Cu Chi Tunnels – 4 hoogtepunten & hoe kom je er?

Zijn de Cu Chi tunnels een bezoek waard tijdens je korte bezoek aan Ho Chi Minh City? Absoluut! Het is een van de beste dagtrip die je kunt doen. Hier lees je alles wat je moet weten over de tunnels: geschiedenis, feiten, hoe je er moet komen en of je Ben Dinh of Ben Duoc moet bezoeken.

Geschiedenis van de Cu Chi Tunnels

Het was Ho Chi Minh, de leider van Noord-Vietnam, die in 1965 opdracht gaf om het bestaande tunnelcomplex uit te breiden en het in een schuilplaats te veranderen voor communistische rebellen uit het zuiden, de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger. Het belangrijkste punt van dit tunnelcomplex was in de Cu Chi regio. De tunnels strekten zich minstens 300 kilometer uit! Bovendien hadden de tunnels meerdere niveaus die met elkaar verbonden waren en tunnels met valstrikken. Sommige tunnels waren tot 13 meter diep.

Cu Chi Tunnels

De constructie van de tunnels zijn heel bijzonder. Er zijn veel bochten voor bescherming tegen explosies en doorgangen in een U-vorm, die met water waren gevuld. Dit was ter bescherming tegen giftige gassen. Bovendien waren de tunnels erg smal, waardoor de Vietnamezen hier gemakkelijk doorheen konden, maar niet de Amerikanen. Ook veel dieren uit de jungle gebruikte de tunnels als schuilplaats, waardoor het nog gevaarlijker werd. In de tunnels werden hele dorpen gereconstrueerd, waaronder munitiedepots, ziekenhuizen met operatiekamers, slaapkamers, vergaderruimten, voedselopslagruimtes en zelfs theaters.

Veel Vietnamezen bleven de hele dag in de tunnels om ‘s nachts uit te komen om te vechten. Dit leidde tot succes in de oorlog en verwarde de Amerikanen omdat de Vietnamezen verdwenen als geesten in de tunnels. Het leidde echter ook tot gezondheidsproblemen vanwege de leefomstandigheden in de tunnels en het gebrek aan zonlicht.

Ben Dinh of Ben Duoc?

Er zijn twee gebieden waar je de Vietnam Oorlog tunnels kunt zien, Ben Dinh en Ben Duoc.

 • Ben Dinh is de bekendste plek. Hier zijn de tunnels verbreed voor toeristische doeleinden, worden ze beter onderhouden en is er betere bestrijding tegen insecten en ongedierte. De ingang van de Ben Dinh is ook dichterbij dan Ben Duoc, ongeveer 50 km van Ho Chi Minh City, en is hierdoor het meest toeristisch. Vrijwel alle tours gaan naar deze ingang.
 • Ben Duoc is een beter voorbeeld van de originele tunnels. Het ligt echter 70 km van Ho Chi Minh City en is alleen aan te raden als je meer tijd hebt. Houd rekening dat je waarschijnlijk een auto moet huren met chauffeur of zelf met een motor er heen dient te rijden, omdat er vrijwel geen tours hierheen gaan.

Hoe kom je bij de Cu Chi tunnels

Een privé- of groepstour is de makkelijkste manier om de tunnels te bezoeken vanaf Ho Chi Minh City. Je hebt verschillende keuzen, met een bus, limousine minibus, auto en zelfs met een boot. De meeste tours duren een halve dag, waar je kunt kiezen om met de ochtend of middag tour mee te gaan.

Er zijn ook combinatie tours die een hele dag duren, waarbij je naast de Cu Chi Tunnels, ook een andere plek bezoekt, zoals de unieke Cai Dai Tempel in Tay Ninh of naar de Mekong Delta gaat.

Cu Chi Tunnels per motor of auto

De meeste tourbedrijven regelen tours naar de Cu Chi tunnels per motor, auto of bus. Het duurt ongeveer 1,5 uur om de tunnels bij Ben Dinh te bereiken. Probeer grote busttours te vermijden. In deze hele goedkope tours vanaf $5,  reis je met een hele grote groep, waardoor je weinig tijd hebt om alles te zien en alleen vervoer zit inbegrepen, dus geen lunch en entree tot de tunnels. Er zijn tevens

Luxe Cu Chi Tunnels tours met Local Vietnam

Met onze luxe Cu Chi Tunnels tour vanaf Ho Chi Minh City, wordt je in het centrum opgehaald per luxe minibus, met WiFi en airco. Je reist in een kleine groep (maximaal 10 personen) naar de tunnels. In een kleine groep heb je meer tijd om alles te zien en te verkennen. Entreeprijzen, snacks en drinken zijn inclusief.

Cu Chi-tunnels per boot

Een spectaculaire manier om naar de Cu Chi Tunnels te gaan is per speedboot. Met de Cu Chi Tunnels speedboot tour wordt je opgehaald bij het hotel en naar de haven gebracht. Hier ga je per speedboor over de rivieren richting de Vietnam Oorlog tunnels. Onderweg heb je zicht op het lokale leven op en aan de rivier.

Cu Chi tunnels per boot

Cu Chi-tunnels met de taxi

Je kunt ook een taxi nemen naar de Cu Chi Tunnels, maar dit is erg prijzig. En echt een verspilling, omdat je er niets anders uithaalt. Je kunt verwachten dat je voor beide richtingen ongeveer $60 betaalt, want het is een reis van 120 kilometer. Je kunt ook een auto huren (inclusief chauffeur) waarbij je vooraf de prijs bepaald. Het grote voordeel wat je hieruit kunt halen is dat je vroeger uit Ho Chi Minh City kunt vertrekken, waardoor je voor de tours aankomen al bij de Cu Chi Tunnels bent.

