Pu Luong Nature Reserve: Een verborgen paradijs

Het kalkstenenlandschap van Pu Luong is een gebied van uitzonderlijke natuur, cultuur en een hoge biodiversiteit die zich uitstrekt van Mai Chau in het noorden tot Cuc Phuong nationaal park in het zuidoosten. Het is gezegend met rijke bossen, kalksteen bergen, prachtige rijstterrassen en een adembenemend landschap.

Pu Luong

Pu Luong ligt tussen de provincies Hoa Binh en Thanh Hoa, ongeveer 160 km ten zuidwesten van Hanoi. Het is een populair weekendje weg, maar ziet relatief weinig buitenlandse bezoekers. Dit maakt een leuke afwisseling van de nabijgelegen en razend populaire Mai Chau.

Pu Luong Nature Reserve

Pu Luong Nature Reserve werd in 1999 opgericht om de biodiversiteit van het gebied te beschermen. In het reservaat vindt je een mix van ongerepte bossen en gecultiveerde rijstterrassen. Het is een perfect landschap voor een trekking en meerdaagse wandelingen zijn om die reden de populairste bezigheid.

Pu Luong Nature Reserve

Een smalle weg doorsnijdt het reservaat langs de vallei en verbindt een reeks kleine dorpjes en gehuchten. De zuidoostelijke hoek van het reservaat heeft enkele clusters van homestays, die een goede plek zijn om te verblijven.

Waterraden van Pu Luong

Een deel van de charme van Pu Luong zijn de bamboewaterraden (of waterwielen) die in het landschap voorkomen. De rijst die in deze delen wordt gekweekt, moet worden ondergedompeld om te gedijen waarvoor een grote hoeveelheid water nodig is (in tegenstelling tot bergrijst, die in droge rijstvelden kan worden gekweekt). Gebouwd door mensen uit de Thaise en Muong etnische groepen, oogsten de raden water van laaggelegen stromen om de enorme rijstgewassen te voeden. Ze komen met name van pas tijdens het droge seizoen en periodes van droogte wanneer het waterniveau laag is. Je vindt de waterraderen langs de rotsachtige stromen die door Pu Luong lopen.

Pu Luong off the beaten track in Vietnam

Als je ze van dichtbij ziet, besef je hoe eenvoudig maar effectief de waterwielen zijn. Het wiel draait op eigen kracht langzaam, aangedreven door de stromende beek. De lengte van de bamboepijp schept kleine hoeveelheden water op en eenmaal bovenaan, geeft het deze af in een bamboebuis.

waterrad Pu Luong

Het water stroomt vervolgens langs een verhoogde bamboepijpleiding. Deze is bijzonder complex en loopt meerdere meters door aangrenzende velden. Zodra het zijn bestemming heeft bereikt, druppelt het water uit de bamboe en bedekt het de rijstvelden. Als het rijstveld op terrassen ligt, loopt elke overloop over de modderdijken naar het naastgelegen veld.

waterrad Pu Luong

Trekking in Pu Luong

Je kunt uitstekend wandelen, fietsen, mountainbiken en motorrijden in het natuurreservaat Pu Luong. Maar de meeste toeristen komen naar Pu Luong voor een trekkening. Sommige van de paden reiken zelfs tot aan het aangrenzende nationale park Cuc Phuong in het oosten, in de provincie Ninh Binh. Treks variëren van rustige wandelingen naar schilderachtige plekjes en grotten in de bergen, tot meerdaagse wandelingen naar afgelegen watervallen, pieken en bossen, waar je onderweg verblijft in verschillende homestays.

Pu Luong trekking

Pu Luong en de directe omgeving zijn bezaaid met een aantal zeer schilderachtige watervallen, die door de jungle en over kalksteenrotsen lopen, waar het water zich verzamelt in heldere zwembaden die perfect zijn om te zwemmen. Thác Hiêu is bijzonder opvallend en gunstig gelegen dicht bij de twee homestay-clusters van Ban Hieu. Maar verder naar het oosten zijn Thác Mây en Thác Mu ook te voet, met de fiets of met de motor bereikbaar en even mooi.

