Hanoi Old Quarter: het oude centrum

Het centrum van de stad, Hanoi Old Quarter, biedt Frans-koloniale architectuur, een rijke eetcultuur en een lange geschiedenis. In het hart van de stad vind je straten vol met scooters, straat eetstalletjes, fietsers en wandelaars.

Hanoi bestaat net zoals Ho Chi Minh City in districten. De meest bekende en belangrijke districten in Hanoi zijn Ba Dinh District (ook bekend als de French Quarter) waar de regeringskantoren zijn gevestigd en Hoan Kiem District (ook bekend als de Old Quarter), dat wordt beschouwd als het zakelijke centrum en de belangrijkste toeristische bestemming van de stad.

Wat kom je te weten over Hanoi Old Quarter:

Hoan Kiem district

Hanoi Old Quarter ligt in het district Hoan Kiem, in de buurt van het Hoan Kiem-meer. Je vind in deze wijk mooi koloniale architectuur, boeddhistische tempels en pagodes.

De sfeer van het oude centrum komt naar voren in de oude winkelstraten die zijn vernoemd naar de oorspronkelijke bedrijven die ongeveer 1000 jaar oud zijn. De bewaard gebleven winkelpanden die langs deze wegen liggen, zijn iets meer dan een eeuw geleden gebouwd en in een lange en smalle stijl om te voorkomen dat ze hoge belastingen moesten betalen.  Het voorste deel van het gebouw is waar de handel plaatsvindt en de familie woon in de rest van het huis. Hoewel één winkelhuis bedoeld was voor één gezin (met vele generaties daarin), is het tegenwoordig gebruikelijker dat meerdere gezinnen onder één dak zitten.

Verwacht in dit historische gebied veel hippe cafés, bars, een verscheidenheid aan restaurants, bakkerijen, boetieks en kunstgalerieën te vinden.

Hanoi Old Quarter

Hanoi Old Quarter

Een veel voorkomend straatbeeld in Hanoi is dat de straten vol zijn van scooters, fietsen en auto’s. Dan zijn er ook nog de vele straatverkopers met hun stalletje op de stoep en mensen die overal tussendoor wandelen. In de populaire Old Quarter is dat geen uitzondering, dus verwacht niet ontspannen rond te kunnen lopen om bezienswaardigheden rustig te kunnen bekijken. Maar de ervaring van het verkennen van het historische centrum is een must-do en echt de moeite waard.

Hanoi Old Quarter in het weekend

Deze wijk is relatief voetgangersvriendelijk in vergelijking met andere steden in Vietnam.  In het weekend en ‘s avonds zijn de straten afgesloten voor auto’s en scooters om plaats te maken voor bia hoi bars en eetstalletjes met een verscheidenheid aan Vietnamees eten.

Vervoer

Van Hanoi vliegveld naar centrum

 • Bus: busnummer 86, een premiumbus, heeft zowel Engelse als Vietnamese omroepsysteem. De prijs is $ 1,5 en het duurt 1 uur. Vermijd andere reguliere bussen.
 • Taxi: het kost ongeveer $20 voor een reis van het vliegveld naar het stadscentrum.
 • Grab: Grab is een taxi-app zoals je Uber in Nederland hebt. Lees hier: hoe werkt Grab.

Vervoer binnen de oude wijk van Hanoi

 • Grab: Ze zijn goedkoop en bijna altijd beschikbaar.
 • Lopen: De beste manier is om zelf door Hanoi Old Quarter te lopen. De meeste bezienswaardigheden zitten ook op loopafstand van elkaar.
 • Cyclo: Cyclo is al tientallen jaren een bekend vervoermiddel in Vietnam. Tegenwoordig wordt het gebruikt in het toerisme. Het is een unieke ervaring om de stad op een cyclo te zien, in je eigen tempo.

Old Quarter bezienswaardigheden

In het geval dat je niet weet waar je moet beginnen met jouw reis rond Hanoi Old Quarter, zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten:

Hoan Kiem-meer

Hoan Kiem-meer

Rond het Hoan Kiem-meer zie je locals joggen, genieten van een kopje koffie en zelfs Tai Chi en line-dansen. In dit rustige meer ligt de Ngoc Son-tempel, een 18e-eeuwse pagode op een klein eiland dat toegankelijk is via een sierlijke houten brug.

Waterpoppen show

Het waterpoppentheater in Hanoi (Thang Long Water Puppet Theatre) biedt traditionele entertainment in de vorm van poppen in water die in een korte voorstellingen Vietnamese tradities en cultuur uitbeelden. Bij elk verhaal hoort een Vietnamees orkest, met muzikanten die traditionele operamuziek spelen met drums, houten bellen, hoorns en bamboefluiten.

