bedreigingen te identificeren met als doel de biodiversiteit te beschermen. Veel van deze dieren die op de lijst van beschermde soorten staan, zijn ook te vinden in Vietnam. Door illegale handel in wilde dieren, ontbossing en jacht is het leefgebied van de wilde dieren in Vietnam drastisch afgenomen en daarmee ook de aantallen. De beste kans om wilde dieren tegen te komen is dan ook een bezoek aan een van de beschermde nationale parken in Vietnam.

Deze beschermde gebieden liggen verspreid over het land, je vindt ze in het zuiden, midden en noorden. Centraal Vietnam heeft de meest dichte bossen en jungle, dus hier heb je de meeste kans om wilde dieren in Vietnam tegen te komen. In het zuiden vind je een grote vlakke rivierdelta, een paradijs voor vogels. In het noorden vind je veel hoge bergen, waar een aantal zeer zeldzame dieren zich verschuilen.

Hieronder vind je een lijst van enkele veelvoorkomende en zeer zeldzame wilde dieren in Vietnam.

1. Olifanten

olifanten in Vietnam

Misschien wel het meest indrukwekkende wilde dier in Vietnam is de Aziatische olifant, ook de grootste primaat op het Aziatische continent. Helaas zijn olifanten in Vietnam bijna uitgestorven en het vinden van een wilde olifant is vrijwel onmogelijk. Gelukkig zijn er in Yok Don Nationaal Park olifanten weer vrijgelaten in het wild, die vroeger werden gebruikt om toeristen te vervoeren of die in de houtkapindustrie werden gebruikt om boomstammen te verplaatsen. Deze olifanten lopen wel vrij rond in het nationale park samen met hun mahout, wat ervoor zorgt dat het dier beschermd blijft en het park niet verlaat.

2. Apen

Son Tra aap

Er zijn nogal wat verschillende soorten apen in Vietnam, daarom zijn ze in deze lijst samengevat. De beschermde Langur is een van de meest bijzondere apen van het land, voornamelijk te vinden in de bossen van centraal Vietnam. De stompneuzige aap is nog zeldzamer en komt vooral voor in bergbossen in het noorden van het land.

3. Zonnebeer

beren in Cat Tien National Park

De zonnebeer leefde vroeger in grote aantallen in centraal Vietnam. Nu worden ze bijna nooit meer in het wild gespot. In Bidoup nationaal park, vlakbij Dalat, werd in 2020 nog een gespot met wildcamera’s. Helaas had deze beer ook tekenen van wonden die erop wezen dat hij waarschijnlijk in contact is gekomen met stropers. Stropeij speelt helaas een leidende rol bij het verdwijnen van biodiversiteit. In Cat Tien Nationaal Park is een Bear Rescue Center, waar beren die door particulieren zijn gestroopt of in kooien zijn vastgehouden nu kunnen rehabiliteren.

4. Saola

Saola

De saola is een van ‘s werelds zeldzaamste zoogdieren. Het dier is het best te vergelijken met een antilope. Dit dier komt alleen voor in Vietnam en Laos, op hoogtes tussen 400 en 1200 meter. De aantallen worden geschat op 70 tot 700 in Laos en ongeveer honderd in Vietnam. Pu Mat National Park, vlakbij Vinh en op de grens met Laos, was de eerste plaats waar de Saola werd ontdekt. Het dier loopt een hoog risico op uitsterven, voornamelijk als gevolg van stroperij. Omdat het dier nergens ter wereld in een dierentuin te vinden is, kan er ook niet mee gefokt worden. Saola’s die werden gevangen om in een dierentuin te houden om te fokken, stierven allemaal.

5. Gaur

Gaur wilde dieren in Vietnam

De gaur is een Aziatische rundersoort en verwant aan de gewone waterbuffel. Deze zeldzame dieren zijn te vinden in Cat Tien National Park, dat momenteel ongeveer 110 individuele gaurs heeft. Het zijn enorme dieren, met stieren die tot 1000 kilo wegen en meer dan 2 meter hoog zijn.

6. Tijger

Vietnam Tijger

Vroeger waren er tijgers in Vietnam, maar helaas was de laatste keer dat er een door een cameraval gespot werd in 1997. De kans dat er vandaag de dag nog tijgers in Vietnam leven is bijna onmogelijk. Als ze er nog zijn, is de grootste in het Chu Mom Ray National Park in Kon Tum. Dit enorme nationale park grenst aan het Virachey National Park in Cambodja.

De tijgers in Vietnam zijn voornamelijk verdwenen door verlies van leefgebied en stroperij. Veel Vietnamezen geloven dat tijgers bepaalde stoffen bevatten die in medicijnen kunnen worden gebruikt.

7. Slangen

Slang in Vietnam

Tropisch Vietnam met prachtige stranden en jungle is ook het leefgebied van reptielen, zoals de slang. Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten slangen in Vietnam, waarvan een kwart giftig is. De meeste van deze slangen leven in natuurgebieden, maar je kunt ze zelfs tegenkomen in parken in de stad. Meestal zijn dit de ongevaarlijke gouden boomslang of ook wel de vliegende slang genoemd. Slangen worden ook in Vietnam gegeten, omdat men gelooft dat mannen hun kracht en mannelijkheid kunnen vergroten. Je hebt ook Vietnamese slangenwijn.

8. Vogels

Bidoup Nationaal park vogelsspotten Vietnam

Vietnam is een waar paradijs voor vogelspotters. Er zijn veel soorten vogels in Vietnam te vinden, met veel verschillende kleuren, maten en vogels die er uniek uitzien. De beste vogelgebieden in Vietnam zijn Dalat, Cat Tien National Park, de Mekong Delta en Ninh Binh.

9. Vliegende eekhoorn

Vliegende eekhoorn in Vietnam

De grote vliegende eekhoorn is een zoogdier van de eekhoornfamilie. Ze leven in het noorden van Vietnam en komen vooral voor in Cao Bang. De reden dat ze vliegende eekhoorns worden genoemd, is omdat je ze door het bos kunt zien vliegen. Als ze springen spreiden ze hun armen en benen waar de huidflappen netjes kunnen uitvouwen.

10. Langzame lori

Langzame lori

Dit schattige kleine wezen heeft grote ogen en kruipt in een langzaam tempo, op jacht naar fruit, insecten, nectar en sap ‘s nachts. Als je de langzame lori’s in het wild wilt spotten, moet je ‘s nachts zoeken in het dichte tropische regenwoud of bamboebos. De slow lori komt vooral voor in Vietnam en Laos. Deze bijzondere nachtdieren worden bedreigd omdat ze worden gevangen en verkocht voor traditionele geneeskunde, amusement voor toeristen of zelfs als huisdier. Veel bomen worden ook gekapt in het bos waar ze leven. Ze zijn te vinden in bossen in heel Vietnam, behalve in de Mekong Delta.

11. Pangolin

Pangolin

Het schubdier is het meest verhandelde zoogdier ter wereld en staat daarom ook op de Rode Lijst van de IUCN als ernstig bedreigd. Er zijn 8 verschillende soorten, waarvan er 2 in Vietnam leven, de Sunda Pangolin en de Chinese Pangolin. De Sunda Pangolin wordt gevonden in bossen in Midden- en Zuid-Vietnam en de Chinese Pangolin wordt gevonden in het noorden van Vietnam. Ze zijn het best ‘s nachts te zien wanneer ze actief op zoek zijn naar voedsel, vooral mieren. Het is het enige zoogdier ter wereld dat bedekt is met schubben en zich kan oprollen tot een bal om zichzelf te beschermen tegen roofdieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven