Met een mandboot door het bos van kokosnoten in Hoi An

Op verschillende plekken in Vietnam zie je grote manden op het strand liggen. Dit zijn eigenlijk mandboten. Deze traditionele boten worden nu steeds meer gebruikt om toeristen rond te leiden. Eén van de populairste plekken waar je een mandboot tour kunt doen is in het kokosnoten bos in Hoi An.

Drijvende manden

Als je de kustgebieden van centraal Vietnam hebt bezocht of langs een van de vele waterwegen hebt gevaren, heb je misschien iets ongewoons opgemerkt over sommige boten. Als je ze ongebruikt op het strand ziet liggen, zou je misschien niet eens geraden hebben dat het boten zijn.

Hoi An strand

De Thung Chai, oftewel ‘mandboot’ (of basket boat), zijn terug te traceren naar het Franse koloniale tijdperk. De Fransen in Vietnam begonnen met verschillende belastingen, inclusief een belasting op het bezit van boten. De meeste van de arme Vietnamese vissers die voor hun levensonderhoud afhankelijk waren van boten, konden het zich niet veroorloven om de belastingen te betalen, dus bedachten ze een nieuw type boot: de Thung Chai.

Geweven van bamboe maakte ze een kleine ronde boot. De vissers die ze bouwden, zeiden dat dit helemaal geen boten waren, maar manden en daarom niet konden worden belast. Hun plan werkte en sindsdien zijn deze koepelvormige boten een kenmerk van het landschap van centraal Vietnam en liggen ze verspreid over stranden en meer recentelijk vervoeren ze toeristen van A naar B.

Cam Thanh Village en het kokosnoten bos

Bay May Coconut Forest kokosnoten bos in Hoi An

Net buiten Hoi An vind je het Bay Mau Coconut Forest. Dit kokosbos is voor vele generaties uit het dorp Cam Thanh Village een belangrijke plek. De palmplantage werd geplant in de 18e eeuw en bieden een veilig onderdak voor mensen uit het dorp Cam Thanh tijdens vele natuurrampen en de oorlog. Meer dan 300 jaar geleden, sinds het planten van de eerste jonge boom, groeide het Bay Mau Coconut Forest in de loop van de jaren met meer dan 7 hectare en speelde het een belangrijke rol in de verzetsoorlog tegen Franse en Amerikanen. Het kokosbos was een ideale plek om bescherming te zoeken tegen de aanvallen van het Amerikaanse leger. En dankzij de dichtheid van de palmbomen, werkte het goed in het blokkeren van militaire voertuigen.

Boottocht door Bay May Coconut Forest

De meest populaire activiteit in Cam Thanh Village is een boottocht maken met een traditionele mandboot door het kokosbos. Tijdens deze boottocht kun je het ecologische systeem verkennen, met veel vogels en vissen die in dit bos wonen. Leer meer over het dagelijks leven van de vissers en de boeren en je kunt zelfs deelnemen om op een traditionele manier te vissen. Daarnaast leer je wat handwerk maken van palmbladeren tijdens de boottocht.

mandboot tocht in Hoi Anbamboe boottocht in Hoi Ansieraden van kokosbladeren

Sommige dorpelingen laten zien hoe snel je een bootje kunt rondspinnen. Als je niet snel duizelig wordt kun je erbij gaan zitten.

Er zijn twee manieren om jouw Hoi An-mandour te organiseren.

  • De eenvoudigste manier is om bij jouw hotel of bij een reisbureau een tour te boeken waarbij je opgehaald en terug gebracht wordt bij jouw hotel.
  • Een andere manier is met een taxi gaan of een scooter huren en ter plekke zelf een mandboot tochtje te regelen.

Belangrijk! Rond de middag komen hier tours die een complete disco op het water houden. Er worden ook verschillende activiteiten gehouden. Houd je hier van, prima, maar houd je hier niet van ga dan vroeg in de ochtend of laat in de middag.

De beste tijd om deze plek te bezoeken is tijdens de lente wanneer het palmbos is aangekleed met groene kleuren en in september wanneer Nipa-vruchten rijp zijn om te proeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven