10 indrukwekkende Vietnam Oorlog bestemmingen

Na duizenden jaren van oorlogen is Vietnam bezaaid met historische oorlogssites. De bekendste is de Vietnam Oorlog met Amerika. Deze oorlog had een grote impact op miljoenen levens van beide kanten. Het bezoeken van Vietnam Oorlog bezienswaardigheden is een memorabel onderdeel van elke reis naar Vietnam.

De oorlogssites van Vietnam bevinden zich door het hele land en in deze lijst staan enkele van de belangrijkste plekken.

1. Ho Chi Minh City

Saigon, de hoofdstad van voormalig Zuid Vietnam, is de plek waar de Vietnam Oorlog geëindigd is. Een tank die door het hek ramde van het Herenigingspaleis luide het einde van de oorlog. De stad Saigon veranderde naar Ho Chi Minh City, vernoemd naar de grootste leider van Noord Vietnam.

Herenigingspaleis

Herenigingspaleis Saigon of independence palace

Je kunt het Herenigingspaleis nu bezoeken, waar alles nog hetzelfde is als aan het einde van de Vietnam Oorlog. Je vind er onder andere tunnels, communicatieruimtes en oorlogskamers.

Cu Chi Tunnels

Cu Chi Tunnels

Iets buiten de stad liggen de Cu Chi Tunnels, een enorm netwerk van ondergrondse tunnels dat ooit diende als een commandopost voor Noord-Vietnamese troepen. Woonruimten, wapenfabrieken, ziekenhuizen en zelfs entertainmentfaciliteiten waren opgenomen in het goed ontworpen tunnelsysteem. Je kunt deze nu bezoeken vanuit een dagtrip vanuit de stad.

War Remnants Museum

War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

Wil je meer achtergrond informatie horen, bezoek dat het War Remnants Museum, het meest indrukwekkende museum van Vietnam. Voorheen was de naam: museum van Amerikaanse oorlogsmisdaden. De drie verdiepingen in het museumhuis vertonen oorlogsartefacten, niet-ontplofte verordening en fotogalerijen die de gruwelen van oorlog weergeven. Gepantserde voertuigen, vliegtuigen, helikopters en andere oorlogswerktuigen staan buiten rondom het museum tentoongesteld.

2. DMZ

DMZ betekent Demilitarised Zone (gedemilitariseerde zone), dit diende als een oorlogsvrije buffer tussen het noorden en het zuiden, maar het is ook de locatie van enkele van de ergste veldslagen in de geschiedenis van Vietnam. Tegenwoordig kun je nog steeds de vele verwoeste fundamenten van voormalige Amerikaanse militaire basisgebouwen bezoeken en monumenten gewijd aan lokale oorlogshelden.

Vinh Moc Tunnels

Vinh Moc Tunnels

De bekendste bezienswaardigheid in de DMZ zijn de Vin Moc Tunnels. In tegenstelling tot de Cu Chi Tunnels, werden deze niet gebruikt om aanvallen te plannen, maar was dit een schuilplaats waar complete dorpen in woonde en leefde.

Khe Sanh Combat Base

Khe Sanh Combat Base tanks

De plek van de meest beroemde belegering van de Amerikaanse oorlog, de Khe Sanh Combat Base van de VS, werd nooit overspoeld, maar zag de bloedigste strijd van de oorlog. Ongeveer 500 Amerikanen, 10.000 Noord-Vietnamese troepen en ontelbare burgerlijke omstanders stierven rond deze afgelegen hooglandbasis. Je vind er nu verroeste achtergelaten voertuigen, een overgroeiende startbaan voor vliegtuigen en bunkers.

Truong Son National Cemetery

Truong Son National Cemetery is de grootste oorlogsbegraafplaats van Vietnam, met meer dan 10.000 graven van gesneuvelde Vietnamese soldaten en oorlogshelden.

Enkele andere prominente locaties zijn de Rockpile, Dakrong Bridge, Hamburger Hill, Ho Chi Minh Trails en Lang Vay Special Forces Camp.

3. Hanoi

Hoa Lo gevangenis

Hoa Lu prison (Hanoi Hilton)

De Hoa Lo gevangenis werd gebruikt om Amerikaanse krijgsgevangenen vast te zetten. Hoewel zwaar beladen met propaganda, is de harde realiteit van het leven in de gevangenis van Hoa Lo overal te zien en te voelen. De gevangenis Hoa Lo werd tussen 1886 en 1901 door de Fransen gebouwd als een plaats om Vietnamese activisten te straffen die op zoek zijn naar onafhankelijkheid. De guillotine die ooit voor executies is gebruikt, kan nog steeds worden bekeken.

Huu Tiep meer

In het Huu Tiep meer, ook wel het B52 meer genoemd, kun je de resten zien van een neergestorte Amerikaanse B52 bommenwerper vliegtuig.

