Ban Gioc Waterval: Hoe kom je er, beste reistijd & andere bezienswaardigheden

De Ban Gioc waterval is de grootste en mooiste waterval in Vietnam, gelegen in de noordoostelijke provincie Cao Bang. Het water stoort over 3 niveaus naar beneden en is 30 meter hoog en 300 meter breed, waardoor Ban Gioc de breedste (maar niet de hoogste) waterval van het land is.

De watervallen komen voort uit de Quay Son rivier, een prachtige jade-blauwe watermassa die uit China stroomt door een geweldig landschap van rijstvelden en kalksteenrotsen. Ondanks een goede toegang met een weg en verbindingen met het openbaar vervoer, en de populariteit van verschillende virale Instagram foto’s en drone-video’s die de grootsheid van de watervallen laten zien, is Ban Gioc nog steeds een relatief buiten de gebaande paden. Het massatoerisme moet nog komen en buiten het weekend en op feestdagen om is er zelden meer dan een handvol buitenlandse en binnenlandse bezoekers.

Over Ban Gioc waterval – De grootste waterval van Vietnam

De Ban Gioc waterval stroomt uit in de Quay Son rivier, midden tussen een bergketen. Vanaf de hoogte van 30 meter geeft de denderende waterstromen je een machtig gevoel. Ban Gioc wordt beschouwd als de indrukwekkendste en mooiste  waterval in Zuidoost-Azië. Je komt hier niet alleen om de geweldige waterval te bekijken, maar ook het adembenemend landschap.

Ban Gioc falls

Ban Gioc waterval in Vietnam

De waterval is eenvoudig te bereiken via een grindpad. Dit pad loopt door een met gras begroeide oever en over houten bruggen. Maar voordat je over het grindpad wandelt, dien je eerst te stoppen bij de nabijgelegen kiosk om de toegangsprijs van 2 euro te betalen. Er zijn ook een paar eet- en drinkkraampjes opgezet dichtbij de watervallen.

Ban Giog Cao BangBan Gioc waterval in Cao Bang Noord Vietnam

De Ban Gioc waterval vormt met de Quay Son-rivier de grens tussen Vietnam en China. Dit betekent dat één helft van de waterval in Vietnam ligt en de andere helft in China. Beide landen hebben bamboevlotten die je in de buurt van de denderende water kunnen brengen. Je kunt letterlijk de hand schudden met Chinese toeristen op de andere vlotten. Een rit van 10 minuten op een vlot kost ongeveer 2 euro.

Ban Gioc bamboeraftBan Gioc

Er is ook een geheime manier om de Ban Gioc-waterval op te klimmen, waarbij je over een afgesloten pad wandelt. Over een houten brug vanaf een strand onder de watervallen, is er een verraderlijk pad dat omhoog leidt door de jungle naar de eerste en tweede laag van de waterval. Als je een paar honderd meter het pad volgt, bereik je de middelste-level van de waterval die een indrukwekkend uitzicht over de waterval geeft. Er liggen obstakels om de toegang tot dit pad te blokkeren, en als je ervoor kiest om het toch te beklimmen, doe je dat op eigen risico.

Hoe kom je er?

De Ban Gioc waterval is ongeveer 360 kilometer van Hanoi en 90 km ten oosten van Cao Bang. Je kunt de waterval makkelijk bereiken via een goede nationale snelweg naar Cao Bang stad en vervolgens een aantal goed onderhouden provinciale wegen, die leiden door een fantastisch landschap naar de watervallen.

Van Hanoi naar Cao Bang

Van Hanoi naar Cao Bang is het vrij eenvoudig: neem ofwel een bus (slaapbussen) vanaf het My Dinh-busstation of Luong Yen busstation in Hanoi (8 uur) of rij met de motor over Highway QL3. De snelweg is in een goede staat en loopt langs prachtige landschappen; van Hanoi naar Cao Bang is het 280 km. De prijs voor de bus is tussen de VND 190,000 – 250,000.

Van Cao Bang naar Ban Gioc

Kleine lokale bussen rijden van Cao Bang naar Ban Gioc en weer terug enkele keren per dag. Vraag het personeel bij jouw accommodatie voor meer informatie. Er zijn ook taxi’s en motortaxi’s  beschikbaar in het stadscentrum.

