Hanoi

Tips 2024 - Alles wat je moet weten

Hanoi is een van de oudste hoofdsteden ter wereld, waar reizigers goed bewaard gebleven koloniale gebouwen, oude pagodes en unieke musea in het centrum van de stad kunnen vinden. Hanoi heeft nog steeds een levendige atmosfeer. Van de vroege uren tot laat in de avond, zwermen de straten vol met rijdende motorfietsen. Op elke hoek van de straat vind je overheerlijk eten. Niet te vergeten is dat het rustige platteland een klein eindje rijden is, met weelderige bossen, groene bergen en traditionele dorpjes, en niet te vergeten het iconische Halong Bay.

5 redenen om Hanoi te bezoeken

 1. Verken het oude stadscentrum; Hanoi Old Quarter.
 2. Loop rond het Hoan Kiem-meer.
 3. Bezoek één van de vele musea over de Oorlog van Vietnam.
 4. Bekijk een traditionele uitvoering van een waterpoppenshow.
 5. Gebruik Hanoi als basis om het noorden van Vietnam te ontdekken.

Wat staat er in deze Hanoi reisgids

Book je lokale Hanoi tours & activiteiten

Praktische informatie

Aanbevolen verblijfsdagen

Als je de beste dingen om te doen in Hanoi wilt ervaren, moet je 3 tot 4 dagen doorbrengen. Maar als je niet veel tijd hebt in Vietnam, is het aan te raden om 2 volle dagen te gaan. Blijf niet te lang hangen, want er is zoveel meer te zien en te doen rondom de stad, zoals prachtige natuur, bergen en eilanden.

Geldautomaten & geld wisselen

Hanoi heeft veel geldautomaten. Geld wisselen is vaak het voordeligst bij goud- en juwelierszaken. De tarieven in deze winkels zijn vaak verrassend eerlijk, zonder extra kosten.

Lokale evenementen en feestdagen

 • Tet: Lunar New Year is het megafestival van Vietnam om samen met familieleden te vieren en de dierbare overledenen te herdenken. De vakantie duurt tot een week, wanneer veel winkels gesloten zijn.
 • Full Moon Festival: Dit festival, ook bekend als het Mid-Autumn Festival, begint op de 15e dag van de achtste maand van de maankalender, meestal midden september of begin oktober. Je zult dingen zien als zingen en drakendans.
 • Hanoi Pride: Het jaarlijkse Hanoi Pride-festival is een kleurrijke week vol feesten, filmvertoningen, lezingen en een fietsrally. Het wordt gehouden gedurende een week tussen juli en september.
 • Vietnam’s National Day: gevierd met een rally en vuurwerk voor het mausoleum van Ho Chi Minh. Er zijn ook bootraces op het Hoan Kiem-meer.
 • Quang Trung Festival: Worstelwedstrijden, leeuwendansen en menselijk schaken vinden plaats op de 5e dag van de eerste maanmaand.

Beste reistijd

 • Beste reistijd: Herfst (rond september tot november) en lente (maart en april) zijn de twee beste seizoenen. Dan is het weer aangenaam met mildere temperaturen.
 • Winter: In deze periode (december tot februari) is het in Hanoi vrij koud wanneer de temperaturen onder 10 graden kan dalen.
 • Zomer: Van mei tot augustus is het erg heet in Hanoi, met juli als warmste maand. Ook kan er veel regen vallen.

15 beste bezienswaardigheden in Hanoi

1. Hanoi Old Quarter

Hanoi Old Quarter
Hanoi Old Quarter

De oude wijk van Hanoi (Hanoi Old Quarter) is de beroemdste bezienswaardigheid in Hanoi. Het is een fascinerend deel van de stad waar je kunt genieten van vele mooie voorbeelden van koloniale architectuur die is verpakt in smalle straatjes. Eindeloos verkeer van scooters, motoren, fietsen en auto’s zigzagt rond handelaren die fruit en souvenirs verkopen en smalle winkeltjes met heerlijke Vietnamese gerechten. De oude wijk van Hanoi brengt tot leven wat veel mensen zich voorstellen wat Hanoi is. Dit gebied te voet verkennen is een van de beste dingen om te doen in Hanoi. Je kunt ook fietsen huren of met een cyclo door de straten gaan.