4. Da Nang

Son Tra

Son Tra radar

Op het schiereiland Son Tra was een prominente observatiebasis tijdens de oorlog tussen Amerika en Vietnam, met twee radarkoepels die nu zijn overgenomen door het Vietnamese leger en een helikopterplatform, waar je een mooi uitkijkpunt hebt.

My Son

My Son bomkrater

Het My Son tempel complex werd gebouwd door het eeuwen oude Champa-koninkrijk. De tempels raakte in verval en verdwenen in de jungle. Tijdens de koloniale tijd begonnen de Fransen het op te graven en te restoreren. Toen de Vietnam Oorlog uitbrak werd het gebruikt door de Viet Cong als verstopte basis. In 1968 probeerde de Amerikaanse luchtmacht de Viet Cong te verwijderen, door tapijt bombardementen uit te voeren over het hele complex en een groot deel van de jungle eromheen. Bomkraters bezaaien hier nog steeds de grond.

Hai Van Pass

Hai Van Pass bunker

De Hai Van Pass is door Top Gear een bekende motorroute geworden. Als je zelfverzekerd bent op een motorfiets, is deze schilderachtige rit door de bergpas een hoogtepunt van elke reis in Vietnam. Je kunt eventueel ook achterop de motor bij een Easy Rider. Echter was dit tijdens de oorlog een essentieel onderdeel van de Amerikaanse toelevering in wapens en benodigdheden aan de troepen. Je vind boven op de bergpas ook geschutstorens en een vervallen Frans gebouwd fort dat later werd gebruikt als bunker door Zuid-Vietnamese en Amerikaanse legers tijdens de Vietnam-oorlog.

Marble Mountains

De Marble Mountains zijn een cluster van vijf marmeren en kalkstenen heuvels met grotten en pagodes. Meer dan eens zijn de Marble Mountains gebruikt als legerbasis. Tijdens de Franse koloniale oorlog was de grot een geheime basis voor de lokale revolutionaire autoriteit. Na de oorlog in Vietnam hebben de Amerikaanse en de Zuid-Vietnamese regering deze grot tot een militaire oefenlocatie gemaakt.

China Beach

China Beach (My Khe Beach), is één van de mooiste stranden van Vietnam, wat door de Amerikaanse troepen tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt voor R&R (rest and recuperation), oftewel rust en herstel.

5. Hue

Hue Citadel

Hue citadel

De strijd om Hue en de beruchte Citadel in 1968 was een van de zwaarste en langste van de oorlog in Vietnam. Enorme verliezen aan beide kanten evenals meer dan 5.000 burgerdoden, waarvan vele werden uitgevoerd door het Noord-Vietnamese leger. Intense stadsgevechten tussen de vele ommuurde complexen in de Citadel zorgden ervoor dat het bijna een maand duurde om Hue te veroveren.

6. Dien Bien Phu

In de vallei van Dien Bien Phu heeft een bloederige oorlog afgespeeld tussen de Fransen en de Viet Minh. De beter bewapende Fransen zouden hun tegenstander een verpletterende nederlaag bezorgen. De generaal van de Viet Minh verplaatse echter zijn zware artillerie in het geheim. Op het moment dat de artilleriebombardementen vanuit de heuvels begonnen, wisten de Fransen dat ze vast zaten.

Op 7 mei moest generaal De Castries, de commandant van de basis, zich overgeven. De strijd duurde 56 dagen en kostte het leven van 3000 Fransen. De verliezen aan de kant van Viet Minh waren zelfs nog groter, maar de val van Dien Bien Phu betekende het einde van de koloniale overheersing in Vietnam.

Dien Bien Phu-museum

In het centrum van de stad is een klein museum met foto’s van Franse parachutisten, Viet Minh-troepen die een kanon op de berghelling slepen en Franse capitulatie. Verder zie je diverse oorlogsattributen.

Dien Bien Phu begraafplaats

Tegenover het museum is de militaire begraafplaats met de graven van honderden gevallen Viet Minh-soldaten.

A1 heuvel

Naast de begraafplaats ligt heuvel A1. De verdediging van Dien Bien Phu was grotendeels gebaseerd op vijf versterkte heuvels, met in het midden A1. Nadat de buitenste drie heuvels waren veroverd in maart 1954, vond de laatste aanval plaats in mei op A1. Er zijn tanks en een monument voor Viet Minh-slachtoffers op deze voormalige Franse positie, bij de Fransen bekend als Eliane en bij de Vietnamezen als A1 Hill. De uitgebreide loopgraven in het hart van de Franse verdedigingswerken zijn ook nagebouwd.

Frans oorlogsmonument

Het formele Franse oorlogsmonument, opgericht op de 30e verjaardag van de slag in 1954, herdenkt de 3000 Franse troepen begraven onder de rijstvelden.

Bunker van Chief Artillery Commander Pirot

Aan de andere kant van de rivier staat de gereconstrueerde bunker van kolonel Christian de Castries, het voormalige hoofdkwartier van de Franse troepen. De originele bunker werd vernietigd tijdens het gevecht. Hoewel het niet veel meer is dan een overwoekerde krater, is dit de bunker waar Chief Artillery Commander Pirot zelfmoord pleegde.

