Vietnamese koffie – Alles wat je moet weten

Vietnamese koffie (café sua of café den) wordt steeds populairder bij internationale reizigers die Vietnam bezoeken. Franse kolonisten hadden misschien koffie geïntroduceerd in Vietnam, maar het ochtendkopje koffie werd al snel een lokale gewoonte. Met variaties die gebruik maken van yoghurt, eieren en zelfs fruit, heeft Vietnamese koffie een eigen stijl ontwikkeld. Nu is Vietnam zelfs ’s werelds tweede grootste exporteur van koffiebonen en de grootste robusta-exporteur.

Een introductie tot Vietnamese koffie

Vietnamese koffie verwijst naar zowel een stijl van traditioneel Vietnamees gebraad als een stijl van brouwen. Het is mogelijk om geroosterde bonen in Italiaanse stijl te brouwen met het Vietnamese phin drip-filter, en het is ook mogelijk om traditionele donkere braadstukken in Vietnamese stijl te brouwen met een buitenlands apparaat zoals een Franse pers.

Bij traditionele Vietnamese technieken worden Robusta-koffiebonen zeer donker gebrand met toevoegingen zoals boter, zout, whisky, rijstlikeur of zelfs suiker en vissaus. Deze toevoegingen helpen de smaak en smaak van de notoir harde en bitter smakende Robusta-bonen te verbeteren. Vaak worden smaak- en geurstoffen toegevoegd, met als meest voorkomende vanille en hazelnoot, de eerste een eeuwenoud clichéaroma dat wordt gezocht in Vietnamees koffiepoeder.

Vulstoffen zoals geroosterde maïs, sojabonen en rode bonen komen veel voor. Vulstoffen worden gebruikt om de koffie te verdikken, donkerder te maken en enigszins te zoeten en ze verhogen ook de winst.

Wat is Vietnamese koffie

Filter koffie

filter koffie Vietnam
  • Vietnamees: Ca Phe Sua Nong (koffie met melk) Ca Phe Den Nong (zwarte koffie)

Vietnamese koffiebonen worden meestal geroosterd in boter en vervolgens gebrouwen in metalen filters. Sommige filters zijn klein genoeg om op een koffiekopje te rusten en zijn uitstekende souvenirs; anderen zijn zo enorm dat ze een team nodig hebben om te dragen. De momenten die wachten op het zetten van jouw koffie maken deel uit van het plezier van deze stijl van koffie. Lees hier hoe je filter koffie maakt.

IJskoffie

ijs koffie
  • Vietnamees: Ca Phe Sua Da (ijskoffie met melk) Ca phe da (zwarte ijskoffie)

Dit is de standaardmanier waarop veel Vietnamezen hun koffie drinken. Gemaakt met een laag gecondenseerde melk op de bodem van een hoog glas, de kenmerkende koffiepers wordt vervolgens bovenop het glas geplaatst en het druipen begint. Als het klaar is roer je de koffie en de melk met een lange lepel en giet je hem over een verfrissend glas ijs tot aan de rand.

Ei koffie

Vietnamese koffie met ei
  • Vietnamees: Ca Phe Trung

Nee, het is geen koffie met een ei erop. Geklopte eierdooier met gecondenseerde melk tot een luchtig schuim gemaakt met donkere koffie: zie het als een Vietnamese variant op tiramisu. Ei koffie, een uitvinding uit Hanoi, werd voor het eerst gemaakt in de jaren 1940, toen melk schaars was en eierdooiers een gemakkelijke vervanging waren.

Kokosnoot koffie

kokosnoot koffie
  • Vietnamees: Ca phe dua

Het is niet zeker of dit een traditioneel recept. Wat wel zeker is, is dat het de afgelopen jaren een favoriet is geworden onder de trendy Vietnamese jeugd. Zwarte koffie met een scheutje van gecondenseerde melk gemengd met kokosmelk en ijs in een soort shake. Een meer reguliere versie die in sommige lokale winkels wordt geserveerd, biedt een basis van ca phe nau (bruine koffie) gemengd met kokosmelk en verse melk.

Yoghurt-koffie

yoghurt koffie
  • Vietnamees: Sua chua ca phe

Net als koffie werd yoghurt oorspronkelijk door de Fransen naar Vietnam gebracht en is het overgenomen in de lokale culinaire traditie. Rijk en romig, het wordt geserveerd met verschillende toppings, van verse mango tot gefermenteerde rijst. Dit klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar de rijke yoghurt past verbazingwekkend goed bij een scheutje zwarte koffie – gewoon roeren en nippen.