2. Street food tour

Hanoi street food tour
Hanoi street food tour

Vietnamezen zijn het meest trots op hun eten en het wordt op elke hoek verkocht; zowel in restaurants als op straat (street food) Overal waar je kijkt zie je streetfood in Hanoi; kraampjes op het trottoir langs de kant van de weg met vaak plastic blauwe krukjes eromheen waar ze lokaal eten verkopen. Elke straatkraam is gespecialiseerd in een bepaald gerecht en alles wordt vers gemaakt. Eten bij een van de kraampjes is vaak erg lekker en een geweldige lokale ervaring.

3. Waterpoppenshow

waterpoppenshow in Hanoi
waterpoppenshow in Hanoi

De oude kunstvorm van de waterpoppenshow in Hanoi is zeker een van de leukste dingen om te zien. Er zijn verschillende theaters waar je kunt genieten van deze unieke Vietnamese kijk op de Aziatische poppenspeltraditie. Het originele en algemeen beschouwd als het beste theater in de stad is het Thang Long Puppet Theatre. Poppen dansen en glijden elegant over het waterpodium, bestuurd door een hele groep poppen van meesters die zich achter een scherm verschuilen.

4. Uitgaan & nachtleven

Bia Hoi junction in Hanoi
Twilight Sky Bar Hanoi

Het nachtleven in Hanoi is een van de beste van het land. De beste manier om uit te gaan zijn de straatstalletjes van Bia Hoi. Hier drink je het goedkoopste bier ter wereld, vaak al vanaf 30 cent! Wat het echt leuk maakt, is niet de prijs, maar de unieke ervaring, waarbij je samen met de lokale bevolking en andere reizigers rond een laag krukje op straat zit om verhalen uit te wisselen en bier te drinken.

Als je op zoek bent naar een plek met meer klasse, bezoek dan een show in het Hanoi Opera House. Wil je gezellig borrelen met meer comfort dan de krukjes op straat, dan zijn er gelukkig honderden bars, maar ook rooftopbars en clubs waar je kunt dansen. Er is iets voor iedereen.

5. Markten

Quang Ba market in Hanoi
bloemenmarkt Hanoi

Een andere plek waar je cultuur kunt opsnuiven zijn de markten in Hanoi. Er zijn veel soorten markten in de stad. Sommigen zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld kleding, eten of bloemen. Het is een plek waar de lokale bevolking samenkomt om handel te drijven. De markten zijn vaak behoorlijk druk en niet altijd even netjes, dus het is niet voor iedere reiziger weggelegd. Maar als je er omheen kunt kijken, belooft het wel een unieke ervaring.

Er hangt een geweldige sfeer rond de weekendavondmarkt in het centrum en het is een goede plek om lekker straatvoedsel te pakken. Maar voor een meer lokale ervaring kun je heel vroeg in de ochtend de bloemenmarkt in Hanoi bezoeken, de Long Bien-markt voor groothandel of de enorme Dong Xuan-markt.

6. Hoan Kiem Lake

Hoan Kiem 's nachts
Hoan Kiem Lake - meer in centrum Hanoi

Het Hoan Kiem-meer is een centraal punt in Hanoi en is de hele dag een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en toeristen. Ngoc Son Temple ligt op een klein eiland in het midden van het meer en is verbonden door een brug en vormt een prachtig decor voor een paar foto’s.

Rond zonsopgang en zonsondergang wordt dit gebied vooral druk met joggers, stellen die genieten van het ontspannende uitzicht op het meer, en ouderen die Tai Chi en lijndansen beoefenen.

