Mu Cang Chai

Mu Cang Chai is de thuisbasis van enkele van de meest prachtige gecultiveerde topografie van Azië. Rijstterrassen rollen in linten rond de heuvels met een spectaculair effect, die fotografen, wandelaars en enthousiaste motorrijders lokken.

Over Mu Cang Chai

In tegenstelling tot Sapa of Ha Giang, heeft Mu Cang Chai niet veel te doen naast de terrasvormige rijstvelden. Maar wanneer het oogstseizoen komt, is het erg populaird, want wie wil nou niet de mooiste rijstvelden van Vietnam bekijken in het beste seizoen.

Jaren geleden werd Mu Cang Chai genoemd als “Het vergeten land in Vietnam” vanwege de afgelegen locatie. Nu is het bekender en geliefd bij zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Hoewel het toeristische is dan in het verleden, blijft dit gebied nog steeds authentiek met het uitstekende natuurlijke landschap en de traditionele manier van leven.

Mu Cang Chai

Behalve genieten van de prachtige landschappen, kun je hier ook unieke culturele kenmerken ontdekken, evenals het dagelijkse leven van bergstammen. Het wordt voornamelijk bewoont door de Black Hmong, een subgroep van een van de grootste etnische minderheden in Vietnam. Mooie Hmong-dorpen liggen verspreid over de regio. Elk biedt een kijkje in een rijke cultuur.

Hmong bergstammen in Mu Cang Chai

Mooiste rijstterrassen in Mu Cang Chai

Mu Cang Chai staat bekend om het hebben van de mooiste terrasvormige rijstvelden van Vietnam, of misschien zelf van Azië. Dit kunstmatige wonder hebben mensen jaren lang ijverig aan gewerkt. Wil je de meest indrukwekkende terrassen zien, bezoek dan de volgende plaatsen en uitzichtpunten.

Che Cu Nha – hoogste berg met terrasvormige rijstvelden

Bij Che Cu Nha vind je zeer steile hellingen en goed uitzicht op de terrasvormige rijstvelden. Che Cu Nha is een afgelegen gemeente op ongeveer 20 kilometer afstand van Mu Cang Chai. De weg naar het uitzichtpunt van de terrasvormige rijstvelden is slechts 2 kilometer, maar erg steil en behoorlijk gevaarlijk als je met de motor gaat. Als je naar de top gaat, zijn de uitzichten absoluut de moeite waard, vooral op zonnige dagen. Je kunt genieten van panoramische uitzichten van de omliggende bergen die helemaal zijn bedekt met terrasvormige rijstvelden.

Che Cu Nha
Che Cu Nha

La Pan Tan – nationaal erfgoed

Het belangrijkste hoogtepunt van de regio zijn de terrasvormige rijstvelden in Ta Pan Tan, gelegen op ongeveer 30 kilometer van Mu Cang Chai en 5 kilometer van Nga Ba Kim. De terrasvormige rijstvelden van La Pan Tan zijn gerangschikt als een van de mooiste ter wereld. In 2007 zijn deze velden samen met die in Che Cu Nha en De Xu Phinh aangewezen als nationaal erfgoed.

La Pan Tan

De weg naar het uitkijkpunt staat bekend om zijn steilheid. Vanuit de stad Nga Ba Kim volg je de weg naar het dorp. Sla rechtsaf bij de eerste T-splitsing naar La Pan Tan Viewpoint, waar je kunt genieten van het hele panorama van gouden terrasvormige rijstvelden op alle bergheuvels.

Mu Cang Chai

De mooiste rijstveld heuvel in La Pan Tan kun je niet vanaf het uitzichtpunt zien. Het ligt ongeveer 6 kilometer er vandaan en slechts 1 kilometer van de Ba Nha-brug. Het is de legendarische Mam Xoi Hill (Sticky Rice Tray Hill). De reden dat deze heuvel zo beroemd is, is dat de hele heuvel compleet uit terrassen is gemaakt, zodat de top van de heuvel een ronde vorm heeft zoals een dienblad met kleefrijst. Op de Ba Nha-brug is er altijd een groep lokale inwoners die bezoekers een rondleiding aanbieden naar Mam Xoi Hill voor ongeveer 50.000 VDN. Er is ook een H’mong kostuumverhuurservice voor degenen die zich als H’mong-mensen willen verkleden en poseren met de prachtige achtergrond.

Mam Xoi Hill rijstterassen
Mam Xoi Hill rijstterassen

Sang Nhu – Hoefijzer heuvel

Het uitkijkpunt Sang Nhu ligt op slechts 2 kilometer van Mu Cang Chai. De rijstvelden op Sang Nhu zijn vooral bekend door één heuvel genaamd Horseshoe Hill of Hoefijzer heuvel. De terrassen van de rijstvelden hebben de vorm van een hoefijzer.

Sang Nhu - Hoefijzer heuvel

Andere bezienswaardigheden

Dorpjes

In de stad Mu Cang Chai heb je het gevoel dat deze plek echt een hooglandstad is. Het ligt langs de rivier, vol met winkels, restaurants en kraampjes. Een kleine markt in het centrum, met een brug over de rivier die leidt naar het dorp Kim Noi Village. In dit Thaise dorp zijn alle huizen paalwoningen, gemaakt van hout. Het dorp is ook bekend om zijn homestays en tijdens de culturele activiteiten van het weekend kunnen reizigers meedoen, zoals vreugdevuur en traditioneel Thais dansen. Andere dorpjes die het waard zijn om te bezoeken zijn Ze Xu Phinh, Lim Thai, Sa Ren, Lim Mong en Hua Khat. Je vind hier het echte traditionele leven van de bergstammen, met name de Hmong minderheid.

