Hanoi

Tips 2021 - Alles wat je moet weten

Hanoi is een van de oudste hoofdsteden ter wereld, waar reizigers goed bewaard gebleven koloniale gebouwen, oude pagodes en unieke musea in het centrum van de stad kunnen vinden. Hanoi heeft nog steeds een levendige atmosfeer. Van de vroege uren tot laat in de avond, zwermen de straten vol met rijdende motorfietsen. Op elke hoek van de straat vind je overheerlijk eten. Niet te vergeten is dat het rustige platteland een klein eindje rijden is, met weelderige bossen, groene bergen en traditionele dorpjes, en niet te vergeten het iconische Halong Bay.

5 redenen om Hanoi te bezoeken

 1. Verken het oude stadscentrum; Hanoi Old Quarter.
 2. Loop rond het Hoan Kiem-meer.
 3. Bezoek één van de vele musea over de Oorlog van Vietnam.
 4. Bekijk een traditionele uitvoering van een waterpoppenshow.
 5. Gebruik Hanoi als basis om het noorden van Vietnam te ontdekken.

Praktische informatie

In het kort

 • RegioNoord Vietnam, Hanoi Capital Region
 • Aantal inwoners: 7.600.000
 • Aanbevolen aantal reisdagen: 3 dagen
 • Vietnamese naam: Hà Nội

Beste reistijd

 • Beste reistijd: Herfst (rond september tot november) en lente (maart en april) zijn de twee beste seizoenen. Dan is het weer aangenaam met mildere temperaturen.
 • Winter: In deze periode (december tot februari) is het in Hanoi vrij koud wanneer de temperaturen onder 10 graden kan dalen.
 • Zomer: Van mei tot augustus is het erg heet in Hanoi, met juli als warmste maand. Ook kan er veel regen vallen.

Lokale evenementen en feestdagen

 • Tet: Lunar New Year is het megafestival van Vietnam om samen met familieleden te vieren en de dierbare overledenen te herdenken. De vakantie duurt tot een week, wanneer veel winkels gesloten zijn.
 • Full Moon Festival: Dit festival, ook bekend als het Mid-Autumn Festival, begint op de 15e dag van de achtste maand van de maankalender, meestal midden september of begin oktober. Je zult dingen zien als zingen en drakendans.
 • Hanoi Pride: Het jaarlijkse Hanoi Pride-festival is een kleurrijke week vol feesten, filmvertoningen, lezingen en een fietsrally. Het wordt gehouden gedurende een week tussen juli en september.
 • Vietnam’s National Day: gevierd met een rally en vuurwerk voor het mausoleum van Ho Chi Minh. Er zijn ook bootraces op het Hoan Kiem-meer.
 • Quang Trung Festival: Worstelwedstrijden, leeuwendansen en menselijk schaken vinden plaats op de 5e dag van de eerste maanmaand.

Bekijk hier alle evenementen en feestdagen in Vietnam.

Geld

Hanoi heeft veel geldautomaten. Geldwisselen is vaak het voordeligst bij goud- en juwelierszaken. De tarieven in deze winkels zijn vaak verrassend eerlijk, zonder extra kosten.

Bezienswaardigheden in ​Hanoi

Hanoi Old Quarter

Old Quarter

De oude wijk (de Old Quarter) van Hanoi is een fascinerend deel van de stad waar je kunt genieten van vele mooie oude koloniale gebouwen die in smalle straatjes staan. Eindeloze hoeveelheid van scooters, motorfietsen, fietsen, auto’s en handelaren die heerlijk eten en souvenirs verkopen.

Ho Chi Minh museum Hanoi

Ho Chi Minh-museum

Opgedragen aan de oprichter van Vietnam, is dit museum in Hanoi vooral een bezoek waard vanwege de tentoonstellingen op de derde verdieping, die alles omvat, van sculpturen, reusachtig fruit die voedseltekorten in oorlogstijd voorstellen tot foto’s rond het leven van Ho Chi Minh.

