De centrale hooglanden van Vietnam

De ietwat mysterieuze regio van de Centrale Hooglanden van Vietnam wordt vaak gemist van de gebruikelijke toeristische routes door Vietnam. Het is een land vol bergen, primitieve bossen en kleine etnische minderheidsgemeenschappen die zich vastklampen aan hun identiteit te midden van massale kolonisatie van de regio. De ruige wildernis van de Centrale Hooglanden is de perfecte plek voor diegenen die de ongestoorde schoonheid en geïsoleerde gemeenschappen van Vietnam willen ontdekken.

Over de Centrale Hooglanden

De Centrale Hooglanden omvat vijf provincies: Dak Lak, Dak Nong, Gia Lai, Kon Tum en Lam Dong (Dalat). De regio ligt op een reeks platueas en buren Laos en Cambodja. Lange tijd bleef de regio grotendeels onaangetast, voornamelijk bevolkt door de Degar die door de Fransen de naam Montagnards kregen. De groep bestaat uit veel etnische minderheidsgemeenschappen, waarvan de grootste de Jarai, de Rade, de Bahnar, de Koho en de Mnong zijn. De hooglanders woonden grotendeels ongestoord en pas toen de Fransen de landbouwwaarde van het land illustreerden, begonnen de dingen te veranderen. De geleidelijke kolonisatie van het gebied door de Vietnamese bevolking leidde tot protesten van de inheemse bevolking.

Dit, samen met langdurige spanningen tussen de etnische minderheidsgemeenschappen en de regering, leidde begin jaren 2000 tot een verbod op toeristische bezoeken aan het gebied. Hoewel de beperkingen sindsdien zijn opgeheven, zijn er sommige gebieden waarvoor nog steeds politievergunningen, gidsen of verhoogde gevoeligheid nodig zijn tijdens het reizen.

kaart Centrale Hooglanden

Reizen door Vietnam via de prachtige Centrale Hooglanden is een fantastisch alternatief voor de platgetreden kustroute. De Centrale Hooglanden hebben prachtige natuurlijke kenmerken, zoals relatief ongerepte bossen, watervallen en spectaculaire landschappen, die contrasteren met gebieden die nog steeds de woeste littekens van oorlog dragen. Een groot aantal etnische minderheidsgroepen leeft nog steeds traditioneel in de hooglanden, vooral rond Kon Tum, Pleiku, Buon Ma Thuot en Da Lat.

Centrale Hooglanden tijdens de Vietnam Oorlog

Wat vele reizigers niet beseffen, is dat de Centrale Hooglanden van Vietnam het grootste strijdtoneel was tijdens de Vietnam Oorlog. De meest dodelijke veldslagen zijn hier uitgevochten.

Vietnam oorlog in de centrale hooglanden
Vietnam oorlog in de centrale hooglanden

In 1965 viel de Viet Cong een Amerikaanse basis aan en helikopterbasis nabij de stad Ban Me Thuot. Dit was de start van de bombardementen die Amerika begon op noord Vietnam, als vergelding. Pleiku heeft een harde klap gekregen aan het einde van de oorlog. De centrale locatie werd gebruikt door de Zuid-Vietnamese en Amerikaanse troepen als basis, maar bezweek uiteindelijk voor de Noord-Vietnamese troepen in 1975. De nederlaag bracht veel lokale, inheemse mensen in gevaar met vele dodelijke slachtoffers. De stad zelf werd volledig verwoest en is sindsdien herbouwd in een grotendeels Sovjet stijl.

Kon Tum zag massale verwoestingen tijdens de Amerikaans-Vietnamese oorlog. Als je door dit gebied heen rijdt zie je ook nog steeds de schade die Agent Orange heeft veroorzaakt. Rond Kon Tum stond de Amerikaanse basis Dak To kamp met Phoenix landingsbaan en Charlie Hill, waar de slag op Dak To heeft plaatsgevonden. Met deze slag lijden de Amerikaanse strijdkrachten ongeveer 1.800 slachtoffers.

