38 Do’s & Don’ts in Vietnam – Wat wel en niet doen

Ontdek de fascinerende cultuur van Vietnam met een gids die de essentiële do’s en don’ts combineert met onmisbare tips voor een authentieke ervaring. Van respectvolle omgangsvormen tot diepgaande culturele onderdompeling, deze inzichten zorgen voor een verrijkende reis door het hart van Vietnam.

Do – Wat moet je wel doen

1. Onderhandel de prijzen op markten, maar blijf vriendelijk

Het is gebruikelijk om op markten en in sommige winkels in Vietnam te onderhandelen over de prijs. Benader dit met een glimlach en een vriendelijke houding; het wordt gezien als een normaal onderdeel van de koopervaring en kan leiden tot betere deals.

2. Sta ouderen toe om eerst een ruimte binnen te gaan

Respect voor ouderen is diepgeworteld in de Vietnamese cultuur. Door ouderen voorrang te geven bij het betreden van een ruimte, toon je respect en erken je hun status binnen de gemeenschap.

3. Probeer wat basis Vietnamese zinnen te leren

Het spreken van een paar woorden Vietnamees, zoals begroetingen of dankbetuigingen, kan deuren openen en harten verwarmen. Hoewel Vietnamees een complexe taal is, wordt elke poging om het te spreken zeer gewaardeerd en zorgt vaak voor vrolijke reacties.

4. Wees geduldig en toon respect in het verkeer

Verkeer in Vietnam kan overweldigend zijn. Wees altijd geduldig en voorzichtig, of je nu te voet bent of deelneemt aan het verkeer. Door rustig en voorspelbaar te bewegen, draag je bij aan de veiligheid van iedereen op de weg.

5. Kleed je respectvol, vooral bij het bezoeken van religieuze plaatsen

Bij het bezoeken van tempels of andere religieuze sites is het belangrijk om kleding te dragen die schouders en knieën bedekt. Dit toont respect voor de religieuze gebruiken en praktijken.

6. Trek je schoenen uit voordat je iemands huis of een tempel binnen gaat

Het uitdoen van je schoenen is een teken van respect en reinheid. Dit gebruik is een eenvoudige maar belangrijke manier om je waardering voor de Vietnamese cultuur te tonen.

7. Gebruik twee handen bij het geven of ontvangen van iets

Of het nu gaat om een visitekaartje of een geschenk, het gebruik van twee handen wordt gezien als respectvol en beleefd. Dit gebaar onderstreept de zorg en het respect dat je hebt voor de persoon met wie je interacteert.

8. Groet mensen met een glimlach

Een glimlach is een universele taal van vriendelijkheid. In Vietnam, waar gastvrijheid en warmte deel uitmaken van het dagelijks leven, is een simpele glimlach vaak genoeg om een positieve interactie te starten.

9. Neem kleine biljetten van Vietnamese Dong mee voor eenvoudig betalen

Klein geld is handig voor kleine aankopen en maakt transacties soepeler, vooral op markten en in kleinere etablissementen. Houd rekening dat de meeste winkels en restaurants geen mogelijkheid hebben om te pinnen.

10. Geef een kleine fooi in restaurants en aan gidsen als blijk van waardering

Fooi geven is niet gewoon in de cultuur van Vietnam, dus voel je nooit verplicht, maar sommige mensen in een restaurant verdienen vaak maar 100 of 200 Euro in de maand, dus een fooi van één of twee euro wordt al enorm gewaardeerd.

Don’t – Wat moet je niet doen

1. Neem geen foto’s van mensen zonder toestemming

Het vastleggen van de unieke culturele uitingen in Vietnam, zoals de traditionele non la hoeden of de kleurrijke kleding van etnische minderheden, is verleidelijk. Echter, respecteer de privacy en vraag altijd toestemming voordat je een foto maakt.

2. Raak iemands hoofd niet aan

Het hoofd wordt beschouwd als het heiligste deel van het lichaam in veel Aziatische culturen, inclusief Vietnam. Respecteer deze opvatting door niemands hoofd aan te raken, ongeacht de leeftijd.

3. Wijs niet met je vingers naar mensen

Het gebruik van een vinger om naar mensen te wijzen wordt als onbeleefd beschouwd. Gebruik in plaats daarvan je hele hand als je iets of iemand wilt aanwijzen.

4. Bespreek gevoelige onderwerpen zoals politiek en oorlog

Deze onderwerpen kunnen pijnlijke herinneringen oproepen of als ongepast worden beschouwd voor discussie met bezoekers.

