15 mooiste tempels in Vietnam

De rijke religieuze en culturele geschiedenis van Vietnam strekt zich uit over eeuwen en millennia, vermengd met invloeden uit China, Indochina en Europa. Door het hele land vind je verschillende religieuze bouwwerken van modern tot eeuwen oud. Het bezoeken van één van deze pagodes en tempels in Vietnam, geven je een unieke kijk in de tradities en cultuur van het land.

Geloof en soort tempels in Vietnam

Het grootste deel van de Vietnamese bevolking heeft geen geloof. Wel bidden zij tot overleden familie en verbranden zij geld en spullen voor hen. Dit wordt ook wel volksreligie genoemd. Het grootste geloof daarna is met 15 procent het boeddhisme. Het boeddhisme is echter een drijvende politieke kracht geweest in de Vietnamese geschiedenis en in 1963 leidden monniken het verzet tegen de regering van Zuid-Vietnam. Ongeveer 7 procent van de bevolking is christen, en er zijn ook kleine aantallen hindoeïstische en moslimgelovigen.

Verschil tussen tempels en pagodes

Er zijn twee soorten boeddhistische religieuze plaatsen om te bezoeken in Vietnam: pagodes (chùa) en tempels (đền). Tempel is meer de algemenere term die elk gebouw aanduidt waar mensen naartoe gaan om te aanbidden. Monniken leven in tempels, terwijl pagodes een spiritueel thuis bieden voor Boeddha’s.

Tips voor het bezoeken van tempels in Vietnam

  • Draag beleefde kleding bij het betreden van tempels, kloosters en pagodes. Draag geen korte broeken of mouwloze T-shirts bij het betreden van de heilige religieuze plekken in Vietnam. Deze regel is van toepassing op zowel vrouwen als mannen.
  • Maak niet te veel lawaai en praat niet te luid.
  • Als je naar de tempel gaat, vergeet dan niet om via de rechter poort binnen te gaan en via de linker poort naar buiten te gaan. De middelste poort is alleen voor monniken, voor academische doeleinden bij belangrijke gelegenheden.
  • Plaatsen zoals musea, tempels, heiligdommen, kerken beperken vaak het filmen en fotograferen. Buiten op het complex is het vaak geen probleem, maar binnen in een tempel is het vaak niet toegestaan.

1. My Son

My Son Sanctuary tempel in Vietnam

De ruïnes van My Son, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zijn een cluster van hindoetempels die ergens tussen de 4e en 14e eeuw zijn gebouwd. Ze zijn nu verlaten en ongebruikt, dus je zult geen actieve aanbidding- of religieuze bezoekers op deze plek zien. Tijdens de Vietnam oorlog zijn veel van de historische tempels gedeeltelijk verwoest of worden momenteel gerestaureerd.

De My Son-ruïnes liggen buiten Hoi An en Da Nang en zijn met de auto slechts een of twee uur rijden. Combineer een bezoek aan My Son met een bezoek aan een lokale lantaarn fabriek en een boottocht over de Thu bon rivier met deze My Son excursie vanaf Hoi An.

2. Bai Dinh

Bai Dinh pagode

Bai Dinh is het grootste complex boeddhistische tempels in Vietnam. Het is een vrij nieuw complex, waar de bouw van de pagode in 2003 is begonnen en in 2010 is afgerond. Tegenwoordig beslaat het een groot gebied van 700 hectare, met de originele oude tempel en een nieuw gecreëerde grotere. Dit complex is enorm populair onder bedevaarders en locals die hun respect willen betuigen.

Bai Dinh ligt in de provincie Ninh Binh. Je kunt deze tempel ook bezoeken vanuit een dagtrip vanuit Hanoi gecombineerd met een boottocht in Trang An en fietsen door het platteland.

3. Bich Dong

Bich Dong pagode

Bich Dong pagode is maar een kleine pagode, maar populair geworden door Instagrammers die mooie foto’s maken van de brug over het water naar de toegangspoort.

Deze pagode is te vinden in Tam Coc (Ninh Binh) en kun je gemakkelijk combineren met de boottocht in Tam Coc en het uitzichtpunt bij Mua Cave.

4. Parfumpagoda

grot Parfum Pagode

De Parfumpagode is een indrukwekkend tempelcomplex waarvan wordt aangenomen dat het voor het eerst werd gebouwd in de 15e eeuw. Deze reeks boeddhistische tempels is gebouwd in een bergketen in een doolhof van steegjes uitgehouwen in de rotsen, met rijke bossen en stromende beekjes rondom.

Gelegen op ongeveer 60 km ten zuiden van Hanoi, is de reis hier een ervaring op zich: eerst moet je een reis van twee uur met de auto of bus maken voordat je een mooie boottocht maakt over de rivier naar de voet van de bergen. Bekijk hier de Parfum Pagode tour vanaf Hanoi.

