Sapa

Tips 2021 - Alles wat je moet weten

Sapa is een klein dorp, 350 km ten noorden van Hanoi, in de buurt van de Chinese grens. Sapa staat bekend met het hebben van spectaculaire uitzichten op een vallei met rijsterasvelden die op heldere dagen te zien zijn, met bergen die aan alle kanten boven uit torenen. Het uitzicht op dit epische landschap wordt vaak getemperd door dichte mist die over de toppen rolt, maar zelfs als het bewolkt is, vullen de plaatselijke bergstammen de stad met kleur.

5 redenen om Sapa te bezoeken

 1. Maak een trekking door de groene rijstterrassen van de Muong Hoa Vallei.
 2. Leer meer over de cultuur en tradities van de lokale bergstammen.
 3. Beklim of neem de kabelbaan naar de hoogste berg van Indochina: Fansipan.
 4. Verken het gebied met de motor en rij over de hoogste pass van Vietnam: Tram Ton Pass.
 5. Bezoek een lokale kleurrijke markt.

Praktische informatie

In het kort

 • RegioNoord Vietnam, Lào Cai provincie
 • Aantal inwoners: 8,975
 • Aanbevolen aantal reisdagen: 3 dagen
 • Vietnamese naam: Sa Pa

Beste reistijd

 • De beste tijd om Sapa te bezoeken is van maart tot mei en van september tot november. In deze tijden is het weer relatief stabiel met zonnige dagen en koele nachten. De eerste periode is de herfsttijd. In deze tijd van het jaar is het weer erg comfortabel. Het is droog, helder met veel zonneschijn. Het uitzicht op de terrassen van Sapa is op zijn best tussen september en oktober. Het koele en droge weer met de stabiele temperatuur maakt het de perfecte tijd voor trekking en foto’s.
 • In de zomer, hoewel het behoorlijk warm is, is het niet zo heet als andere regio’s in Vietnam.
 • Als je in de periode tussen april en mei tijd doorbrengt in deze stad, heb je de kans om de prachtige landschappen van vele kleurrijke bloemen en groene velden te zien.
 • In de winter, van december tot februari, wordt het weer in Sapa erg koud, vooral ‘s nachts. In ruil daarvoor krijg je echter de kans om ‘s ochtends de zonsopgang boven de vallei te zien. De afgelopen jaren is er ook sneeuw gevallen in Sapa.

Geld

Er zijn bankautomaten in Sapa. Veel hotels en reisbureaus kunnen euro’s en Amerikaanse dollars wisselen.

Bezienswaardigheden in ​Sapa

De meest bijzondere en mooie bezienswaardigheden liggen niet in Sapa zelf maar in de omgeving. In het Hoang Lien National Park vind je Fansipan, de meest prominente attractie in het gebied rond Sapa. Andere bezienswaardigheden zijn de dorpjes van lokale bergstammen, watervallen en lokale markten.

Ham Rong (Dragon Mouth) Moutain Sapa

Ham Rong (Dragon Mouth) Mountain

Ham Rong mountain zit direct tegen Sapa aan en kan je vanuit de stad ook eenvoudig heenlopen. De berg heeft mooie bloemen- en boomgaardtuinen is de juiste periode en biedt een geweldig uitzicht over de omgeving.

Muong Hoa Valley Vietnam Sapa

Muong Hoa Valley

Muong Hoa Valley is de vallei waar Sapa aan grenst en is beroemd door de prachtige rijstterasvelden die je op de heuvels en bergen vind. De meeste trekkingen (wandeltochten) vanuit Sapa gaan door deze indrukwekkende vallei, bij meerdaagse tochten blijf je in een homestay slapen.

Tram Ton Pass Vietnam

Tram Ton Pass (Heaven’s Gate)

Voor het meest indrukwekkende uitzicht in Sapa moet je naar Tram Ton Pass gaan. Op 1900m is het de hoogste pas in Vietnam en wordt vaak ook de hemelpoort (Heaven’s Gate) genoemd.

Love waterval Sapa

Love waterval

De Love waterval is een mooie waterval 12km buiten Sapa. De rit naar de waterval is misschien nog wel het mooiste, met geweldige uitzichten op de rijstvelden.

Silver Waterval Sapa

Silver Waterval

De weg naar Silver Waterfall is echt een geweldige ervaring met terrasvormige velden, weelderige bossen en bloeiende bloemen. Bezoek deze waterval in combinatie met Tram Ton Pass.

