Feestdagen in Vietnam

De meeste feestdagen in Vietnam zijn om belangrijke historische evenementen te eren of culturele waarden te vieren onder Vietnamezen. Sommige feestdagen variëren van jaar tot jaar als gevolg van het tijdsverschil tussen de maan- en zonnekalender.

In het dagelijks leven volgen Vietnamese mensen de standaard 12-maands kalender. De meeste dorpsfeesten en -vakanties in Vietnam volgen de traditionele Chinese kalender, die 355 dagen telt en om de drie jaar een ‘schrikkelmaand’ toevoegt om de zonnekalender bij te houden. Het volgen van de Chinese maankalender betekent dat de meeste feestdagen overeenkomen met de volle maan. Dit betekent ook dat feestdagen elk jaar op verschillende kalenderdata vallen.

Januari

De wintertemperaturen kunnen in het hoge noorden bitter koud zijn, met zelfs sneeuw mogelijk. Hoe zuidelijker je gaat, hoe milder het weer. Tet-feesten vinden plaats aan het einde van de maand (of in februari).

Dalat Flower Festival

Het wordt vroeg in de maand gehouden en dit is altijd een geweldige feestdag, met enorme uitgebreide bloemen displays. Het is een internationaal evenement geworden met muziek- en modeshows en een wijnfestival.

Dalat Flower Festival

Nieuwjaar

Het westerse Oud en Nieuw in Vietnam wordt niet breeduit gevierd en is geen officiele feestdag. Dit komt omdat Vietnam hun traditionele Tet Nieuwjaar hebben die loopt volgens de maankalender. In de meest westerse stad, Ho Chi Minh City, worden er wel tal van activiteiten en evenementen georganiseerd.

Oud en Nieuw in Vietnam

Februari

Ten noorden van Danang zijn er koude winden met meestal grijze, bewolkte omstandigheden. Omgekeerd zijn zonnige warme dagen de norm in de zuidelijke provincies.

Tet (Tet Nguyen Dan)

De grootste feestdag van het jaar! In januari of begin februari valt Vietnamees nieuwjaar. Reizen is moeilijk op dit moment, omdat bussen en vliegtuigen allemaal zijns volgeboekt en veel bedrijven sluiten.

Tet Nieuw Jaar Vietnam

Quang Trung

Worstelwedstrijden, leeuwendansen en menselijk schaken vinden plaats in Hanoi op de vijfde dag van de eerste maanmaand in Dong Da Mound, locatie van de opstand tegen de Chinezen geleid door keizer Quang Trung (Nguyen Hué) in 1788.

Quang Trung Vietnam feestdag

Maart

Grijze luchten en koele temperaturen hebben overal ten noorden van Hoi An effect, maar tegen het einde van de maand begint de thermometer te stijgen. In het zuiden eindigt het droge seizoen.

Buon Ma Thuot Coffee Festival

Cafeïneverslaafden zouden in maart naar de hooglanden moeten gaan, want Buon Ma Thuot is de feestdag van een jaarlijks koffiefestival. Telers, slijpers, blenders en verslaafden wroeten in het hoofdpark van de stad en er wordt lokaal amusement aangeboden

Buon Ma Thuot Coffee Festival

April

Over het algemeen een uitstekende tijd om Vietnam te ontdekken en er zijn enkele uitstekende festivals en feestdagen. Vluchten zijn meestal redelijk geprijsd.

Holiday of the Dead (Thanh Minh)

Het is tijd om de voorouders te eren met een bezoek aan de graven van overleden familieleden om grafstenen op te ruimen en te vegen. Bloemen, eten en papier worden geofferd. Het wordt gehouden op de eerste drie dagen van de derde maan.

Holiday of the Dead (Thanh Minh)

Hue Festival (Biennial)

Het grootste culturele evenement van Vietnam (www.huefestival.com) wordt elke twee jaar gehouden, met evenementen in 2016 en 2018. De meeste kunst-, theater-, muziek-, circus- en dansvoorstellingen worden gehouden in Hue’s Citadel.

Hue Festival (Biennial)

Danang Fireworks Festival

De rivieroever van Danang explodeert met geluid, licht en kleur tijdens dit spectaculaire evenement met concurrerende pyrotechnische teams uit de VS, China, Europa en Vietnam. Wordt gehouden in de laatste week van de maand.

Danang Fireworks Festival

Mei

Een fijne tijd om het centrum en noorden te verkennen, met een goede kans op heldere hemel en warme dagen. De zeetemperatuur warmt lekker op en het is een vrij rustige maand voor het toerisme.