5. Verhoog je stem niet in discussies

Het tonen van openlijke frustratie of boosheid door het verheffen van je stem wordt gezien als een verlies van gezicht en respect. Houd discussies kalm en respectvol.

6. Weiger geen geschenken, neem ze altijd aan met twee handen

Geschenken weigeren kan als onbeleefd worden opgevat. Accepteer geschenken met beide handen als teken van waardering en respect.

7. Zit niet met je voeten in de richting van een familiealtaar in een huis

Voeten worden als onrein beschouwd. Zorg ervoor dat je voeten niet wijzen naar religieuze symbolen of familiealtaren.

8. Kritiseer lokale gebruiken en levenswijzen

Respecteer de lokale cultuur door geen kritiek te uiten op wat anders is dan je eigen gebruiken en tradities.

9. Toen geen minachting voor de nationale vlag en de leiders van het land

Uit respect voor de nationale trots en soevereiniteit, vermijd negatieve opmerkingen over symbolen van nationaal belang.

10. Geef geen geld of snoep aan kinderen in arme gebieden

Dit kan bedelen aanmoedigen en is schadelijk voor de gezondheid van de kinderen. Bijdragen via erkende organisaties is een betere manier om steun te bieden.

Tips om de cultuur van Vietnam te ontdekken

1. Ga op een Street Food tour

street food tour Ho Chi Minh City

Wat het uniek maakt: De Vietnamese keuken is wereldberoemd om zijn smaken en diversiteit. Een street food tour geeft je een authentieke smaak van lokale delicatessen en toont het belang van eten in de Vietnamese cultuur.

Ervaring: Je ervaart de levendigheid van de Vietnamese eetcultuur en leert over de ingrediënten en bereidingswijzen. In steden als Hanoi en Ho Chi Minh City kun je de beroemde Pho, Banh Mi en verse springrolls proeven.

2. Bezoek lokale markten

Bac Ha markt

Wat het uniek maakt: Lokale markten zijn het kloppend hart van elke Vietnamese gemeenschap, waar tradities en het dagelijks leven samenkomen.

Ervaring: Je ziet een breed scala aan producten, van vers voedsel tot handwerk, en krijgt een dieper inzicht in het lokale leven. De Ben Thanh Markt in Ho Chi Minh City is een perfect voorbeeld.

3. Neem deel aan een Vietnamese kookles

Wat het uniek maakt: Koken is een belangrijk onderdeel van de Vietnamese cultuur, waarbij elk gerecht een verhaal vertelt.

Ervaring: Je leert niet alleen hoe je traditionele gerechten bereidt, maar ook de culturele betekenis achter elk recept. Kooklessen zijn overal in het land te vinden, vooral in Hoi An en Hanoi.

4. Verken de historische tempels en pagodes

Bai Dinh tempel
Bai Dinh pagode

Wat het uniek maakt: Tempels en pagodes zijn essentiële onderdelen van het spirituele en culturele leven in Vietnam.

Ervaring: Bezoekers kunnen de architectuur bewonderen, meer leren over het boeddhisme en getuige zijn van religieuze ceremonies. De Tran Quoc Pagode in Hanoi is een must-visit.

5. Woon een traditionele waterpoppenshow bij

waterpoppenshow in Hanoi

Wat het uniek maakt: Waterpoppentheater is een eeuwenoude Vietnamese kunstvorm die verhalen vertelt over het boerenleven en nationale legendes.

Ervaring: Deze unieke voorstellingen, vooral te zien in Hanoi, bieden een fascinerende blik op de Vietnamese folklore en verbeeldingskracht.

6. Maak een fietstocht door het platteland

Fietsen in Tam Coc Ninh Binh

Wat het uniek maakt: Fietsen door het platteland stelt je in staat het landelijke Vietnam te ervaren, ver weg van de drukte van de steden.

Ervaring: Routes door plaatsen als de Mekong Delta of Ninh Binh onthullen adembenemende landschappen, traditionele dorpen en een rustiger tempo van leven.

7. Probeer een homestay bij een lokale familie

Mr Thien Homestay

Wat het uniek maakt: Verblijven bij een lokale familie van etnische minderheden biedt een ongeëvenaard inzicht in het dagelijkse Vietnamese leven.

Ervaring: Je deelt maaltijden en verhalen met je gastheren, leert traditionele gebruiken kennen en ervaart gastvrijheid op zijn best. Probeer een homestay in de bergregio’s van Sapa of Ha Giang.

8. Neem de tijd om te leren over het Boeddhisme in Vietnam

Wat het uniek maakt: Het boeddhisme heeft een diepgaande invloed op de Vietnamese cultuur en samenleving.

