Top 10 cultuur in Vietnam: bezienswaardigheden en activiteiten

Vietnam is een land rijk aan geschiedenis en tradities, met een mix van culturen, talen en historische achtergronden. Het land is door de eeuwen heen gevormd door combinaties van tradities en buitenlandse invloeden. De diversiteit in regio’s zorgt ook voor diversiteit in de cultuur van Vietnam.

In elke stad en regio in Vietnam vind je een andere cultuur. Als het de eerste keer voor jou in Vietnam is, zul je de verschillen minder goed zien. Je begrijpt de mensen nog niet goed en je bent te overweldigend van alle indrukken. Ook om deze reden is deze lijst met culturele bezienswaardigheden en activiteiten handig bij het plannen van jouw reis.

1. Hoi An

Hoi An cultuur

Als je het rijke culturele verleden van Vietnam wilt ervaren, is Hoi An Ancient Town, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat de beste bestemming. Deze stad is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een handelshaven in Zuidoost-Azië die bloeide in de 16e en 17e eeuw. In zijn hoogtijdagen verwelkomde Hoi An handelaren uit Japan, China, Spanje en Nederland en werd bekend als een plaats van culturele uitwisseling. Tegenwoordig kun je de cultuur in de oude stad ervaren door middel van historische musea, erfgoedhuizen en natuurlijk eten en winkelen. Rondom de straten van Hoi An Ancient Town wacht een rijke culturele ervaringen.

Activiteiten:

 • Verken de oude stad: Lopen door de straten is al een culture activiteit. Daarnaast zijn er ook een tal van musea en gebouwen die je kunt bezoeken.
 • Ambachtsdorpjes: Rond Hoi An zijn er een aantal ambachtsdorpjes, waar je ziet en leert hoe bepaalde ambachten worden uitgeoefend, zoals potten maken en het land bewerken met waterbuffels.
 • Kookcursus: Hoi An is de populairste plek in Vietnam om kooklessen te nemen. Naast Vietnamees leren koken bezoek je vaak ook een lokale markt.

2. Hanoi

Hanoi cultuur

Hanoi is beïnvloed door zowel de lokale Vietnamese cultuur als die van de verschillende koloniale machten die het ooit hebben bezet. De Chinezen hadden op verschillende momenten in de geschiedenis de macht en de Fransen waren een geruime tijd koloniale heersers van Vietnam. Zo vind je in Hanoi diverse gebouwen, tradities en zelfs eten wat uit deze koloniale tijd komt.

Activiteiten:

 • Musea: Er zijn diverse musea in Hanoi die over de cultuur vertellen en het koloniale verleden van Vietnam.
 • Verken de Old Quarter: De leukste manier is waarschijnlijk gewoon ronddwalen in de oude binnenstad, met het lokale leven op straat, Franse architectuur, Chinese tempels en Vietnamese historische gebouwen.
 • Waterpoppenshow: Een speciale vorm van traditionele entertainment is een waterpoppen show.

3. Ha Giang

Ha Giang cultuur

De reden waarom Ha Giang in deze lijst staat is met name omdat dit gebied nog niet toeristisch is. Alle dorpjes met etnische minderheden (bergstammen) en lokale markten voelen nog heel onaangetast aan. Dankzij deze etnische diversiteit kan je nergens meer fusietradities zien dan Ha Giang. Elk van deze etnische groepen heeft zijn unieke gebruik op het gebied van huwelijk, godsdienst, festivals en begrafenis.

Activiteiten:

 • Motor tour: Je kunt natuurlijk zelf met een motor gaan rondrijden. Een alternatief is achterop bij een lokale gids op de motor. Naast dat dit wat veiliger is, kan een gids je meer vertellen over de omgeving, jou in contact brengen met de lokale bevolking en plekjes laten zien waar je alleen nooit zou komen.
 • Bezoek markten: Eén van de leukste manieren om het lokale leven te ervaren is een bezoek aan een markt. Markten in Ha Giang zijn vaak een mix van diverse etnische groepen, waar niet alleen vee, groente en vlees wordt verhandelt, maar het is ook een ontmoetingsplek om oude vrienden te zien en verhalen te delen.

