Verkeer in Vietnam – 5 dingen die je kunt verwachten

Het verkeer in Vietnam staat bekend om chaotisch, met duizenden motors, auto’s en bussen. Het aantal motors in Vietnam is zelfs de afgelopen drie decennia 48 keer zo groot geworden, van 1,2 miljoen in 1990 tot meer dan 58 miljoen in 2018. Met 97 miljoen inwoners heeft Vietnam een van de hoogste motorbezitspercentages ter wereld.

Dus veel mensen vragen zich af: Is Vietnam veilig in het verkeer? Om een goed beeld te krijgen over het verkeer in Vietnam en de veiligheid voor jou als reizigers, worden hieronder 5 vragen beantwoord.

1. Hoe gevaarlijk is het verkeer in Vietnam?

Lage niveaus van gewelddadige misdaad, politiek geweld, kleine misdrijven, kleine vergrijpen en terroristische aanslagen hebben Vietnam tot een zeer veilige reisbestemming gemaakt, maar niet de wegen.

Er rijden miljoenen motors door Vietnam. Met namen in de grote steden is het een bizar gezicht. Vele toeristen staan dan ook langs de weg om foto’s te maken en hun ervaringen thuis te delen. Zonder het gezien te hebben kun je het waarschijnlijk niet voorstellen.

Verkeer in Vietnam

Maar deze hoge verkeersdichtheid resulteert elk jaar in een hoog dodental. In Vietnam vonden in 2019 meer dan 18.720 ongevallen plaats, waarbij 8.244 mensen omkwamen en bijna 14.800 gewond raakten, volgens de National Traffic Safety Committee. Dat is bijna 1 sterfgeval in het verkeer per uur. Deze cijfers kunnen echter het werkelijke aantal doden en gewonden onderschatten

Verkeer in Vietnam

Verkeersongevallen blijven de grootste doodsoorzaak in Vietnam, ook al werkt het land er hard aan om de lokale wegen veiliger te maken. Verkeersopstoppingen, gebrekkige rechtshandhaving, slechte rijvaardigheid en slechte straatomstandigheden worden vaak genoemd als de belangrijkste redenen voor verkeersongevallen.

Er zijn enkele inspanningen geleverd om de veiligheidsnormen te verbeteren, zoals de introductie van motorhelmen als een verkeersveiligheidsmaatregel om de frequentie en ernst van hoofdletsel door verkeersongevallen te verminderen. Naar schatting gebeurt 60 procent van alle verkeersgewonden tussen motorrijders.

2. Zijn er verkeersregels in Vietnam?

Door het chaotische verkeer lijkt het waarschijnlijk of er geen verkeersregels zijn. Toch gelden er een aantal regels in het verkeer in Vietnam:

  • Bij voorrang gaat altijd het sterkere voertuig eerst. Probeer dus nooit voorrang te nemen wanneer er een vrachtwagen of bus aankomt rijden.
  • Geen alcoholtolerantie voor automobilisten motorrijders.
  • Je dient altijd met een helm op te rijden.
  • In Vietnam rijden ze aan de rechterkant van de weg.
  • Meer dan 2 mensen op een motor is niet toegestaan (als zul je dit overal zien).

3. Is zelf rijden mogelijk?

Een internationaal rijbewijs in Vietnam is niet geldig. Dat betekend inderdaad automatisch dat het niet toegestaan is om voertuigen te besturen waarvoor je een rijbewijs nodig hebt.

Je kunt wel gewoon een auto huren in Vietnam, maar hier komt altijd een chauffeur bij. Een autoverhuurbedrijf geeft nooit een auto mee zonder chauffeur. En dat is maar beter ook. Rijden in Vietnam is niet te vergelijken met rijden in westerse landen. Het verkeer in Vietnam is chaotisch, met motors die voor auto’s langs scheuren en bestuurders afsnijden is gewoon heel normaal.

