Cu Chi Tunnels: Alles wat je moet weten

Zijn de Cu Chi tunnels een bezoek waard tijdens je korte tijd in Ho Chi Minh City? Absoluut! Het is een van de beste dagtrip die je kunt doen. Hier lees je alles wat je moet weten over de tunnels: geschiedenis, feiten, hoe je er moet komen en of je Ben Dinh of Ben Duoc moet bezoeken.

Geschiedenis van de Cu Chi Tunnels

Het was Ho Chi Minh, de leider van Noord-Vietnam, die in 1965 opdracht gaf om het bestaande tunnelcomplex uit te breiden en het in een schuilplaats te veranderen voor communistische rebellen uit het zuiden, de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger. Het belangrijkste punt van dit tunnelcomplex was in de Cu Chi-regio. De tunnels strekten zich minstens 300 kilometer uit! Bovendien hadden de tunnels meerdere niveaus die met elkaar verbonden waren en tunnels met valstrikken. Sommige tunnels waren tot 13 meter diep.

Cu Chi Tunnels

De constructie van de tunnels zijn heel bijzonder. Er zijn veel bochten voor bescherming tegen explosies en doorgangen in een U-vorm, die met water waren gevuld. Dit was ter bescherming tegen giftige gassen. Bovendien waren de tunnels erg smal, waardoor de Vietnamezen hier gemakkelijk doorheen konden, maar niet de Amerikanen. Ook veel dieren uit de jungle gebruikte de tunnels als schuilplaats, waardoor het nog gevaarlijker werd. In de tunnels werden hele dorpen gereconstrueerd, waaronder munitiedepots, ziekenhuizen met operatiekamers, slaapkamers, vergaderruimten, voedselopslagruimtes en zelfs theaters.

Veel Vietnamezen bleven de hele dag in de tunnels om ‘s nachts uit te komen om te vechten. Dit leidde tot succes in de oorlog en verwarde de Amerikanen omdat de Vietnamezen verdwenen als geesten in de tunnels. Het leidde echter ook tot gezondheidsproblemen vanwege de leefomstandigheden in de tunnels en het gebrek aan zonlicht.

Cu Chi Tunnels

Ben Dinh of Ben Duoc?

Er zijn twee gebieden waar je de tunnels kunt zien, Ben Dinh en Ben Duoc. Ben Duoc is het beste voorbeeld van de originele tunnels. Ben Dinh heeft ook tunnels, maar ze zijn allemaal verbreed voor toeristische doeleinden. De ingang van de Ben Dinh is ook dichterbij (ongeveer 50 km van Ho Chi Minh City) en is een handigere optie, maar biedt niet dezelfde ervaring. Vanwege de kortere afstand tot Ho Chi Minh City is deze locatie meer toeristisch, waardoor je een minder authentieke ervaring hebt. Ben Duoc (ongeveer 70 km van Ho Chi Minh City) is aan te raden als je meer tijd hebt.

Hoe kom je bij de Cu Chi tunnels

Een privé- of groepstour is de makkelijkste manier om de tunnels te bezoeken vanaf Ho Chi Minh City. Je hebt verschillende keuzen, met een bus, limousine minibus, auto en zelfs met een boot.

Cu Chi Tunnels per motor of auto

De meeste tourbedrijven regelen rondleidingen naar de Cu Chi-tunnels per motor, auto of bus. Het duurt ongeveer 1,5 uur om de tunnels bij Ben Dinh te bereiken. Probeer grote bustochten te vermijden. Probeer grote busttours te vermijden. In deze hele goedkope tours vanaf $5,  reis je met een hele grote groep, waardoor je weinig tijd hebt om alles te zien en alleen vervoer zit inbegrepen, dus geen lunch en entree tot de tunnels.

Cu Chi-tunnels per boot

Als je geïnteresseerd bent zijn er een aantal boottochtdiensten die je naar de Cu Chi tunnels brengen.

