Sapa, Pu Luong of Ha Giang? Welke kiezen?

Of je nu 2, 3 of 3 weken in Vietnam gaat reizen, je zult altijd keuzes moeten maken in de bestemmingen die je wilt bezoeken. Noord Vietnam wordt gezien als de mooiste regio van Vietnam, maar er zijn zo veel bestemmingen. Drie bestemmingen die met elkaar vergeleken worden in het maken van keuzes zijn Sapa, Pu Luong en Ha Giang. Welke moet je nu kiezen? Helaas is hier niet één antwoord op, omdat alle drie de plekken toch nog heel verschillend zijn. Om je hierbij te helpen, hebben wij een handig overzicht in het kiezen tussen Sapa, Pu Luong of Ha Giang.

Sapa, Pu Luong of Ha Giang?

Sapa

Waarom wel…

 • Makkelijk bereikbaar
 • Veel opties in accommodaties
 • Betaalbaar
 • Veel bezienswaardigheden en activiteiten

Waarom niet…

 • Erg toeristische regio
 • Sapa zelf is minder authentiek

Ha Giang

Waarom wel…

 • Meest indrukwekkende berg provincie in Vietnam
 • Authentieke bergdorpjes van etnische minderheden
 • Niet veel toeristen

Waarom niet…

 • Weinig wandel mogelijkheden
 • Vooral veel met de auto of op de motor
 • Weinig ontwikkeld; weinig Engels sprekend en matige kwaliteit accommodaties

Pu Luong

Waarom wel…

 • Heel weinig toeristen
 • Mooie combinatie van jungle, rijstvelden en bergen
 • Vriendelijke en authentieke minderheden
 • Goed te combineren met Mai Chau en Ninh Binh

Waarom niet…

 • Weinig keus in accommodatie
 • Moeilijk bereikbaar vanuit Hanoi

Local Vietnam’s favoriet
Onze favoriete bestemming in heel Vietnam is Ha Giang. Het is nog niet toeristische en heeft de perfecte combinatie van de meest indrukwekkende landschappen die je in dit land kunt vinden, met nog hele authentieke dorpjes van bergstammen (etnische minderheden)

Foto’s

Sapa

Ha Giang

Pu Luong

Populairste tours

Tours in Sapa

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” bwb_columns=”desktop:4|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:2″ dis_posts_total=”12″ navigation_font_color=”#333333″ navigation_accent_color=”#333333″ custom_title_color=”#333333″ ids=”10107, 10106, 10091, 10093″]

Tours in Ha Giang

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” bwb_columns=”desktop:4|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:2″ dis_posts_total=”12″ navigation_font_color=”#333333″ navigation_accent_color=”#333333″ custom_title_color=”#333333″ ids=”9357,9356,6805,6804″]

Tours in Pu Luong

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” bwb_columns=”desktop:4|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:2″ dis_posts_total=”12″ navigation_font_color=”#333333″ navigation_accent_color=”#333333″ custom_title_color=”#333333″ ids=”7410,7409,8186,8184″]

Geografie

SapaHa GiangPu Luong
Oppervlakte Groot
6.384 km²
Enorm
7.946 km²
Klein
176 km²
LandschapRijstvelden, bossen en bergenBergenBergen, rijstvelden en jungle
LiggingNoord West VietnamNoord Oost VietnamCentraal noord Vietnam
Bestemmingen in de buurtBan Gioc WatervalMai Chau, Ninh Binh

Sapa

Sapa is een stad in de noordwestelijke provincie Lao Cai. Het is een bergachtig gebied die vooral gebruikt wordt voor agricultuur. Om die reden zul je hier heel veel terrasvormige rijstvelden vinden. Je vindt hier ook de hoogste bergpas van het land, de Tram Ton Pass en diverse watervallen.

Ha Giang

Ha Giang is de meest noordelijke provincie van het land. Het beschikt over de meest indrukwekkende bergen van het land. Er zijn weinig terrasvormige rijstvelden te vinden – alleen in de regio Hoang Su Phi, maar dit ligt buiten de route van de Ha Giang loop. In Ha Giang vind je enorme bergpassen en spannende bergweggetjes en je kunt het eventueel combineren met een reis naar de Ban Gioc Waterval – één van de meest indrukwekkende watervallen in Vietnam.

Pu Luong

Pu Luong is een natuurreservaat, dat ligt in een vallei tussen twee bergketens in. Daartussen vind je riviertjes, kleine watervallen, jungle en terrasvormige rijstvelden. Het natuurreservaat is gelegen tussen Mai Chau en Ninh Binh, waardoor je deze bestemmingen goed kan combineren.

