Bevolking & lokale minderheden in Vietnam

Vietnamezen zijn een speciale mix van culturen, talen en historische achtergronden. De enige gemeenschappelijke noemer onder hen is dat ze, net als in de meeste Zuidoost-Aziatische landen, graag glimlachen en oprecht geïnteresseerd zijn in buitenlandse bezoekers. In veel opzichten is Vietnam nog steeds een traditionele, conservatieve samenleving, vooral voor de oudere generatie, die zich de lange, zware jaren en elke centimeter van het gebied waarvoor ze hebben gevochten, herinnert. De nieuwe generatie Vietnamezen is grotendeels onbekend met de verwoestingen die het land jaren geleden heeft geleden. Voor hen is Vietnam heel anders: een plaats om te slagen en de bezadigde structuren van de communisten te negeren.

Het Vietnamese volk

De Vietnamese cultuur en beschaving zijn diep beïnvloed door de Chinezen, die het land 1000 jaar bezetten en waarvan de cultuur de Vietnamese samenleving diep doordringt. De geschiedenis heeft natuurlijk de mix van Vietnamese minderheden beïnvloed. De gestage uitbreiding naar het zuiden op zoek naar bebouwbare gronden nam eerst het Koninkrijk Champa en later de oostelijke omvang van het Khmer-rijk in zich op; zowel de Chams als de Khmers zijn vandaag grote minderheden.

De kloof tussen het noorden en het zuiden

Je merkt nog steeds verschillen tussen de mensen in noord en de mensen in zuid Vietnam. In het zuiden zijn de mensen veel progressiever en meer liberaal, terwijl ze in het noorden veel conservatiever zijn. Voor een toerist voelt het daarom vaak authentieker en een sterkere cultuur in het noorden en in Zuid-Vietnam voelt het meer zoals het “Westen”.  Zuiderlingen denken dat de noordelijke mensen zichzelf te serieus nemen en niet weten hoe ze plezier moeten hebben. Noordelijke denken aan zuiderlingen als oppervlakkig, lichtzinnig en door het bedrijfsleven geobsedeerd zijn. Karikaturen kunnen dit zijn, maar ze werpen licht op de echte verschillen tussen noord en zuid die verder reiken dan de (zeer verschillende) regionale dialecten.

Klimaat speelt ook een rol. Het leven is gemakkelijker in het zuiden, waar de vruchtbare Mekong Delta drie rijstoogsten per jaar heeft. Het noorden heeft ​​een lange winter van grijze luchten, motregen, mist en koele wind.

Vergeet niet dat het noorden ook meer dan een halve eeuw met het communisme heeft geleefd, terwijl het zuiden meer dan twee decennia met de Amerikanen zat.

Familie

In Vietnam is de status van het gezin belangrijker dan het salaris. De reputatie van een familie dwingt respect af en opent deuren. Uitgebreide familie is belangrijk voor de Vietnamezen en dat omvat tweede of derde neven, het soort familie dat je in Nederland misschien niet eens beseft dat je ze hebt. De uitgebreide familie komt samen in tijden van problemen en tijden van vreugde, vieren festivals en successen, rouwende doden of teleurstellingen. Dit is een bron van kracht voor veel van de oudere generaties.

Minderheden

Vietnam heeft een groot aantal etnische groepen. De meeste inwoners behoren tot de Viet, de etnische Vietnamezen die 88% van de bevolking uitmaken. Vietnam heeft 53 etnische minderheidsgroepen (ongeveer 14 miljoen mensen). De meesten wonen in Noord-Vietnam en leven in de weelderige berglandschappen langs de grens van China en Laos. Sommige groepen hebben millennia in Vietnam gewoond, terwijl de Hmong in de afgelopen eeuwen vanuit China naar het zuiden emigreerden. Elk heeft zijn eigen taal, gewoonten, mode van kleding en spirituele overtuigingen.

Vietnam etnische minderheid

De overheid heeft bergstammen lang aangemoedigd om naar lagere gebieden te gaan voor de landbouw van rijst, thee en koffie, met stimulansen zoals gesubsidieerde irrigatie, beter onderwijs en gezondheidszorg. Maar de lange geschiedenis van onafhankelijkheid van de bergstammen houdt velen uit de buurt van de laaglanden.

Dit zijn enkele van de belangrijkste minderheidsgroepen in Vietnam:

Tay (bevolking 1,6 miljoen) Woon op lage hoogten tussen Hanoi en de Chinese grens. Ze houden nauw aan de Vietnamese overtuigingen in het boeddhisme, het confucianisme en het taoïsme, maar velen aanbidden ook genieën en lokale geesten. Tay literatuur en kunst zijn beroemd in heel Vietnam.

Thai: Een grote groep (1,5 miljoen inwoners) met oorsprong in Zuid-China, vestigden zich langs de vruchtbare rivierbeddingen tussen Hoa Binh en Muong Lay. Dorpen bestaan ​​uit rietgedekte huizen die zijn gebouwd op bamboepalen. De Thaise minderheid wordt meestal gecategoriseerd op kleur: rood, zwart en wit. Zwarte Thaise vrouwen dragen helder gekleurde blouses en hoofddeksels.
Muong: Hoofdzakelijk geconcentreerd in de provincie Hoa Binh, leven de door mannen gedomineerde Muong (1,4 miljoen inwoners) in kleine gehuchten in huizen op palen en staan ​​bekend om hun volksliteratuur, gedichten en muziek (uitgevoerd met gongs, trommels, fluiten en snaar viool).
Hmong: Rond een miljoen Hmong liggen verspreid over de verre noordelijke bergen. De meesten zijn animisten, die droge rijst cultiveren en dieren fokken. Elke Hmong-groep – zwart, wit, rood, groen en flower – heeft zijn eigen dresscode.
Nung: Deze stam (800.000 inwoners) woont in kleine dorpen in de noordoostelijke provincies; hun cultuur combineert voorouderlijke erediensten en hebben een talent voor handwerk.
Jarai: Deze mensen (350.000) van de zuid-centrale hooglanden oefenen nog steeds animistische rituelen uit, waarbij ze respect hebben voor hun voorouders en de natuur via een yang (genie). De begraafplaatsen van Jarai zijn uitgebreid, inclusief gebeeldhouwde totem-achtige beeltenissen van de overledenen.
Sedang: De 150.000 Sedang van de zuid-centrale hooglanden dragen geen familienamen, en er wordt gezegd dat volledige gelijkheid tussen de geslachten bestaat.

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.