DMZ Vietnam – Bezienswaardigheden, hoe kom je er & geschiedenis

Vietnam heeft een geschiedenis met verschillende oorlogen. De bekendste oorlog is die met de Amerikanen. Deze oorlog, die duurde van 1955 tot 1975 en heeft veel littekens achtergelaten in Vietnam. Zoals alle andere oorlogen zijn er ook vreselijke dingen gebeurd in Vietnam. Bij de Vietnamese Gedemilitariseerde Zone (DMZ) is dit nog steeds zichtbaar. Het feit dat 37% van de bevolking jonger is dan 15 jaar, bevestigt een verschrikkelijke geschiedenis.

Aan de mensen zie je niet veel, maar de ‘dode’ bossen en de verlaten tanks tonen het pijnlijke verleden. Het land, en in sommige delen ook in het landschap, tonen veel bezienswaardigheden over de oorlogen. Musea, de beroemde Vietcong-tunnels en de Vietnamese Demilitarized Zone (DMZ) zijn de bekendste. De DMZ bevindt zich in het midden van Vietnam, net ten noorden van de stad Hue. Het was de scheidingslijn tussen Noord- en Zuid-Vietnam tijdens de oorlog.

De bekendste bezienswaardigheden in de DMZ van Vietnam zijn:

De DMZ bezoeken

De makkelijkste manier om de DMZ te bezoeken is met een tour vanaf Hue. Hue is de dichtstbijzijnde stad om de DMZ  te bezoeken en er zijn er genoeg tours te regelen vanaf hier. Bekijk goed het schema van de tour welke bezienswaardigheden je gaat bezoeken. Een leuk alternatief voor de normale bustours zijn de Easy Riders. Met een Easy Rider spring je achterop de motor van een lokale gids die je de bekende en minder bekende bezienswaardigheden uit de omgeving laat zien.

Je kunt een tour naar de DMZ ook combineren om van Hue naar Phong Nha te reizen. Je bezoekt dan meestal niet alle bezienswaardigheden in de DMZ, maar het is wel een leuke manier om van A naar B te gaan met onderweg sightseeing. Je kunt dit ook zelf doen als je met de motor rijd.

De Vinh Moc tunnels

De bezienswaardigheden in de DMZ zijn deprimerend. De meest indrukwekkende van alle attracties in de DMZ zijn de Vinh Moc Tunnels. Kleiner dan het tunnelsysteem van Cu Chi, maar beter bewaard en in zijn oorspronkelijke staat gelaten, presenteert deze ondergrondse wereld zich. Een kleine, drukke stad onder de grond in tegenstelling tot de Cu Chi tunnels, die vooral werden gebruikt voor gevechtsoperaties.

Vinh Moc tunnels

Het tunnelsysteem is gemaakt van 1965 tot 1966: op drie niveaus en tot 20 m diep. Het laagste niveau diende als een magazijn, de middelste als vluchtelingengebied tijdens bombardementen en de bovenste als woon gedeelte. Meer dan 300 mensen woonden hier zes jaar en er werden zelfs 17 kinderen hier geboren. Sommigen wonen nog steeds in het gebied en kunnen dramatische verhalen vertellen.

Hien Luong Bridge

Rijdend door de rijstvelden in Centraal Vietnam bereik je de Ben Hai-rivier. Hier vindt je twee bruggen, de nieuwe die open staat voor verkeer en de ongebruikte Hien Luong-brug die er parallel aan loopt. Deze Hien Luong Bridge, ook wel de Peace Bridge genoemd, werd in 1950 door de Fransen gebouwd en overschreed de grensrivier Ben Hai in de Gedemilitariseerde Zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Vietnam.

Voor de vernietiging in 1967 was de originele Hien Luong-brug half rood en half geel geschilderd, een duidelijke fysieke en idyllische grens tussen de twee Vietnam’s. De herbouwde brug van ijzeren balken werd in 1976 officieel geopend als een symbool van hereniging en vormde jarenlang een belangrijke psychologische barrière tussen Noord en Zuid.

Hien Luong Bridge in Vietnam DMZ

Aan het begin van de brug is een poort, die Ho Chi Minh, de leider van Noord-Vietnam, herdenkt. Iets verderop bij de Hien Luong-brug vind je luidsprekers die werden gebruikt voor propagandaberichten die over de Ben Hai-rivier schreeuwen.

Khe Sanh Combat Base

In Khe Sanh woedde misschien de meest bittere strijd van de hele oorlog in Vietnam. Amerikaanse mariniers hadden zich op een heuvel in een fort verschanst toen in januari 1968 ongeveer 40.000 Vietnamezen aan een belegering van 75 dagen begonnen. Geen enkele plaats ter wereld werd zo zwaar gebombardeerd als de omgeving van het fort. Vier Noord-Vietnamese divisies hielden de Amerikanen stevig onder controle.

Khe Sanh Combat Base bunkerKhe Sanh Combat Base apache

De strijd eindigde met de terugtrekking van de Amerikanen. Het is nu een museum over de gebeurtenissen. Een klein museum bevat een fototentoonstelling. Het is de moeite waard om een ​​kijkje te nemen in het gastenboek: daar vindt je veel aantekeningen van Amerikaanse veteranen. Naast het museum kun je helikopters, tanks, een gerestaureerde bunker en een deel van de  startbaan zien.

Toegang: 25.000 dong.

Khe Sanh Combat Base vliegtuig

Khe Sanh Combat Base tanks

De Con Thien bunkers

Con Thien bunkers

De Con Thien bunkers, ongeveer 10 km ten noordwesten van Dong Ha, is nog steeds een “hoogtepunt” in het DMZ-sightseeingprogramma. Het stond bij de plaatselijke missionarissen bekend als ‘the Hill of Angels’, maar voor de bezettende Amerikaanse mariniers was Con Thien een klein stukje van de hel. Het is een plek waar extreem hevige gevechten heeft plaatsgevonden, slechts 3km ten zuiden van de DMZ.

Truong Son begraafplaats

Truong Son begraafplaats

Aan het einde van een DMZ-tour ga je de begraafplaats Truong Son bezoeken. Het ligt ongeveer 25 km ten noordwesten van Dong Ha aan de N15. De 15.000 graven bevatten de overblijfselen van alle gevallen Vietnamezen in de regio, gerangschikt volgens hun thuisprovincie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top