Pu Mat Nationaal Park – 6 hoogtepunten & hoe kom je er?

Pu Mat Nationaal Park is een natuurreservaat waar je de echte jungle vindt, dicht bebost, met wilde dieren en stromende rivieren. Door de ligging, ver van de gebaande paden, wordt het nauwelijks bezocht door toeristen. Toch is dit een van de meest indrukwekkende nationale parken van Vietnam.

Over Pu Mat Nationaal Park

Pu Mat Nationaal Park ligt ver van de hoofdweg die Zuid-Vietnam met Noord-Vietnam verbindt, dus het gebied wordt niet door veel reizigers bezocht, of zelfs bekend bij hen.

Maar de naam Pu Mat is de wetenschappelijke wereld niet vreemd want dit is een van de eerste plekken waar een zeldzame diersoort is ontdekt: Saola. Het is ook de thuisbasis van de grootste kudde olifanten in Vietnam en kostbare vogels zoals de fazant. Daarnaast zijn er 241 soorten zoogdieren, 137 soorten vogels, 25 soorten reptielen en 15 soorten amfibieën.

Het Nationaal Park werd opgericht in 2001, omdat het een van de hoogste biodiversiteitswaarden in Vietnam heeft. Het gebied is verdeeld over 70.000 hectare over 3 districten. Het is een geweldige plek waar je watervallen kunt bezoeken, prachtige trekkings door de jungle kunt maken, een boottocht kunt maken op de Giang rivier en meer kunt leren van de unieke cultuur van de Thai, Mong en de Kho Mu minderheden.

Wat te doen en zien in Pu Mat NP

1. Jungle en dieren in het wild

De belangrijkste reden om Pu Mat Nationaal Park te bezoeken is natuurlijk vanwege de hoge biodiversiteit, met echte jungle en wildlife. Dit oerbos heeft veel verschillende flora en fauna, waaronder geneeskrachtige planten, groenten en fruitbomen. Daarnaast kom je hier vooral om enkele van de meest unieke wilde dieren van Vietnam te spotten. Helaas is de kans op het zien van een wilde olifant of Saola bijna nul. Gelukkig zijn er ook dieren die hier vaker worden gespot, zoals verschillende soorten apen, vogels en amfibieën.

2. Khe Kem waterval

Khe Kem waterval in Pu Mat

Een van de belangrijkste hoogtepunten van Pu Mat Nationaal Park is de Khe Kem waterval. Het water stroomt van 150 meter hoog naar beneden in het midden van de jungle, waardoor een uniek zicht ontstaat. Aan de voet van de waterval zijn er kleine poelen van verschillende diepten, waar je tijdens de zomerse hitte in het water kunt afkoelen. Bezoekers kunnen via een klein pad naar de top van de waterval gaan, waar ze kunnen genieten van het schilderachtige berglandschap.

3. Trekking

Pu Mat Nationaal Park trekking

De beste manier om het nationale park te verkennen is met een trektocht. Er zijn verschillende opties, maar ze beginnen allemaal vanaf het hoofdkwartier van het Nationaal Park.

De meest populaire wandeling gaat naar de Khe Kem waterval. Vanaf hier kun je doorgaan naar de Khe Bu vallei of je kunt de Pu Loong berg beklimmen, een hoge piek in het Pu Mat Nationaal Park (de wandeltocht duurt 6-8 uur).

Andere routes kunnen worden gepland van het hoofdkwartier van het nationale park naar lokale etnische minderheidsdorpen, bergtoppen en het Sang Le Forest.

4. Boottocht

Boottocht in Pu Mat Nationaal Park

Een meer ontspannen manier om het park te bekijken is per boot over de Giang rivier die door het park stroomt. Vanaf de boot ga je dwars door de jungle en als je geluk hebt zie je apen uit de takken van de bomen slingeren. Maar ook zonder wildlife te spotten, is dit een indrukwekkende boottocht met jungle, hoge kalksteenbergen en inheemse planten, zoals palmvarens en orchideeën die langs de oever groeien.

