Cao Dai tempel in Ho Chi Minh City – Zo kom je er en dit kun je er zien

Ongeveer 90 km ten noordwesten van Ho Chi Minh City in Tay Ninh vind je één van de meest bijzondere tempels van Vietnam. De Cao Dai tempel is het heilige gebouw van het Caodaïsme, een religie in Vietnam dan nog geen eeuw bestaat. Het geloof is ontstaan ​​in Tay Ninh rond het jaar 1926 en kreeg zijn aanhangers vooral in het zuiden van Vietnam.

Vandaag de dag zijn er ook Cao Dai tempels in andere delen van de wereld te vinden, zoals Australië, Europa en Noord-Amerika. Ook in andere steden, vooral in het zuiden van Vietnam, kun je een Cao Dai tempel tegenkomen.

Maar de tempel in Tay Ninh is de eerste en de grootste tempel van dit geloof. Doordat de tempel in de buurt van Ho Chi Minh City ligt, is het een populaire dagtrip vanuit deze stad voor gelovige en reizigers die een inkijkje willen hebben in dit unieke geloof.

Cao Dai religie

Caodaïsme is een uniek geloof dat in 1926 is opgericht ​​in Tay Ninh, niet ver van Ho Chi Minh City in het zuiden van Vietnam. Volgelingen van het Caodaïsme hebben geprobeerd de perfecte religie te creëren door dingen uit andere religies te combineren. Zo vind je veel elementen van Aziatische religies zoals het hindoeïsme, boeddhisme, en het confucianisme, maar ook van het katholicisme en de islam. Ondanks dat er veel uit andere religies wordt gebruikt, geloven ze in het bestaan ​​van één God, of ook wel monotheïsme genoemd.

De Cao Dai tempel werd gebouwd tussen 1933 en 1955. In de Tweede Wereldoorlog vormde de caodaïsten zelfs een leger om te vechten tegen de Japanners die Vietnam hadden bezet. Dit leger werd na de oorlog afgeschaft door Diem, president van Zuid-Vietnam en hun religieuze leider werd verbannen.

Aan het einde van de Vietnam Oorlog, in 1975, werd Noord- en Zuid Vietnam herenigd en geregeerd door het communisme. De Cao Dai werd opnieuw onderdrukt, omdat er in het communisme geen plaats is voor religies. Uiteindelijk werd in 1985 het Caodaïsme officieel gelegaliseerd.

In het zuiden van Vietnam is het geloof nog steeds het sterkst vertegenwoordigd. Er zijn naar schatting tussen de 2 en 7 miljoen aanhangers in Vietnam. Je kunt het Caodaïsme ook tegenkomen in landen als Europa, Australië en de Verenigde Staten.

Alle geestelijken zijn celibatair en vegetarisch. Aan het hoofd van het geloof staat een paus en de hogere geestelijken die daaronder staan zijn allemaal mannelijk. Onder de lagere geestelijken vind je wel vrouwen. Het ontwerp van de gebouwen is vrij uniform en er worden verschillende symbolen gebruikt.

De Cao Dai tempel

Cao Dai tempel
Cao Dai tempel

De Cao Dai tempel is een over de top kleurrijk gebouw, waar elke dag honderden gelovigen samenkomen in wapperende witte gewaden. De Cao Dai tempel is te herkennen aan een groot oog op de gevel en twee vierkante pagode-stijl torens. De buitenkant van de hoofdtempel lijkt door te hangen, maar dat is een optische illusie die wordt veroorzaakt door de trappen die naar boven leiden.

Cao Dai tempel

Ondanks de felle kleuren en de overdaad aan versieringen, weet dit opvallende gebouw op de een of andere manier de kitscherigheid te overstijgen. Binnen staan ​​beelden van Jezus Christus, Boeddha en de hindoegod Brahma vredig naast elkaar. Het meest gebruikte symbool in de tempel, het oog, wordt omgeven door een driehoek, zoals die op een Amerikaanse dollarbiljet staat.

Tay Ninh tempel

De Cao Dai tempel is onderdeel van een groter complex die je kunt verkennen, met een aantal kleinere gebedshuizen, woningen voor de toegewijden en het heeft zelfs een ziekenhuis.

Binnen in de Cao Dai tempel mag je als toerist lopen, zolang je in de gangpaden blijft en je niet tussen de rijen roze Korinthische pilaren met groene draken die de ruimte doorkruist, begeeft.

Ceremonie in de Cao Dai tempel

Cao Dai ceremonie

Het bijwonen van een gebedsceremonie in de Cao Dai tempel is voor de meeste bezoekers het hoogtepunt. Dit is een zeer fotogeniek schouwspel. De priesters zijn het meest fotogeniek: ze zijn gekleed in geel, rood en blauw, de volgelingen dragen witte gewaden. De mannen zitten rechts en de vrouwen links in ordelijke rijen tijdens het gebed. Tijdens het gebed wordt “het oog” aanbeden. God wordt getoond als het heilige oog met een Ying en Yang symbool in de pupil.

Cao Dai ceremonie
Cao Dai ceremonie

Het bijwonen van een ceremonie in de Cao Dai tempel is mogelijk op vaste tijden; 6 uur in de ochtend, 12 uur in de middag en 6 uur in de avond. Voordat de dienst begint kun je rondlopen en tijdens de Cai Dai ceremonie kun je alleen op het balkon staan. Vanaf het balkon kun je alles goed zien en het is toegestaan om foto’s van de dienst te maken, zo lang je maar stil bent. Daarnaast moet je je netjes kleden en je schoenen op een speciaal daarvoor bestemde plek buiten laten staan.

Combineer met een bezoek aan de Cu Chi Tunnels

Door de afstand van Ho Chi Minh City naar de Cai Dai Temple, kiezen veel reizigers om dit te combineren met de Cu Chi tunnels. Deze beroemde Vietnam Oorlog Tunnels liggen ongeveer halverwege onderweg naar de tempel in Tay Ninh.

Deze combinatie tour vertrekt al heel vroeg vanaf Ho Chi Minh City, zodat je de Cao Dai Ceremonie kunt bijwonen om 12 uur.

In plaats van een tour kun je zelf ook een auto huren (met chauffeur) of een Grab taxi. Optioneel kun je er dan ook nog voor kiezen om te verblijven in het Vinpearl Hotel Tay Ninh. Na een bezoek aan de tempel kun je ontspannen bij het zwembad, met ruime en moderne kamers. De volgende dag kun je de Ba Den Berg beklimmen (of met de kabelbaan), de hoogste berg in het zuidoosten van Vietnam.

Meer Cao Dai tempels in Vietnam

De Cao Dai tempel in de buurt van Ho Chi Minh-stad (in Tay Ninh) is niet de enige Cao Dai tempel in Vietnam, maar wel de grootste. Je kunt veel meer Cai Dai tempels in Vietnam vinden, maar de meeste in Zuid-Vietnam en dan centraal Vietnam, waaronder Da Nang, Phu Quoc en de Mekong Delta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.