Natuurlijk neem je je smartphone en misschien zelfs je tablet mee naar Vietnam. Alleen je simkaart gebruiken van thuis is niet erg praktisch. Het is fijn om te kunnen bellen en surfen zonder je zorgen te maken over hoge telefoonrekeningen. De oplossing? Een simkaart van Vietnam! Op deze manier ben je ook niet afhankelijk van een WiFi-signaal dat niet altijd bestaat of dat erg traag is.

Waarom een Vietnamese Simkaart

Je bent niet op reis om de hele tijd op je telefoon te kijken. Toch kan het handig zijn om een Vietnam simkaart te hebben:

 • Vertalen: Niet veel mensen spreken Engels in Vietnam. Het hebben van een vertaal-app kan erg handig zijn.
 • Navigatie: Google maps voor wanneer je verdwaald bent.
 • Recensies: Gebruik Tripadvisor om een goede plek te vinden om te eten.
 • Wisselkoers controleren: 500 tot 500.000 bankbiljetten in jouw portemonnee kunnen zeer verwarrend zijn.
 • Boek een accommodatie: Als je nog op zoek bent naar een hotel, homestay of hostel.
 • Grab: Wanneer je een taxi wilt reserveren.
 • Social media en berichten versturen: Jouw vrienden en familie thuis laten weten dat het goed gaat of gewoon om ze jaloers te maken met geweldige foto’s.

Waar kan je een Simkaart kopen?

In 2016 heeft de Vietnamese overheid de registratieregels voor lokale SIM-kaarten aangescherpt. Ze annuleerden meer dan 12 miljoen kaarten die illegaal waren geregistreerd. In Vietnam moet een simkaart correct worden geregistreerd op het moment van activering met de juiste informatie van de eigenaar, inclusief naam, geboortedatum en ID-nummer (paspoort-nummer).

Voor reizigers betekent dat je altijd van een goedgekeurde provider moet kopen.

Vliegveld

Nadat je uit het vliegtuig stapt, de controleposten passeert en de bagage ophaalt, ziet je vele kraampjes of kiosken die allemaal Vietnam simkaarten verkopen.

In de stad

Een goede plek in de stad om een simkaart te kopen zijn de felgele winkels genaamd “thegioididong“. Je vindt ze overal in Vietnam.

thegioididong telefoonwinkel in Vietnam

Store locator

Een officiële winkel van de provider kun je vinden via de onderstaande links:

Hostel

Veel hostels en straatverkopers verkopen ook simkaarten. Deze zijn alleen vaak vooraf geactiveerd, wat betekent dat die theoretisch gezien op elk moment kan worden gesloten, of zijn nog niet-geregistreerd wat betekent dat je naar een officiële winkel moet gaan om te activeren.

Tips waar je op moet letten bij het kopen van een simkaart in Vietnam:

 • Bij een officiële winkel moet je een paspoort laten zien om de simkaart te kunnen kopen.
 • Ga niet weg voordat je ziet dat je netwerk hebt en online bent.
 • Zorg dat je telefoon is unlocked. Lees hier meer wat simlock telefoon betekend.
 • Zorg dat je iets van een paperclip bij hebt om je Nederlandse simkaart uit je telefoon te halen en je Vietnamese SIM erin kan stoppen.

Hoe duur is een simkaart in Vietnam?

Mobiele data is erg goedkoop in Vietnam. Maar hoe duur een simkaart is hangt af van het plan wat je kiest. Kies je voor onbeperkt data, met een limiet, wel of geen bellen en voor 1 maand of langer. Reken ongeveer vanaf 100.000 VND (minder dan $5) voor de goedkoopste simkaarten.

Voorbeelden:

 • Prijzen voor een data-only Vinaphone SIM op het vliegveld in Ho Chi Minh City waren 5 GB / 30 dagen kostten 100.000 VND (ongeveer $5 ).
 • Voor degenen die ook bellen en sms’en nodig hebben, zijn er veel verschillende pakketten beschikbaar. Verwacht 150.000 tot 250.000 VND te betalen, afhankelijk van hoeveel data, bel en sms-tegoed inbegrepen zijn.

Prijzen en data pakketten veranderen veel, dus bovenstaande informatie is niet up-to-date, maar je betaalt nooit veel voor data in Vietnam, helemaal vergeleken met Europese prijzen.

Welke provider moet ik kiezen?

Er zijn vier mobiele netwerken in Vietnam: Viettel, Vinaphone, Mobifone en Vietnamobile. Viettel heeft het grootste netwerk en de meeste klanten, op de voet gevolgd door Vinaphone. Vermijd Mobifone als je de gebaande paden verlaat, en er is geen reden om Vietnam Mobile te kiezen; het is de goedkoopste van de lijst, maar heeft een zeer slechte 3G-service buiten de grootste steden.

Beste keus: Viettel

Viettel simkaart Vietnam

Toeriste simkaart van Viettel

“Toeristenplannen” zijn prepaid-plannen die zijn ontworpen voor buitenlanders die naar Vietnam komen voor reizen of werken in een korte tijd. Er zijn twee Toeristische plannen: (1) Tourist Voice-abonnement biedt bellen, sms en data; (2) Tourist dataplan biedt alleen data voor mobiele apparaten zoals smartphones, tablets, USB 3G met veel aantrekkelijke aanbiedingen en gebruiksvriendelijk. Er is geen contract vereist en het is van toepassing op jou verblijfsduur. Lees meer details op hun website.

Marnick

Author Marnick

De laatste vier jaar bezoek ik Vietnam, waarvan ik de laatste 2 jaar hier ook woon, in Ho Chi Minh City. Samen met mijn vriendin, een bekende reisblogger in Vietnam, heb ik een reisbureau. Hiermee proberen wij Vietnamezen te overtuigen om meer van hun eigen land te zien en van de wereld. Voor dit werk reizen we veel rond. Door het reizen en door mijn partner heb ik ontzettend veel kennis opgedaan over Vietnam. Met deze website wil ik mijn kennis over dit prachtige land delen, zodat andere dit kunnen gebruiken om een geweldige tijd hier te hebben.

More posts by Marnick

Leave a Reply