Vietnam strandvakantie – Beste reistijd & strandbestemmingen

Een strandvakantie in Vietnam is een avontuur dat meer biedt dan alleen zon, zee en zand. Dit land, met een kustlijn van meer dan 3000 km die zelfs langer is dan die van Thailand, nodigt uit tot een unieke vakantie-ervaring, verrijkt met culturele schatten en natuurlijke schoonheid.

Lees ook: mooiste stranden in Vietnam

Is Vietnam geschikt als strandvakantieland?

Zeker, Vietnam’s uitgestrekte kustlijn en de verspreide eilanden bieden tal van mogelijkheden voor liefhebbers van strandvakanties. Van luxueuze resorts verscholen tussen wuivende palmbomen tot verborgen baaien die perfect zijn voor snorkelen en duiken, Vietnam heeft voor elk wat wils.

strandvakantie op het eiland Phu Quoc in Vietnam

Toch, hoewel Vietnam prachtige strandbestemmingen heeft, zijn deze misschien niet zo idyllisch of ongerept als die in Thailand of Indonesië. Echter, het ware juweel van een vakantie in Vietnam ligt in het combineren van ontspanning aan het strand met het verkennen van het land’s unieke cultuur, prachtige steden, adembenemende rijstvelden en majestueuze berglandschappen. Een strandvakantie in Vietnam biedt dus de perfecte gelegenheid om zowel te ontspannen als de rijke tapestrij van dit fascinerende land te ervaren.

Wat is de beste periode voor een strandvakantie in Vietnam?

Vietnam is een land van diversiteit, niet alleen in cultuur en landschappen maar ook in klimaat. Het land kan in twee seizoenen worden ingedeeld: het droge seizoen en het regenseizoen. Voor een strandvakantie is het droge seizoen overduidelijk de beste keuze. Echter, door de langgerekte vorm van Vietnam ervaren verschillende delen van het land verschillende weersomstandigheden, waardoor het land in drie klimaatregio’s wordt ingedeeld. Het is belangrijk te weten dat het noorden van Vietnam niet bekend staat om zijn stranden, dus de focus ligt meer op het centrale en zuidelijke deel voor strandvakanties.

Noord Vietnam: Halong Bay, Cat Ba, Bai Tu Long Bay

Nogmaals, Noord Vietnam is geen echte strandregio.

  • Regenseizoen: Mei tot oktober, met de meeste neerslag en zonuren tussen juni en augustus. Dit zijn ook de warmste maanden met een hoge luchtvochtigheid.
  • Droge seizoen: November tot april. Dit seizoen heeft de minste regenval, maar in tegenstelling tot Zuid-Vietnam kent deze regio een winterperiode waarbij temperaturen in december en januari aanzienlijk kunnen dalen, soms tot rond de 10 graden Celsius. Dit is niet ideaal voor strandweer.

Centraal Vietnam: Da Nang, Hoi An, Quy Nhon, Phu Yen, Nha Trang

  • Regenseizoen: Van september tot februari, met de meeste regen in oktober, november en december. De temperatuur daalt in deze periode en er is meer wind.
  • Droge seizoen: Maart tot augustus, met dit als de warmste maanden van het jaar. Voor een strandvakantie in de zomervakantie is Centraal Vietnam ideaal.

Zuid Vietnam: Mui Ne, Phu Quoc, Con Dao

  • Regenseizoen: Loopt parallel aan Noord Vietnam, van mei tot november.
  • Droge seizoen: December tot april. Voor een bezoek aan Vietnam in de winter bieden de stranden van Zuid Vietnam de beste opties.

Welke stranden moet je kiezen in elke periode?

  • Zomerperiode: Opteer voor de stranden van Centraal Vietnam.
  • Winterperiode: De stranden van Zuid Vietnam zijn je beste keuze.

Stranden in Noord Vietnam zijn over het algemeen minder geschikt voor een pure strandvakantie.