Ho Chi Minh's stilt house in Hanoi

Ho Chi Minh’s Stilt House

Voor het grootste deel van zijn ambtstermijn als president van Noord-Vietnam woonde Ho Chi Minh in een bescheiden paalhuis achter het presidentiële paleis in Hanoi. Je kunt over het terrein lopen maar niet naar binnen gaan.

Ho Chi Minh Mausoleum

Ho Chi Minh’s Mausoleum

Het Ho Chi Minh-mausoleum bevat de gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh; dit massieve granieten gebouw staat op het Ba Dinh-plein in Hanoi.

Imperial City van Hanoi

Imperial Citadel of Thang Long

Thang Long Imperial Citadel werd gebouwd in 1110 en ligt in het hart van Hanoi, rijk aan monumenten en oude historische gebouwen. Het monument bestaat uit twee delen: de archeologische vindplaats en het centrale deel van de Citadel.

Hanoi Opera House

Hanoi Opera House

Hanoi Opera House is zonder twijfel een van de meest beroemde culturele en architecturale monumenten van Hanoi. Je kunt er kunst shows, concerten, dansvoorstellingen en andere evenementen bekijken.

Hoan Kiem Lake - meer in centrum Hanoi

Hoan Kiem Lake

Het Hoan Kiem-meer ligt in het centrum van de stad en is een populaire stop om fotos te maken en ochtends workout. Aan het meer op een klein eiland staat de Ngoc Son-tempel, te bereiken via een rode brug, de Huc Bridge.

temple of literature Hanoi

Tempel van Literatuur

Een mooi voorbeeld van goed bewaard gebleven traditionele Vietnamese architectuur, de Tempel van de Literatuur eert de beste geleerden van Vietnam. Vroeger de plek van de eerste universiteit van Vietnam en nu populair bij studenten die komen bidden voor goede cijfers.

Hoa Lo Prison of Hanoi Hilton

Hoa Lo Prison Museum

Hoa Lo Prison werd oorspronkelijk gebouwd om te dienen als een gevangenis onder Frans bezetting. Later, tijdens de Vietnam oorlog, verbleven Amerikaanse krijgsgevangenen hier. De soldaten noemden de gevangenis ‘Hanoi Hilton’.

Long Bien Bridge - brug in Hanoi

Long Bien brug

Het symbool van de vasthoudendheid en veerkracht van de mensen in Hanoi, de Long Bien-brug werd tijdens de Amerikaanse oorlog meerdere keren gebombardeerd en werd telkens snel gerepareerd door de Vietnamezen. Ontworpen door Gustave Eiffel.

West Lake Hanoi

West Lake

Het grootste meer van de stad, bekend als Ho Tay en West Lake, heeft een omtrek van 15 km en wordt omringd door luxe wijken. De sfeer is kalme wat een hele verandering is van de chaos in de Old Quarter.

One Pillar Pagoda Hanoi

One Pillar Pagoda

Deze kleine tempel is gebouwd uit hout op basis van een enkele stenen pilaar, in de vorm van een lotusbloem en is verschillende keren herbouwd. Het staat in het midden van een elegante vierkante lotusvijver.

Activiteiten

Bezoek een museum

Wil je meer weten of de oorlog, geschiedenis of cultuur van Vietnam, bezoek dan één van de vele musea. Er zijn een tal van oorlogs- en historische musea te vinden in het centrum van Hanoi. Bij bezienswaardigheden staan er al een aantal beschreven. Andere populaire museums zijn:

 • Art Museum: een compacte verzameling schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek en artikelen van bergstammen.
 • History Museum: Spullen die dateren uit de prehistorie tot 1945. Vooral de imperiale dagen van de Nguyen-dynastie zijn goed vertegenwoordigd.
 • The Vietnam Women’s Museum: The Vietnam Women’s Museum levert een mooi gepresenteerd eerbetoon aan de vrouwen van Vietnam door de eeuwen heen.
 • Vietnam Military History Museum: ook bekend als het Army Museum, herbergt een uitgebreide collectie wapens die in de oorlog in Vietnam werd gebruikt.
 • Vietnam Museum of Ethnology: biedt een inzicht in de 54 verschillende etnische groepen van Vietnam in een poging om cultureel erfgoed te behouden.