Wezel koffie

Wezel koffie Vietnam
  • Vietnamees: Ca phe chon

Andere namen voor wezelkoffie waar je misschien van hebt gehoord, zijn kopi luwak, civetkoffie en kattenpoepkoffie. Het is een van de meest luxe koffiesoorten die er over de hele wereld bekend zijn. De koffiebonen worden uit de wezelpoep gehaald, maar het eindproduct is gereinigd en verwerkt. Er zit dus geen poep in je kopje koffie, wat een goed begin is om te overwegen als je wezelkoffie wilt proberen. Het eindproduct van wezelkoffie verschilt niet veel van normale koffie. Het belangrijkste verschil, is dat de vleesverwijderings- en fermentatieprocessen worden gedaan door de wezel in zijn orgaan in plaats van door een machine.

Deze benadering om wezelkoffie te exploiteren, creëert echter ook controverse omdat de levensomstandigheden van de wezels op de boerderijen niet zijn gegarandeerd. Op sommige slecht geïnvesteerde boerderijen worden ze vastgehouden in kooien van smal gaas, leven ze in een vuile omgeving en krijgen ze een onevenwichtig dieet met alleen koffiekersen in plaats van ander voedsel zoals insecten en reptielen.

Hoe maak je Vietnamese koffie?

#1. Verwarm Phin-filter voor

stap 1 Vietnamese koffie maken

Deze eenvoudige en eenvoudige stap speelt een belangrijke rol bij het creëren van de perfecte kop koffie. Giet heet water in het Phin-filter om het op te warmen.

#2: Voeg de juiste hoeveelheid koffie toe

stap 2 Vietnamese koffie maken

Verwijder het bovenste filter en voeg dan een ronde eetlepel gemalen koffie of meer toe. De truc hier is om koffie toe te voegen totdat je de markering in het filter bereikt (zie afbeelding hierboven).

#3: Bedek met bovenfilter

stap 3 Vietnamese koffie maken

Plaats het bovenste filter totdat het goed zit. Hoe strak het filter is geplaatst, is erg belangrijk. Als je een grove maling gebruikt, moet je misschien een beetje strakker gaan.

#4: Verwarm de koffie voor

stap 4 Vietnamese koffie maken

Plaats je Phin-filter over een glas. Het voordeel van brouwen in een glas in plaats van in een mok is dat je kunt zien hoe het brouwen plaatsvindt.

Giet langzaam heet water in het Phin-filter. Je hoeft alleen voldoende water te vullen om de gemalen koffie te bedekken (zie afbeelding hierboven). Wacht 60 seconden voordat je naar de volgende stap gaat.

Tips: Je moet het water aan de kook brengen en het dan ongeveer 15-20 seconden laten afkoelen voordat je het giet.

#5: Vul water in Phin tot het vol is

stap 5 Vietnamese koffie maken

Nu is jouw koffie klaar om te worden gezet. Vul de Phin met heet water. Het water moet tussen de 8 en 10 minuten door het filter stromen. Als het te snel gaat, kun je het bovenste filter aandraaien of een minder grove maling gebruiken. Als het te langzaam gaat, is de maling te fijn of is het filter te strak vastgeschroefd.

#6: Wacht tot het zetten is voltooid

stap 6 Vietnamese koffie maken

Dit is het ontspannende deel. Pak een krant of een boek en wacht tot het brouwen klaar is. Het brouwen duurt ongeveer 8 tot 10 minuten.

#7: Houd het donker of meng met gecondenseerde melk

stap 7 Vietnamese koffie maken

Als je de voorkeur geeft aan een sterke en gedurfde kop, houd deze dan donker (café den). Je kunt ook gecondenseerde melk toevoegen als je van een kopje zoetigheid houdt (café sua). Serveer het met ijs of houd het warm.

Vietnamese koffie merken

Trung Nguyen

Trung Nguyen-koffie is het meest bekend om zijn sterke smaak en aroma. Het is het bekendste lokale merk in Vietnam en een grote exporteur – je vindt Trung Nguyen-koffie in meer dan 70 landen over de hele wereld. Er is een breed scala aan producten divers in de mix van koffiebonen en verwerkingsmethoden.
Trung Nguyen-koffie heeft 3 hoofdsoorten: instantkoffie, gebrande koffie en een onderscheidende (wezel) koffie.

G7 Instant Coffee – Als je denkt dat instantkoffie alleen bedoeld is voor als je geen tijd hebben voor ‘echte’ koffie, probeer dan G7 Instant Coffee. Het koffievermogen wordt rechtstreeks uit de boon gehaald, anders dan zoals gewoonlijk gevriesdroogd. Dit proces van rechtstreeks uit de boon zorgt voor een veel rijkere, zachtere koffie met een authentiek aroma. G7 is gerangschikt als beste instantkoffie in Vietnam, Japan en vele andere Aziatische landen.

Trung Nguyen gebrande koffie – Als je van de sterke smaak en het additieve aroma van straatkoffie in Vietnam houdt, kies dan voor gemalen koffiepoeder en een druppelfilter en voeg wat gecondenseerde melk toe om te proeven zoals de lokale bevolking.