Top strandbestemmingen in Noord-Vietnam

Hoewel Noord-Vietnam niet de eerste keuze is voor een strandvakantie, zijn er toch enkele plekken waar je van de zee kunt genieten, vooral als je de combinatie van natuurlijke schoonheid en ontspanning aan het strand zoekt. Hier zijn een paar opties die de moeite waard kunnen zijn als je in het noorden van Vietnam bent en toch wat tijd op het strand wilt doorbrengen.

Cat Ba

Cat Co Beach op Cat Ba eiland

Cat Ba, het grootste eiland van Halong Bay, heeft een paar stranden die misschien niet de mooiste van Vietnam zijn qua zand en water, maar de uitzichten over Halong Bay zijn onovertroffen. Hoewel Cat Ba misschien niet ideaal is voor een exclusieve strandvakantie, is het zeker de moeite waard om hier wat tijd op het strand door te brengen terwijl je het eiland en de omliggende baai verkent.

Halong Bay

Halong Bay is wereldberoemd om zijn dramatische kalkstenen karstlandschappen en rustige wateren. Verspreid over de baai liggen verschillende eilandjes met kleine, afgelegen stranden die je alleen kunt bereiken met een cruise. Hoewel de strandtijd hier vaak beperkt is, biedt een bezoek aan deze stranden een unieke kans om te ontspannen in een van de meest schilderachtige omgevingen ter wereld.

Tuan Chau eiland, met een van de bekendste havens van Halong Bay, beschikt over een lang strand. Het eiland is echter sterk gericht op massatoerisme, wat het minder aantrekkelijk kan maken voor wie op zoek is naar rust en authenticiteit.

Tuan Chau eiland strand

Bai Tu Long Bay

Bai Tu Long Bay, vaak beschouwd als het rustigere zusje van Halong Bay, biedt vergelijkbare adembenemende landschappen maar met minder toeristen. Hier vind je ook enkele eilanden met stranden, waarvan Co To eiland het bekendst is. Deze plekken zijn ideaal voor wie de voorkeur geeft aan een meer serene ervaring, weg van de drukte. De stranden hier zijn niet alleen rustig en vredig, maar bieden ook prachtige uitzichten op de omliggende baai.

Top strandbestemmingen in Centraal Vietnam

Centraal Vietnam is een waar paradijs voor strandliefhebbers, vooral tijdens de zomervakantie. Met zijn uitgestrekte kustlijn, die zowel populaire als afgelegen stranden herbergt, is deze regio de ideale bestemming voor iedereen die zon, zee en zand zoekt, gecombineerd met culturele rijkdom.

Hoi An

An Bang strand Hoi An

Hoi An, vaak beschreven als de mooiste stad van Vietnam, is beroemd om zijn goed bewaarde oude binnenstad, schilderachtige straatjes en de betoverende lampionnen die ’s avonds de stad verlichten. Naast de rijke cultuur en geschiedenis biedt Hoi An ook toegang tot prachtige stranden. An Bang Beach staat bekend om zijn boetiekhotels en is de perfecte plek voor wie op zoek is naar een ontspannen sfeer. Cua Dai Beach, daarentegen, biedt grotere resorts direct aan het strand. Voor avonturiers is een speedboottour naar Cham Island een must-do, waar je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid en uitstekende snorkelmogelijkheden.

Da Nang

My Khe beach

Hoewel Da Nang vaak wordt overgeslagen ten gunste van Hoi An, herbergt de stad een van de mooiste stranden ter wereld, een plek die tijdens de Vietnamoorlog diende als ontspanningsoord voor Amerikaanse militairen. Da Nang is ook het startpunt voor het verkennen van Son Tra en de Hai Van Pass, twee van de meest schilderachtige kustroutes in Vietnam, waardoor het een uitstekende keuze is voor liefhebbers van natuur en geschiedenis.

Nha Trang

het strand van Nha Trang

Nha Trang mag dan iets minder sfeervol zijn dan andere steden, de stranden in deze regio behoren ongetwijfeld tot de beste van Vietnam. Bekend om uitstekende duik- en snorkellocaties, baaien en eilanden zoals Ninh Van Bay en Whale Island, biedt Nha Trang onvergetelijke ervaringen voor waterliefhebbers. Whale Island, met zijn enige resort, is een paradijs voor duikers en zelfs bezocht door duiklegende Jacques Cousteau.