Activiteiten

SapaHa GiangPu Luong
Wandelen/trekkingHeel veel mogelijkhedenMogelijkVeel mogelijk
FietsenMogelijkMogelijk, maar heel zwaarBeperkt mogelijk
MarktbezoekMogelijkMogelijkBeperkt mogelijk
Etnische cultuur lerenMogelijkMogelijkMogelijk
Motor tourMogelijkMogelijkMogelijk
Zwemmen in natuurMogelijkMogelijkMogelijk

Cultuur

SapaHa GiangPu Luong
Minderheidsdorpjes Veel minderheidsdorpjesVeel minderheidsdorpjesEnkele minderheidsdorpjes
MinderhedenVeel verschillende minderhedenVeel verschillende minderhedenEen aantal minderheden
MarktenVeel marktenVeel marktenEén markt

Sapa

Sapa zelf is niet heel authentiek meer, maar gelukkig vind je diverse dorpen rond Sapa van bergstammen in de wijde omgeving. Hoe verder je van de stad af gaat, hoe minder toeristen er komen en hoe authentieker het aanvoelt. Er leven verschillende minderheden hier, zoals de Hmong, Red Dao, Tai en de Giay. Deze bevolkingsgroepen houden ook wekelijks markten waar ze hun vee en lokale producten verhandelen. Er zijn diverse markten rond Sapa die je kunt bezoeken, maar de meest bekende is de Bac Ha markt.

Ha Giang

Ha Giang is een afgelegen provincie, waar toerisme pas net op gang is gekomen. Hierdoor voelt de provincie nog heel authentiek en onaangetast aan. Verspreid over de hele provincie vind je kleine nederzettingen waar lokale minderheden wonen, zoals de Tay, Hmong, Dao, Nung, Cao Lan, Hoa en Lo Lo. Elke minderheid heeft zijn eigen cultuur en bijpassende klederdracht. Je vind hier ook diverse markten die een waar spektakel zijn om te zien. De Meo Vac markt op zondag is de grootste markt van Ha Giang.

Pu Luong

In Pu Luong wonen niet veel verschillende etnische minderheden, maar iedereen in het natuurreservaat behoort tot een minderheid. Doordat hier weinig toeristen komen is de lokale bevolking nieuwsgierig en super vriendelijk. Omdat Pu Luong in vergelijking met Ha Giang en Sapa maar een kleine regio is met een paar dorpjes, heb je hier ook maar één lokale markt, maar deze is zeker wel het bezoeken waard!

Toerisme

SapaHa GiangPu Luong
Aantal toeristenVeelGemiddeldWeinig
Aanbevolen dagen2 – 3 dagen3 – 5 dagen2 – 3 dagen

Sapa

Sapa is al jaren de hotspot voor trekkingen in noord Vietnam. Het kleine dorpje is uitgegroeid als een toeristische berg stad. Omdat Sapa zo ontwikkeld is, vind je hier ook vele hotels en restaurants en veel medewerkers daarvan spreken een aardig woordje Engels. Het voordeel van een ontwikkeld stadje is dat je genoeg keus hebt en dat er veel georganiseerd wordt. Je hebt wandeltochten, fietstochten, jeep tours, markt dagtrips, kabelbaan naar Fansipan, bergtreintjes, of je kunt relaxen in een luxe resort met prachtig uitzicht.

Ha Giang

Ha Giang is een tijd afgesloten geweest voor buitenlandse reizigers, waardoor hier het toerisme nog in zijn kinderschoenen staat. Een groot voordeel hiervan is dat het nog authentiek aanvoelt. Voor andere kan dit echter een nadeel zijn, omdat accommodaties beperkt zijn en van mindere kwaliteit en veel mensen spreken hier geen Engels. Omdat de regio enorm is en je niet alles vanuit één dorp verkent, maar elke dag ergens anders verblijft, heb je minstens 3 dagen nodig hier. Maar het is de meest indrukwekkende provincie van Vietnam, dus hoe langer hoe beter.

Pu Luong

Pu Luong is klein en moeilijk bereikbaar en om die reden altijd erg klein gebleven met reizigers aantallen. Een groot voordeel is dat hierdoor de regio erg authentiek is gebleven. Door de kleine oppervlakte heb je genoeg aan 2 volle dagen verkennen.

Accommodaties

SapaHa GiangPu Luong
Aantal accommodatiesEnorm aanbod Vrij beperktHeel erg beperkt
Kwaliteit/Budget Van heel laag tot heel hoog Laag tot gemiddeldLaag of heel hoog

Sapa

Sapa is ontwikkeld en dat kun je zien aan de accommodaties. In de stad zelf zie je vele hotels en hostels van budget tot hele luxe hotels. In de landelijke omgeving vind je homestays gerund door etnische minderheden waar je kunt verblijven voor een echte lokale ervaring. Je kunt ook tussen de rijstvelden verblijven in een luxe lodge of resort. Er is keus genoeg!