Ondanks dat het niet toegestaan is, zul je veel reizigers (met name backpackers) zien rijden op motors en scooters. De politie stopt zelden toeristen en je kunt gewoon een scooter of motor huren zonder een geldig rijbewijs te tonen. Het is een geweldig gevoel van vrijheid en vooral avontuur wanneer je zelf door het land rondrijd. Stop op plekken waar je anders nooit zou kunnen komen en maak dingen mee die je op geen andere manier mee zou kunnen maken.

motorrijden in Vietnam

Maar motorrijden in Vietnam blijft natuurlijk niet zonder risico’s. Zelf door het verkeer in Vietnam rijden is gevaarlijk, met name zonder ervaring of wanneer je niet zelfverzekerd bent. Overweeg of dit wel goed bij je past.

Om veilig te rijden in Vietnam te zijn, moet je ervan bewust zijn dat er op de weg zo ongeveer alles kan gebeuren. Mensen stoppen om hun telefoon op te nemen (midden op de rijbaan), boeren drogen rijst, peper of koffie op de weg en spookrijden is ook normaal. Om veilig te zijn, moet je op al deze en vele andere potentiële gevaren letten.

Wil je wel graag met de motor Vietnam verkennen, maar liever niet zelf door het gevaarlijk verkeer rijden? Kies dan om met een easyrider op pad te gaan. Dit zijn lokale gidsen die je achterop de motor meenemen. Ze kennen de omgeving beter dan wie dan ook, dus kunnen je plekken laten zien die niemand kent en doordat ze de taal spreken kunnen ze je dorpjes inbrengen en communiceren tussen jou en de lokale bevolking.

Easy rider tour Hoi An

4. Voetgangers en oversteken

Steden zijn niet gemaakt voor voetgangers. Openbaar vervoer is er bijna niet te vinden en de miljoenen steden Hanoi en Ho Chi Minh City zijn pas begonnen met hun eerste metrolijnen. Vietnamezen gebruiken hun motor om van deur naar deur te rijden. De stoep wordt dan ook amper gebruikt om op te lopen, maar meer om je motor op te parkeren voor een winkel, restaurant of kantoor.

motors in Vietnam

Je hebt wellicht al video’s en foto’s gezien van het drukke verkeer in Vietnam, met auto’s, bussen en vrachtwagens, maar vooral de (tien)duizenden scooters en motors. Als reiziger van een westers land kan dit erg overweldigend zijn. De eerste keer dat je op de stoep staat en moet oversteken vraag jij je waarschijnlijk af hoe je veilig kan oversteken in Vietnam. Wachten op de stoep totdat het iets rustig wordt heeft vaak geen zin, want de stroom van motors lijkt oneindig.

oversteken in Vietnam

Er is een hele belangrijke regel wanneer je wilt oversteken in Vietnam en dat is: loop in 1 rustig tempo. Motors en auto’s die jou tegenkomen kunnen dan makkelijk(er) anticiperen. Wanneer je opeens begint te rennen of opeens stil gaat staan is het veel lastiger voor bestuurders om daar op te reageren. Wanneer het heel druk is kun je ook jouw hand in de lucht steken zodat je jezelf beter zichtbaar maakt.

5. Met de bus reizen

Reizen met de bus in Vietnam is een goedkope optie. Het beste van deze manier van reizen, is dat elke hoek van het land wel een busverbinding heeft. Je kunt dus overal komen met de bus.

Maar met de bus reizen kan erg onveilig aanvoelen. Ze rijden hard door het verkeer in Vietnam en rijden soms uren achter elkaar. Veel lange afstand bussen vertrekken ‘s nachts, waarbij je

Sommige busmaatschappijen hebben betere reputaties dan andere. Ze rijden rustiger en laten hun chauffeurs meer rusten. De ene bus is ook luxer dan de andere. Zo heb je naast de normale bus ook nog, limousine bussen, VIP bussen en minibussen. Het is goed om van te voren raad te plegen welke bus je neemt en eventueel reviews controleert.

Met de trein reizen in Vietnam is een stuk veiliger. Het probleem met de trein is dat ze niet snel over het oude spoor kunnen rijden en het grootste deel van het land heeft geen treinverbinding. Het zijn vooral de steden aan de kust plus Sapa die een treinstation hebben. Andere steden kun je alleen over de weg bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?