Buon Ma Thuot, de hoofdstad van Dak Lak, was de locatie van de noodlottige strijd in 1975 die leidde tot de terugtrekking van het Zuid-Vietnamese leger. Sinds de verwoesting van de oorlog is het herbouwd, gemoderniseerd en is het onderhoud vergelijkbaar met veel andere steden in Vietnam.

Dalat (Lam Dong)

Dalat is de populairste bestemmingen van de Hooglanden, gevolgd door Buon Ma Thuot, Kon Tum en Pleiku. Het landschap is adembenemend. Bossen, watervallen, meren en rivieren zijn toegankelijk om te wandelen en mountainbiken, en er is genoeg te zien. In het zuiden is Cat Tien Nationaal Park, een van de meest biologisch diverse locaties in Indochina. Daag jezelf uit om bochtige wegen te passeren, romantische landschappen van aardbeienvelden, zonnebloemheuvels en mysterieuze dennenbossen, en bewonder plechtige kerkjes, minderheidsdorpjes en fantastische watervallen. Ben je heel avontuurlijk, waag je de in een canyoning tour, waar je gaat abseilen en klif springen van watervallen.

Een aantal top bezienswaardigheden in Dalat

Cat Tien Nationaal Park
Cat Tien Nationaal Park

Pongour waterval in Dalat
Pongour waterval

Tuyen Lam lake - meer in Dalat
Tuyen Lam lake

Dalat Markt
Dalat Markt
Elephant Falls Dalat
Elephant Falls

Dak Lak

Op een hoogte van 536 m boven zeeniveau ontpopt Buon Ma Thuot zich als de prachtige hoofdstad van de provincie Dak Lak en de meest opmerkelijke en grootste stad in de Centrale Hooglanden. Het weer in de stad is het hele jaar door vrij koel en comfortabel, en de gemiddelde temperatuur is hier ideaal, slechts rond de 23 graden Celsius. Yok Don nationaal park is het hoogtepunt in de omgeving, waar je wilde dieren kunt spotten zoals olifanten!

Het is fantastisch om een uitstapje te maken naar de fenomenale watervallen: Dray H’ling, Dray Nur en andere imposante landschappen. Je vindt verder in de omgeving ook vele minderheidsdorpjes die nog steeds hun traditionele cultuur en gebruiken behoud hebben. Bovendien is het genieten van een kopje perfect heerlijke koffie zeker een geweldige ervaring, aangezien Buon Ma Thuot algemeen bekend staat als de eerste gerangschikte koffiestad in Vietnam.

Een aantal top bezienswaardigheden in Dak Lak

Lak Lake
Lak meer
Dray Sap en Dray Nur waterval in Dak Lak
Dray Sap en Dray Nur waterval in Dak Lak
Buon Jun
Buon Jun
Yang Prong Cham-toren
Yang Prong cham toren
Ea Kao meer in Dak Lak
Ea Kao meer

Pleiku (Gia Lai)

Gepositioneerd in het hart van de Centrale Hooglanden in Vietnam, Pleiku stad is de hoofdstad van Gia Lai. In deze volledige herbouwde stad is er weinig te zien en te doen, maar buiten in de provincie vind je een aantal van de mooiste watervallen in Vietnam, oude vulkanen, plantages en meren. Je kunt trekkingen maken van een hele dag tot meerdere dagen en er zijn verschillende dorpjes van minderheden die je kunt bezoeken.