4. Sapa

Sapa cultuur

Wat Sapa zo leuk maakt is dat door het toerisme de lokale cultuur een stuk toegankelijker is geworden dan bijvoorbeeld Ha Giang. Er wordt namelijk veel meer georganiseerd op het gebied van activiteiten. Wat vooral leuk is, is de manier waarop je deze cultuur kunt verkennen; Met een trekking in Sapa loop je van dorp naar dorp waar je meerdere etnische groepen tegenkomt. Je loopt door dorpjes heen waar je het lokale leven ziet en langs de rijstvelden waar inwoners bezig zijn om op traditionele manieren het land te bewerken.

Activiteiten:

 • Trekking: Wandelen van dorp naar dorp is een avontuurlijke manier om de lokale cultuur te leren kennen.
 • Markten: In Sapa zelf heb je een markt, maar je hebt ook een aantal authentiekere markten rond Sapa die je in een dagtrip kunt bezoeken.
 • Homestay: Het verblijven in een homestay is de meest unieke manier om met een lokale cultuur in contact te komen. Het verblijven in een homestay betekent dat je blijft slapen in een hut bij een lokaal etnische familie waar er op een traditioneel open vuur voor jou wordt gekookt.

5. Hue

Hue cultuur

Als je van geschiedenis houd of het ontdekken van exotische culturen, dan kan je de voormalige koninklijke hoofdstad van Vietnam niet overslaan. De stad vertegenwoordigt de kracht van het verdwenen Vietnamese rijk. Hue is een stad vol met monumenten, tempels, paleizen, graven en pagodes die toeristen aantrekken van over de hele wereld.

Activiteiten:

 • Imperial Palace: Het beste om wat te zien en leren van deze geschiedenis is het bezoeken van het Imperial Palace en andere eeuwen oude paleizen, graven en tempels.
 • Boottocht: Je kunt met een boot over de Perfume river en diverse bezienswaardigheden bezoeken aan de rivier.
 • DMZ: Wil je meer te weten komen over het oorlogsverleden, bezoek dan de DMZ (demilitarized zone).

6. Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City cultuur

De cultuur van Ho Chi Minh City is meer gevormd door het Westen dan waar dan ook in Vietnam. Met name omdat de Amerikanen hier lang gezeten hebben. Niet alleen tijdens de oorlog, maar ook daarvoor al voor het handelen. Om deze reden heb je misschien een minder oud beeld van de stad, maar het gevoel wat je krijg hier is uniek. Ook omdat de stad het economische centrum is van het land, zijn mensen overal vandaan hierheen gekomen. Het is eigenlijk één grote mix van Aziatische en westerse culturen. De gebouwen laten dit ook zien; van musea over de Vietnam Oorlog tot hoge wolkenkrabbers, van Frans koloniale gebouwen tot de hipste nachtclubs van het land en van oude Chinese tempels tot grote winkelcentra.

Activiteiten:

 • Motor tour: De leukste manier om Ho Chi Minh City te verkennen is achterop de motor. Je voelt je als een echte local. Een gids rijdt je door de drukke straten vol met andere motors en scooters naar bekende en onbekende bezienswaardigheden. Een hele leuke variatie is een food tour met de motor. Jouw gids brengt je achterop de motor naar diverse straattentjes en lokale restaurantjes in de stad, waar je het geweldige Vietnamese eten kunt uitproberen.
 • Vietnam Oorlog bezienswaardigheden: Wil je meer weten over wat de oorlog, dan kan dat op diverse plekken. De bekendste zijn het War Remnants Museum, Cu Chi Tunnels en het Independence Palace, waar de oorlog is geëindigd.

