Grensovergangen Laos – Vietnam: Waar en hoe de grens over

Ben je van plan om van Laos naar Vietnam te reizen over land, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet kijken met welk visum je Vietnam in wilt komen, welke landgrens je gaat gebruiken en hoe je daar komt.

Sinds 2018 kun je Vietnam binnenkomen met een e-visum (30 dagen geldig). Met dit nieuwe e-visum kun je naast de internationale luchthavens ook gebruik maken van andere grensovergangen van Vietnam. Zo kun je met een Vietnam e-visa gebruik maken van 5 grensovergangen over land tussen Laos en Vietnam.

Er zijn twee soorten grensovergangen, internationaal en lokaal. Zoals je wellicht vermoedt, zijn internationale grenzen doorgaans open voor alle reizigers die in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum, terwijl lokale grenzen alleen toegankelijk zijn voor de lokale bevolking (aan elke kant van de grens). De internationale grenzen zijn de enige die hier worden behandeld. Mis je een grensovergang of belangrijke informatie, laat het dan weten in een reactie onderaan de pagina.

Belangrijk!

 • De busreizen van Vietnam naar Laos zijn een goedkoop alternatief voor vliegen, maar wel lang en vermoeiend. Als het in je budget past, kies dan altijd voor een vlucht.
 • Wanneer je van Laos naar Vietnam reist dien je te beschikken over een E-visa of geldig Vietnam visum.
 • Er zijn grensovergangen waarbij een e-visa niet geldig is; hier moet je dus al in bezit zijn van een geldig visum.
 • Je kunt niet met een VOA (visum on arrival), gebruik maken van deze grensovergangen. Met een VOA moet je altijd op één van de 5 internationale luchthavens in Vietnam aankomen.
 • Met een e-visa kun je 1 keer Vietnam in reizen (single entry) en is maximaal geldig voor 30 dagen.
 • Als je van Vietnam naar Laos reist kun je het visum gewoon bij de grens regelen. Let wel op dat je genoeg contant geld meeneemt in Amerikaanse Dollars.

Visum regelen voor Vietnam

Je kunt je Vietnam visum regelen voordat je op reist gaat bij de Vietnamese ambassade in Den Haag of Brussel. Ben je al op reis, heb je 2 opties om dit te regelen:

 1. Vietnam E-visa
 2. Visum regelen via een Vietnamese ambassade

E-visa

Het E-visa vraag je aan via de officiële website van de immigratiedienst van Vietnam (evisa.xuatnhapcanh.gov.vn). Wanneer je iets regelt via een online visum service, ontvang je geen e-visa, maar een Visa On Arrival en hiermee kun je alleen via een internationale luchthaven Vietnam binnenkomen. Gebruik dus alleen de officiële website.

Het e-visa gaat in op de dag die jij aangeeft dat je aankomt in Vietnam. Dit geef je aan bij het aanvragen van het e-visa. Je kunt niet eerder dan deze datum het land in, maar wel later. Houd er alleen wel rekening dat de geldigheid van het visum ingaat op de dag die jij hebt opgegeven bij de aanvraag, en dus niet pas ingaat als jij aankomt.

Houd er ook rekening mee dat een e-visa maximaal geldig is voor 30 dagen, single entry en niet mogelijk om te verlengen. Wil je langer dan 30 dagen in Vietnam blijven, dien je een Vietnam visum te regelen bij de ambassade.

Lees hier meer over Vietnam e-visa.

Vietnam visum regelen in Laos

Stap 1: Zoek een dichtstbijzijnde Vietnamese ambassade

 • Vientiane
  Embassy of Vietnam in Vientiane, Laos
  Adres: 23 Singha Rd, Vientiane, Lao PDR
  Tel.: +856 21 451 990
  Email: [email protected]
 • Luang Prabang 
  Vietnamese Consulate General in Luangprabang, Laos
  Adres: No. 15/II, Wat That Village, Phothisalath Road, Luangprabang Town, Luangprabang Province, Laos
  Tel.: +856 71 254 748
  Email: [email protected] of [email protected]
 • Pakse
  Consulate General of the Socialist Republic of Vietnam in Paksé, Laos
  Adres: No 31 Phabat, Paksé, Champasak, Laos
  Tel.: +856–31 214 199
  Email: [email protected]
 • Savanakhet
  Vietnamese Consulate General in Savannakhet
  Adres: No.118, Sisavangvong, Kayson Phomvihan district, Savannakhet province, Laos
  Tel.: +856 41 212 418

Stap 2: Vraag het visum aan

 • Neem je paspoort mee (Met een geldigheidsduur van ten minste 6 maanden)
 • Neem een pasfoto mee
 • Vul het papierwerk in, kies de verblijfsduur en de datum waarop je in Vietnam aankomt.

Het verwerken van je aanvraag kan duren tussen 1 uur en één hele werkdag, afhankelijk van bij welke ambassade je het aanvraagt en hoe druk het is.

Stap 3: Haal je visum op en betaal de visum kosten

 • Betaal de visumkosten (ze accepteerden alleen Amerikaanse dollars).

Belangrijk:

De kosten, procedures en openingstijden voor het aanvragen van het visum worden wel eens gewijzigd, dus je kunt het beste de ambassade van Vietnam bellen en de kosten en het aanvraagproces navragen als je enige twijfel hebt.

