Vervoer in Vietnam

Hoe reis je van plek naar plek

Hoe werkt het vervoer in Vietnam en naar Vietnam? Je hebt een uitgebreid wegennetwerk van het uiterste noorden tot het uiterste zuiden en een breed scala aan verschillende vervoersmogelijkheden. Je kunt binnen Vietnam reizen met de auto, motor, bus, trein en vliegtuig tussen bestemmingen.

Opties vervoer in Vietnam per bestemming

Hieronder vindt je een handig overzicht waar je per bestemming welke vervoersmogelijkheden je hebt, verdeeld in bus, vliegtuig en trein.

BestemmingenBusstopTreinstationVliegveld
HanoiJaJaJa
Ho Chi Minh CityJaJaJa
Halong BayJaJaJa
Ninh BinhJaJa 
SapaJaJa 
Ha GiangJa  
DalatJa Ja
Da NangJaJaJa
Hoi AnJaJa*Ja*
HueJaJaJa
Nha TrangJaJaJa*
Phong NhaJaJa*Ja*
Quy NhonJaJaJa*
Con Dao**  Ja
Phu Quoc**  Ja
Cao BangJa  
Moc ChauJa  

* Treinstation of vliegveld ligt niet in of bij de stad zelf, maar in een naastgelegen stad.
** Eiland met veerverbinding.

Vliegtickets naar Vietnam

Het zal je misschien verbazen te horen dat Vietnam meer dan 20 luchthavens heeft. Dat feit is logischer als je ontdekt dat veel landingsbanen die tijdens de Vietnam oorlog zijn gebouwd, zijn omgebouwd tot commerciële vliegvelden in vredestijd.

Verreweg de meeste internationale vluchten komen aan in Ho Chi Minh City (Saigon) en Hanoi, met dagelijkse aankomsten via de meeste Aziatische hubsteden. Bangkok, Seoul, Hong Kong, Singapore, Guangzhou, Siem Reap en Phnom Penh hebben de meest frequente vluchten. Er landen ook enkele internationale vluchten in Da Nang en de badplaats Nha Trang.

Grote internationale luchtvaartmaatschappijen zijn onder meer Vietnam Airlines, Singapore Airlines, Korean Air, China Southern Airlines, Thai Airways, AirAsia, Jetstar en Hong Kong Airlines.

Lees hier alles over hoe je goedkope vliegtickets naar Vietnam kunt vinden.

Binnenlandse vluchten

Het kan dagen, weken of maanden duren om van noord naar zuid te gaan of vice versa, maar reizen met het vliegtuig duurt slechts 2 uur en kost ongeveer ‎€40 als je van tevoren boekt.
Andere grote steden zijn goed verbonden. Of je nu een vlucht nodig hebt vanuit Da Nang, Hai Phong, Can Tho, Hue, Nha Trang, Da Lat of Phu Quoc – er naartoe vliegen vanuit Hanoi of Ho Chi Minh City is gemakkelijk dankzij het aanbod aan binnenlandse vluchten.

Reizen met de bus

vip slaapbus in Vietnam

Elke stad en bijna elke uithoek van het land heeft een busroute. Met de bus reizen in Vietnam is niet voor iedereen; bussen rijden stevig door over gammele wegen en door steden en dopjes. Een reis van 276 km van de Mekong Delta naar Ho Chi Minh City met de bus duurt in totaal ongeveer 8 uur.

De meeste bussen vertrekking laat in de avond, waardoor je kan slapen in de bus en een dag reizen bespaard. Wanneer je met een aanbevolen busbedrijf gaat zal de bus in goede staat zijn. Je hebt hierin ook verschillende klasse, zoals de normale slaapbussen, limousine bussen en VIP bussen.

De Open Tour-bussen zijn een geweldige optie voor budget-backpackers. Ze zijn erg goedkoop en rijden naar alle belangrijke bestemmingen. Het mooiste is dat als je iets uit het raam ziet dat je leuk vindt, kun je de buschauffeur vragen te stoppen en het te bekijken. 

De openbare bussen rijden in de grote steden en regionaal. Deze zijn voor toeristen minder populair, omdat communicatie moeilijk gaat en het goedkoop is om met een tour te gaan, een auto te huren met chauffeur of zelf een motor te huren.

Trein reizen

Vietnam trein

De treinen in Vietnam zijn duurder dan de bussen, maar het comfort is het zeker waard. De ‘Reunification Express’ rijdt van Hanoi naar Ho Chi Minh City en stopt op verschillende bestemming onderweg. De trein is iets langzamer dan de bus maar als je een nachttrein boekt, kun je het grootste deel ervan door slapen in een slaapplaats met airconditioning. Koop je kaartje zo vroeg mogelijk, vooral tijdens het hoogseizoen.

