Meo Vac zondagsmarkt – De grootste markt in Ha Giang

Ha Giang heeft één van de meest indrukwekkende gebieden van Vietnam, met bergen en afgelegen dorpjes van bergstammen. Wat je absoluut niet mag overslaan is een bezoek aan een markt in Ha Giang. Dit zijn plekken waar bergstammen, etnische minderheden, bij elkaar komen om spullen, eten en vee te verhandelen. De meest indrukwekkende markt in Ha Giang is de Meo Vac zondagsmark. Het is ook de grootste markt in de regio en je kunt mensen van dorpen in de omgeving de dag ervoor in Meo Vac zien aankomen. Velen van hen lopen zelfs kilometers lang. De avond ervoor kan begint het al drukker te worden, met volle karaoke-bars en cafés.

De marktdag

De markt begint rond 6 uur ’s ochtends rond het overdekte marktgebied, waar de weg eromheen vol zit met verkopers die van alles verkopen. Zo zie je kleding, doeken, rijst, keukenartikelen, maïswijn en zelfs kraampjes die mobiele telefoons verkopen, van vrij oude tot moderne smartphones. Loop langs de kraampjes en bekijk wat er allemaal gebeurd. Je ziet dat de lokale bevolking uit de verschillende minderheidsdorpen hun traditionele kleding dragen. De mannen dragen vaak een zwart jasje met broek en de vrouwen kleurrijke rokken, shirts en sjaals en sommige met een grote mand om de gekochte spullen mee te dragen. Het is erg kleurrijk en geweldig om te zien. Je ziet de meesten glimlachen, lachen en kletsen. Kinderen verzamelen zich rond de kraampjes met speelgoed of kleine sieraden. Volwassenen die samen bier en maïswijn drinken (voor het ontbijt). De hele markt heeft een ontspannen sfeer ondanks alle gekte om je heen.

Meo Vac marktMeo Vac markter

De veemarkt

Het noordelijke deel van de markt is het meest interessante, de veemarkt. Hier zie je kleine biggetjes, geiten, kippen, eenden, koeien en zelfs puppy’s die langs de straat worden verkocht. Hier inspecteren kooplieden de waterbuffels of runderen die worden aangeboden. Pas op met lopen op de markt, want het kan de dieren niet schelen waar ze hun blaas moeten legen. Niet alle mensen verkopen hun koeien, honden of varkens op de markt; ze brengen ze gewoon voor de show.

Meo Vac zondagsmarkt in Ha Giang

Het is fascinerend om te zien wat er allemaal op de veemarkt van Meo Vac gebeurd.  Je ziet hoe de verschillende delen van de dieren worden gecontroleerd voordat een verkoop wordt afgerond. Je ziet etnische minderheden die met een big lopen met een riempje, mannen die een aantal kippen vasthouden, terwijl motors en scooters passeren waar kippen met hun poten aan vastzitten en naar beneden hangen, of een kooi achterop de motor met een varken er in. Het is allesbehalve saai, en je zou een lange tijd kunnen spenderen met het kijken naar de mensen hier, maar sommigen toeristen kunnen dit schokkend vinden.

Meo Vac veemarkt

Overdekte markt

Een ander deel van de Meo Vac zondagsmarkt is overdekt. Het lawaai van gesprekken en onderhandelen en de geur van het eten geeft de overdekte markt een heel levendig gevoel. Een klein gebied waar je binnenkomt via de hoofdingang heeft de gebruikelijke kraampjes met groenten en fruit. In de hoofdhal zie je heel wat voedselstalletjes met de open vuur staan waar soep wordt gekookt of vlees gegrild. Dit geeft een uniek beeld, maar het maakt het ook erg rokerig. Je kunt hier prima ontbijten en erg goedkoop. De rest van de hal staat vol met kraampjes met meer groenten, rijst en andere goederen. Het kan druk worden als het buiten begint te regenen.

Meo Vac overdekte markt

De markt bezoeken

  • Als je de Meo Vac markt in Ha Giang wilt bezoeken kun je het beste de dag ervoor al in Meo Vac zijn voor een overnachting. De markt begint namelijk al om 6 uur in de ochtend en na 10 uur begint het al rustiger te worden. Wil je de markt in volle glorie zien, kun je dus het beste tussen 7 en 8 naar de markt gaan.
  • Met name de veemarkt kan voor mensen schokkend zijn. Je ziet dieren in kleine kooien en kippen op de kop hangen aan motors. Hier moet je natuurlijk wel tegen kunnen. Kan je dat niet, is er nog genoeg te zien op de andere delen van de Meo Vac markt.
  • Dit is een echte markt, geen souvenirs voor toeristen, alleen goederen die de lokale bevolking nodig heeft voor hun dagelijks leven.
  • En niet geheel onbelangrijk is dat je op deze markt in Ha Giang slechts een paar toeristen zult zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.