Een aantal top bezienswaardigheden in Pleiku (Gia Lai)

K50 waterval
K50 waterval
Phu Cuong waterval
Phu Cuong waterval
Ham Rong vulkaan
Ham Rong vulkaan
Minh Thanh Pagoda
Minh Thanh Pagoda
theeplantages in Pleiku
Ho Che theeplantages
Bien Ho kratermeer
Bien Ho kratermeer

Kon Tum

Net als Buon Ma Thuot en Pleiku zag Kon Tum massale verwoesting tijdens de Vietnam oorlog. Nu is de sfeer echter vredig en uitnodigend, en de stad is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de vele dorpen uit de etnische minderheid die eromheen liggen. De stad zelf heeft een aantal interessante aspecten. De Montagnard-kerk is bijzonder interessant omdat het aspecten van Frans koloniaal ontwerp combineert die allemaal in hout zijn vervaardigd.

Buiten de slaperige stad wonen een aantal verschillende etnische minderheden in traditionele dorpen, waarvan de meeste gastvrij zijn voor bezoekers, hoewel het nog steeds wordt aanbevolen om met een gids te reizen. Er zijn acht verschillende minderheidsgroepen in het gebied, elk met hun eigen unieke cultuur.

Een aantal top bezienswaardigheden in Kon Tum

Kon Tum houten kerk
Kon Tum houten kerk
Kon Tum Residentie van aartsbisschop
Residentie van aartsbisschop
Kon K'lor Rong huis
Kon K’lor Rong huis
Pa Sy waterval
Pa Sy waterval
Kon K’Tu dorp
Kon K’Tu dorp
Chu Mon Ray Nationaal Park
Chu Mom Ray Nationaal Park

Vervoer tussen de bestemmingen

Motor

De meeste mensen kiezen ervoor om door de belangrijkste regio’s van de Centrale Hooglanden te reizen met de motor, hetzij als onderdeel van een georganiseerde tocht of zelfstandig. Onafhankelijk reizen of als passagier op een motor is een fantastische manier om het ongelooflijke landschap van de reis in je op te nemen. De grotere steden, hoewel op zichzelf meestal onopvallend, bieden een goede plek om te rusten en een uitvalsbasis voor verdere verkenning van de provincies.

Bus

Van/NaarDalat
(Lam Dong)
Buon Ma Thuot
(Dak Lak)
Pleiku
(Gia Lai)
Kon Tum
(Kontum)
Dalat6 uur9 uur10 uur
Buon Ma Thuot6 uur3 uur5 uur
Pleiku9 uur3 uur1 uur
Kon Tum10 uur5 uur1 uur
Ho Chi Minh City7 uur7 – 9 uur11 uur13 uur
Nha Trang3 uur4 uur8 uur9 uur
Da Nang/Hoi An13 – 15 uur12 uur10 uur8 uur
Hue15 uur15 uur10 uur9 uur
Quy Nhon7 uur6 uur4 uurn.b.

Regionale vliegvelden

De centrale hooglanden in Vietnam hebben 3 luchthavens; in Dalat, Buon Ma Thuot en Pleiku. Vluchten worden uitgevoerd door Vietnam Airlines, Vietjet Air en Jetstar.

Dalat (Lam Dong) – Lien Khuong International Airport

Vluchten:

 • Hanoi
 • Ho Chi Minh City
 • Da Nang
 • Hue
 • Hai Phong

Buon Ma Thuot (Dak Lak) – Buon Ma Thuot Airport

Vluchten:

 • Hanoi
 • Ho Chi Minh City
 • Da Nang
 • Vinh
 • Hai Phong
 • Thanh Hoa

Pleiku (Gia Lai) – Pleiku Airport

Vluchten:

 • Hanoi
 • Ho Chi Minh City
 • Da Nang
 • Hai Phong

Beste reistijd in de centrale hooglanden

De gemiddelde temperaturen in de Centrale Hooglanden zijn koeler dan in de kustgebieden vanwege de verhoogde hoogte. De temperaturen bereiken van februari tot april nog steeds de 30 graden. Het droge seizoen loopt van november tot april en het natte seizoen van mei tot oktober. De beste tijd om te reizen in de centrale hooglanden is na het natte seizoen, wanneer het land het groenst is en de temperaturen beginnen te stijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.