Wat is het beste seizoen om Pu Luong te bezoeken?

De beste tijd om Pu Luong te bezoeken is tijdens het rijstoogstseizoen, van september tot november, wanneer de rijstvelden veranderen in tinten geel en goud. Of februari tot mei, het groene seizoen. Het weer is aangenaam, er zijn veel minder toeristen in de buurt, en het beste van alles is dat het landschap weelderig en groen is.

Pu Luong

Waar te verblijven in het natuurreservaat Pu Luong

Homestay

In de typische homestays zijn de tarieven om ’s nachts te slapen ongelooflijk goedkoop: tussen de 50.000-100.000vnd ($ 2- $ 4) per nacht. Dit komt omdat de slaapplaatsen eenvoudig zijn: meestal een matras op een houten vloer onder een klamboe in een gemeenschappelijke slaapzaal op de eerste verdieping van een paalwoning, vaak met gordijnen of scheidingswanden voor privacy, en een gedeelde badkamer. (Lees meer over: wat is een homestay?)

Pu Luong homestay

Waar te verblijven

Ban Hieu: Een kleine maar verspreide verzameling van rieten bamboehuizen op palen, gebouwd op een steile berghelling. Er is een verzameling van minstens vijf homestays, elk een beetje verder de berghelling op dan de vorige. Het dorp is alleen te voet of met de motor te bereiken.

Kho Muong: Een spectaculaire ligging met buitengewone uitzichten. De bekendste accommodatie is Pu Luong Retreat. Dit is een luxe resort in boetiekstijl met een infinity pool. Verder naar beneden de heuvel vindt je Pu Luong Treehouse en Nature Lodge.

Pu Luong Retreat

Ban Hang: Je komt hier via een steile onverharde weg die leidt van de hoofdweg QL15C door Pu Luong. Hier vindt je een cluster van homestays. Deze homestays zijn populair bij jonge Vietnamese reizigers en sommige reisgroepen. Omdat de locatie laag is (in de vallei), zijn de uitzichten niet zo spectaculair als andere homestay-gebieden.

Lung Cao / Ban Nua: Midden in het natuurreservaat. Ban Nua Homestay is over het algemeen erg leuk maar eenvoudig. Sommige van de gastgezinnen zijn bereikbaar via de geasfalteerde weg langs de vallei, maar anderen hebben een goede motor nodig, 4 × 4 of te voet gaan.

Eten en drinken

Omdat Pu Luong Nature Reserve geen steden of grote dorpen heeft, en omdat de meeste homestays zich in vrij afgelegen gehuchten op het platteland bevinden, zijn er bijna geen winkels, eetstalletjes of restaurants te vinden. In plaats daarvan koken de gastgezinnen heerlijke maaltijden voor hun gasten. Het is nog steeds een goed idee om wat snacks mee te nemen, voor tussen de maaltijden door.

De prijs van slapen in een gastgezin is exclusief eten. Omdat slaapplaatsen meestal eenvoudig zijn, zijn de kosten van maaltijden vaak twee- of driemaal zoveel als bij het slapen. Prijzen variëren van slechts 30.000-70.000vnd per persoon voor het ontbijt, tot 100.000-250.000vnd per persoon voor het avondeten. Verwacht dus ongeveer 200.000-250.000vnd per persoon te betalen voor half pension.

Tour naar Pu Luong

Als je niet veel tijd hebt of niet alles met de motor wilt rijden, raden we je ten zeerste aan om met een tour te gaan. Een tour naar Pu Luong omvat vaak sightseeing, een overnachting in een homestay, een kleine trekking en eten. Tours naar deze plek zijn vaak in kleine groepen of privé tours. Het is ook niet aan te raden om met een grote groep te gaan reizen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.