Taxi in Vietnam – Kosten & betrouwbaarheid

Het nemen van een taxi in Vietnam is extreem populair. Dit komt omdat de steden in dit land niet over een goed openbaar vervoersnetwerk beschikken. Daarnaast kunnen taxi’s ook nog eens ontzettend goedkoop zijn.

Hoe krijg je een taxi

Als er tussen 18.00 en 06.00 uur geen passagier in de taxi zit, zet de bestuurder de lichtbak bovenop zijn auto aan. Als het licht in een cabine aan is, is het beschikbaar. Soms kun je ook zien of er een passagier inzit of niet.

taxi in Vietnam

Als je een taxi wilt aanhouden, wijs dan niet of gebruik niet alleen je duim, maar zwaai met je hand op en neer; dus ook niet van links naar recht.

Het kan soms lijken dat de taxi je voorbij rijdt, maar dit kan te maken hebben dat door het drukke verkeer met motors, scooters en fietsers, het moeilijk kan zijn de auto direct aan de kant te zetten.

Als alternatief zijn er vaak bij hotels en winkelcentra’s portiers die een taxi voor je aanhouden. Wanneer je ver weg zit van de stad of het is erg laat, kun je de receptionist vragen om een taxi te bestellen.

Hoeveel kost een taxi in Vietnam

De meter begint te tellen wanneer de taxi je ophaalt. Er is een starttarief ingesteld van ongeveer 8.000 VND (€0,30) tot 15.000 VND (€0,60), afhankelijk van het taxibedrijf en het model van de auto. Hoe verder de afstand is, hoe goedkoper tarief per kilometer je moet betalen.

Bijvoorbeeld, Vinasun’s starttarief voor een 5-persoonsauto is 11.000 VND ( (€0,40) . Daarna betaalt je 14.500 VND (€0,60) per km voor de eerste 30 kilometer en 11.600 VND (€0,45) per km vanaf de 31ste kilometer en verder. Er is altijd een prijsgrafiek in elke taxi met gedetailleerde informatie en tarieven.

Betalen

Chauffeurs geven meestal de voorkeur aan contant geld. Je kunt je rit ook vaak betalen met een creditcard. Een fooi geven is niet gebruikelijk in Vietnam, maar je kunt het overwegen als de reis uitstekend was. Chauffeurs verwachten soms dat ze jouw wisselgeld niet teruggeven als het een kleine hoeveelheid is.

Betrouwbare taxi’s in Vietnam: Mai Linh en Vinasun

Je hebt twee soorten taxidiensten in Vietnam, de officiële en niet-officiële taxi’s. In heel Vietnam zijn er eigenlijk maar twee gerenommeerde taxibedrijven: Mai Linh en Vinasun. Deze grote taxibedrijven worden beschouwd als officiële taxi’s omdat ze een goede reputatie hebben en een goede prijs.

Vinasun taxi Vietnam
Vinasun
Mai Linh taxi
Mai Linh

De niet-officiële bedrijven zijn kleine en particuliere taxibedrijven die vaak slechte kwaliteit bieden en een onbetrouwbare prijs. Ze zijn ook niet altijd veilig, omdat de chauffeurs meestal snel en onzorgvuldig rijden.

Grab taxi in Vietnam

Een alternatief voor een normale taxi in Vietnam is Grab. Dit is een app die vergelijkbaar is met Uber in Nederland. Deze app koppelt bestuurders in de buurt aan jouw rit. In de app kun je bijvoorbeeld zeggen dat je bij je hotel wilt opgehaald worden om naar het treinstation te gaan. Je ziet direct de afstand, tijd en hoeveel het kost. Het is de daadwerkelijke prijs die je ziet, niet een geschatte prijs. Hierdoor weet je zeker dat je niet opgelicht wordt.

Grab taxi in Vietnam

Een nadeel is dat Grab nog nog niet in alle steden zit met normale taxi’s. Echter biedt Grab naast taxi auto’s ook motortaxi’s in Vietnam aan, die je in meer steden vind.

Lees hier hoe deze app werkt en alternatieven: Grab in Vietnam

Grab motor taxi in Vietnam

Xe Om – motortaxi in Vietnam

Een veel leukere manier om rond te reizen in de stad, is met een motortaxi, ook wel een Xe Om genoemd. Als ze niet aan het werk zijn, zie je ze vaak zitten of liggen op hun motor, wachtend op een klant die een lift nodig heeft. Houd er alleen rekening mee dat ze je niet altijd een goed tarief geven. Gelukkig kun je ook een motortaxi bestellen via de app Grab.

Xe Om motortaxi

Hoe taxi oplichting voorkomen

In Vietnam hebben illegale taxichauffeurs zoveel trucs achter de rug, vooral als het gaat om toeristen die de klant zijn. De eenvoudigste manier is om een aangepaste meter te gebruiken, die sneller werkt dan normale; zo kunnen gewetenloze taxichauffeurs het tarief snel verhogen. Hoe langer de reis is, hoe meer geld ze reizigers kunnen afzetten. Bovendien nemen ze meestal langere routes, wat ze een korte weg noemen, maar in feite rondcirkelen om het tarief te maximaliseren.

Soms kunnen taxichauffeurs toeristen een aantal goede plekken bieden om naartoe te gaan, gewoon om later om fooi te vragen.

Hoe te voorkomen: om deze zwendel te voorkomen, moet je een taxi nemen van betrouwbare bedrijven, zoals Mai Linh (de Groene Taxi), Vinasun, of nog beter, gebruik de app Grab. Je kunt ook de receptioniste in jouw hotel om hulp vragen.

Taxi van vliegveld naar centrum

Wil je van het vliegveld naar het centrum met de taxi? Bij alle vliegvelden staat er taxi’s te wachten wanneer je uit de aankomsthal komt lopen. Het beste kun je altijd voor Mai Linh en Vinasun kiezen. Zelfs op de kleinere regionale vliegvelden met een paar vluchten per dag staan er taxi’s buiten. Het nadeel hier kan zijn dat ze vaak geen korte ritten accepteren, omdat er maar twee of drie vluchten op een dag zijn en dus maar twee of drie kansen om geld te verdienen met een rit vanaf het vliegveld.

Tip: Je kunt ook je reis van het vliegveld naar jouw hotel in het centrum boeken voor een vaste prijs:

Tip voor langere afstanden

Ben je van plan om een lange afstand af te leggen? Bijvoorbeeld van één stad naar een andere stad? Of je wilt meerdere bezienswaardigheden bezoeken in de omgeving? Dan is een taxi vaak niet de beste optie. Sterker nog, de meeste taxi’s zullen je niet naar een ander stad brengen. Voor langere ritten kun je het beste een auto met chauffeur huren. Je spreekt een vastbedrag af, wat vaak ook een stuk goedkoper is dan alles op een taximeter. Hulp nodig voor het huren van een auto met chauffeur?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.