Quy Nhon

Quy Nhon vissersdorp en strand

Quy Nhon is een verborgen juweeltje met adembenemende stranden die zich uitstrekken ver buiten de stadsgrenzen. Deze regio, nog ongerept door massatoerisme, biedt een authentieke Vietnamese ervaring met talrijke vissersdorpjes en ongerepte natuur.

Phu Yen

Phu Yen strand Vietnam

Dichtbij Quy Nhon ligt de provincie Phu Yen, die misschien wel het mooiste strand van Vietnam herbergt. Hoewel afgelegen en met weinig accommodatie-opties, biedt Phu Yen een unieke strandervaring voor degenen die bereid zijn de extra moeite te doen om deze verborgen parel te bereiken.

Top strandbestemmingen in Zuid Vietnam

Zuid-Vietnam is een schitterende bestemming voor een strandvakantie, vooral tijdens de winter- en lentemaanden (december tot en met mei). Het biedt de perfecte afsluiting van een avontuurlijke rondreis door Vietnam, waar je kunt beginnen met activiteiten in de bergen en de jungle van het noorden en eindigen met ontspanning aan de prachtige stranden van het zuiden.

Phu Quoc

Bai Sao strand in Phu Quoc

Phu Quoc is niet alleen het grootste eiland van Vietnam, gelegen nabij de kust van Vietnam en Cambodja, maar ook de bekendste strandbestemming van het land. Ondanks de snelle ontwikkeling, met faciliteiten variërend van kabelbanen tot dierensafari’s en grote resorts, zijn er nog steeds tal van rustige stranden te vinden met kleine resorts en boetiekhotels. De stranden van Phu Quoc staan bekend om hun schoonheid en worden goed onderhouden, een direct voordeel van de ontwikkeling van het eiland. Bovendien biedt Phu Quoc boottochten naar omliggende eilanden voor wie wil snorkelen of duiken.

Con Dao

Con Dao Nationaal Park

Con Dao, een groep eilanden met één hoofdeiland waar accommodaties te vinden zijn, is kleiner dan Phu Quoc maar biedt een unieke charme. Hoewel de stranden misschien niet zo idyllisch zijn als die op Phu Quoc, is Con Dao veel minder toeristisch en minder ontwikkeld, wat het een rauwer en authentieker gevoel geeft. Het eiland staat bekend om zijn historische gevangenissen en de mogelijkheid om schildpadden te zien eieren leggen op de stranden in het juiste seizoen. Boottochten naar de andere eilanden van Con Dao zijn mogelijk, net als duiken.

Mui Ne

Mui Ne strand

Mui Ne is een toegankelijke strandbestemming vanuit Ho Chi Minhstad, zonder dat vliegen nodig is. Het is bekend om zijn uitstekende omstandigheden voor windsurfen en kitesurfen, evenals de indrukwekkende zandduinen die geschikt zijn voor activiteiten zoals zandsleeën en quadrijden. Met meerdere stranden, resorts en eilanden biedt Mui Ne een veelzijdige strandervaring.Vung Tau

Vung Tau is de dichtstbijzijnde strandstad vanaf Ho Chi Minhstad en is enorm populair onder zowel expats als lokale inwoners van de grote stad. Hoewel het misschien niet de beste strandbestemming in Zuid-Vietnam is, is Vung Tau een goede optie voor diegenen die beperkte tijd hebben en iets dichtbij Ho Chi Minhstad zoeken.

Strandactiviteiten in Vietnam

Vietnam biedt een breed scala aan strandactiviteiten die het tot een ideale vakantiebestemming maken voor liefhebbers van zee en zand. Hoewel het misschien niet de eerste bestemming is die in je opkomt voor bepaalde watersporten, zijn er toch volop mogelijkheden voor avontuur en ontspanning aan de kust.