7. Een museum bezoeken

Hoa Lo-gevangenis
Ho Chi Minh museum Hanoi

De museums in Hanoi zijn van hoge kwaliteit en er is genoeg te bezoeken. Hoa Lo Prison Museum zijn de overblijfselen van een oude gevangenis die werd gebruikt tijdens het Franse koloniale tijdperk en de oorlog in Vietnam. Het Ho Chi Minh-museum toont het leven van Ho Chi Minh, de grootste leider van Vietnam. Vietnamees Vrouwenmuseum toont over de vele etnische minderheden van Vietnam en een stoere tentoonstelling over de rol van vrouwen in oorlogstijd. Andere goede musea in Hanoi zijn Vietnam Museum of Etnology en Vietnam Fine Arts Museum.

8. Mausoleum

Ho Chi Minh Mausoleum
Ho Chi Minh Mausoleum in de avond

Het Ho Chi Minh Mausoleum op het Ba Dinh-plein is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Hanoi. Het is de laatste rustplaats van Ho Chi Minh, de meest iconische en populaire leider van Vietnam, bij zijn volk bekend als ‘Uncle Ho’. Zijn lichaam wordt hier bewaard in een glazen kist in het Ho Chi Minh Mausoleum in het centrum van Hanoi.

9. Hanoi train street

trein door Hanoi
Hanoi trein straat

Een ander geweldig ding om te doen in Hanoi is een bezoek aan Hanoi Train Street. De foto’s en video’s zijn wereldberoemd, waarin winkeliers, caféhouders en bewoners, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, hun spullen opbergen om een trein door de smalle, drukke straat te laten rijden.

Vanwege veiligheidsvoorschriften moesten veel coffeeshops langs de treinstraat sluiten, maar door de woonwijk kun je nog steeds deze unieke spoorlijn bezoeken. Houd er rekening mee dat er echte treinen op dit spoor rijden.

10. Westlake & Tran Quoc Pagoda

West Lake
Tran Quoc pagoda in Hanoi

West Lake (Tay Ho Lake) in Hanoi is het grootste natuurlijke meer van de stad. Voor reizigers is het misschien alleen maar een mooi uitzicht, maar voor de lokale bevolking is het een belangrijke plek om rust te vinden, te socializen en te sporten. Het belangrijkste hoogtepunt van West Lake is zonder twijfel de indrukwekkende Tran Quoc-pagode. Het is de oudste tempel van Vietnam, gebouwd in de 6e eeuw op een klein eiland in het meer.

11. Cyclo rit

Hanoi cyclo tour
Cyclo fiets tour in Hanoi

Een fantastische manier om een aantal bezienswaardigheden in Hanoi te bekijken is per cyclo rit. In deze traditionele fiets taxi zit je voorin waarbij een lokale inwoner je door de stad fiets achterop. Populaire routes zijn rond Hoan Kiem meer, door de Old Quarter en van het oude centrum naar de bezienswaardigheden in Hanoi aan de westelijke kant, zoals de tempel van literatuur en het Mausoleum.

Spreek goed vooraf een prijs af; vaak geven ze eerst een veel te hoge prijs aan. Je kunt ook een cyclo tour bij localvietnam.nl boeken.

12. Keizerlijke stad van Thang Long

Imperial Citadel of Thang Long
keizerlijke stad van thang long

De Keizerlijke Citadel van Thang Long is een UNESCO Werelderfgoed. De oorsprong van de Citadel gaat terug tot de 7e eeuw, toen Vietnam op dat moment onder Chinese invasie stond. De oude citadel was 13 opeenvolgende eeuwen het politieke centrum van het land en diende acht eeuwen als hoofdstad van Vietnam.

13. Fietsen in Hanoi

Fietsen in Hanoi
Fietsen in Hanoi

Fietsen in Hanoi is een geweldige manier om de stad te verkennen. Verlaat het toeristische centrum om het authentieke leven van de lokale inwoners te bekijken en dit te combineren met een aantal populaire bezienswaardigheden in Hanoi. Net buiten de stad, eenvoudig te bereiken per fiets, vind je tevens een stuk platteland waar je even tot rust komt komen. Deze route wordt gedaan in Hanoi fiets tours.

