Trein reizen in Vietnam

Vietnam heeft een zeer uitgebreid en goed spoorwegnetwerk van Ho Chi Minh City (Zuid) naar Lao Cai, het station voor een bezoek aan Sapa in het noorden van Vietnam. Reizen met de trein door Vietnam is een stuk eenvoudiger dan met de bus. Hoewel het langzamer kan zijn dan met de bus, heb je veel meer ruimte en is het veiliger. De sporen en treinen zijn een beetje achterhaald, maar het is een geweldige manier om Vietnam te verkennen. Zeker de nachttreinen, met airconditioning en bedden, zijn een beter alternatief dan de lange busroutes.


Op deze pagina kom je het volgende te weten over met de trein reizen in Vietnam:

Waarom met de trein reizen door Vietnam

Reizen met de trein in Vietnam is echt een onvergetelijke lokale ervaring. Het grootste voordeel van dit transportmiddel is de redelijke prijs en veiligheid. Het tarief is de helft van een vlucht en slechts iets duurder dan de bus. De langzame trein gaat door bergen, bossen, valleien en zelfs langs de oceaan, waardoor je kan genieten van het authentieke natuurlijke uitzicht van Vietnam. Bovendien is het een interessante manier om een paar uur met de trein te reizen om vrienden te maken met de plaatselijke bevolking en een beter beeld te krijgen van hun dagelijks leven.

uitzicht vanaf de trein in Vietnam bij Hai Van Pass
Uitzicht vanaf de trein in Vietnam langs de Hai Van Pass

De treinen en klassen

Vietnam trein

De spoorwegen van de Vietnam Railways lopen langs de kust en verbinden Hanoi met Ho Chi Minh City en Hai Phong met treinverbindingen naar de Chinese grens. De overheid is bezig het netwerk en de treinen zelf te moderniseren. Treinen met SE zijn vaak nieuwe en snellere treinen. Treinen die worden aangeduid met TN zijn de verouderde treinen. Bovendien is het een interessante manier om een paar uur met de trein te reizen om vrienden te maken met de plaatselijke bevolking en een beter beeld te krijgen van hun dagelijks leven.

Je kunt meestal kiezen uit een harde stoel (hard seat), een zachte stoel (soft seat) en een hard bed (hard sleeper) of een zacht bed (soft sleeper). En dan met of zonder airconditioning. De harde stoelen zijn de goedkoopste klasse en zit vaak vol met de lokale bevolking.

Je kunt jouw bagage de wagon in nemen en in rekken stoppen boven je hoofd of onder de stoel. Sommige reizigers zetten hun bagage vast aan het rek met een fietsslot. Het is zelfs mogelijk om je motor de trein in te nemen.

Zoals veel landen heeft Vietnam ook de mogelijkheid om nachttreinen te gebruiken, wat een overnachting in een hotel en een dag reizen bespaart en vaak een beter alternatief is dan een lange busreis. De snelste route van Hanoi naar Ho Chi Minh City is ongeveer dertig uur. De trein rijdt vrij langzaam; vaak rond de 50 km / u door het landschap.

hard sleeper trein in Vietnam
Hard sleeper
soft sleeper trein in Vietnam
Soft sleeper
hard seat Vietnam trein
Hard seat
soft seat trein in Vietnam
Soft seat

Een treinticket boeken in Vietnam

trein ticket Vietnam

Treinkaartjes zijn over het algemeen duurder dan de bus, maar goedkoper dan een binnenlandse vlucht. De prijs van tickets zijn afhankelijk van je trein en van welke klasse je boekt. Harde stoelen is de goedkoopste en minst comfortabele optie. Zachte slaper is geschikt voor lange afstanden ’s nachts, maar ook duurder (aanbevolen!). Voor een rit van Hanoi naar Hue betaal je ongeveer 500.000 Dong, wat ongeveer $22 is. Vaak, hoe eerder je de tickets boekt, hoe goedkoper de prijs. Omdat de treinen in Vietnam altijd een beperkte hoeveelheid zachte slapers hebben, is het verstandig om treinkaartjes zo vroeg mogelijk te boeken. Treinkaartjes zijn meestal beschikbaar vanaf 60 dagen voor vertrek (soms 90 dagen van tevoren). Tickets zijn verkrijgbaar bij stations en reisbureaus, hotels en cafés of online via de website van de Vietnam Railways (http://dsvn.vn) en Bao Lau (www.baolau.vn).

