Hoe gebruik je Grab (taxi app) in Vietnam + alternatieven

Met een gebrek aan een goed openbaar vervoersnetwerk in Vietnam, kun je waarschijnlijk niet ontsnappen aan het gebruik van taxi’s. Grab taxi’s is een geweldig en veilig alternatief voor de reguliere taxi’s. We leggen uit waarom je het moet gebruiken en hoe je het moet gebruiken.

Wat is Grab

Grab is een mobiele app waarmee je goedkope en veilige taxiservice kunt boeken. De app matched passagiers met taxi chauffeurs voor vervoer met auto’s en motors. Grab-chauffeurs zijn vaak geen officiële taxichauffeurs. Ze gebruiken hun eigen auto of motor om passagiers van a naar b te brengen. Je stelt je locatie en bestemming in de app en een auto of motor komt rechtstreeks naar je toe. Je stapt in en de chauffeur weet precies waar hij moet zijn.

Uber in Vietnam

Een zelfde en bekendere taxi-app in Nederland en de rest van de wereld is Uber. Uber was de grootste concurrent van Grab is Zuidoost Azië, maar sinds begin 2018 heeft Grab de complete tak van Uber in Zuidoost Azie overgenomen. Dit betekent dat je geen Uber in deze landen meer vind.

Waarom zou je het gebruiken?

Er zijn meerdere redenen om deze app te gebruiken om de stad te verkennen. Ten eerste is het fraudebestendig. Voordat je een Grab-taxi boekt, zie je al de exacte prijs die je voor jouw reis moet betalen. Geen geschatte prijs en je hoeft geen zorgen te maken dat een taxichauffeur jou extra in rekening brengt omdat je toerist bent. Het is in de meeste gevallen ook goedkoper dan een reguliere taxi.

Grab taxi in Vietnam

Een andere reden is dat de meeste taxichauffeurs geen Engels spreken, waardoor het een beetje moeilijker kan worden om uit te leggen waar je heen moet. Met de Grab-app hoef je alleen jouw bestemming in de app in te stellen. Natuurlijk, als je de exacte plaats niet kunt vinden waar je naartoe wilt of als je niet helemaal zeker bent, kan dit juist moeilijker zijn.

En als laatste, zoals eerder vermeld, is er ook een optie voor een motor taxi. Je reist niet alleen sneller dan een auto tijdens de spits, maar dit is ook een hele gave ervaring; de manier waarop de meeste mensen in Vietnam reizen.

Waar en wanneer kan ik het gebruiken?

Grab-auto is helaas niet overal in het land beschikbaar, maar in de grote steden; Ho Chi Minh City, Hanoi, Da Nang en Nha Trang. De Grab-motor is wel in meer steden, zoals Dalat en Quy Nhon. Het is goedkoop, maar we raden aan om het alleen te gebruiken voor reizen in de stad en niet om naar een andere stad te reizen. Een Grab-rijder zou zo’n reis waarschijnlijk niet accepteren en voor een verre reis zou een privéauto met chauffeur waarschijnlijk een goedkopere en betere optie zijn.

Auto- of motortaxi

Een auto is altijd beter wanneer je met meerdere personen reist of met veel bagage reist. Een Grab-motortaxi kan maar één persoon meenemen. Als je met meer mensen reist, heeft elk persoon zijn eigen motortaxi nodig. De motortaxi is ook de snelste optie, behalve wanneer het niet druk is in de stad, maar dit betekent meestal alleen in het holst van de nacht.

Grab motor taxi in Vietnam

Hoe werkt Grab?

Om Grab te gebruiken, raden we aan om een Vietnamese 3g / 4g simkaart te hebben; Bekijk ons gedetailleerde blog over hoe je een simkaart in Vietnam kunt kopen.

Stap 1: Download de Grab app (Android | Apple) en maak een account. Gebruik de code: “GRABPHUOTVIVU“, om je eerste rit gratis te krijgen.

Stap 2: Kies vervolgens het ophaalpunt en afleverpunt. Na het boeken van de rit, vraagt de chauffeur je vaak om te bevestigen, als de bestuurder geen Engels spreekt, kun je hem een bericht sturen via de app, deze begrijpt vaak een eenvoudige Engelse tekst.

Stap 3: In de app kun je zien hoever de bestuurder van jou is. Ook zie je zijn nummerplaat, type auto en soms ook de kleur. Met deze informatie is het gemakkelijk om de bestuurder te herkennen tussen al het andere verkeer. De motortaxi is gemakkelijk te herkennen aan zijn groene helm en jas.

Stap 4: Als hij je op de afgesproken locatie brengt, betaal je de chauffeur de prijs die de Grab-app bepaald heeft. Als je jouw creditcardgegevens in de app opslaat, heb je ook de mogelijkheid om met een creditcard te betalen. Bij het boeken van de taxi kun je selecteren hoe je wilt betalen.

Alternatieven

Andere bedrijven hebben niet stil gezeten na het zien van het succes van Grab. Diverse andere taxi Apps zijn uitgebracht:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.