Duiken en snorkelen

snorkelen in Phu Quoc

Hoewel Vietnam niet bekend staat als een duikparadijs op hetzelfde niveau als de Filipijnen of Indonesië, zijn er toch prachtige plekken om onder water te verkennen. De regio rond Nha Trang, inclusief Whale Island, is populair voor duikactiviteiten. Andere aanbevolen duiklocaties zijn Con Dao, Phu Quoc en Cham Island bij Hoi An. Deze locaties zijn vooral aantrekkelijk voor beginners vanwege de over het algemeen milde stromingen. Ervaren duikers kunnen deze spots wellicht minder uitdagend vinden, maar de onderwaterwereld van Vietnam heeft nog steeds veel te bieden.

Surfen

Da Nang is een geliefde surfspot, vooral gedurende de wintermaanden, wanneer de wind sterker is en er golven ontstaan. De golven bereiken zelden grote hoogtes, wat Da Nang perfect maakt voor beginnende surfers. Tijdens de zomermaanden zijn de golven meestal afwezig. Mui Ne staat bekend als een van de beste locaties in Zuidoost-Azië voor kitesurfen en windsurfen, dankzij de ideale windomstandigheden.

Eilandhoppen en boottochtjes

Vietnam’s kustlijn is bezaaid met talrijke eilandjes, perfect voor dagtrips of zelfs overnachtingen. Cham Island, vlakbij Hoi An, is bereikbaar met een speedboot voor een dagtrip of een korte overnachting. Phu Quoc biedt boottochten naar kleinere eilanden rondom, waar je kunt snorkelen en vissen. Vanaf Con Son, het hoofdeiland van Con Dao, zijn er trips naar omliggende eilanden waar je in het juiste seizoen schildpadden kunt zien eieren leggen of uitkomen.

Kajakken & Cruise

kajakken in Bai Tu Long Bay

De adembenemende regio van Halong Bay en Cat Ba is ideaal om te verkennen per cruise en kajak. Deze activiteiten bieden de kans om de verborgen lagoons en de serene schoonheid van de baai van dichtbij te ervaren. Hoewel deze gebieden niet bekend staan om hun stranden, bieden ze unieke watergerelateerde avonturen die je niet wilt missen.

Reistips en praktische Informatie

Regel een e-visa

Voor reizigers uit Nederland en België die naar Vietnam reizen is een visum vereist. Gelukkig kun je eenvoudig een e-visum aanvragen via de officiële website van de Vietnamese immigratiedienst, geldig voor maximaal 90 dagen. Zorg ervoor dat je dit regelt voordat je op reis gaat, aangezien bij het inchecken voor je vlucht al gecontroleerd kan worden of je over een geldig visum beschikt.

Boek accommodaties op tijd

Hoewel er in Vietnam geen tekort is aan accommodaties en je vaak zelfs last-minute nog een kamer kunt vinden, zijn de beste strandresorts en hotels snel volgeboekt. Om teleurstelling te voorkomen en ervoor te zorgen dat je op jouw gewenste locatie kunt verblijven, is het verstandig om vroegtijdig te boeken.

Koop zonnebrand thuis

Zonnebrand is essentieel in het zonnige en warme klimaat van Vietnam, maar het aanbod ter plaatse is beperkt. De meeste beschikbare zonnebrandcrèmes zijn van hoge SPF-waarde, gericht op maximale bescherming. Als je specifieke voorkeuren hebt voor zonnebrandcrème, koop deze dan thuis. Houd er rekening mee dat de zon in Vietnam veel sterker is dan in Nederland of België.

Combineer je strandvakantie met een rondreis

Vietnam is veel meer dan alleen prachtige stranden. Het land biedt een rijkdom aan culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. Overweeg een rondreis te combineren met je strandvakantie om ook plaatsen zoals Hanoi, Sapa, Ha Giang, Phong Nha, Hoi An en Hue te verkennen. Deze locaties bieden unieke ervaringen die je niet wilt missen.

Lokaal eten

Vietnamees eten is wereldberoemd om zijn smaken, diversiteit en toegankelijkheid. Aan de kust kun je genieten van verse zeevruchten en lokale specialiteiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.