Food tours en kookcursussen

Een van de beste dingen om te doen in de hoofdstad van Vietnam is om deel te nemen aan een kookles waarin je leert over waardevolle ingrediënten en technieken die betrokken zijn in de Vietnamese keuken.

Een andere manier om meer te weten te komen over de unieke eetcultuur van Hanoi, is een “Food tour”. Proef heerlijke Vietnamese gerechten, net zoals de lokale bevolking dat doet op straat en wandel door verborgen steegjes en levendige markten van de charmante oude wijk van Hanoi.

Water puppet show

De beroemde Water Puppet Theatre in Hanoi heeft zijn oorsprong in een kunstvorm die dateert uit de 11e eeuw. De traditie van het waterpoppentheater komt voort uit de tijd dat rijstvelden onder water liepen en dat dorpsbewoners entertainment maakten door in het diepe water te gaan staan met de poppen boven het water. Het bezoeken van een waterpoppenshow behoort tot één van de hoogtepunten.

Dagtrips

Hanoi is ook een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen. Je zult ook zien dat als je tijdens je rondreis in Vietnam veel bestemmingen in het noorden bezoekt, een enkele keer terug moet reizen via Hanoi naar je volgende bestemming. Maar vanuit Hanoi zijn er ook een aantal bestemmingen die je prima in één dag kunt bezoeken.

 • Ninh Binh: Ook al is er genoeg te doen in Ninh Binh om er twee dagen of langer te verblijven, het is een populaire dagtrip vanuit Hanoi. De populairste bezienswaardigheden zijn Tam Coc, Trang An en Hoa Lui.
 • Ba Vi National Park: Ongeveer 2 uur van Hanoi vindje dit Nationaal Park met verschillende wandelopties.
 • Duong Lam Ancient Village: Om een glimp van het leven te krijgen zoals het voorheen was, dient deze verzameling huizen als een levend museum, waar de traditionele manieren van leven nog steeds bestaat.
 • Perfume Pagoda: Een van de drukste toeristische plekken in de regio omdat Vietnamese boeddhisten vaak pelgrimstochten maken. De combinatie van natuurlijke schoonheid en rijk cultureel erfgoed maakt dit nog steeds tot een leuke dagtocht.
 • Bat Trang Village: Dit dorp is bekend om zijn porselein en keramiek.

Er zijn ook diverse andere dagtrips naar bijvoorbeeld Halong Bay en Mai Chau. Echter is het aan te raden om deze bestemmingen niet in een dagtrip te bezoeken, maar minimaal 2 dagen er voor uit te trekken.

Water Puppet Show
Water Poppen show
Perfume pagoda Vietnam
Eén van de vele tempels en pagodas bij de Perfume Pagoda

Accommodatie

In welke gebied moet ik mijn hotel zoeken?

Hoan Kiem (de Old Quarter)

De historische ziel van de stad, het is duidelijk waarom de meeste toeristen ervoor kiezen hier te blijven. Tempels, oude poorten en traditionele winkels zorgen voor een drukke buurt die al je zintuigen zal prikkelen! Van luxe hotels tot backpacker hostels, er is hier voor elk wat wils. Hoan Kiem is het beste gebied om te verblijven in Hanoi als je een handige en culturele ervaring wilt in het centrum!

Tay Ho

Voornamelijk is het een expatwijk en is minder cultuurschokkend. Moderne winkels en een goede keuze aan eetgelegenheden en uitgaansgelegenheden maken dit een handige plek voor toeristen. En voor een kijkje in de meer traditionele kant van Hanoi, bezoekt je de zeer kleurrijke bloemenmarkt. Tay Ho is het beste gebied als je in een westers gebied wilt verblijven, terwijl je je toch op een gunstige locatie bevindt om Hanoi te verkennen!