7. Con Dao

Con Dao is een heerlijk rustig eiland, wat niks lijkt op het drukke leven op het vasteland, met een prachtig Nationaal Park en mooie stranden. In een vorig leven in een niet zo ver verleden was Con Dao echter een beruchte strafkolonie bekend als “Devil Island” van Indochina. De ruïnes van Franse villa’s en gevangenissen uit het koloniale tijdperk zijn verspreid over het hele eiland en getuigen van naar schatting 22.000 gevangenen die hier tussen 1862 en 1975 zijn vermoord.

Tijdens de Vietnam Oorlog gebruikte de regering van Zuid Vietnam de gevangenissen om gevangengenomen Noord Vietnamese communisten te “heropvoeden”.

Het Con Dao eiland gevangenis complex bestaat uit 15 plekken met vooral kampen en gevangenissen.

Gevangenissen op Con Dao

Tiger cages Con Dao

De Phu Hai gevangenis is de grootste van de 11 gevangenissen op het eiland. Duizenden politieke en criminele gevangenen werden hier vaak naakt vastgetekend met kentingen. Je kunt nu de gevangenis bezoeken en een idee krijgen hoe het leven hier was voor de gevangenen. Daarnaast had je ook nog de Franse tijgerkooien, die je onder andere kunt vinden in Phu Tuong. Deze kleine celletjes werden gebruikt om mensen eenzaam in op te sluiten en te martelen.

Andere indrukwekkende gevangenissen op het eiland zijn Phu Son gevangenis, Phu Tuong gevangenis en Phu Tho gevangenis.

Hang Duong begraafplaats

De Hang Duong begraafplaats is een herdenkingsbegraafplaats van de mensen die zijn omgekomen in de gevangenissen van Con Dao.

8. Phu Quoc

Phu Quoc gevangenis

Phu Quoc gevangenis

De Phu Quoc gevangenis werd gebouwd door de Fransen in 1949 en werd uitgebreid door de Amerikanen tijdens de oorlog in Vietnam. Veel politieke gevangenen werden daar gevangengezet. Het was het grootste gevangenenkamp in het zuiden van Vietnam. Terwijl de gevangenis gesloten is, is de plek hergebruikt als een museum en gedenkteken, gebouwd met nepgevangenissen en mannequins die het leven en de geschiedenis van het kamp van de gevangenen weergeven.

9. Cat Ba

Tijdens de Vietnamoorlog was Cat Ba een van de zwaarst gebombardeerde gebieden in het noorden door Amerikaanse troepen en de littekens zijn er nog. Klim naar de top van het kanonnen fort waar je oude kantelen, en gedenktekens van die moeilijke tijden

Kanonnen fort

Cat Ba cannon fort

De ondergrondse tunnels en loopgraven werden voor het eerst geïnstalleerd in het Kanonnen Fort door de Japanners, die Cat Ba binnenvielen om te gebruiken als militaire buitenpost tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is het fort ook door de Vietnamezen gebruikt als verdedigingspost tijdens de Franse en Amerikaanse oorlogen. Nu is het een populaire plek om van het uitzicht te genieten.

Ziekenhuis grot

Een van de belangrijke herinneringen aan de oorlog op het eiland en de strijd voor lokale gemeenschap is de ‘Hospital Cave’, die in 1965 werd veranderd in een belangrijk onderkomen voor de gewonden in de oorlog.

10. Mekong Delta

Een groot deel van de oorlog in Vietnam waren de gevechten in de Mekong-delta, zowel op de rivieren en kanalen als op het vlakke, vaak moerassige land.

Vinh Long Army Airfield

Vinh Long Army Airfield was een van de grotere bases langs de Mekong-rivier, waar duizenden troepen waren gestationeerd. In het kleine stadje was er ook een aanlegsteiger voor de zogenaamde Brown Water Navy.

Ben Tre

“Het is noodzakelijk om de stad te vernietigen, om het te redden.” Met “vernietigen” bedoelde het leger de complete stad Ben Tre plat te bombarderen, ongeacht burgerslachtoffers. Dat, het militaire bevel, was de enige manier om de Viet Cong te verslaan, wiens moord op 12 Zuid-Vietnamese soldaten daar in 1959 de Vietnamoorlog begon. In het kleine Ben Tre Revolutionaire Museum kun je meer terugvinden over de Oorlog van Ben Tre.

Can Gio

Tijdens de Vietnam Oorlog is het natuur reservaat besproeid met miljoenen liters van ontbladeringsmiddelen, zoals Agent Orange, Agent White en Agent Blue door het Amerikaanse leger, om de Viet Cong uit het gebied te drijven die daar een guerrilla basis (Rung Sac) hadden. Een motorboot tocht kan je naar deze basis brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.