Simkaart kopen in Vietnam

Natuurlijk neem je je smartphone en misschien zelfs je tablet mee naar Vietnam. Alleen je simkaart gebruiken van thuis is niet erg praktisch. Het is fijn om te kunnen bellen en surfen zonder je zorgen te maken over hoge telefoonrekeningen. De oplossing? Een simkaart van Vietnam! Op deze manier ben je ook niet afhankelijk van een WiFi-signaal dat niet altijd bestaat of dat erg traag is.

Waarom een Vietnamese Simkaart

Je bent niet op reis om de hele tijd op je telefoon te kijken. Toch kan het handig zijn om een Vietnam simkaart te hebben:

 • Vertalen: Niet veel mensen spreken Engels in Vietnam. Het hebben van een vertaal-app kan erg handig zijn.
 • Navigatie: Google maps voor wanneer je verdwaald bent.
 • Recensies: Gebruik Tripadvisor om een goede plek te vinden om te eten.
 • Wisselkoers controleren: 500 tot 500.000 bankbiljetten in jouw portemonnee kunnen zeer verwarrend zijn.
 • Boek een accommodatie: Als je nog op zoek bent naar een hotel, homestay of hostel.
 • Grab: Wanneer je een taxi wilt reserveren.
 • Social media en berichten versturen: Jouw vrienden en familie thuis laten weten dat het goed gaat of gewoon om ze jaloers te maken met geweldige foto’s.

Tip: lees hier ook tips voor de beste apps tijdens je reis door Vietnam.

Waar kan je een Simkaart kopen?

In 2016 heeft de Vietnamese overheid de registratieregels voor lokale simkaarten aangescherpt. Ze annuleerden meer dan 12 miljoen kaarten die illegaal waren geregistreerd. In Vietnam moet een simkaart correct worden geregistreerd op het moment van activering met de juiste informatie van de eigenaar, inclusief naam, geboortedatum en ID-nummer (paspoort-nummer).

Voor reizigers betekent dat je altijd van een goedgekeurde provider moet kopen.

Online

Je kunt een simkaart van te voren voren bestellen die wordt geleverd in het hotel. Bij aankomst in het hotel ontvang je de simkaart en kun je direct gebruiken, waardoor je niet de moeite hoeft te nemen om naar een simkaart winkel te gaan.

Vliegveld

Nadat je uit het vliegtuig stapt, de controleposten passeert en de bagage ophaalt, ziet je vele kraampjes of kiosken die allemaal Vietnam simkaarten verkopen. Houd er rekening mee dat er een Vietnam simkaart op het vliegveld wel iets meer kost dan bij een winkel in de stad. Toch zullen de prijzen niet heel veel duurder zijn en het grote voordeel is dat ze op het vliegveld dit de hele dag door voor toeristen regelen, dus ze spreken Engels en kunnen je helpen met activeren.

Klaar? Dan heb je direct internet om je hotel te kunnen vinden of een online taxi service zoals Grab te boeken om naar je accommodatie te gaan.

In de stad

Een goede plek in de stad om een simkaart te kopen zijn de felgele winkels genaamd “thegioididong“. Je vindt ze overal in Vietnam. Daarnaast zijn er nog een tal van andere winkels waar je een Vietnam simkaart kunt kopen. Er zullen ook vele kleine winkeltjes op straat te vinden zijn, met name in toeristen gebieden, die simkaarten verkopen.

thegioididong telefoonwinkel in Vietnam

Officiele winkel van telefoonprovider

Een andere veilige plek om een Vietnam simkaart te kopen is bij een officiële winkel van een telefoonprovider. Providers hebben in alle grote steden meerdere winkellocaties.

Een officiële winkel van de provider kun je vinden via de onderstaande links:

Hostel

Veel hostels en straatverkopers verkopen ook simkaarten. Deze zijn alleen vaak vooraf geactiveerd, wat betekent dat die theoretisch gezien op elk moment kan worden gesloten, of zijn nog niet-geregistreerd wat betekent dat je naar een officiële winkel moet gaan om te activeren.

Tips waar je op moet letten bij het kopen van een simkaart in Vietnam:

 • Bij een officiële winkel moet je een paspoort laten zien om de simkaart te kunnen kopen.
 • Ga niet weg voordat je ziet dat je netwerk hebt en online bent.
 • Zorg dat je telefoon is unlocked. Lees hier meer wat simlock telefoon betekend.
 • Zorg dat je iets van een paperclip bij hebt om je Nederlandse simkaart uit je telefoon te halen en je Vietnamese SIM erin kan stoppen.