Ha Giang

Ha Giang is daarentegen nog niet ontwikkeld. De hotels die er staan werden voorheen vooral gebruikt door wat binnenlandse toeristen en mensen uit de regio die er verblijven om de volgende ochtend naar de lokale markt te gaan. Vandaar zijn deze hotels vaak somber en niet heel comfortabel (harde bedden). Doordat Ha Giang wat populairder wordt, komen er meer comfortabele accommodaties, vaak in de vorm van homestays. Verwacht in deze provincie geen modern verblijf en op en top luxe.

Pu Luong

In Pu Luong heb je weinig keuzen in accommodatie. Je kunt verblijven in één van de twee resorts met bungalows en infinity zwembad of je verblijft in een lokale homestay. Het is dus de keuze tussen een hoog budget in een luxe accommodatie of een laag budget in een basic homestay en niks daartussen. Er zijn geen hotels of hostels te vinden in Pu Luong. Maar welke je ook kiest, beide geven je een unieke ervaring. In een homestay leer je meer van de lokale cultuur en een resort kun je genieten van een luxe en comfortabel verblijf in een prachtige omgeving.

Vervoer

SapaHa GiangPu Luong
Hoe kom je erBus, trein, minibussen, privé vervoerBus, minibussen, privé vervoerMinibussen, privé vervoer
Duur per bus vanaf Hanoi5 uur6 uur4 uur
Vervoer ter plaatsenMotor, privé vervoer, lopen, taxi, dag toursMotor, privé vervoerMotor, privé vervoer, lopen

Sapa

Sapa is heen goed bereikbaar vanaf Hanoi. De nachtrein van Hanoi naar Lao Cai is enorm populair, comfortabel en geeft je de mogelijkheid ‘s nachts te reizen, waardoor het je geen dag kost. Een aantal jaar geleden is er ook een nieuwe snelweg aangelegd, waardoor je al binnen 5 uur van Hanoi naar Sapa kunt reizen. Over deze weg gaan er bussen en luxe minibusjes voor meer comfort.

Ha Giang

Ha Giang heeft geen treinstation, maar er gaan bussen en minibusjes overdag en nachtbussen in de avond van Hanoi naar Ha Giang. De reis duurt ongeveer 6 uur.

Pu Luong

Pu Luong heeft niet zoals Sapa en Ha Giang een grote stad met veel lokale inwoners. Om die reden zijn er geen bussen en treinen die pendelen tussen Hanoi en Pu Luong. Wanneer je in één van de resorts boekt kun je via hen vervoer regelen. Nog handiger is om een tour te boeken inclusief transfer. (Bekijk Pu Luong tours hier). Het enige alternatief is om zelf vervoer te regelen zoals een motor en zelf rijden of een auto huren met chauffeur.

Kun je Sapa, Pu Luong en Ha Giang combineren?

Pu Luong ligt niet op de route en om hier te komen vanaf Sapa of Ha Giang dien je altijd via Hanoi te reizen. Pu Luong kun je wel goed combineren met bestemmingen zoals Ninh Binh en Mai Chau. Er zijn wel rechtstreekse bussen tussen Sapa en Ha Giang. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om Ha Giang te combineren met de Ban Gioc waterval en Ba Be Lake.

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” bwb_columns=”desktop:4|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:2″ dis_posts_total=”12″ navigation_font_color=”#333333″ navigation_accent_color=”#333333″ custom_title_color=”#333333″ ids=”9904, 9358, 9903, 11893″]

Meer alternatieven

Zijn er nog andere alternatieven? Houd je van trekking, maar je vind Sapa te toeristisch en Pu Luong te klein, dan kun je kiezen voor Mu Cang Chai. Weinig toeristen, weinig moderne accommodatie opties, maar wel de mooiste terrasvormige rijstvelden in Vietnam en heel authentiek.

Hoang Su Phi ligt officieel gewoon in Ha Giang, maar omdat het niet op de route ligt van de Ha Giang loop, wordt deze altijd overgeslagen. Toch is de regio een bezoek waard. Het is één van de minst bezochte regio’s van het land, heel authentiek en enorm indrukwekkende rijstvelden kun je hier vinden.

De Lang Son vallei en Cao Bang zijn twee prachtige regio’s waar weinig toeristen komen. Rijstvelden met torenhoge bergen. Cao Bang heeft als top attracties de Ban Gioc waterval, maar buiten dat zijn er buiten de mooie omgeving, weinig echte attracties te vinden.

In de provincie Son La, 2 uur rijden van Mai Chau, vindt de theeplantages van Moc Chau, de Ta Xua berg waar het door de wolken voelt alsof je in de hemel bent en de berg Pha Luong, waar je een geweldig uitzicht hebt over de bossen van Vietnam en Laos.

Aanbevolen tours

Hanoi city tour
Hanoi: Halve dag city tour met kleine groep
Vanaf €38
fietsen in Hanoi tour
Fietsen in Hanoi – Buiten de gebaande paden
Vanaf 0.00
Hanoi street food tour
Hanoi street food tour en nachtleven met lokale gids
Vanaf €18

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update