Fansipan in Sapa: Beklimmen of kabelbaan?

De berg Fansipan bij Sapa is met 3.143 meter de hoogste berg in Vietnam en Indochina, gelegen in de bergketen Hoang Lien Son. Het werd ooit alleen bezocht door avontuurlijke reizigers die fit genoeg waren om de inspannende wandeling te maken, maar nu biedt deze berg een paar verschillende ervaringen voor alle soorten reizigers.

Lees hier alles over:

Fansipan beklimmen of kabelbaan

In het verleden kon je de top van Fansipan alleen te voet bereiken. Sinds Februari 2016 is er een kabelbaan. In plaats van één tot drie dagen lopen naar de top, ben je er met de kabelbaan in slechts 15-20 minuten. Vind je het leuk en houd je van een uitdaging , dan kun je er nog steeds voor kiezen om de berg te beklimmen. Je kunt het binnen 1 dag doen, 2 dagen of 3 dagen. Bij een meerdaagse tocht blijf je in een hut of tent slapen op de berg. Houd er rekening mee dat de top van de berg vaak in de wolken zit en dat je daarom weinig uitzicht hebt, doe het daarom vooral voor de ervaring.

Kom je naar Sapa voor de mooie uitzichten over rijstvelden en wil je wat zien van de lokale etnische culturen? Dan kan je beter niet Fansipan beklimmen, maar kies dan voor een Sapa trekking door de Muong Hoa vallei.

Wil je wel graag op de hoogste berg van Vietnam staan, maar niet een vermoeiende klim maken, kies dan voor de Fansipan kabelbaan.

Fansipan kabelbaan

Als je niet van wandelen houdt of jouw budget of lichaam het niet aan kan, is er altijd de kabelbaan optie. Deze Fansipan Legend-kabelbaan is ook een avontuur, omdat deze 6.292,5 meter overspant, waardoor het de langste drie-kabel en non-stop kabelbaan is ter wereld. Niet alleen dat, het heeft ook het record voor hoogste hoogtewinst met 1.410 meter voor een drie-kabel kabelbaan. Het zweeft door wolken met uitzichten over de Muong Hoa-vallei en door de prachtige toppen van de Hoang Lien Son Range.

Kabelbaan van Fansipan in Sapa

Hoe kom je bij de Fansipan kabelbaan?

Om naar Fansipan te komen dien je eerst naar Sapa te reizen. Lees hier hoe je van Hanoi naar Sapa reist.

Het kabelbaanstation van Fansipan ligt in het Fansipan Legend tourist area, op 3 km afstand van het centrum van de stad Sapa. Je hebt een aantal keuzen om bij het kabelbaanstation te komen, zoals met de taxi, een trein of lopen.

  • Taxi: Het kost je ongeveer 10 minuten en VND 40.000 voor een taxi. Dit is ook de snelste en gemakkelijkste optie.
  • Lopen: Als je naar het station wilt lopen, kun je van de stenen kerk naar Thac Bac Crossroad gaan, links afslaan naar Nguyen Chi Thanh Street en direct naar Fansipan Legend lopen (ongeveer 1,7 km). Met veel borden langs de weg kun je gemakkelijk bij het station komen.
  • Trein: Sinds maart 2018 heb je een nog betere optie. De Muong Hoa-bergtrein verbindt de stad Sapa met de Fansipan-kabelbaan. Met een totale lengte van ongeveer 2 km is dit de langste bergbaan in Vietnam. De trein vertrekt vanuit het MGallery hotel in Sapa en komt aan op het Fansipan kabelbaanstation. De trein rijdt door verschillende tunnels, steekt een viaduct over en biedt uitzicht op de majestueuze natuurlijke schoonheid van de Muong Hoa-vallei.
Muong Hoa-bergtrein van Sapa naar Fansipan
De Muong Hoa-bergtrein van Sapa naar Fansipan

Kabelbaan kaartjes kopen en openingstijden

De openingstijden van de kabelbaan zijn dagelijks van 07:30 tot 17:30 uur.

Om deze reden zal het moeilijk zijn om zonsopgang of zonsondergang op de top van Fansipan te zien.  Zorg er echter voor dat je hier bent rond het middaguur bent, wanneer het minder mistig is.

Je kunt kaartjes kopen op het station, de prijs van kaartjes wordt openbaar vermeld. De prijs is 700.000 VND voor volwassenen en voor kinderen is dit VND 400.000. Kinderen onder de 1m hoogte kunnen gratis gaan.

Kabelbaan van Fansipan in Sapa

Do Quyen-bergtrein

Van het station op Fansipan tot de top moet je 600 treden beklimmen. Voor degenen die in goede gezondheid verkeren of bij mooi weer, zou dit geen probleem zijn. Maar voor ouderen of bij een bezoek op een winderige dag, kun je de Do Quyen-bergtrein kiezen om Fansipan te bereiken. Afhankelijk van de situatie kun je een enkele reis of retourticket kopen.