Hoa Lo-gevangenis

Hoa Lo-gevangenis

De Hoa Lo-gevangenis in Hanoi, ook bekend als Maison Centrale en het Hanoi Hilton, huisvestte Vietnamese revolutionairen en Amerikaanse krijgsgevangenen tijdens de Vietnam-oorlog. Het fort was ooit een enorme gevangenis in koloniale stijl, waarvan het grootste deel in de jaren negentig werd afgebroken. Nu is het een museum, waar je vooral meer te weten komt over de tijd van de Franse overheersing.

Saint Joseph Cathedral

Saint Joseph Cathedral in Hanoi

De oudste kerk in Hanoi, St. Joseph’s Cathedral, is het eerste gebouw van de Franse koloniale overheid in Indochina.

Dong Xuan Market

Dong Xuan Market

Dong Xuan markt is de grootste markt in Hanoi en heeft een breed scala aan producten te koop over vier verdiepingen. Gelegen aan de noordelijke rand van de oude wijk, het is een imposant Sovjet-achtig gebouw, aan alle kanten omringd door winkels en kraampjes.

Hanoi Weekend Night Market

Hanoi Weekend Night Market

De Weekend Night Market in Hanoi is een drukke, levendige bijeenkomst van kraampjes en verkopers. Elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 19.00 uur loopt de markt door Hanoi Old Quarter. Je vind er onder andere kleding en souvenirs, maar het beste zijn de eindeloze eetkraampjes die soms ook interessant en exotisch eten verkopen…

Bach Ma Temple

De Bach Ma-tempel dateert uit de 11e eeuw en staat bekend als de oudste in zijn soort in de oude wijk van Hanoi.

Ma May ancient house

Dit oude huis werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd met de typische architectuur van die tijd. Het is gerestaureerd en weerspiegelt de traditionele architectuur van de oude wijk van Hanoi.

Long Bien Bridge

Long Bien Bridge

De Lange Bien-brug werd tijdens de Amerikaanse oorlog meerdere keren gebombardeerd en elke keer snel hersteld door de Vietnamezen. Ontworpen door Gustave Eiffel (bekend van de Eiffeltoren).

Hotels en hostels in Hanoi Old Quarter

De beste hostels

 • Old Quarter View Hanoi Hostel; Dorms vanaf €7
 • Central Backpackers Hostel – Old Quarter; Dorms vanaf €5
 • Hanoi Vietnam Backpacker Hostels Downtown; Dorms vanaf €6

De beste hotels

 • Hanoi Old Town Hotel; vanaf €20
 • New Vision Palace hotel; vanaf €30
 • Hanoi Graceful Hotel; vanaf €30
 • Hanoi Trendy Hotel & Spa; vanaf €40
 • Hanoian Elite Home Hotel; vanaf €40

De beste High end hotels

 • Essence Hanoi Hotel & Spa; vanaf €80
 • Hanoi La Siesta Hotel Trendy; vanaf €80
 • Hanoi La Siesta Central Hotel & Spa; vanaf €80

Restaurants en eten

Uitgaan

De oude wijk van Hanoi is ‘s nachts druk, vooral tijdens het weekend. Het zou zonde zijn als je een nacht in Hanoi doorbracht zonder minstens één keer uit te gaan.

 • Bia Hoi Corner: Stipt op één staat Bia Hoi Corner, ook Bia Hoi Junction of Bia Hoi street genoemd. Dit gebied is vooral populair bij backpackers omdat ze kunnen genieten van het beroemde bia hoi (Vietnamees bier van de tap) voor slechts VND 5.000. De sfeer is hier erg druk, met talloze winkelhuizen met plastic krukjes die op de straat staan.
 • Waterpoppentheater: Een ‘must visit’, met live muziek en optredes over de de lokale levensstijl.
 • Hanoi Weekend Night Market: Drukke, bruisende bijeenkomst van kraampjes en verkopers op elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 7 uur.
 • Legend Beer Hanoi: Bevindt zich op de derde verdieping van een gebouw in het centrum van Hanoi, met een prachtig terras dat uitkijkt op het drukke verkeer en het Hoan Kiem-meer.

Winkelen

Hanoi Old Quarter is een winkelparadijs, omdat het tal van unieke soorten handwerk, souvenirs, kleding en dergelijke biedt tegen redelijke prijzen. Hier zijn enkele hoogtepunten rond de oude wijk van Hanoi waar je kunt winkelen:

 • Hanoi night market (Hang Dao Street – na 7 uur elk vrijdag, zaterdag en zondag): Kleding, accessoires en veel straateten.
 • Dong Xuan-markt (Dong Xuan Street): Ze verkopen hier alles.
 • Hang Da Market (Hang Da Street): kleding
 • Hang Dau Street: Schoenen voor zowel mannen als vrouwen
 • Trang Tien Plaza (Hang Bai Street): Kleding

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.