Premium Blend en Gourmet Blend – De Creative Coffee-serie is een lijn van zorgvuldig samengestelde koffies die de naam Trung Nguyen hebben helpen creëren. Hun meest verkochte zijn Premium Blend en Gourmet Blend – de traditionele House Coffee die wordt geserveerd in meer dan 2500 Trung Nguyen-winkels en -cafés in Zuidoost-Azië.

Lang Thang Coffee

Net als Trung Nguyen Vietnamese koffie, wordt Lang Thang Coffee ook geteeld en verwerkt in Vietnam, Saigon om specifiek te zijn. Hun kenmerkende blend bevat een mix van een op maat gemaakt deel van Arabica-koffiebonen, soja en peaberry.

Vinacafe

Vina Cafe richt zich meer op de milde kant en is een van de beste keuzes voor instant blended koffie. Dit merk staat vooral bekend om zijn romige, hazelnootachtige smaak voor zoetekauwen. De meest populaire zijn VinaCafe 3-in-1, Wake-up Cafe with Weasel Flavour.

Heirloom Coffee

De Dalat Peaberry Robusta-bonen van Heirloom Coffee worden verbouwd in de provincie Dalat in de centrale hooglanden. Deze Robusta op grote hoogte wedijvert met Arabica en biedt een uitzonderlijk heerlijk alternatief voor Robusta-bonen op lage hoogte. Deze bonen zijn chocoladeachtig, smeuïg en rijk met een zeer lage zuurgraad. Deze koffiebonen zijn regelmatig bekroonde Italiaanse espresso blends. Dus, als je van espresso en rijke, gedurfde brouwsels houdt, is Dalat Peaberry zeker het proberen waard.

Chestbrew

Chestbrew is gespecialiseerd in authentieke Vietnamese bonen, en hun Moon Bear premium donkere geroosterde bonen, exotisch en vet. Chestbrew is er trots op hun bonen te kopen bij vooruitstrevende koffieboeren en ze te branden in een hoogtechnologische faciliteit in Vietnam. Moon Bear-bonen zijn uitzonderlijk sterk en ideaal voor ijs koffiedrinkers. Gecultiveerd om een consistent robuust en zoet koud brouwsel te produceren, zijn Moon Bear-bonen nooit zuur of bitter.

Waar kun je Vietnamese koffie kopen?

trung nguyen koffie kopen

Koffie is een populaire souvenir in Vietnam en om die reden zul je het op veel toeristische plekken vinden. In Hanoi vindt je genoeg winkels in het toeristische centrum, de Hanoi oude wijk, en ook in Ho Chi Minh City, in bijvoorbeeld de Ben Thanh Markt. Houd er rekening mee dat je bij toeristische markten eerst over de prijs onderhandelt. Je vind hier ook veel onbekende merken en prijzen zijn vaak een stuk hoger dan die bij reguliere winkels.

Om dit te vermijden, kun je Vietnamese koffie kopen bij onderstaande winkels:

Trung Nguyen Legend Coffee – Trung Nguyen heeft naast een koffiemerk ook zijn eigen koffiewinkels. Je kunt hier een bakje koffie halen, maar ook apart koffiebonen of koffiemix kopen.

Highland Coffee – Naast Trung Nguyen, heeft Highland Coffee in alle grote steden tientallen coffeeshops. Naast koffie drinken kun je hier ook Vietnamese koffiebonen kopen.

L’angfarm – L’angfarm komt oorspronkelijk uit Dalat, maar winkels zijn te vinden in verschillende steden.

Tip: In de toeristische stadscentrums vind je veel speciaal zaken voor koffie.

Waar komt Vietnamese koffie vandaan?

koffieplantage Vietnam

Koffie werd in 1857 door de Fransen in Vietnam geïntroduceerd en groeide langzaam uit tot een van de belangrijkste koffieproducenten in Azië. Dit was echter niet altijd het geval, aangezien koffie moeilijker te kweken bleek dan andere gewassen zoals laaglandrijst en niet tot de top export behoorde. In de jaren 1920 besloten de Fransen kolonisatiezones in de hooglanden te openen, voornamelijk in de provincie Dak Lak in de centrale hooglanden. De Vietnam Oorlog verstoorde de productie van koffie in de regio Buon Ma Thuot, het plateau waarop de industrie zich concentreerde.

Zelfs toen de oorlog voorbij was, was de koffieproductie beperkt vanwege overheidsregels die de particuliere onderneming beperkten. Het duurde tot 1986 voordat particuliere ondernemingen weer werden toegelaten. Na die beslissing floreerde de koffieproductie. Vandaag exporteert Vietnam bijna 1 miljoen ton koffie. Na rijst is koffie het tweede toonaangevende agro-product dat uit Vietnam komt. Plantages zijn uitgebreid en nu overal verspreid te vinden in de centrale hooglanden, zoals Dak Lak, Pleiku, Dalat en Kon Tum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.