Ba Dinh

De thuisbasis van veel van de meest bezochte attracties van de stad (het mausoleum van Ho Chi Minh, het Militair Museum en de Oude Citadel), dit gebied is goed gelegen in de buurt van de oude wijk (Old Quarter), maar veel minder populair als een plek om te verblijven. Als je rustiger straten en een nog steeds centrale locatie wilt, is Ba Dinh misschien een goede buurt om te verblijven in Hanoi.

Beste hotels en hostels in Hanoi

Beste Budget hotels & hostels

 • Central Backpackers Hostel – Old Quarter: vanaf €6
 • Old Quarter View Hanoi Hostel: vanaf €5
 • Cocoon Inn: vanaf €10
 • Luxury Backpackers: vanaf €10

Gemiddeld hotel

 • Hanoi Golden Moment Hotel: vanaf €40
 • New Vision Palace hotel: vanaf €40
 • The Hanoian Hotel: vanaf €30
 • Hanoi Graceful Hotel: vanaf €30

High end hotel & resort

 • Hanoi La Siesta Hotel Trendy: vanaf €75
 • The Chi Boutique Hotel: vanaf €60
 • Hanoi Bonsella Hotel: vanaf €60
 • Tirant Hotel: vanaf €70

Eten & drinken

Restaurants

Het ontcijferen van Hanoi’s street-food scene kan verbijsterend zijn, maar het is de moeite waard vol te houden en erin te duiken. Het beste eten van de stad komt van de tientallen verkopers die de stoepen van de stad met rokende houtskoolbranders, piepkleine plastic krukken en wachtrijen van de lokale bevolking. Veel van de kraampjes draaien al decennia lang en bieden vaak maar één gerecht aan. Na al die tijd hun recepten te hebben geperfectioneerd, is het geen wonder dat het eten sensationeel kan zijn. Houd er rekening mee dat de openingstijden kunnen veranderen en de prijzen variëren. Verwacht 25.000d te betalen aan 70.000d, afhankelijk van wat je eet.

Uitgaan & nachtleven

Bia Hoi

Het drinken van een Bia Hoi (tapbier) is een must in Hanoi. Om medereizigers te ontmoeten die jouw liefde voor bier delen, ga je naar Bia Hoi Junction op de kruising van de straten Luong Ngoc Quyen, Ta Hien en Dinh Liet in de oude wijk van Hanoi. Daar kost een koud biertje slechts 7.000 VND (30 cent).

Nachtclub

 • Hero Club Hanoi: een van de populairste clubs van de stad, met muziek die varieert van Deep House en EDM tot R & B en hiphop.
 • Savage: Een van de populairste nachtclubs van de stad met een exclusieve sfeer, dure maar heerlijke cocktails en uitstekende elektronische muziek.

Shows

 • Hanoi Opera House: Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad, het Opera House, moet je langs gaan, of het nu voor een voorstelling is of niet. Vooral ‘s nachts, wanneer het prachtig verlicht is. Als je de binnenkant wilt zien, moet je een ticket boeken. Optredens zijn meestal opera, ballet, musicals en moderne dans.
 • Waterpoppenshow: De eerste show van de dag is om 15.00 uur en vanaf dan bijna elk uur tot 20:30 uur.

Verken de bezienswaardigheden van Hanoi in het donker

Bezienswaardigheden zoals het Opera House, het Hoan Kiem-meer, de oude wijk en andere monumenten worden prachtig verlicht en krijgen een compleet andere sfeer dan overdag. Een geweldige manier om dit te doen is met een tour. Je kunt het ook combineren met een foodtour, waarbij een gids je unieke plekken laten zien met geweldig eten waar je zelf anders nooit zou komen.

Bar

 • Legend Beer: Een bar van drie verdiepingen met een prachtig terras met uitzicht op het centrum van Hanoi en het Hoan Kiem-meer.
 • New Sphinx Beer Bar: Voor een echte beleving van de lokale drinkcultuur.
Opera House Hanoi
Hanoi Opera House
Legend Beer hanoi
Legend Beer hanoi
Bia Hoi Junction
Bia Hoi Junction (Hanoi's bier straat)

Hoe kom je er?