Visum regelen voor Laos

Reis je van Vietnam naar Laos, maakt het niet uit wat voor Vietnam visum je hebt. Als je Vietnam bent ingekomen via het vliegveld met een visa on arrival, kun je wel Vietnam uitgaan over een landgrens. Reis je naar Laos vanuit Vietnam, dien je voor Laos een visum te regelen. Bij de meeste grensovergangen kun je een visum on arrival krijgen voor Laos. Hiervoor hoef je dus niks te regelen. Het is wel belangrijk om te controleren welke landgrens je overgaat, omdat dit niet mogelijk is bij allemaal.

Voor exacte regels en procedures omtrent visums in Laos, raden wij je aan om andere websites te raadplegen, omdat deze website gericht is op het rondreizen in en naar Vietnam.

Welke grensovergangen zijn er?

 • Sop Hun – Tay Trang*
 • Bo Y – Ngoc Hoi
 • Cha Lo – Napao
 • Nam Phao – Cau Treo
 • Dansavanh – Lao Bao
 • Nam Khan – Nam Can

Busbedrijven en reisbureaus gebruiken over het algemeen alleen: Lao Bao, Tay Trang, Nam Khan en Cau Treo.

Sop Hun – Tay Trang*

Deze grensovergang is handig om van Muang Khua in Laos naar Dien Bien Phu in Vietnam te gaan. Van Dien Bien Phu kun je onder andere naar Sapa reizen.

*Let op! Deze grensovergang accepteert geen Vietnam e-visa. Hiervoor moet je dus al in bezit zijn van een visum.

Bo Y – Ngoc Hoi

Deze grensovergang is handig om van Attapeu in Laos naar Kontum in Vietnam te gaan. In Attapeu vertrekken busjes naar Ngoc Hoi via Bo Y. De complete reis naar Ngoc Hoi duurt ongeveer drie uur, inclusief de tijd die nodig is bij de grenscontrole. Vanaf Ngoc Hoi to zijn er bussen beschikbaar naar andere bestemmingen in Vietnam. Kontum ligt het meest in de buurt.

Cha Lo – Napao

Deze grensovergang is handig om van Thakhek in Laos naar Vinh en Phong Nha in Vietnam te gaan.

Nam Phao – Cau Treo

Deze grensovergang is handig om van Lak Xao in Laos naar Vinh in Vietnam te gaan.

Dansavanh – Lao Bao

Deze grensovergang is handig om van Savannakhet in Laos naar Hue in Vietnam te gaan. Dit is de eerste grensovergang tussen Laos en Vietnam is een van de meest populaire en minst problematische. Er zijn een aantal bussen per dag die van Savannakhet naar Hue en Da Nang rijden. De rit duurt tussen de 10 en 11 uur.

Nam Khan – Nam Can

Deze grensovergang is handig om van Phonsavan in Laos naar Vinh in Vietnam te gaan. Phonsavan is een klein stadje in het noordoosten van Laos. Er zijn hier een aantal reisbureautjes die bustickets verkopen naar Vietnam. De hele busreis naar Vinh duurt rond de 12 uur.

Populaire busroutes

Luang Prabang – Hanoi

De afstand tussen Luang Prabang en Hanoi is ongeveer 900 km, maar een rechtstreekse bus duurt ongeveer 24 uur, vanwege de bergachtige weg. Het kost een hele dag van je rondreis, maar laat je wat geld besparen als je geen goedkoop vliegticket kunt vinden. Bussen verlaten Luang Prabang vroeg in de avond en komen de volgende dag dezelfde tijd aan in Hanoi.

De route wordt bediend door een aantal busbedrijven die allemaal een vergelijkbare service bieden. De twee meest populaire zijn The Sinh Tourist en HTX Van Tai. Voor deze lange route gebruiken beide bedrijven VIP-slaapbussen, die iets meer comfort bieden in vergelijking met gewone bussen.

Tickets voor deze bussen kun je bij veel reisbureaus boeken in Luang Prabang of online.

Vientiane – Hanoi

Er is een rechtstreekse busverbinding van Vientiane naar Hanoi, door de The Sinh Tourist en HTX Van Tai. Bussen van beide bedrijven verlaten Vientiane in de avond en 22 uur later komen ze aan in Hanoi (in totaal 760 km van Vientian naar Hanoi).

Je kunt ook een bus van Vientiane naar Vinh in Vietnam nemen. Deze busreis duurt 10 uur.

Hoe ga je de grensovergang over?

Als je de grens oversteekt van Laos naar Vietnam dien je het volgende te doen:

 1. Je gaat eerst naar het grenskantoor van Laos met je paspoort en vertrekformulier. Hier krijg je een “exit-stempel”  op je Laos visum in je paspoort.
 2. Vervolgens ga je naar het grenskantoor van Vietnam, met je bagage voor een beveiligingsscan. (soms doen ze hier niet zo moeilijk over).
 3. Geef jouw paspoort af aan de douane. Als je met een bus reist verzamelen ze alle paspoorten eerst. Vervolgens wacht je totdat ze je naam roepen en je paspoort teruggeven met de stempel.

Goed om te weten

 • Let er op dat niet alle grenzen 24/7 open zijn. Kom je heel vroeg aan, kan het zijn dat je bijvoorbeeld tot 7 uur moet wachten totdat het grenskantoor open gaat.
 • Bij een aantal grenskantoren is er een geldwisselkantoor. Hier kun je eventueel je Laos Kip voor Vietnamese Dong inwisselen.

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update