Fansipan berg Vietnam Sapa

Fansipan

De berg Fansipan is de hoogste berg in Vietnam en van Indochina en één van de meest populaire bezienswaardigheden. Je hebt 2 keuzen om de top te bereiken; of je neemt de kabelbaan, of je beklimt Fansipan.

Cat Cat Village Sapa

Cat Cat Village

Cat Cat Village ligt in de Muong Hoa Valley en is het meest bekende dorp rond Sapa. Je kan een glimp opvangen van het dagelijks leven van lokale bergstammen en de korte wandeltocht vanaf Sapa naar dit dorp is misschien nog wel het mooiste.

Ta Phin Village Sapa

Ta Phin Village

Het dorp Ta Phin ligt 17 km van Sapa en is niet makkelijk te bereiken. Ondanks dat wordt het wel toeristischer, vanwege het practhige landschap en speciale gewoonten van bergstammen.

Ta Van Village Sapa

Ta Van Village

Ta Van Village is een dorp waar veel etnische minderheden uit Noord Vietnam samen leven met elkaar. Bij een bezoek aan het dorp kan je natuurlijke landschappen bewonderen, verblijven in een homestay en genieten van traditionele gerechten.

Sapa markt

Sapa Markt

Sapa markt is niet alleen een plek voor het kopen en verkopen van spullen, maar ook een kleurrijke bijeenkomst van de lokale bergstammen. Met name is het weekend is het erg druk.

Bac Ha Markt

Bac Ha Markt

De indrukwekkende zondagsmarkt Bac Ha wordt gezien als de meest kleurrijke markt en één van de meest authentieke markten in Vietnam. Het ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van Sapa.

Can Cau Markt Sapa

Can Cau Markt

Can Cau Markt is ook een zondagsmarkt, maar een stuk kleiner als Bac Ha markt en nog verder dan Sapa. Wordt om deze reden ook minder bezocht door toeristen.

Coc Ly Markt Sapa

Coc Ly Markt

De kleurrijke markt Coc Ly wordt elke dinsdag gehouden en ligt bijna 2 uur rijden van Sapa.

Sapa Museum

Sapa Museum

Mooie exebitie van de geschiedenis en de lokale minderheden (stammen) van gebied rond Sapa, inclusief de koloniale tijd van de Fransen.

Sapa kerk

Sapa kerk

De stenen kerk van Sapa ligt in het centrum van de stad Sapa en is gebouwd door de Fransen.

Activiteiten

Trekking in Sapa

Sapa is een van de meest schilderachtige regio’s in Vietnam. Het is beroemd over de hele wereld vanwege zijn gele en groene rijstterrassen die door de etnische minderheden in de berg zijn gehakt. Een trekking in Sapa is de meest populaire manier om de regio te verkennen. Er zijn verschillende trekking opties; 1 dag, meerdaags met overnachting in een homestay, makkelijke en moeilijke trekkings. Je kan er ook voor kiezen om de hoogste berg Fansipan te beklimmen.

Doe een motor tour

Een alternatief voor trekking door de dorpen en bergen is een motortour. Er zijn pakketten van een halve dag, een volledige dag en 2 dagen/1 nacht. Deze tour is niet alleen een minder vermoeiende optie, maar stelt je ook in staat om een grotere afstand af te leggen en meer te weten te komen over de verschillende bergstamculturen in verschillende dorpen.

Fansipan kabelbaan en trein

Sinds 2016 is er een kabelbaan naar de top van Fansipan. In plaats van 2 dagen lopen ben je nu in 15 minuten boven.

Sinds 2018 kan je met de Muong Hoa-bergtrein van Sapa naar de Fansipan-kabelbaan. De trein rijdt door verschillende tunnels, steekt een viaduct over en biedt een uitzicht op de prachtige natuur van de Muong Hoa-vallei en de dorpjes.