5. Grotten

Waar kalkstenen bergen zijn, zijn ook grotten te vinden op veel bestemmingen in Vietnam, ook hier. Ze zijn niet zo indrukwekkend als de grotten in Phong Nha, 300 km naar het zuiden, maar als je door het nationale park loopt zijn ze zeker een bezoek waard.

6. Etnische minderheden

etnisch dorp in Pu Mat Nationaal Park

Niet alleen de natuur is indrukwekkend, maar ook de lokale cultuur van de etnische minderheden die hier leven. Een bezoek aan een van de lokale dorpjes om de cultuur en het dagelijkse leven van de bewoners te zien is dan ook een echte aanrader. Het is voornamelijk de Thaise bevolking die hier woont. Deze etnische groep leeft in huizen op palen, waar ze vaak onder het huis wordt gehouden.

Er zijn verschillende culturele activiteiten die je hier kunt bekijken, zoals de Xoe Thai-dans, brokaat weven, breien en meer. Mooie handdoeken of tassen worden door Thaise meisjes met hun bekwame handen geweven met unieke patronen en verrassende verfijning. Bij een bezoek aan het ambachtsdorp kun je de getalenteerde handen met het weefgetouw bewonderen en eventueel de producten van het ambachtsdorp kopen als Vietnam souvenir.

Beste reistijd om Pu Mat Nationaal Park te bezoeken

Pu Mat Nationaal Park, gelegen in de tropische moessonregio, wordt sterk beïnvloed door het Truong Son-gebergte, waardoor het klimaat hier anders is dan in de rest van de regio.

  • Het koude en droge seizoen loopt van december tot maart. Met name van december tot februari daalt de gemiddelde temperatuur in deze maanden onder invloed van de noordoostmoesson onder de 20 graden en kan in januari onder de 18 graden komen. In maart, in het voorjaar, kun je wat motregen verwachten.
  • De zomer is van april tot juli, met droog en warm warm. De warmste maanden zijn juni en juli.
  • Het regenseizoen begint elk jaar van augustus tot november, met de meeste regen in september en oktober.

Hoe kom je er?

Pu Mat Nationaal Park ligt in de drie districten Anh Son, Con Cuong en Tuong Duong in de provincie Nghe An. De grootste stad in de omgeving is Vinh, op ongeveer 130 km afstand. Hanoi ligt op 350 km van het nationale park. Omdat het nationale park erg afgelegen ligt, kun je het beste eerst naar Vinh reizen.

Manieren om naar Vinh te reizen

  • Vluchten: Vinh heeft een kleine internationale luchthaven met vluchten van en naar Hanoi, Ho Chi Minh City, Dalat, Quy Nhon en Nha Trang.
  • Bus: De stad Vinh is geen populaire halte voor reizigers, maar vanwege de redelijke omvang (500.000 inwoners) stoppen hier voldoende bussen. het is gelegen langs de hoofdweg die het zuiden van het land met het noorden verbindt.
  • Trein: De stad heeft ook een treinstation met treinen uit het noorden, zoals Ninh Binh en Hanoi, evenals treinen uit het zuiden, zoals Dong Hoi, Hue en Da Nang.

Van Vinh naar het Pu Mat Nationaal Park

Je hebt weinig keuzes om van Vinh naar Pu Mat te reizen. Je kunt een motor of scooter huren of met de auto gaan; huur een auto met chauffeur of taxi.

Als je vanuit Vinh rijdt, is het ten zeerste aan te raden om te stoppen bij de indrukwekkende Thanh An-theeheuvels.

Accommodatie

Omdat de stad Vinh nog best ver van Pu Mat Nationaal Park ligt, is het handig om accommodatie in de buurt van het park te zoeken zodat je hier genoeg tijd hebt. De stad dicht bij de ingang van het park is Con Cuong. In deze stad vind je een aantal hotels en pensions. Er zijn een paar eenvoudige hotels, maar een verblijf in een homestay van een etnische minderheid wordt sterk aanbevolen voor een meer authentieke en culturele ervaring. Helaas zijn de meeste van deze homestays niet online te vinden of te boeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.