7. Mekong Delta

Mekong Delta cultuur

De Mekong Delta wordt bewoond door verschillende culturen. De meerderheid van de mensen in het gebied zijn Vietnamezen en de Khmer, met bijna 2 miljoen mensen de op een na grootste etnische groep. Door de verschillende etnische groepen in de Mekong, vind je ook verschillende gebruiken, feesten en culturen. Omdat de mensen in een delta wonen, is de manier van leven ook anders dan de rest van Vietnam. Hier gaat veel meer over water; huizen worden op palen gebouwd en er zijn zelfs drijvende markten.

Activiteiten:

 • Boottocht: De Mekong is een rivieren delta, en het beste om dit te zien is vanaf een boot. Vanaf hier kan je het lokale leven zien en diverse dorpjes bezoeken.
 • Lokale fabrieken & plantages: De Mekong Delta is heel vruchtbaar. Je kunt diverse fruitplantages bezoeken, maar ook lokale fabrieken zoals een kokosnoot-snoepfabriek.
 • Drijvende markten: Een van de hoogtepunten van de Mekong Delta zijn de drijvende markten. Hier zie je hoe mensen spullen en met name eten kopen en verkopen vanaf hun boot op het water.
 • Fietsen: Een andere manier om verschillende dorpjes te bezoeken en het lokale leven te bekijken in dit gebied is per fiets.

8. Dalat

Dalat cultuur

Dalat heeft juist een hele moderne Vietnamese cultuur en dat is juist de reden waarom je deze bestemming moet bezoeken. Dit is één van de populairste steden van Vietnam waar jonge Vietnamezen hun vakantie komen vieren. Bij meren, bossen, plantages, uitkijkpunten en coffeeshops zie je overal jonge Vietnamezen selfies maken, foto’s maken of complete fotoshoots. Met name de cultuur rond vers gemaakte producten zoals koffie is groot. De speciale winkeltjes en coffeeshops waar deze producten worden verkocht zijn zo uniek mogelijk gebouwd en ingericht om zo veel mogelijk selfie-makende Vietnamezen te ontvangen.

Activiteiten:

 • Coffeeshops: Bezoek zeker één of meerdere coffeeshops (ook als je niet van koffie houd, er is genoeg te halen). Sommige hebben een unieke inrichtingen of een geweldig uitzicht over een meer of theeplantages.
 • Easy rider tour: Dalat is een gezellige stad, maar het beste is vooral de prachtige omgeving en de beste manier om die te zien is achterop een motor. Easy riders, lokale gidsen op een motor, laten je de watervallen, bossen, theeplantages en verborgen plekjes zien in de omgeving.

9. Kon Tum

Kon Tum cultuur

Kon Tum is een verrassend interessante en charmante plek waar bijna geen toerist komt. Het gebied rond Kon Tum huisvest verschillende etnische minderheidsgemeenschappen die heel verwelkomend zijn als ze een toerist zien. Het gebied heeft zware gevechten gezien tijdens de oorlog en de stad zelf is ook verwoest in de laatste veldslagen van de oorlog.

Activiteiten:

 • Etnische minderheid dorpjes: Omdat hier bijna geen toerisme is, moet je vooral zelf op verkenning gaan. Bezoek de etnische minderheidsdorpjes in de omgeving, waar het soms lijkt of er jaren niks veranderd is.

10. Ninh Binh

Ninh Binh cultuur

Ninh Binh was het culturele en politieke centrum van Vietnam tijdens de heerschappij van Dinh Tien Hoang King in 968. Je vind hier onder andere de eerste hoofdstad van Vietnam, Hoa Lu. Twaalf kilometer van Hoa Lu ligt de enorme Bai Dinh-pagode, die pas in 2010 werd geopend. Dit is het grootste boeddhistische complex van Zuidoost-Azië. In Trang An zijn er archeologische vindplaatsen met bewijs van menselijk leven in de grotten die dateren van 30.000 jaar geleden. Daarnaast vind je verspreid over heel Ninh Binh diverse tempels en pagodes.

Activiteiten:

 • Omgeving verkennen: Verken de omgeving met een fiets, motor of per tour.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.