Met een motor heb je de beste ervaring met spectaculaire uitzichten langs de route. Je kunt motors en scooters huren  bij de meeste hotels en homestays voor ongeveer 8 euro per dag. De snelweg QL3 is de gemakkelijkste en snelste manier om Ban Gioc Waterfall te bereiken vanuit Cao Bang.

Met een tour

De gemakkelijkste manier is om Bang Gioc te ontdekken is met een meerdaagse tour vanaf Hanoi. Tours van Hanoi naar Ban Gioc waterval zijn over het algemeen driedaagse reizen waar je naast de waterval ook andere lokale bezienswaardigheden bezoekt, zoals Ba Be Lake, de Ngam Ngou-grot en verblijven in lokale homestays.

Ba Be Lake is een natuurlijk meer in Noord-Vietnam dat absoluut fantastisch is vanwege zijn geweldige natuur. Het is gelegen in Ba Be National Park. Hoewel het een behoorlijk lange weg is van Ba Be naar Ban Gioc, zal je reis naar de noordelijke regio van Vietnam completer zijn door dit geweldige meer aan de reisroute toe te voegen.

Beste reistijd

Ban Gioc beste reistijd

Zoals elke andere waterval, heeft Ban Gioc zijn eigen periode van laag- en hoogwaterniveau, afhankelijk van het seizoen. Maar heel het jaar door kun je de waterval bezoeken, want er is altijd water, echter zijn er momenten waarop je de allerbeste versie van Ban Gioc kunt ervaren.

Cao Bang heeft elk jaar twee seizoenen, het natte seizoen van juni tot september, en het droge seizoen van oktober tot mei. In de eerste periode zie je duidelijk een grotere waterval. Deze kracht brengt ook meer grond mee, wat er voor zorgt dat het water meestal een donkerbruine kleur krijgt.

Het weer tijdens het droge seizoen is veel koeler en er is minder regen. Het water heeft in dit seizoen mooie blauwe tinten, maar het probleem met dit seizoen is echter de hoeveelheid water.

De beste tijd om Ban Gioc waterval te bezoeken is  rond augustus en september, wanneer er veel water staat en helder en blauw is. Daarnaast vind je in dit seizoen ook mooie rijstvelden in Ban Gioc.

Andere bezienswaardigheden in de buurt

Tempel

Wanneer je Ban Gioc hebt verkent kun je naar het beste viewpoint gaan van de waterval. Je vind dit uitzicht vanaf de Trum Lam pagode, ook wel de Ban Gioc tempel genoemd. Vanaf de waterval ga je terug naar de hoofdweg en volg je deze ongeveer 600 m terug richting Cao Bang tot je bij een afslag naar links komt met een paar souvenir- en eetstalletjes. Dit is de toegangsweg naar de Truc Lam pagode. Als je de top bereikt, wordt je beloond met een adembenemend panorama dat recht naar beneden kijkt in de vallei en de Ban Gioc waterval.

Ban Gioc tempel

Nguom Ngao grot

Op slechts drie kilometer afstand van de Ban Gioc waterval vind je de indrukwekkend kalkstenen Nguom Ngao grot. Met een totale lengte van meer dan 2.100 meter is het een ideale plek voor grottenliefhebbers. Je kunt door een groot gedeelte van de grot lopen die prachtig verlicht en zeer indrukwekkend is.  De grot is opmerkelijk, mede dankzij het water dat druipt door de kalkstenen wanden, maar dit kan er ook voor zorgen dat het pad soms erg glad kan zijn.

Nguom Ngao grot

Accommodatie

Er is een nieuw resort genaamd Saigon-Ban Gioc op de weg direct tegenover de ingang van de watervallen ($ 40- $ 50 per nacht). Alleen als je een kamer krijgt op de hoogste verdieping, kun je vanaf het balkon de waterval zien. Naast het Saigon-Ban Gioc Resort zijn er een aantal lokale homestays aan weerszijden van de weg, tussen de Nguom Ngao-grot en de waterval.

Het kan handig zijn om accommodatie te zoeken in Cao Bang stad of Trung Khanh om het homestay of hotel te vinden van betere kwaliteit of aantrekkelijkere prijzen. De beste accommodaties in Trung Khanh zijn dicht bij de markt. Maar wanneer je naar Cao Bang stad gaat heb je nog veel meer opties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top