Treintijden

Verschillende Reunification Express-treinen vertrekken dagelijks vanuit Hanoi en Ho Chi Minh City.Treintijden veranderen regelmatig, dus bekijk de vertrektijden op de website van Vietnam Railways (www.vr.com.vn), de website van Bao Lau (www.baolau.vn) of www.seat61.com, de internationale treinwebsite.

Vietnamese treinen zijn niet altijd op tijd. Vaak is er een vertraging, soms enkele uren. Plan jouw aansluitende vlucht niet zonder een aanzienlijke pauze tussen aankomst van de trein en jouw volgende vertrek. Het weer kan ook vertragingen in de trein veroorzaken. De omstandigheden veranderen snel en ze kondigen niet van tevoren vertragingen of  annulering aan.

Treinstations in Vietnam

De populairste treinstations in Vietnam zijn:

Treinstations in Noord Vietnam

 • Hanoi
 • Ninh Binh
 • Lao Cai (in de buurt van Sapa)
 • Hai Phong

Treinstations in Centraal Vietnam

 • Da Nang
 • Hue
 • Vinh
 • Dong Hoi (in de buurt van Phong Nha)

Treinstations in Zuid Vietnam

 • Ho Chi Minh City
 • Nha Trang
 • Mui Ne
 • Dieu Tri (in de buurt van Quy Nhon)
Vietnam trein kaart

De populairste treinroutes in Vietnam

Van Hue naar Da Nang

De mooiste treinroute is van Da Nang naar Hue langs de beroemde Hai Van Pass. Aan de ene kan heb je een mooi uitzicht over de oceaan en aan de andere kant de bergpas. Een goed alternatief als je liever niet met de motor over de pass heen wilt rijden.

Van Hanoi naar Sapa (Lao Cai)

In het verleden was het zelfs de enige manier om in Sapa te komen vanaf Hanoi, maar nu heb je een goede weg en prima busverbindingen. Het is nu nog steeds de meest populaire treinverbinding voor toeristen in Vietnam. Je komt aan op het treinstation van Lao Cai, waar je met een taxi, bus of minibus de laatste 40km naar Sapa rijd.

Van Nha Trang naar Quy Nhon

Geen populaire treinroute, maar wel een hele mooie is die van Nha Trang naar Quy Nhon. Deze trein route rijst bijna de hele rit langs de oceaan.

Van Ho Chi Minh City naar Mui Ne (Phan Thiet)

Deze 4 uur durende treinreis brengt je langs prachtige rijstvelden naar Phan Thiet. Vanaf het station is het nog een kleine 20km naar Mui Ne.

Veiligheid

Treinen zijn veel veiliger dan bussen. Treinen rijden ook niet snel, waardoor je geen zorgen hoeft te maken voor ongelukken. Kleine criminaliteit is zeldzaam op Vietnamese treinen. Dieven proberen af en toe dingen te pakken door het raam als de trein stil staat. Bewaar jouw tas altijd in de buurt en maak of knoop het vast aan iets, vooral ’s nachts.

Tips

 • Boek een ticket van tevoren om de beste stoel te kiezen!
 • Breng wat eten mee voor een late avondmaaltijd of tussendoor snack als je bang bent voor voedselkwaliteit op de trein.
 • Een handdoek kan worden gebruikt als deken en houdt je warm tijdens de lange reis.
 • Als je op een harde of zachte stoel slaapt, neem dan een nek kussen mee.
 • Neem niet te veel bagage mee; je kunt niet goed slapen terwijl je de hele tijd over je bezittingen waakt.
 • Neem kleingeld mee om te betalen voor de taxi van het station en voor eten in de trein.
 • Als er problemen zijn met jouw stoel of het eten, aarzel dan niet om het aan te geven aan de conducteur.
Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.