Geschiedenis van Vietnam

Over de geschiedenis van Vietnam kent iedereen wel de Amerikaanse oorlog, maar eeuwen daarvoor vocht Vietnam al met de Chinezen, de Khmers, de Chams en de Mongolen.

De geschiedenis van Vietnam begint in de Rode Rivierdelta, waar boeren voor het eerst rijst verbouwden. Millennia van strijd tegen de Chinezen volgde toen. Vietnam werd pas een verenigd land in de 19e eeuw, maar werd al snel geconfronteerd met het Franse kolonialisme en vervolgens de verwoesting van de Amerikaanse interventie. De Vietnamese natie heeft stormachtige, onrustige tijden overleefd, maar de kracht van het karakter heeft goed gediend.

Tijdlijn over de geschiedenis van Vietnam

Deze tijdlijn hieronder laat je in grote lijnen de geschiedenis van Vietnam zien.

3000BC – 1000BC Stammen uit Zuid-China verhuisden naar het Red River Delta-gebied.

208BC – De Chinese generaal Trieu Da maakt zichzelf keizer van Nam Viet (onderdeel van het huidige noorden van Vietnam en China).

111BC – Han-Chinese keizer Wu verovert de Viet-bevolking, het begin van bijna 1.000 jaar Chinese overheersing in het noorden.

40AD – Twee zusters Trung leidden een rebellenleger tegen de Chinezen; ze hebben de Han tijdelijk omvergeworpen en roepen zichzelf uit tot koninginnen van een onafhankelijk Vietnam. China verovert alles terug en de hoofdstad verhuist naar Hanoi.

939 – De Chinezen worden na 1000 jaar bezetting uit Vietnam getrapt, toen Ngo Quyen zijn volk naar de overwinning leidt in de slag om de Bach Dang-rivier. Het Viet koninkrijk is hersteld.

1288 – De Mongolen vallen Dai Viet binnen maar generaal Tran Hung Dao herhaalt de geschiedenis door de Mongoolse vloot te verslaan op de Bach Dang-rivier.

1471 – De Dai Viet brengen een nederlaag aan in het koninkrijk van Champa, doden meer dan 60.000 Cham-soldaten en 36.000 gevangenen, inclusief de koning en het grootste deel van de koninklijke familie.

1516 – Portugese handelaren landen in Da Nang, de start van Europees interesse in Vietnam. Ze hebben een handelspost opgezet in Faifo (het huidige Hoi An).

1524 – Een periode van instabiliteit en oorlogsvoering tussen Trinh vanuit het noorden en Nguyen vanuit het zuiden.

1600s – Laatste van Champa-territorium veroverd door Dai Viet

1802 — Keizer Gia Long neemt de troon en de Nguyen-dynastie begint, die tot 1945 over Vietnam regeert. Het land wordt voor het eerst in meer dan 200 jaar herenigd.

1847 – Frankrijk begint de eerste grote aanval  in de haven van Da Nang.

1859 –  Frankrijk verovert Saigon en Laos en Cambodja, die samen Frans Indochina vormde.

1883 – Frankrijk nam de controle over Vietnam en maakte er een Franse kolonie van.

1930 – Ho Chi Minh richt de Indochinese Communistische Partij (ICP) op.

1941 – ICP organiseert een guerrillaleger, de Viet Minh, als reactie op de invasie door Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1945 – De Viet Minh grijpt de macht. Ho Chi Minh maakt de onafhankelijkheid van Vietnam bekend.

1946 – Franse troepen vallen Viet Minh in Haiphong aan in november, wat de oorlog van verzet tegen de koloniale macht doet ontbranden.

1950 – Democratische Republiek Vietnam wordt erkend door China en de USSR.

1954 – Viet Minh-troepen vallen een geïsoleerde Franse militaire buitenpost aan in de stad Dien Bien Phu. De poging om de buitenpost over te nemen duurt twee maanden, gedurende die tijd stemt de Franse regering in met vredesbesprekingen in Genève. Vietnam wordt op de conferentie van Genève opgedeeld in Noord en Zuid.

1956 – De Zuid-Vietnamese president Ngo Dinh Diem begint een campagne tegen politieke dissidenten.

1957 – Begin van de communistische opstand in het zuiden.

1959 – Wapens en mannen uit Noord-Vietnam beginnen het zuiden te infiltreren.

1960 – Amerikaanse hulp aan Diem verhoogd.

1963 – Viet Cong, de communistische guerrilla’s die in Zuid-Vietnam opereren, verslaan eenheden van de ARVN, het Zuid-Vietnamese leger. President Diem wordt ten val gebracht en vervolgens vermoord in een door de VS gesteunde militaire staatsgreep.

1964 – Golf van Tonkin-incident: de VS zegt dat Noord-Vietnamese patrouilleboten op twee Amerikaanse marineschepen schieten. Het Amerikaanse Congres keurt de resolutie van Gulf of Tonkin goed en geeft toestemming voor militaire actie in de regio.

1965 – 200.000 Amerikaanse gevechtstroepen komen aan in Zuid-Vietnam.

1966 – Het aantal troepen in de VS stijgt tot 400.000 en vervolgens tot 500.000 het volgende jaar.

1968 – Tet-offensief – een gecombineerde aanval door de Viet Cong en het Noord-Vietnamese leger op Amerikaanse posities – begint. Meer dan 500 burgers sterven in het Amerikaanse bloedbad op My Lai. Duizenden worden gedood door communistische troepen tijdens hun bezetting van de stad Hue.

1969 – Ho Chi Minh sterft. President Nixon begint de Amerikaanse grondtroepen in Vietnam te verminderen doordat de tegenstanders van de oorlog groeien.

1973 – Een staakt-het-vuren overeenkomst in Parijs, Amerikaanse troepen hebben zich volledig teruggetrokken in maart.

1975 – Noord-Vietnamese troepen vallen Zuid-Vietnam binnen en nemen de controle over het hele land nadat de Zuid-Vietnamese president Duong Van Minh zich overgeeft.

1976 – Socialistische Republiek Vietnam uitgeroepen. Saigon krijgt de nieuwe naam Ho Chi Minh City. Honderdduizenden vluchten naar het buitenland

1979 – Vietnam valt Cambodja binnen en verdrijft het Khmer Rouge-regime van Pol Pot. Als reactie komen Chinese troepen over de noordgrens van Vietnam. Ze worden teruggedrongen door Vietnamese troepen.

1989 – Vietnamese troepen trekken zich terug uit Cambodja.

1994 – VS heft zijn 30-jarig handelsembargo op.

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.