Cu Chi tunnels per boot

Cu Chi-tunnels met de taxi

Je kunt ook een taxi nemen naar de Cu Chi Tunnels, maar dit is heel duur. En echt een verspilling, omdat je er niets anders uithaalt. Je kunt verwachten dat je voor beide richtingen ongeveer $60 betaalt, want het is een reis van 120 kilometer.

Cu Chi-tunnels met de openbare bus

Je kunt ook de openbare bus nemen naar de Cu Chi tunnels. Je hoeft maar twee bussen te pakken om bij Ben Duoc te komen. Neem eerst bus #13 vanaf het 23-9 Park (in de buurt van Pham Ngu Lao – het backpacker-gebied) naar het busstation Cu Chi. Daarna neem je bus # 79 richting Ben Duoc. De totale reistijd op deze manier is ongeveer 2,5 uur en de prijs zal ongeveer 26.000 VND zijn (iets meer dan $1).

Openingstijden en toegangsprijzen

Zowel de ingang van Ben Dinh als Ben Duoc hebben dezelfde openingstijden, maar hebben verschillende toegangsprijzen.

Openingstijden: dagelijks van 08.00 tot 17.00 uur.

Toegangsprijs

 • Ben Dinh: VND 110.000 per persoon
 • Ben Duoc: VND 90.000 per persoon

Een bezoek aan de Cu Chi Tunnels

De Cu Chi tunnels dienen nu als een museum. Er komen veel toeristen naar deze plek. Toch is het het zeker waard. Vooral de gruwelijke boobytraps zijn echt interessant om te zien. De tunnels zijn verbreed om het toegankelijk te maken voor toeristen. Hoewel het nog steeds krap is. Bizar om de kleine, lange tunnels te zien, waar zoveel Vietnamezen jarenlang onder de grond hebben geleefd. Een must-see voor iedereen die meer wil weten over de (gruwelijke) geschiedenis van Vietnam!

Cu Chi Tunnels
Tank bij de Cu Chi Tunnels

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen bij de Cu Chi Tunnels. Verken het gebied, kruip door de tunnels, bekijk documentaires, tentoonstellingen, vallen, maak foto’s en schiet natuurlijk met een geweer!

Cu Chi Tunnels vallen
val bij Cu Chi Tunnels

Schietbaan

Zowel Ben Dinh als Ben Duoc hebben een schietbanen voor toeristen. De voorwaarden is dat je in een goede gezondheidstoestand bent en minstens 16 jaar oud om aan deze activiteit deel te kunnen nemen.

De kogels worden in sets verkocht en elke set heeft ongeveer 10 kogels van hetzelfde type. Hier is de prijslijst voor verschillende soorten kogels die worden verkocht:

 • M16: 35.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,6 USD)
 • AK 47: 40.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,8 USD)
 • M60: 40.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,8 USD)
 • Garand: 30.000 VND / 1 bullet (~ $ 1,4 USD)
 • M30: 30.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,4 USD)
 • CARBIN: 25.000 VND / 1 kogel (~ $ 1,1 USD)
schietbaan bij de Cu Chi Tunnels
Cu Chi Tunnels schietbaan

Reistips Cu Chi Tunnels

 • Er is geen dresscode voor de Cu Chi tunnels, maar draag iets waarvan je het niet erg vind dat het vies wordt omdat je ondergronds gaat.
 • Een comfortabel paar sneakers is een goed idee, want je zult er vrij veel rondlopen.
 • Zonnebrandmiddel en insectenspray kunnen handig zijn mee te nemen.
 • De Cu Chi tunnels zijn open tijdens het regenseizoen (mei tot november) en er zijn geen overstroming in de tunnels, maar de ervaring kan iets minder comfortabel zijn.
 • Tijdens Tet (Vietnamese nieuwjaar, dat valt eind januari of begin februari), zijn de tunnels nog steeds open.
 • Toeristen met claustrofobie is het niet aan te raden om in de tunnels te gaan. Je kunt nog steeds andere plekken bezoeken en de grotere uitgegraven plaatsen ingaan.
Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update