Top van Fansipan

Tempels en tuinen op Fansipan

Op Fansipan heb je verschillende tempels die je kunt bezoeken. Wanneer je dit doet, let dan op dat je discrete en beleefde kleding draagt. Daarnaast vind je ook nog een aantal tuinen. Er is ook nog een winkeltje en een restaurant.

buddha beeld op Fansipantempel Fansipantempels op Fansipan

Fansipan beklimmen

Voor de kabelbaan trok Fansipan dagelijks ten minste 100 klimmers aan. De klimindustrie werd geraakt en zag een daling van 70% in het aantal klimmers. Niet al deze klimmers kozen voor de kabelbaan, sommigen vermeden Fansipan helemaal omdat ze geloofden dat de kabelbaan de top in een toeristenval heeft veranderd.

Ongeacht de nieuwe kabelbaan die mensen naar de top van deze grote piek brengt, is het nog steeds een hele ervaring om de toch te maken, om reizigers te ontmoeten, avontuur te ervaren en met de lokale bevolking te praten.

Beste periode

Voor de meest ideale omstandigheden, maak de beklimming tussen oktober en april. Tijdens de zomer kan het regenen en het pad verraderlijk maken, zelfs met goede wandelschoenen. Echter, december en januari kunnen behoorlijk koud zijn, het kan zelfs sneeuwen op de piek!

Verschillende opties en niveaus

Er zijn verschillende opties, wat afhangt van jouw gewenste niveau van avontuur, uithoudingsvermogen en tijdsbestek. De tochten variëren van 1 tot 4 dagen.

Er zijn ook 3 routes die de top bereiken, allemaal met verschillende moeilijkheidsgraden en afstanden:

  • Tram Ton: Dit is een geleidelijk pad dat het meest wordt gebruikt door toeristen, daarom heeft het de meeste mensen. De afstand tussen het beginpunt, op ongeveer 1500 meter, en de top is 11 kilometer. Dit parcours kan op één dag worden voltooid, maar meestal binnen 2 dagen.
  • Sin Chai: Dit pad is korter maar het is vooral voor avonturiers. Het is verraderlijk en wandelaars melden vaak dat ze de weg niet meer kunnen vinden. De afstand van begin tot einde is ongeveer 9 kilometer
    Je hebt mogelijk 2 of 3 dagen nodig om deze route te doen.
  • Cat Cat: Dit is de langste route, maar het heeft het beste landschap. De afstand van het begin tot de top is ongeveer 20 kilometer. Dit parcours duurt meestal ongeveer 3/4 dagen om te voltooien.

Je kunt er ook voor kiezen om een privé- of groep trekking te maken. Met een groep kun je vrienden maken, nachtelijke gesprekken voeren en een sociale tijd hebben. Met een privé tour maak je je eigen plan en stel je eigen tempo in.

Gidsen

Officieel kun je niet zonder gids gaan. Er zijn nog steeds mensen die dit doen, maar dit raden wij af. In het verleden raakten mensen de weg kwijt en waren er zelfs dodelijke ongelukken. Neem altijd een gids mee! Gidsen regelen ook de vergunningen en registreren de wandeling bij de lokale autoriteiten.

Voordat je jouw gids bekijk goed de reviews en prijzen. Een alternatief is om een gids te kiezen bij de vele lokale mensen bij aankomst in Sapa. Op deze manier geef je rechtstreeks geld aan gezinnen die hard werken in dit gebied. Als je dit als een risico ziet, is het beter om een trektocht te boeken bij een reisbureau.

De route

De meeste mensen die gidsen boeken, ongeacht welk pad wordt aangegeven, nemen de Tram Ton route. Je wordt vroeg opgehaald voor je vertrek, waarschijnlijk rond 7:00 of 8:00, omdat de meeste gidsen ervan uitgaan dat het de hele dag duurt om de kampeerplaats te bereiken. Maar zelfs als je een beetje fit bent, zal het veel minder tijd kosten, maar dat hangt ook af van het aantal foto’s dat je wilt maken. Blijf wakker voor de rit over de Tram Ton-pas, de hoogste bergpas in Vietnam.

Je wordt waarschijnlijk vergezeld door lokale dragers en koks die een deel van de spullen meenemen. Veel van het pad is vrijgemaakt voor toeristen. Soms zijn er verharde treden, ladders en een heel duidelijk pad. Je stopt voor de lunch, bereid door de dragers.

Fansipan beklimmenFansipan trekking

Basecamp ligt op 2800 meter, dus als je last hebt van hoogteziekte, zorg dan dat je veel water drinkt wanneer je aankomt. Houd er rekening mee dat er geen elektriciteit is, dat de toiletten hurktoiletten zijn en als je deze tocht in de winter doet, zal het water erg koud zijn.

Fansipan basecamp

Het is zeer aan te raden om vroeg wakker te worden (rond 4:00 uur) om de zonsopgang op de top te zien en alle toeristen van de kabelbaan voor te zijn. Dit zal een geweldige ervaring zijn als de zon over de bergen opkomt.

Fansipan zonsopkomst

Aanbevolen tours

Hanoi city tour
Hanoi: Halve dag city tour met kleine groep
Vanaf €38
fietsen in Hanoi tour
Fietsen in Hanoi – Buiten de gebaande paden
Vanaf 0.00
Hanoi street food tour
Hanoi street food tour en nachtleven met lokale gids
Vanaf €18

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

Neem contact op

Wat is jouw vraag?

COVID update:

Ontvangt een melding wanneer de grenzen in Vietnam opengaan voor toeristen + gratis Vietnam eBook!

Schrijf je in voor de update