Sapa
Sapa

Accommodatie in Sapa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Beste Budget hotels & hostels

 • Mountain View Hostel; v.a. €5
 • Go Sapa Hostel; v.a. €5
 • Sapa Capsule; v.a. €6

Gemiddeld hotel

 • Sapa Elite Hotel; v.a. €20
 • Praha Hotel Sapa; v.a. €30
 • Sapa Diamond Hotel; v.a. €30
 • Sapa Eden Hotel; v.a. €20

High end hotel & resort

 • Sapa Legend Hotel & Spa; v.a. €50
 • Sapa Freesia Hotel; v.a. €40
 • Pao’s Sapa Leisure Hotel; v.a. €70

Eten & drinken

Restaurants

Zoals de meeste toeristensteden is de restaurantscène van Sapa meer kwantiteit dan kwaliteit. Als je langs de belangrijkste toeristische straten van Phan Xi Phang en Mau Cay eet, betaal je waarschijnlijk prijzen die vergelijkbaar zijn met de duurdere lokale eetgelegenheden in het centrum van Ho Chi Minh City of Hanoi voor menu’s met Vietnamese eten, pizza, pasta en hamburgers. Er zijn veel Vietnamese restaurants langs de kerk richting het merengebied. Sommigen van hen zijn erg goed. Probeer de specialiteiten van de lokale bergstammen, vaak met wilde paddenstoelen, kruiden en lokale vis.

Uitgaan & nachtleven

Sapa staat niet bekend om zijn hectische nachtleven. Er zijn een paar bars die een plek bieden om medereizigers te ontmoeten, een paar biertjes te drinken en een spelletje pool te spelen. De meeste restaurants die bier en andere dranken verkopen, hebben de neiging om vroeg in de avond te sluiten.

 • Mountain Bar & Pub: Cocktails, koud bier en spelletjes, dit is de to-go bar voor een avond uit.
 • Hmong Sisters: Een ruime bar met pooltafels en een open haard met prima muziek.

Hoe kom je er?

Bus

De bus van Hanoi naar Sapa is de goedkoopste optie. Het voordeel van een busverbinding is dat deze rechtstreeks naar de stad Sapa gaat, zonder ergens te stoppen en de bus rijd ook ‘s nachts, net als de treinen. De busreis van Hanoi naar Sapa duurt ongeveer 5 tot 6 uur.

Trein

Veel mensen die naar Sapa reizen kiezen voor de trein, omdat deze veilig, comfortabel, gemakkelijk en tijdbesparend is. Het nadeel is echter dat de trein je alleen naar Lao Cai station brengt, vanaf daar moet je een bus, minibus of taxi nemen naar Sapa.

Vervoer in Sapa

Taxi

De prijs voor een taxi in Sapa is bijna hetzelfde als in Hanoi. Je kunt vaak kiezen tussen taxi’s met 5 tot 8 plaatsen, afhankelijk van het aantal mensen waarmee je bent. Sommige betrouwbare taxibedrijven zijn: Sapa Green Taxi, Phan-xi-pang taxi, Northwest taxi. Per kilomter betaal je van 9.000 tot 12.000vnd.

Wandelen

Plaatsen in de stad Sapa zijn gemakkelijk te voet te bereiken, omdat Sapa klein genoeg is. Wandelen is ook de beste manier om het gebied rond Sapa te verkennen. Als je echter voor deze vorm van reizen kiest, moet je jezelf ook voorzien van goede schoenen, drinkwater en een goed uithoudingsvermogen. Er zijn een paar kleine dagwandelingen die je alleen kunt doen. Het wordt aanbevolen om een meerdaagse trekking door de omgeving met een gids te doen die je de weg kan wijzen.

Per tour

Een comfortabele manier van reizen in Sapa is per tour. Geen gevaren om met een motor op moeilijke wegen te rijden en geen stress om te verdwalen. Een eenvoudige manier om de hoogtepunten te bekijken en een lokale gids die je dingen over het gebied kan laten zien en vertellen.

3 dagen in ​Sapa

Dag 1

Blijf in de buurt van Sapa:

 • Begin de ochtend met een bezoek aan de lokale markt
 • Daarna loop je naar Cat Cat village
 • Verken het dorp en leer meer van de lokale culturen
 • Terug in Sapa neem je de trein naar de Fansipan kabelbaan.
 • Ga met de kabelbaan omhoog en geniet je van het uitzicht (tenzij het erg bewolkt is).
Sapa dag 1

Dag 2

Waarschijnlijk de grootste reden waarom je naar Sapa bent gekomen: maak een trekking door de rijstvelden. Kies voor een volledige dag of 2 dagen en 1 nacht, waarbij je blijft slapen in een homestay van een lokale bergstam. Heb je een slechte conditie of ben je slecht ter been, maak dan een dag trip naar Bac Ha markt.

Sapa dag 2

Dag 3

Rust uit van je trekking en tegen de middag huur je een auto met chauffeur of ga zelf met een motor naar de Tram Ton Pass. Onderweg stop je bij de Silver Waterval.

Sapa dag 3

Scroll naar top

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update