5. Cao Dai

Cao Dai tempel

Deze tempel bevindt zich buiten Ho Chi Minh en heeft levendige kleuren en festiviteiten. Het is iets moderner dan zijn tegenhangers, gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Deze tempel is ook niet een van de boeddhistische tempels, die het meest voorkomen in Vietnam. Het is Cao Dai, een combinatie van hindoeïsme, jodendom, boeddhisme, taoïsme, confucianisme, christendom, islam en zoroastrisme. Verspreid over Vietnam vind je meer van deze tempels, maar de grootste is te vinden net buiten Ho Chi Minh City.

6. One Pillar Pagode

One Pillar Pagoda

Deze boeddhistische pagode wordt door velen beschouwd als de belangrijkste religieuze plaats van het land. Het hele jaar door zal je gezinnen hier zien die naar de pagode komen om te bidden. Je vindt de pagode in het complex van het Ho Chi Minh Mausoleum, dus er is geen tekort aan andere activiteiten tijdens je bezoek aan het complex.

7. Tempel van Literatuur

Dit is een van de beroemdste tempels in Vietnam, gelegen in Hanoi. De thuisbasis van de eerste universiteit van Vietnam, vandaar de naam, de Tempel van Literatuur is een confucianistische tempel die in 1070 werd gesticht en staat op de achterkant van het bankbiljet van 100.000 Vietnamese dong. De tuinen, paviljoens, doorgangen en het meer zorgen ervoor dat deze tempel een plek van rust is.

8. Thien Mu Pagoda

Parfumrivier tempel in Hue

De Pagode van de Hemelse Dame is een historische tempel in de voormalige keizerlijke hoofdstad Hue en de hoogste religieuze plek in Vietnam. Het is ook een van de beroemdste tempels in Vietnam. Thien Mu Pagoda ligt op de Ha Khe-heuvel en op de noordelijke oever van de poëtische Parfumrivier, ongeveer 5 km van de Citadel van Hue.

9. Tran Quoc Pagoda

Tran Quoc pagoda in Hanoi

Dit is de oudste tempel in Hanoi en is een perfect voorbeeld van het boeddhisme in Vietnam. De tempel heeft elf verdiepingen en een prachtige binnenplaats waar je wierook kunt branden. Er is ook een museum met relikwieën gerelateerd aan de tempel.

10. Jade Emperor Pagoda

Jade Emperor Pagoda

Jade Emperor Pagoda in Ho Chi Minh City is van de buitenkant wellicht minder indrukwekkend dan andere in deze lijst van mooiste tempels in Vietnam. Maar in tegenstelling tot veel oude tempels in Vietnam, is deze tempel levendig en actief met de lokale bevolking die offers brengt en bidden. Het is een mooie ervaring om actieve, lokale aanbidding bij deze pagode te zien. In mei 2016 bracht de Amerikaanse President Barack Obama een bezoek aan deze tempel.

11. Vinh Trang tempel

Vinh Trang-pagode

Gelegen in de Mekong Delta nabij My Tho, is de Vinh Trang-tempel misschien wel een van de mooiste tempels in Zuid-Vietnam. De architectuur en kleuren springen er meteen uit en zijn uniek in vergelijking met andere tempels die je in Vietnam zult vinden. De Vinh Trang-tempel lijkt op een Indiaas Raj Palace, gerestaureerd met decoraties van mozaïeken.

12. Linh Ung

Linh Ung Pagoda

Gelegen op een heuvel op het schiereiland Son Tra, kijkt de Linh Ung-tempel uit over de zee. De positie in de stad is van historisch belang omdat de pagode bedoeld is om de stad en haar inwoners te beschermen. Haar symboliek vertegenwoordigt mededogen en moederlijkheid in de Vietnamese traditie. Het uitzicht is prachtig, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang, met uitzicht op de stad Da Nang en de oceaan.

13. Truc Lam Zen klooster

Truc Lam Zen klooster

De Truc Lam tempel, net buiten de populaire stad Dalat in de centrale hooglanden, is een jong zenboeddhistisch klooster gebouwd in 1994. Het kijkt uit over het Tuyen Lam-meer en is bereikbaar via 222 stenen treden. In het privégedeelte van de tempel vind je een gebied met ongeveer 100 monniken en nonnen.

14. Buu Long Pagoda 

Buu Long Pagoda

Deze pagode is qua stijl vergelijkbaar met wat je in Thailand en Myanmar ziet, want boeddhistische tempels in Vietnam hebben de neiging om meer Oost-Aziatisch van stijl te zijn met meerdere verdiepingen. Deze pagode staat in District 9 in het uiterste oosten van de stad. Er is geen handig direct openbaar vervoer vanaf District 1 en het is nog steeds een landelijke wijk. Een bezoek aan Buu Long geeft je dus ook een glimp van een andere kant van Saigon.

15. Minh Thanh Pagoda

Minh Thanh pagoda

Minh Thanh Pagoda ligt in Pleiku, verborgen in de Centrale Hooglanden van Vietnam. Het is een groot complex met een enorme toren die je al van ver kunt zien. Het is vooral bekend doordat de tempel een mix is van Japanse en Chinese architectuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.