Top 10 leukste souvenirs uit Vietnam

Wil je graag een souvenir uit Vietnam meenemen voor je familie, vrienden of voor je zelf als herrienering van jouw Vietnam rondreis? Dan kan het lastig zijn om te bepalen wat leuk is als cadeau en tegelijk ook iets typisch Vietnamees is. Bekijk daarom deze lijst van top 10 leukste souvenirs uit Vietnam en tips wat te kopen om zeker te zijn dat je wat leuks terug mee neemt.

Tip: Download de App Douane reizen op je telefoon om te zien wat je wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland.

1. Koloniale hoed

Vietnamese koloniale hoed

Misschien wel het meest iconische item uit Vietnam, de koloniale hoed of ook wel de Vietnamese hoed genoemd. Het kopen van deze hoed is misschien niet het meest origineel, maar het is wel de meest praktische souvenir uit Vietnam voor als je op reis bent, vooral tijdens de stortregens en brandende zomers in Vietnam. Ook bekend als non la, deze hoeden bestaan al sinds de 18e eeuw en zijn meestal handgeweven met behulp van bamboe, palmbladeren en de schors van Moc-bomen.

Prijs: Afhankelijk van de kwaliteit worden koloniale hoeden verkocht bij souvenirwinkels tussen VND 30.000 en VND 100.000 en op lokale markten voor minder dan VND 10.000.

2. Koffie

koffie Vietnam

Vietnam is ’s werelds grootste producent van Robusta-koffie. Vietnamese koffiebonen zijn vrijwel overal in Vietnam te vinden, van lokale markten en kleine cafés tot winkelcentra en internationale luchthavens. Hanoi is misschien wel het epicentrum van de Vietnamese cafécultuur, waar je voor ongeveer $4 een zak van 1 kg hele of gemalen Robusta-bonen kunt kopen. Met tal van vestigingen in Hanoi, Hoi An en Ho Chi Minh City is Trung Nguyen een van de populairste lokale koffiemerken in Vietnam.

Tip: Koop ook een Vietnamese koffiefilter

3. Op maat gemaakte kleding

kleding maken in Hoi An

Hoi An is misschien wel de hoofdstad van de wereld als het het gaat over op maat gemaakte kleding. Dus wat is een leuker souvenir voor jezelf als kleding dat helemaal gepersonaliseerd is met jouw wensen en perfect past. Je kunt jurken, jassen, schoenen, pakken en nog veel meer op maat laten maken. Lees hier alles over kleding op maat maken in Hoi An.

4. Spullen van etnische minderheden

souvenirs Vietnam etnische minderheid

Producten van etnische minderheden kunnen niet alleen een prachtig souvenir zijn uit Vietnam, maar je steunt ook de lokale bevolking direct. Er zijn hier meer dan 50 verschillende etnische groepen in Vietnam met hun eigen kenmerkende cultuur, wat terugkomt in hun kledingstijlen en spullen. Om die reden komt het product van etnische minderheden vaak met hun eigen verschillende patronen, kleuren en ontwerpen.

Waar koop je spullen van etnische minderheden?

 • Sapa
 • Ha Giang
 • Mai Chau
 • Moc Chau

5. Handwaaier

handwaaier Vietnam

Handwaaiers zijn gemaakt van stevige bamboe en papier of zijde. Ze kunnen worden gebruikt om af te koelen of decoratief in huis. De afmetingen van de handwaaiers zijn divers, het kan handformaat zijn of een heel stuk groter. Ze zijn meestal versierd met tekening van Vietnam. Deze handwaaiers hebben een grote rol gespeeld in de rijke cultuur van het land en zijn vandaag de dag te zien in de traditionele Vietnamese dans.

6. Ao Dai

ao dai tradtionale jurk Vietnam

Ao Dai, algemeen beschouwd als het nationale kledingstuk voor vrouwen in Vietnam, bestaat uit een lange strakke jurk die over broek in contrasterende kleuren wordt gedragen. Hoewel kant-en-klare ao dai te vinden zijn in toeristisch markten en modeboetieks, kunnen sommige reizigers de service van een lokale kleermaker nodig hebben om een Ao Dai volgens hun lichaamstype te laten maken.

7. Hand geborduurde spullen

hand geborduurde spullen Vietnam

De kunst van met de hand geborduurde kledingstukken en spullen is een oude ambachtelijke traditie in Vietnam. Je zult vooral schilderachtige natuurtaferelen tegenkomen, zoals bloemen, bomen, dieren en vogels. In sommige winkels kun je zelfs jouw ideeën uitwisselen of schetsen met een kunstenaar, die een persoonlijk cadeau voor vrienden en familie maakt. Je hebt onder andere kleding, sjaals, kleine tassen, make-up tassen, kussenslopen, tafelkleden en zakdoeken.

Waar koop je hand geborduurde  spullen?

8. Bamboe en houten spullen

bamboe souvenirs Vietnam

Bamboe en houten producten in Vietnam zijn allemaal met de hand gemaakt en verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. Je hebt salade kommen, trays, manden een bamboelibel of handgemaakte muziekinstrumenten zoals bamboefluiten. Afgezien van het feit dat ze goedkopere alternatieven zijn, zijn ze ook milieuvriendelijk van aard.

9. Propaganda posters

propaganda posters Vietnam

Propaganda posters werden gebruikt door Ho Chi Minh en de Noord-Vietnamese regering in pogingen om de troepen te verzamelen en de geesten van de plaatselijke bevolking te verhogen. Vaak geschilderd op muren, bomen en grote voertuigen tijdens de oorlog in Vietnam, zijn deze kunstwerken voorzien van kleurrijke beelden en krachtige slogans. Je kunt gemakkelijk reproducties van propaganda-posters vinden in verschillende kunstgalerijen langs de Hang Bac Street in Hanoi, tussen de VND 500.000 en VND 800.000.

10. Slangenwijn

slangenwijn Vietnam

Slangenwijn (of slangenlikeur) is een fles medicinale rijstwijn met een dode cobra, schorpioen of hagedis. Over dit product zijn de meningen verschillend met betrekking tot dierenmishandeling en dat is volkomen begrijpelijk. Het is echter nog steeds een aspect van de Vietnamese cultuur, aangezien Vietnam een ontwikkelingsland is met bijgeloof hier en daar. Volgens de wijsheid verhoogt deze drank de mannelijkheid. Het lijkt bizar om te drinken, maar het is gegarandeerd een uniek souvenir uit Vietnam. Zorg ervoor dat je het goed afdekt en beschermt, zodat het niet lekt uit je koffer.

Waar koop je slangenwijn / slanglikeur in Vietnam?

 • In Hanoi: Op Trieu Viet Vuong of Mai Hac De of Pho Hue straat
 • In HCMC: Ben Thanh-markt

Prijs: Afhankelijk van de grootte van de fles, varieert van $ 10 – $ 20.

2 gedachten over “Top 10 leukste souvenirs uit Vietnam”

 1. Hallo Marnick

  Ik en mijn dochter Lisa zouden graag volgend jaar in maart of april naar Vietnam reizen.
  Ik zou graag van fiets, boot , wandelen en ook trein gebruik maken.
  Mijn dochter zou heel graag Ninh binh bezoeken en slapen in de hutten boven water.
  Kun je ons nog wat tips geven en informatie hoe we best boeken en eventueel hoe we best boeken.
  Groepsreis of met aparte gids.
  Vriendelijke groeten
  Els en Lisa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.