14. Long Bien brug

Long Bien Brug
Long Bien brug

De Long Bien brug is de eerste stalen brug in Hanoi, tevens een van de eerste bruggen gebouwd door de Fransen in Vietnam, van 1899 tot 1902. Tijdens de Vietnam-oorlog, vooral de periode van 1965 tot 1972, werd de Long Bien-brug zwaar gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen vanwege de cruciale positie tussen de twee grootste steden in Noord-Vietnam – Hanoi en Hai Phong. De oorlog was zo ernstig dat de brug veertien keer werd gebombardeerd, waarbij de meeste overspanningen werden vernietigd. Het is nu een icoon van de stad een van de beste bezienswaardigheden in Hanoi.

Kom hier met zonsopgang voor het mooiste uitzicht en het perfecte tijdstip om de brug te combineren met de enorme lokale Long Bien markt.

15.Hanoi als uitvalsbasis gebruiken

Ninh Binh
Ha Giang tour

Wat de stad zo geweldig maakt, zijn niet alleen de dingen die je in Hanoi kunt doen, maar ook buiten de stad. Het is de perfecte uitvalsbasis om de rest van Noord-Vietnam te verkennen, want waar je ook heen wilt in het noorden, er gaat altijd een bus vanuit Hanoi.

Je kunt een dagtocht maken naar bijvoorbeeld de parfumpagode, Halong Bay of Ninh Binh. Maar ook als je op deze plekken langer wilt blijven, of met de trein naar Sapa wilt, de bergen van Ha Giang wilt bezoeken, dan begin je altijd in Hanoi en eindig je weer in Hanoi.

Beste hotels & hostels in Hanoi

In welke gebied moet ik mijn hotel zoeken?

Hoan Kiem (de oude wijk) – De historische ziel van de stad, het is duidelijk waarom de meeste toeristen ervoor kiezen om hier te blijven. Tempels, oude poorten en traditionele winkels creëren een drukke buurt die al je zintuigen prikkelt! Van luxe hotels tot hostels voor backpackers, er is hier voor elk wat wils. Hoan Kiem is het beste gebied om te verblijven in Hanoi als je een handige en culturele ervaring in het centrum wilt.

Bovendien bieden touroperators en busmaatschappijen vaak een ophaalservice vanuit dit deel van de stad aan. Als je buiten het stadscentrum verblijft, moet je misschien eerst een stukje reizen om een bus te halen.

Beste hotels en hostels in Hanoi

Budget hotels & hostels

 • Central Backpackers Hostel – Old Quarter
 • Old Quarter View Hanoi Hostel:
 • Cocoon Inn
 • Luxury Backpackers

Mid range hotel

 • Hanoi Golden Moment Hotel
 • New Vision Palace hotel
 • The Hanoian Hotel
 • Hanoi Graceful Hotel

High end hotel & resort

 • Hanoi La Siesta Hotel Trendy
 • The Chi Boutique Hotel
 • Hanoi Bonsella Hotel
 • Tirant Hotel

Eten & drinken

Restaurants

Het ontcijferen van Hanoi’s street-food scene kan verbijsterend zijn, maar het is de moeite waard vol te houden en erin te duiken. Het beste eten van de stad komt van de tientallen verkopers die de stoepen van de stad met rokende houtskoolbranders, piepkleine plastic krukken en wachtrijen van de lokale bevolking. Veel van de kraampjes draaien al decennia lang en bieden vaak maar één gerecht aan. Na al die tijd hun recepten te hebben geperfectioneerd, is het geen wonder dat het eten sensationeel kan zijn. Houd er rekening mee dat de openingstijden kunnen veranderen en de prijzen variëren. Verwacht 25.000d te betalen aan 70.000d, afhankelijk van wat je eet.

Uitgaan & nachtleven

Bia Hoi

Het drinken van een Bia Hoi (tapbier) is een must in Hanoi. Om medereizigers te ontmoeten die jouw liefde voor bier delen, ga je naar Bia Hoi Junction op de kruising van de straten Luong Ngoc Quyen, Ta Hien en Dinh Liet in de oude wijk van Hanoi. Daar kost een koud biertje slechts 7.000 VND (30 cent).