Vliegen

Hanoi heeft minder rechtstreekse internationale vluchten dan Ho Chi Minh City. Lees hier alles over vliegtickets naar Vietnam.

Jetstar Airways, VietJet Air en Vietnam Airlines verbinden Hanoi met bestemmingen in heel Vietnam. Populaire routes zijn Hanoi naar Dalat, Da Nang, Ho Chi Minh City, Hue, Nha Trang en Phu Quoc, allemaal dagelijkse vluchten. Lees hier meer over het boeken van binnenlandse vluchten in Vietnam.

Bus

Hanoi heeft vier belangrijke busstations. Ze zijn redelijk goed georganiseerd, met ticketkantoren, vaste prijzen en schema’s. Het is vaak gemakkelijker om via een reisagent te boeken. Vanaf Hanoi zijn er bussen naar overal in Vietnam, zoals SapaDa NangDalatHueNinh BinhCao Bang en Ha Giang.  Veel open-ticket bus tours door Vietnam starten of eindigen in Hanoi. Lees hier alles over busreizen in Vietnam.

Toeristische minibusjes kunnen bij de meeste hotels en reisagenten worden geboekt. Populaire bestemmingen zijn Halong Bay en Sapa. Prijzen zijn meestal ongeveer 30% tot 40% hoger dan die van de reguliere openbare bus, maar hebben vaak een hotel ophaal service.

Trein

Het treinstation bevindt zich in het centrum. Je kunt kaartjes kopen voor treinen die je helemaal naar het zuiden kunnen brengen naar Ho Chi Minh City, of noordwaarts naar Sapa en over de grens naar China. Lees hier alles over met de trein reizen in Vietnam.

Vervoer in Hanoi

Hanoi’s taxi’s hebben meters, maar niet alle bestuurders willen ze gebruiken. Het probleem met het nemen van een taxi is dat ze niet allemaal goed Engels kunnen. De meest betrouwbare taxi’s zijn: Hanoi Taxi, Mai Linh Taxi en Taxi CP. Een beter alternatief is het gebruik van een taxi-app genaamd Grab.

Cyclo zijn Hanoi’s fietstaxi’s. Passagiers rijden in de voorste cabine, terwijl de bestuurder achter de passagier zit. Cyclo-cabines zijn gemaakt voor twee passagiers en zijn ideaal voor het verkennen van korte afstanden in het centrum van Hanoi.

Xe om zijn de motortaxi’s van Hanoi. Je vindt xe om vooral op straathoeken. De beste manier om een Xe Om te gebruiken is met de Grab app.

Metro: Hanoi is hard bezig om een metro netwerk aan te leggen. Verwacht wordt dat de eerste verbindingen per 2021 gebruikt kunnen worden.

3 dagen in ​Hanoi

Dag 1

Verken de Old Quarter en het noorden van Hoan Kiem-meer:

 • Ga door de straten van het oude centrum, als leuke optie kan je dit met een cyclo doen.
 • Loop langs het meer en bezoek de pagoda op het eilandje in het meer.
 • Bezoek de beroemde waterpoppen show.
 • In de avond probeer wat lokaal eten op straat, eventueel met een “food tour”.
 • Daarna is het tijd voor een biertje op Bia Hoi Junction.
Hanoi dag 1

Dag 2

Bezoek een aantal grote bezienswaardigheden van Hanoi.

 • Hoa Lo Prison (Hanoi Hilton)
 • Temple of Literature
 • Ho Chi Minh Mausoleum
 • Hanoi kathedraal
 • De Imperial Citadel
 • Hanoi Opera House
Hanoi dag 2

Dag 3

Maak een dagtrip naar een bestemming rond Hanoi.
Als Ninh Binh niet al in je reisroute zit, is dit de beste optie.
Andere opties zijn onder andere Bat Trang Village, Perfume Pagoda en Ba Via Nationaal Park.

Hanoi dag 3

Kaart van Hanoi

Bekijk hieronder een kaart van Hanoi met de populairste bezienswaardigheden.

kaart Hanoi

Scroll naar top

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update