Ervaring: Bezoek tempels en pagodes, woon ceremonies bij en praat met monniken om een dieper begrip te krijgen van deze spirituele praktijk. De Bai Dinh Pagode in Ninh Binh is een indrukwekkende locatie.

9. Ontdek de Franse invloeden in architectuur en eten

Saint Joseph Cathedral in Hanoi
Postkantoor

Wat het uniek maakt: De Franse koloniale geschiedenis heeft zijn sporen achtergelaten in de architectuur en culinaire scene van Vietnam.

Ervaring: Bewonder de koloniale gebouwen in steden als Hanoi en Ho Chi Minh City en proef de fusion-gerechten die deze culturele vermenging voortbracht.

10. Bezoek de drijvende markten in de Mekong Delta

Cai Rang drijvende markt
Cai Rang drijvende markt

Wat het uniek maakt: De drijvende markten in de Mekong Delta zijn levendige handelscentra op het water, essentieel voor de lokale economie.

Ervaring: Je ziet hoe handelaren en boeren goederen uitwisselen op hun boten, een praktijk die al generaties lang voortduurt. De Cai Rang markt is een van de meest bekende.

11. Neem deel aan een festival of lokale viering

Wat het uniek maakt: Festivals en vieringen zijn een expressie van de Vietnamese cultuur, geschiedenis en gemeenschapsgevoel.

Ervaring: Door deel te nemen, ervaar je de Vietnamese tradities uit eerste hand en voel je de eenheid en vreugde van de gemeenschap. Het Tet Nieuwjaarsfestival is een ervaring op zich.

12. Bezoek een museum over de cultuur of geschiedenis

Wat het uniek maakt: Musea bieden een diepgaand inzicht in de rijke geschiedenis en cultuur van Vietnam.

Ervaring: Van de oudheid tot de moderne geschiedenis, je leert over de gebeurtenissen die het land hebben gevormd. Het Vietnam Museum of Ethnology in Hanoi is bijzonder informatief.

13. Bezoek een park in de vroege ochtend

Wat het uniek maakt: Parken zijn ’s ochtends ontmoetingsplaatsen waar locals samenkomen voor oefeningen, Tai Chi en sociale interactie.

Ervaring: Door een park te bezoeken, ervaar je de gemeenschapszin en de nadruk op gezondheid en welzijn in de Vietnamese cultuur. Het Hoan Kiem Lake in Hanoi is populair voor ochtendoefeningen.

14. Maak een ritje in een cyclo door de stad

Hue cyclo tour

Wat het uniek maakt: Cyclo’s, een soort fietstaxi, bieden een langzamere, maar intiemere manier om de steden van Vietnam te verkennen.

Ervaring: Terwijl je door de straten rijdt, krijg je een uniek perspectief op het stadsleven en kun je de dynamiek en energie van de stad op een rustig tempo in je opnemen.

15. Doe mee aan landelijke activiteiten zoals rijst planten of buffels hoeden

Hoi An platteland tour

Wat het uniek maakt: Deze activiteiten bieden een inzicht in de agrarische basis van het Vietnamese plattelandsleven.

Ervaring: Deelnemen aan landbouwwerkzaamheden verbindt je met de aarde en de tradities van het land. In de rijstvelden van de Mekong Delta of Sapa kun je deze ervaringen opdoen.

16. Bezoek dorpjes van etnische minderheden

etnische mensen in Vietnam

Wat het uniek maakt: Vietnam is thuis voor vele etnische groepen, elk met hun eigen unieke cultuur en tradities.

Ervaring: Door deze dorpen te bezoeken, krijg je inzicht in de diversiteit van het Vietnamese volk. In regio’s zoals Ha Giang en Lao Cai (Sapa) zijn deze gemeenschappen te vinden.

17. Verken citadellen en tombes van voormalige dynastieën

Tu Duc tombe in Hue

Wat het uniek maakt: Deze historische sites vertellen de verhalen van Vietnam’s roemrijke verleden.

Ervaring: Bezoekers kunnen de grootsheid van oude dynastieën bewonderen en leren over de historische ontwikkelingen die het land hebben gevormd. De Keizerlijke Stad van Hue is een prachtig voorbeeld.

18. Bezoek Vietnamoorlog bezienswaardigheden

Cu Chi Tunnel tour

Wat het uniek maakt: De Vietnamoorlog heeft een onuitwisbare stempel op het land gedrukt.

Ervaring: Het bezoeken van plaatsen zoals de Cu Chi Tunnels of het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City biedt waardevolle inzichten in de impact van de oorlog op Vietnam en zijn bevolking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.