Reizen in Vietnam tijdens het regenseizoen – Tips, advies en periode

Regen kan een hele andere ervaring geven aan je vakantie. Maar moet het regenseizoen in Vietnam je weerhouden om te gaan? Lees hier informaties over de periodes en alle tips over reizen in Vietnam tijdens het regenseizoen.

Hoewel de meeste reizigers hun vakantie buiten het regenseizoen boeken, zijn er in deze periode nogal wat voordelen verbonden aan het reizen in Vietnam. Ten eerste is het zeker cooler en een welkome opluchting voor velen die niet 24/7 willen zweten. Een andere is het gebrek aan drukte, wat betekent dat de prijzen goedkoper zijn door touroperators en in hotels in vergelijking met het hoge reisseizoen.

Wanneer is het regenseizoen in Vietnam

Het klimaat van Vietnam bevindt zich in de tropische zone. Hoewel vanwege de moessoninvloeden en de vorm van het land, varieert het weer van elke regio van noord tot zuid. Grofweg kun je de klimaatverschillen verdelen in drie regio’s: noord, centraal en zuid. De moesson heeft ook een enorme impact op het weer, het bepaalt of die regio op dat moment gaat regenen of niet.

Het regenseizoen in Zuid-Vietnam loopt ongeveer van april tot september / oktober, waarbij juni, juli en augustus meestal de meest regenachtige maanden zijn. (Ho Chi Minh City, Mui Ne, Phu Quoc)

Het regenseizoen in Noord-Vietnam is van mei tot oktober met nat en warm weer. Het grootste verschil tussen het noorden en het zuiden is dat de temperatuur in het noorden meer varieert. Van november tot april is het noorden koel en droog en in de maanden december en januari kan het zelfs koud zijn, terwijl in het zuiden het altijd warm en vochtig is en het hele jaar door. (Hanoi, Sapa, Halong Bay, Ninh Binh)

Het regenseizoen in Centraal Vietnam is van september tot december. Dit hangt ook af van waar je in centraal Vietnam bevind. In de Centrale hooglanden rond Dalat zit je dicht bij het zuiden, dus begint en eindigt het regenseizoen eerder. (Nha Trang, Hoi An, Da Nang, Hue)

Lees hier meer over de beste reistijd in Vietnam.

Regent het de hele dag en weken lang?

Een grote misvatting is dat het regenseizoen in Vietnam betekent dat het elke dag de hele dag regent. Ook dit hangt erg af van de regio. Met name in zuid Vietnam regent het wel bijna elke dag, maar vaak maar één of twee uur in de middag heel hard en de rest van de dag is het droog. Deze zware stortbuien kunnen wel straten laten overstromen, maar tegelijkertijd koelt het ook af naar een aangename temperatuur. In het noorden en centraal Vietnam is het meer wisselvallig. Je hebt dagen dat het veel regent of dat het maar heel even regent.

regen in Vietnam

Voordelen

 • Goedkopere reisaanbiedingen voor accommodaties, vervoer en activiteiten
 • Minder toeristen
 • Betere service door een laag klantenvolume
 • Tijd om dieper en dieper in de lokale cultuur te gaan
 • Ervaar het prachtige landschap van Vietnam in het regenseizoen
 • Cooler en een welkome opluchting voor als je niet de hele dag door wilt zweten

Tips

 • Wees niet bang om nat te worden, het kan een deel van het plezier zijn als je het toelaat.
 • Wees flexibel bij het maken van je planning, je weet nooit wanneer de regen gaat vallen.
 • Ga voorbereid op pad. Regenjas, kleine paraplu en goede schoenen of slipper (extra sokken)
 • Bescherm jouw spullen en vooral elektronica. Investeer in waterdichte zakken.
 • Bekijk de weersvoorspelling voor tyfoons en overstromingen
 • Houd er rekening mee dat in deze tijd van het jaar de reistijden langer kunnen zijn, vooral in gebieden waar de wegen slechter worden als het regent.

Waar reizen tijdens het regenseizoen

Veel rijstvelden in het noorden van Vietnam zijn juist het mooiste tijdens het regenseizoen. Sapa is in september erg mooi. Houd er wel rekening mee dan een trekking in Sapa soms minder aangenaam is als het regent. Lees hier meer over rijstvelden in Vietnam om te zien welke rijstvelden het mooiste zijn het regenseizoen.

Houd er ook rekening mee dat centraal Vietnam het regenseizoen een stuk later begint. Wanneer je tijdens de maanden juni, juli en augustus reist kun je vaak nog prima op de stranden van Da Nang liggen of Hoi An bezoeken.

Ondanks dat het bijna elke dag regent in zuid Vietnam is het vaak maar van korte duur; een uur of twee per dag. Dit hoeft je niet te weerhouden om bijvoorbeeld de Mekong Delta te bezoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.