Cu Chi-tunnels met de openbare bus

Je kunt ook de openbare bus nemen naar de Cu Chi tunnels. Je hoeft maar twee bussen te pakken om bij Ben Duoc te komen. Neem eerst bus #13 vanaf het 23-9 Park (in de buurt van Pham Ngu Lao – het backpacker-gebied) naar het busstation Cu Chi. Daarna neem je bus # 79 richting Ben Duoc. De totale reistijd op deze manier is ongeveer 2,5 uur en de prijs zal ongeveer 26.000 VND zijn (iets meer dan $1).

Openingstijden en toegangsprijzen

Zowel de ingang van Ben Dinh als Ben Duoc hebben dezelfde openingstijden, maar hebben verschillende toegangsprijzen.

Openingstijden: dagelijks van 08.00 tot 17.00 uur.

Toegangsprijs

 • Ben Dinh: VND 110.000 per persoon
 • Ben Duoc: VND 90.000 per persoon

Cu Chi Tunnels hoogtepunten

De Cu Chi tunnels dienen nu als een museum, met meer dan alleen de tunnels zelf. Er komen veel toeristen naar deze plek. Toch is het het een bezoek zeker waard. Als je naar Parijs gaat sla je de toeristische Eiffeltoren waarschijnlijk ook niet over.

1. De tunnels

Cu Chi Tunnels

Het hoogtepunt van een bezoek aan deze plek blijven natuurlijk deze Vietnam Oorlog tunnels zelf. De tunnels zijn verbreed om het toegankelijk te maken voor toeristen. Hoewel het nog steeds krap is. Ze worden regelmatig besproeid en schoongemaakt, zodat bezoekers niet gebeten worden door ongedierte of verblind worden door stof.

Cu Chi Tunnels

Het is bizar om de kleine, lange tunnels te zien, waar zoveel Vietnamezen jarenlang onder de grond hebben geleefd. Een must-see voor iedereen die meer wil weten over de (gruwelijke) geschiedenis van Vietnam!

2. Vallen

Cu Chi Tunnels val

De gruwelijke boobytraps zijn ook heel interessant om te zien. Deze vallen werden gebruikt op verschillende plaatsen, zoals verstopt in het bos, maar ook gebruikt in de tunnels zelf. Wanneer Amerikaanse soldaten een tunnels in probeerde te gaan waren er struikeldraden die mijnen of granaten lieten ontploffen. In het bos waren er kuilen die open zwaaiden wanneer soldaten er op stonden en naar beneden vielen op geslepen bamboestokken.

Cu Chi Tunnels val

3. Achtergebleven oorlogstuig

tank bij de Cu Chi Tunnels

Wanneer je rondloopt zie je op verschillende plekken ook achtergebleven oorlogstuig en kleine tentoonstellingen. Zo staat er in het begin een verroeste oude Amerikaanse tank en vind je er kanonnen, wapens en munitie. Het geeft je een beeld waar de Viet Cong vanuit hun tunnels tegen moest vechten.

kanonnen bij de Cu Chi Tunnels

4. Schietbaan

Een ander hoogtepunt in de Cu Chi Tunnels voor vele reizigers is dat je kunt schieten met echte geweren. Zowel Ben Dinh als Ben Duoc hebben een schietbaan voor toeristen. De voorwaarden is dat je in een goede gezondheidstoestand bent en minstens 16 jaar oud om aan deze activiteit deel te kunnen nemen.

schietbaan Cu Chi Tunnels

De kogels worden in sets verkocht en elke set heeft ongeveer 10 kogels van hetzelfde type. Hier is de prijslijst voor verschillende soorten kogels die worden verkocht:

 • M16: 35.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,6 USD)
 • AK 47: 40.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,8 USD)
 • M60: 40.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,8 USD)
 • Garand: 30.000 VND / 1 bullet (~ $ 1,4 USD)
 • M30: 30.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,4 USD)
 • CARBIN: 25.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,1 USD)

Reistips Cu Chi Tunnels

 • Er is geen dresscode voor de Cu Chi tunnels, maar draag iets waarvan je het niet erg vind dat het vies wordt omdat je ondergronds gaat.
 • Een comfortabel paar sneakers is een goed idee, want je zult er vrij veel rondlopen.
 • Zonnebrandmiddel en insectenspray kunnen handig zijn mee te nemen.
 • De Cu Chi tunnels zijn open tijdens het regenseizoen (mei tot november) en er zijn geen overstroming in de tunnels, maar de ervaring kan iets minder comfortabel zijn.
 • Tijdens Tet (Vietnamese nieuwjaar, dat valt eind januari of begin februari), zijn de tunnels nog steeds open.
 • Toeristen met claustrofobie is het niet aan te raden om in de tunnels te gaan. Je kunt nog steeds andere plekken bezoeken en de grotere uitgegraven plaatsen ingaan.
 • Wil je meer leren over de Vietnam Oorlog, bezoek dan zeker het indrukwekkende Oorlogsmuseum in Ho Chi Minh City.

2 reacties op “Cu Chi Tunnels – 4 hoogtepunten & hoe kom je er?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top