Hoeveel kost is een simkaart in Vietnam?

Mobiele data is erg goedkoop in Vietnam. Maar hoe duur een simkaart is hangt af van het plan wat je kiest. Kies je voor onbeperkt data, met een limiet, wel of geen bellen en voor 1 maand of langer. Reken ongeveer vanaf 100.000 VND (minder dan $5) voor de goedkoopste simkaarten.

Voorbeelden:

 • Prijzen voor een data-only Vinaphone SIM op het vliegveld in Ho Chi Minh City waren 5 GB / 30 dagen kostten 100.000 VND (ongeveer $5 ).
 • Voor degenen die ook bellen en sms’en nodig hebben, zijn er veel verschillende pakketten beschikbaar. Verwacht 150.000 tot 250.000 VND te betalen, afhankelijk van hoeveel data, bel en sms-tegoed inbegrepen zijn.

Prijzen en data pakketten veranderen veel, dus bovenstaande informatie is niet up-to-date, maar je betaalt nooit veel voor data in Vietnam, helemaal vergeleken met Europese prijzen.

Welke provider moet ik kiezen?

Er zijn vier mobiele netwerken in Vietnam: Viettel, Vinaphone, Mobifone en Vietnamobile. Viettel heeft het grootste netwerk en de meeste klanten, op de voet gevolgd door Vinaphone. Vermijd Mobifone als je de gebaande paden verlaat, en er is geen reden om Vietnam Mobile te kiezen; het is de goedkoopste van de lijst, maar heeft een zeer slechte 3G-service buiten de grootste steden.

Beste keus: Viettel

Viettel simkaart Vietnam

Toeriste simkaart van Viettel

“Toeristenplannen” zijn prepaid-plannen die zijn ontworpen voor buitenlanders die naar Vietnam komen voor reizen of werken in een korte tijd. Er zijn twee Toeristische plannen: (1) Tourist Voice-abonnement biedt bellen, sms en data; (2) Tourist dataplan biedt alleen data voor mobiele apparaten zoals smartphones, tablets, USB 3G met veel aantrekkelijke aanbiedingen en gebruiksvriendelijk. Er is geen contract vereist en het is van toepassing op jou verblijfsduur. Lees meer details op hun website.

Hoe werkt een Vietnam simkaart?

Activeren & installatie

De de simkaart is beschikbaar in 4 standaard maten: mini-, micro- en nano- formaten. Haal de kaart in het gewenste formaat eruit en plaats deze in jouw telefoon. Wanneer je naar een telefoonwinkel gaat wordt de installatie voor je gedaan. De simkaarten op het vliegveld of in een hotel werken direct en hebben geen verdere installatie nodig. Werkt het niet direct? Probeer dan jouw telefoon eerst opnieuw op te starten.

Opwaarderen

Als je meer beltegoed op jouw telefoon wilt hebben voor zowel data als oproepen, kun je eenvoudig naar een supermarket of telefoonwinkel gaan. Sommige kraampjes en hoekwinkels verkopen ook beltegoed. Als je een opwaardering op straat koopt, krijg je een ontvangstbewijs met instructies voor het opladen van jouw simkaart in het Vietnamees, maar de verkoper zal waarschijnlijk aanbieden om het voor jou te doen, zelfs als ze bijna geen Engels spreken.

Saldo controleren

Om jouw saldo te condoleren voor Mobifone, Viettel, Vinaphone bel je: *101#. Nadat je gebeld heb ontvang je een bericht me jouw huidige saldo.

Whatsapp nummer behouden

Wanneer je een Vietnamese simkaart in jouw telefoon steekt en Whatsapp opstart wordt er gevraagd of je jouw oude nummer voor Whatsapp wilt behouden. Klik ja. Nu kun je Whatsappen vanuit jouw huidige account met een nieuw nummer.

Nederlands nummer behouden

Wil je zowel gebruik maken van jouw Nederlandse telefoonnummer als jouw data sim in Vietnam, kun je dit alleen doen met telefoons die beschikken over een DUO-simkaart houder; Deze telefoons hebben plaats voor twee simkaarten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.