Nachtclub

 • Hero Club Hanoi: een van de populairste clubs van de stad, met muziek die varieert van Deep House en EDM tot R & B en hiphop.
 • Savage: Een van de populairste nachtclubs van de stad met een exclusieve sfeer, dure maar heerlijke cocktails en uitstekende elektronische muziek.

Shows

 • Hanoi Opera House: Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad, het Opera House, moet je langs gaan, of het nu voor een voorstelling is of niet. Vooral ‘s nachts, wanneer het prachtig verlicht is. Als je de binnenkant wilt zien, moet je een ticket boeken. Optredens zijn meestal opera, ballet, musicals en moderne dans.
 • Waterpoppenshow: De eerste show van de dag is om 15.00 uur en vanaf dan bijna elk uur tot 20:30 uur.

Verken de bezienswaardigheden van Hanoi in het donker

Bezienswaardigheden zoals het Opera House, het Hoan Kiem-meer, de oude wijk en andere monumenten worden prachtig verlicht en krijgen een compleet andere sfeer dan overdag. Een geweldige manier om dit te doen is met een tour. Je kunt het ook combineren met een foodtour, waarbij een gids je unieke plekken laten zien met geweldig eten waar je zelf anders nooit zou komen.

Bar

 • Legend Beer: Een bar van drie verdiepingen met een prachtig terras met uitzicht op het centrum van Hanoi en het Hoan Kiem-meer.
 • New Sphinx Beer Bar: Voor een echte beleving van de lokale drinkcultuur.

Hoe kom je er?

Hanoi is een belangrijk transportknooppunt in het noorden van Vietnam. Hanoi verbindt met internationale vluchten, binnenlandse vluchten, treinen vanuit het zuiden en busverbindingen naar elke stad in het noorden en centraal Vietnam.

Vluchten naar Hanoi

Hanoi heeft minder rechtstreekse internationale vluchten dan Ho Chi Minh City. Lees hier alles over vliegtickets naar Vietnam.

Jetstar Airways, VietJet Air en Vietnam Airlines verbinden Hanoi met bestemmingen in heel Vietnam. Populaire routes zijn Hanoi naar Dalat, Da Nang, Ho Chi Minh City, Hue, Nha Trang en Phu Quoc, allemaal dagelijkse vluchten. Lees hier meer over het boeken van binnenlandse vluchten in Vietnam.

Bussen naar Hanoi

Hanoi heeft vier belangrijke busstations. Ze zijn redelijk goed georganiseerd, met ticketkantoren, vaste prijzen en schema’s. Het is vaak gemakkelijker om via een reisagent te boeken. Vanaf Hanoi zijn er bussen naar overal in Vietnam, zoals SapaDa NangDalatHueNinh BinhCao Bang en Ha Giang.  Veel open-ticket bus tours door Vietnam starten of eindigen in Hanoi. Lees hier alles over busreizen in Vietnam.

Toeristische minibusjes kunnen bij de meeste hotels en reisagenten worden geboekt. Populaire bestemmingen zijn Halong Bay en Sapa. Prijzen zijn meestal ongeveer 30% tot 40% hoger dan die van de reguliere openbare bus, maar hebben vaak een hotel ophaal service.

Treinen naar Hanoi

Het treinstation bevindt zich in het centrum. Je kunt kaartjes kopen voor treinen die je helemaal naar het zuiden kunnen brengen naar Ho Chi Minh City, of noordwaarts naar Sapa en over de grens naar China. Lees hier alles over met de trein reizen in Vietnam.

Vervoer te plaatsen

Hanoi’s taxi’s hebben meters, maar niet alle bestuurders willen ze gebruiken. Het probleem met het nemen van een taxi is dat ze niet allemaal goed Engels kunnen. De meest betrouwbare taxi’s zijn: Hanoi Taxi, Mai Linh Taxi en Taxi CP. Een beter alternatief is het gebruik van een taxi-app genaamd Grab.