Khau Pha Pass

De Khau Pha Pass is een van de mooiste en gevaarlijkste bergpassen in Noord-Vietnam. Khau Pha ligt direct na de stad Tu Le en is meer dan 30 kilometer lang. Als je over deze pas rijdt, met de motor of met de auto, ga je door je een ontzetten mooi landschap. Khau Pha betekent letterlijk luchthoorn, want als je geluk hebt, zie je de top als een hoorn die door de zee van wolken oprijst.

Khau Pha Pass

Watervallen

De Pu Nhu waterval bevindt zich bij het dorp Pu Nhu, op ongeveer 10 kilometer afstand van de stad Mu Cang Chai. De waterval is 20 meter hoog in een indrukwekkende rotsachtige omgeving.

Mo (droom) waterval is de bekendere waterval in Mu Cang Chai, gelegen tussen twee kliffen. Om aan de voet van de Mo waterval te komen, moet je ongeveer 30 minuten wandelen en als je het geweldige uitzicht van het 4e niveau van de waterval wilt zien, moet je nog een stuk verder lopen. De waterval is het mooist in het regenseizoen met veel volume water dat naar beneden valt op een hoogte van ongeveer 40 meter.

Beste reistijd voor Mu Cang Chai

Er zijn twee mooiste seizoenen om Mu Cang Chai te bezoeken. Maar het is het zeker ook waard om buiten deze seizoenen de regio te ontdekken, want dan is er bijna niemand te vinden; helemaal vergeleken met Sapa.

  • De beste reistijd voor Mu Cang Chai is rond half september tot half oktober. Dit is de tijd van het oogstseizoen, de periode dat de hele vallei geel gekleurde rijstvelden heeft. De meest geschikte tijd is van 15 september tot 10 oktober van elk jaar.
  • Ongeveer tussen mei en juni is het gietwaterseizoen. Wanneer de zomerregens over de berg begint te stromen, wordt het water vanuit de bergen op de terrassen geleid. De droge grond wordt zachter en klaargemaakt zodat de rijst kan worden gepland. Dit is ook het moment waarop boeren gaan ploegen voor een nieuwe oogst. Daarom kan rijst in de bergachtige terrasvelden slechts één gewas per jaar groeien. Het is prachtig om te zien hoe de velden met water de omgeving spiegelen.
Mu Cang Chai
Beste reistijd voor Mu Cang Chai

Wanneer je Mu Cang Chai tussen het gietwaterseizoen en het oogstseizoen bezoekt, juli en augustus, zie je de rijstvelden in verschillende stadiums, met groene tinten.

Speciale feestdagen en evenementen

Paraglidingfestival

Het jaarlijkse paraglidingfestival in Mu Cang Chai vindt plaats in september, georganiseerd door Vietwings Hanoi Club en de plaatselijke overheid. Paragliden op Mu Cang Chai geeft je het beste uitzicht op de gouden terrassen beneden.

Van Hanoi naar Mu Cang Chai

Tours

Zowel reizen naar als in Mu Cang Chai is eenvoudig en daarom kiezen de meeste toeristen om een tour hierheen te maken. Je kunt ook het beste wandelen en trekkingen doen met een lokale gids die je de wegen en aantrekkelijke routes kan laten zien.

Bus

Er zijn directe bussen van Hanoi naar Mu Cang Chai. De prijs is vanaf € 10 en de rit duurt bijna 8 uur. Er zijn ook luxe minibussen vanaf € 14, die dezelfde reis in minder dan 6 uur afleggen.

Trein

Er zijn geen rechtstreekse treinen van Hanoi naar Mu Cang Chai. Het station wat het meest dichtbij en gunstigste ligt is in Yen Bai. Vanaf hier neem je de bus naar Mu Cang Chai.

Van Sapa naar Mu Cang Chai

Elke ochtend is een bus van Sapa naar Mu Cang Chai, voor € 14. De busrit duurt ongeveer 5 uur. Er is ook een bus van Mu Cang Chai naar Sapa.

Vervoer in Mu Cang Chai

De beste manier om de rijstvelden te verkennen is met een trekkingstocht. Je kunt kiezen voor verschillende dagtochten of meerdaagse tochten, maar in beide gevallen is het sterk aanbevolen om te gaan lopen met een lokale gids die de regio kent. Je kunt trekkingstochten via jouw homestay ter plaatsen regelen of ze zijn inbegrepen bij een tour beginnend vanaf Hanoi.

Reizen in deze regio is erg moeilijk, helemaal als je niet kan motorrijden. Daarom kiezen de meeste mensen voor een tour. Wanneer je wel een ervaren motorrijder bent, kun je via jouw homestay vaak een motor huren. Houd rekening dat de wegen niet overal even goed zijn en gevaarlijk door de bergen lopen.

Accommodaties

Er zijn schone en eenvoudige hotels en restaurants in de stad Mu Cang Chai. Voor een unieke en lokale ervaring kun je ook in een homestays verblijven, verspreid over nabijgelegen dorpen.

  • Mu Cang Chai Ecolodge ligt op ongeveer 30 km van de stad en biedt boetiekbungalows en comfortabele slaapzalen.
  • Hello Mu Cang Chai Homestay – Deze gastvrije homestay ligt in een indrukwekkend landschap met prachtig uitzicht.
  • Mu Cang Homestay – Hele fijne Homestay met een zeer lieve behulpzame familie.
  • Indigenous homestay – Gezellige familie en een echte lokale ervaring tussen de rijstvelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.