Boeddha’s geboorte, verlichting en dood (Phong Sinh)

Een groot feest in boeddhistische tempels met levendige straatoptochten en lantaarns die worden gebruikt om pagodes te versieren. Complexen zoals Chua Bai Dinh in de buurt van Ninh Binh en de Jade Emperor Pagoda van HCMC organiseren uitbundige feesten. Vijftiende dag van de vierde maanmaand.

Phong Sinh feestdag VIetnam

Nha Trang Sea Festival

Valt aan het einde van mei (en begin juni) en omvat een straatfestival, fototentoonstellingen, borduurvertoningen en vliegerwedstrijden.

Nha Trang Sea Festival

Juni

Een mooie tijd om Vietnam te bezoeken aangezien het net voor het hoogseizoen is. De luchtvochtigheid kan in deze tijd van het jaar erg hoog zijn, dus plan om wat tijd door te brengen aan de kust.

Summer Solstice Day (Tet Doan Ngo)

Houd epidemieën op een afstand met offers aan de geesten en de God van de Dood op de vijfde dag van de vijfde maan. Kleverige rijstwijn (ruou nep) wordt gedronken in industriële hoeveelheden.

Summer Solstice Day (Tet Doan Ngo)

Augustus

De piekmaand voor toerisme met binnenlandse en internationale toeristen. Boek vluchten en accommodatie ruim op tijd. Het weer is warm en heet.

Wandering Souls Day (Trung Nguyen)

De tweede in de pikorde van Tet is deze oude Vietnamese traditie. Enorm veel eten wordt achtergelaten voor verloren geesten die, naar men gelooft, op deze dag over de aarde zwerven. Gehouden op de 15e dag van de zevende maan.

Wandering Souls Day (Trung Nguyen)

Children’s (or Mid-Autumn) Festival, Hoi An

Dit is een groot evenement in Hoi An en Hanoi, wanneer de lokake mensen de volle maan vieren, maancakes eten en op de drums slaan. De processies van leeuw, eenhoorn en drakendans worden uitgevoerd en kinderen zijn volledig betrokken bij de vieringen.

Children’s (or Mid-Autumn) Festival, Hoi An

September

Uitstekende tijd om het hele land te verkennen. De kustplaatsen zijn minder druk en er zijn minder mensen aan het reizen. Temperaturen en luchtvochtigheid nemen af.

Independence Day / Nationale feestdag Vietnam (2 sep)

Grote parades en evenementen worden gehouden op 2 september in Vietnam. Gevierd met een rally en vuurwerk op het Ba Dinh-plein, Hanoi (voor het mausoleum van Ho Chi Minh) en er zijn ook bootraces op het Hoan Kiem-meer.

independence day Vietnam

Oktober

Een goed moment om het hoge noorden te bezoeken, met een grote kans op een heldere hemel en milde temperaturen. Winter winden en regen beginnen het centrum te beïnvloeden, maar in het zuiden is het vaak droog.

Mid-Autumn Festival (Trung Thu)

Een mooie tijd voor fijnproevers, met maancakes van kleverige rijst gevuld met lotusbloemzaden, watermeloenzaden, pinda’s, de dooiers van eendeneieren, rozijnen en andere lekkernijen. Het wordt gevierd in het hele land op de 15e dag van de achtste maan en kan in september of oktober vallen.

Mid-Autumn Festival (Trung Thu)

Cham nieuwjaar (Kate)

Dit wordt gevierd in Po Klong Garai Cham Towers in Thap Cham op de zevende maand van de Cham-kalender. Het festival herdenkt de voorouders, Cham nationale helden en goden, zoals de boerengodin Po Ino Nagar.

Cham nieuwjaar (Kate)

Khmer Oc Bom Boc Festival

De Khmer-gemeenschap van de Mekong Delta viert op de 15e dag van de 10e maan van de maankalender (eind oktober of november) met kleurrijke bootraces op Ba Dong Beach in de provincie Tra Vinh en aan de Soc Trang-rivier.

Khmer Oc Bom Boc Festival

December

De maand begint rustig, maar vanaf medio december worden de populaire toeristenplaatsen steeds drukker. Reserveer ruim van tevoren om een ​​kamer te hebben tijdens de kerstvakantie. Vochtig in het zuiden, maar kan fris worden in het noorden.

Kerstdag (Giang Sinh)

Kerst in Vietnam is geen nationale feestdag, maar wordt gevierd in heel Vietnam, vooral door de aanzienlijke katholieke bevolking. Het is een speciale tijd om op plaatsen te zijn zoals Phat Diem en HCMC, waar duizenden de nachtmis bijwonen.

Kerst in Vietnam
Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.