Er zijn een aantal klasse in Vietnamese treinen, maar het is aan te raden om te kiezen voor het hoogste niveau dat je je kunt veroorloven. De rijtuigen met harde stoelen van de lagere klasse kunnen grimmig zijn, terwijl sommige klasse met zachte stoelen nu zelfs airconditioning hebben. Er zijn zowel harde als zachte slaapcompartimenten voor overnachtingen, met respectievelijk zes en vier stapelbedden. 

Een andere optie is om voor een privébedrijf te gaan, dat luxere treinen aan standaardtreinen koppelt. Dit is een populaire manier om van Hanoi naar Lao Cai (Sapa) in de noordelijke hooglanden te gaan. Verschillende bedrijven, waaronder Victoria Hotels, Sapaly Train en Fanxipan, exploiteren relatief luxe privétreinen.

Auto huren

Ninh Binh auto huren

Internationale rijbewijzen worden in Vietnam niet geaccepteerd – en een auto huren is niet de norm. Als iemand dit aanbeveelt, bedoelen ze meestal compleet met chauffeur. Als je met een groep door Vietnam reist, kan dit een geweldige manier zijn om een rondreis te maken, op jouw manier. Je wilt sowieso niet zelf door Vietnam willen rijden, vooral als je gewend bent aan de beleefde wegen in Nederland. Het rijden hier is waanzinnig en overal waar je komt, hoor getoeter. Het huren van een auto met chauffeur hoeft daarnaast ook niet duur te zijn.

Taxi & Xe Om

taxi in Vietnam

Taxi’s in Vietnam zijn beschikbaar in de grote steden, hoewel chauffeurs misschien terughoudend zijn met het gebruik van meters en er wordt met sommige meters geknoeid om de kosten sneller op te laden dan zou moeten. De meest betrouwbare taxibedrijven zijn Mai Linh en Vinasun.

Xe om zijn motortaxi’s, die in veel steden rondrijden. Het is belangrijk dat je vooraf onderhandel over de prijs.

Een goed alternatief voor een taxi of xe om is om een taxi app te gebruiken. De populairste app is Grab. Dit is vergelijkbaar met Uber. Met deze app kun je zowel auto taxi’s als motortaxi’s boeken; vooraf zie je al de prijs.

Motor rijden

Voor de moedigen is het mogelijk om in de meeste grote steden een motor of scooter te huren. Bekijk de motor heel zorgvuldig voordat je vertrek. Ben je heel avontuurlijk, dan kun je ook een motor kopen in Hanoi of Ho Chi Minh City en aan het einde van je trip verkoop je die weer.

Easy Riders

Easy rider tour Hoi An

Niet klaar om in je eentje de weg om te gaan? Een andere optie is om achterop te stappen bij een Easy Rider. Dit zijn gerenommeerde gidsen die je meenemen op korte ritten of meerdaagse tochten. Populaire bestemmingen om dit te doen zijn Dalat en van Hoi An naar Hue.

Boot

van Mekong Delta naar Phu Quoc

Voor reizigers die zowel Cambodja als Vietnam bezoeken, is een populaire route tussen de twee landen de snelle boot van Phnom Penh naar Chau Doc in de Mekong Delta. Natuurlijk kun je ook met een luxe riviercruise over de Mekong reizen.

Eenmaal in Vietnam is Halong Bay de plaats die je waarschijnlijk op het water zult bezoeken, waar honderden schepen door het water varen en reizigers meenemen naar de prachtige karst-eilandformaties. Dagtochten en meerdaagse excursies zijn mogelijk met een volledig aanbod in budget, van basic tot luxe. 

Veerdiensten brengen je naar de meeste van de belangrijkste eilanden van Vietnam zoals Phu Quoc en Con Dao.

Fietsen

fietsen in Ninh Binh

Avontuurlijke reizigers kunnen ook gaan fietsen in Vietnam. Je kunt er voor kiezen om met een organisatie door heel Vietnam te gaan fietsen of je kunt gewoon op twee wielen aansluiten bij de lokale bevolking en er zelf op uit trekken. Het is goedkoop genoeg om fietsen te huren in de grote steden. Dalat, Hoi An, Hue en Ninh Binh staan bekend als geweldige plekken om te fietsen.

Cyclo

Hue cyclo tour

In de rustigere steden zoals Hue en Hoi An, kun je genieten van een langzame cyclo-tocht. Een cyclo is een fiets met aan de voorkant een bak met een stoel waar je in kunt zitten. De cyclo gids brengt je rond en kunt je bezienswaardigheden tonen tijdens de rit. Houd rekening dat je vooraf een prijs bepaald. Je hebt ook verschillende cyclo tours in onder andere Hue en Hanoi.

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.