Bai Tu Long Bay – Alles wat je moet weten

Er is veel meer in het noordoosten van Vietnam dan Halong Bay. De kalkstene bergen die uit het water rijzen en de spectaculaire eilanden van de baai gaan nog zo’n 100 km verder richting de Chinese grens. Het gebied direct ten noordoosten van Halong Bay is onderdeel van het nationale park Bai Tu Long Bay.

Bai Tu Long Bay ligt ongeveer 30 km ten oosten van de grootste attractie van Vietnam, Ha Long Bay, maar wordt minder bezocht dankzij de moeilijk bereikbare locatie en minder toegankelijke grotten. De beloningen voor de kleine extra inspanning die nodig is om hier te komen is het absoluut waard. Een bezoek aan Bai Tu Long Bay is een meer vredige ervaring waar je meer tijd hebt om dingen te zien en doen.

Alternatief voor Halong Bay?

Er wordt vaak gediscussieerd of Bai Tu Long Bay een alternatief is voor Halong Bay. Bekijk de verschillen en voor- en nadelen hieronder, om zelf te bepalen of Bai Tu Long Bay iets voor jou is.

Wat is beter in Bai Tu Long Bay:

  • Eigenlijk gaat het vooral om één reden: Bai Tu Long Bay is een stuk minder toeristisch dan Halong Bay. Dat betekent dat de plekken die je bezoekt rustiger zijn en je niet zo veel andere boten op je foto’s hebt staan. Minder toeristen betekent automatisch ook minder vervuiling.

Wat is minder in Bai Tu Long Bay:

  • Minder boten betekent ook minder keus om een cruise te kiezen.
  • Bai Tu Long Bay is niet zo dicht bezaaid met eilanden in vergelijking met Halong Bay.
  • Halong Bay is groter en heeft meer bezienswaardigheden.

Bai Tu Long Bay

Conclusie: Wil je het toerisme van Halong Bay ontwijken, dan is Bai Tu Long Bay het perfecte alternatief.

Tip: Een tweede alternatief is Cat Ba, het grootste eiland in Halong Bay. Vanaf hier kun je Lan Ha Bay bezoeken.

Wat kun je zien en doen?

In Bai Tu Long Bay zijn veel activiteiten hetzelfde als die je in Halong Bay hebt, zoals zwemmen, vissen of op het dek van de cruise zonnen. Je vind er ook diverse stranden, veel minder druk dan in Halong Bay. Het aantal bezienswaardigheden zijn wat minder, maar dat wordt goedgemaakt met de aantallen toeristen die ook een stuk minder zijn.

Eilanden

Tra Ban Island ligt direct naast het Bai Tu Long National Park. Het heeft een aantal van de meest indrukwekkende kalksteen karst landschappen en geen toeristische hordens die kunnen worden gezien op Cat Ba eiland in Ha Long Bay. Tra Ban Island heeft ook een dichte jungle en staat vooral bekend om zijn vele kleurrijke vlinders.

Ngoc Vung Island heeft een aantal grote kalkstenen kliffen en een groot strand aan de zuidkust. Het is over het algemeen een dag stop voor Halong Bay / Bai Tu Long Bay tours, maar er zijn ook twee hotels waar je kunt overnachten.

Van Don Island is het grootste eiland, meest bevolkte en meest ontwikkelde eiland in de Bai Tu Long-archipel. Nu verbonden met het vasteland door een reeks bruggen. Het heeft  een paar plaatsen om te verblijven.

Grotten

Thien Canh Son Cave: Een grote grot met drie hoofdkamers op het eiland met dezelfde naam. Om bij de ingang van de Thien Canh Son-grot te komen moet je via een verborgen pad door de dichte jungle. Er is ook een mooi strand, waardoor het een ideaal stoppunt is om een paar uur te verkennen.

Grot in Bai Tu Long Bay

Kajakken

Er zijn diverse plekken waar je kunt kajakken. Dit is tevens ook de beste manier om de kleine inhammen en verstopte baaien te verkennen. Je kunt ook kajakken bij een drijvend vissersdorp.

kajakken in Bai Tu Long Bay

Drijvende vissersdorpen

Vung Vieng Fishing Village: Het dorp ligt in het hart van Bai Tu Long Bay en op 24 km afstand van het vasteland. Hoewel het niet langer full-time bewoond is, is het nog wel steeds in gebruik en kun je hier rondlopen en meer te weten te komen over de Halong-tradities en de lokale cultuur van vissers die hier al generaties lang woonden.

drijvend vissersdorp Bai Tu Long Bay

Bai Tu Long Bay cruise

Ondanks dat het aanbod misschien een stuk minder is vergeleken met Ha Long Bay, zijn er genoeg cruises die naar Bai Tu Long Bay gaan. Bij het boeken van je cruise in Bai Tu Long Bay moet je met een aantal punten rekening houden:

Hoeveel dagen heb je? Wil je zowel Halong Bay en Bai Tu Long Bay verkennen? De standaard Bai Tu Long Bay Cruise is 3 dagen, 2 nachten met een overnachting in Halong Bay en een nacht in de Bai Tu Long Bay. Er zijn ook een aantal tours waarbij je direct van Hon Gai Wharf start en de Halong Bay volledig overslaat.

Wat wil je doen en zien? Wil je kajakken of fietsen? Een strand bezoeken en een drijvend vissersdorp? Bekijk goed wat er in de cruise planning staat of het past bij wat jij zoekt.

Wat is je budget? Zijn excursies inbegrepen en vervoer vanaf Hanoi? Bai Tu Long Bay cruises kunnen  tussen $ 100 en $ 800 kosten. Ontdek wat vooraf is inbegrepen en bepaal waar je voor wilt betalen en wat je zelf kunt regelen.

Beste reistijd

Het weer kan een belangrijke factor zijn. Dit gebied kan in de maanden januari en februari erg fris zijn, en in de maanden tussen mei en september kan het vaak regenen. De maanden maart / april en september / oktober zijn het beste voor een reis; niet te warm of te koud, en heldere hemel betekent dat je in de beste omstandigheden kunt genieten van Bai Tu Long Bay.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.