Cyclo zijn Hanoi’s fietstaxi’s. Passagiers rijden in de voorste cabine, terwijl de bestuurder achter de passagier zit. Cyclo-cabines zijn gemaakt voor twee passagiers en zijn ideaal voor het verkennen van korte afstanden in het centrum van Hanoi.

Xe om zijn de motortaxi’s van Hanoi. Je vindt xe om vooral op straathoeken. De beste manier om een Xe Om te gebruiken is met de Grab app.

Metro: Hanoi is hard bezig om een metro netwerk aan te leggen. Verwacht wordt dat de eerste verbindingen per 2021 gebruikt kunnen worden.

Wat te doen in 2 dagen Hanoi

Op zoek naar leuke dingen om te doen in Hanoi in 2 dagen? Onderstaande routebeschrijving geeft je in een korte indicatie wat je per dag kunt zien en doen.

Dag 1

 • Verken Old Quarter (optioneel per cyclo)
 • Loop rond het Hoan Kiem-meer
 • Bekijk een waterpoppenshow
 • Geniet van streetfood (met een foodtour)
 • Drink een biertje bij Bia Hoi Junction

Dag 2

 • Loop naar de kathedraal van Hanoi
 • Bezoek de Hoa Lo-gevangenis (Hanoi Hilton)
 • Loop rond de Tempel van de Literatuur
 • Bezoek het mausoleum van Ho Chi Minh en One Pillar Pagode
 • Bezoek de keizerlijke citadel
 • Bekijk een show in het operagebouw van Hanoi

Meer tips voor reizen in Hanoi

Je reis vervolgen

Zoals laatst vermeld in onze lijst met bezienswaardigheden in Hanoi, is de stad een uitstekende uitvalsbasis om het hele noorden van Vietnam te verkennen. Waar je ook heen wilt, er is altijd een bus vanuit deze stad. De bekendste bestemmingen waar reizigers naar toe gaan zijn Sapa, voor trektochten door de terrasvormige rijstvelden, Halong Bay, voor een cruise door de prachtige baai en Ninh Binh, voor boot- en fietstochten door de rijstvelden.

De bestemmingen die je kunt bezoeken zijn Mai Chau, voor rijstvelden en etnische minderheidsdorpen, en Ha Giang, met de meest indrukwekkende bergen van Zuidoost-Azië.

Hanoi met kinderen

Hanoi is niet de meest kindvriendelijke stad van het land, met veel verkeer en smalle trottoirs die worden gebruikt als parkeerplaatsen voor scooters en motorfietsen. Het is zeker een plek die een enorme indruk zal achterlaten en die kinderen nooit zullen vergeten.

als je met kinderen in Hanoi bent, raden we je aan een aantal musea te bezoeken, met de cyclo rond het meer te gaan en zeker een streetfood-tour te doen.

Taal

In de stad kun je goed opschieten met het Engels. In de meeste hotels en restaurants wordt netjes gesproken of in ieder geval de basis die je nodig hebt om te bestellen of in te checken. Menu’s en borden voor toeristen zijn ook vaak in het Engels beschikbaar.

Hoe te kleden

Hanoi is toeristen gewend en niet zo conservatief als het om kleding gaat. Als je van plan bent tempels in de stad te bezoeken, zorg er dan voor dat je goed gekleed bent. Dit houdt in dat je geen kort rokje of shirt draagt.

In de zomer wordt het erg warm en valt er regelmatig regen. In de winter is het droog, maar het kan behoorlijk koud worden. Houd hier rekening mee met wat voor kleding je meeneemt.

Tours in Hanoi die wij aanbevelen

Hanoi city tour
Hanoi: Halve dag city tour met kleine groep
Vanaf €38
fietsen in Hanoi tour
Fietsen in Hanoi – Buiten de gebaande paden
Vanaf $0.00
Hanoi street food tour
Hanoi street food tour en nachtleven met lokale gids
Vanaf €18
Hoa Lu - 2 dagen Ninh Binh
Ninh Binh ervaring: Hoa Lu, Tam Coc-boottocht en fietsen
Vanaf €47
Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.