Vietnam E-visa aanvragen

Alles wat je moet weten

Om naar Vietnam te reizen, moet je in het bezit zijn van een geldig visum. Een Vietnam e-visa aanvragen is momenteel de enige manier om een visum aan te vragen en dat kan direct via de officiële website van de Vietnamese immigratiedienst. Zowel Nederlandse als Belgische paspoorthouders kunnen hiervan gebruikmaken. Zonder dit e-visa word je zelfs niet toegelaten bij het instappen van het vliegtuig. Het aanvragen van het e-visa duurt minstens 3 werkdagen, dus het is van groot belang dat je dit tijdig regelt.

De opties van het Vietnam e-visa

1. Duur van het e-visum

 • Maximale Duur: Het e-visa voor Vietnam kan worden aangevraagd voor verblijven tot maximaal 90 dagen. (dit staat ook vermeld op de officiële website)
 • Belangrijk om te weten! De daadwerkelijke duur van jouw visum hangt af van de informatie die je tijdens de aanvraag invult. Als je aangeeft twee weken in Vietnam te blijven, ontvang je een visum dat geldig is voor die specifieke periode.

Handige Tip:

Flexibiliteit in Reisdata: Je bent niet verplicht om Vietnam binnen te komen of te verlaten op de exacte data die je bij jouw aanvraag opgeeft. Deze data bepalen echter wel de geldigheidsperiode van jouw visum.

 • Voorbeeld: Door een eerdere aankomstdatum te selecteren en een langere verblijfsduur aan te geven dan je daadwerkelijk plant, kun je jezelf meer flexibiliteit geven.

2. Single Entry of Multiple Entry

Het e-visa voor Vietnam kent twee varianten: Single Entry en Multiple Entry.

 • Single Entry: Dit houdt in dat je met jouw e-visa één keer het land mag binnenkomen. Voor de meeste reizigers is dit voldoende.
 • Multiple Entry: Dit type visum staat toe dat je meerdere keren Vietnam kunt binnenkomen tijdens de geldigheidsperiode van jouw visum. Bijvoorbeeld, indien je Vietnam binnenkomt op 1 mei, vervolgens op 14 mei naar Cambodja vertrekt en op 21 mei terugkeert naar Vietnam, dan heb je een Multiple Entry visum nodig aangezien je Vietnam twee keer zult binnenkomen.

3. Kosten

De kosten voor een e-visa zijn als volgt:

 • Single Entry: $25
 • Multiple Entry: $50

Aankomst mogelijkheden

Het e-visum voor Vietnam biedt verschillende opties om het land binnen te komen, waaronder alle internationale luchthavens en enkele zeehavens. Het is goed om te weten dat hoewel de meest gebruikte landgrenzen voor toeristen het e-visum accepteren, het geen universele optie is voor alle landgrenzen. Met andere woorden, niet alle landgrenzen staan binnenkomst met het e-visum toe.

1) Vliegvelden

 • Cat Bi Int Airport (Hai Phong)
 • Cam Ranh Int Airport (Khanh Hoa)
 • Can Tho International Airport
 • Da Nang International Airport
 • Noi Bai Int Airport (Hanoi)
 • Phu Bai Int Airport
 • Tan Son Nhat Int Airport (Ho Chi Minh City)

2) Landgrenzen

Cambodja

 • Ha Tien Landport
 • Moc Bai Landport
 • Song Tien Landport
 • Tinh Bien Landport
 • Xa Mat Landport

Laos

 • Bo Y Landport
 • Cha Lo Landport
 • Cau Treo Landport
 • Lao Bao Landport
 • La Lay Landport
 • Nam Can Landport
 • Na Meo Landport
 • Tay Trang Landport

China

 • Huu Nghi Landport
 • Lao Cai Landport
 • Mong Cai Landport

3) Zeehavens

 • Chan May Seaport
 • Da Nang Seaport
 • Duong Dong Seaport
 • Hon Gai Seaport
 • Hai Phong Seaport
 • Nha Trang Seaport
 • Quy Nhon Seaport
 • Ho Chi Minh City Seaport
 • Vung Tau Seaport

Een Vietnam e-Visa aanvragen

Stap 1) Website om Vietnam e-Visum aan te vragen

Als je van plan bent een e-visum voor Vietnam aan te vragen, is het belangrijk om te weten dat je dit rechtstreeks kunt aanvragen via de officiële website van de Vietnamese immigratiedienst. Door https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/web/guest/khai-thi-thuc-dien-tu/cap-thi-thuc-dien-tu te bezoeken, krijg je toegang tot het online aanvraagformulier en voltooi je het proces in een paar eenvoudige stappen.

Hoewel je online verschillende visumbureaus kunt tegenkomen, is het niet nodig om hun diensten te gebruiken. Aanvragen via deze bureaus kan duurder en en meer tijd kosten, omdat ze doorgaans dezelfde officiële website gebruiken om jouw aanvraag te verwerken. Door rechtstreeks via de officiële website het evisa aan te vragen, kun je dus tijd en geld besparen.

2) Het aanvraagformulier

Bij het invullen van het e-visumaanvraagformulier moet je jouw paspoortgegevens, persoonlijke gegevens en reisgegevens verstrekken.

Voor het gedeelte “Intended temporary residential address in Viet Nam” kun je het hotel invoeren waar je op jouw eerste dag wilt verblijven of een beoogd hotel als u nog geen boeking heeft gemaakt.

De “Intended length of stay in Viet Nam (aantal dagen)” moet 90 dagen of minder zijn. Ook al selecteer je 15 dagen, jouw e-visa is hoe dan ook een maand geldig.

Het is belangrijk om het formulier dubbel of zelfs driemaal te controleren voordat je het verzendt om fouten te voorkomen. Bekijk onderstaande veelgemaakte fouten:

Veelgemaakte fouten

1. Naam verkeerd ingevoerd

Let goed op, want dit is een van de meest gemaakte fouten. Voer jouw volledige naam in zoals deze wordt weergegeven op de ICAO-regel van jouw paspoortgegevenspagina. Zie afbeelding hieronder. Waneer je bijvoorbeeld 2 achternamen in je paspoort hebt, maar die staan niet beide in de ICAO-regel, vul je dus alleen de achternaam in die op die regel staat!

Vietnam evisa aanvragen

2. Vraag het op tijd aan

Vraag je e-visum minimaal een maand van tevoren aan, zodat je voldoende tijd hebt voor eventuele onvoorziene problemen of de noodzaak om een nieuw visum aan te vragen. Als er een fout in je aanmelding staat, of tijdens nationale feestdagen, kunnen aanmeldingen langer duren.

3. De letter O en het cijfer 0

Let op het verschil tussen de letter ‘O’ en het cijfer 0 bij het invoeren van uw paspoortgegevens. In het Nederlandse paspoort wordt de letter ‘O’ niet gebruikt, dus het is altijd het cijfer 0. Controleer jouw paspoortnummer goed op fouten.

4. Geldigheid van je paspoort

Zorg ervoor dat jouw paspoort nog minimaal zes maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Vietnam.

5. Plek van aankomst

Zorg ervoor dat je de juiste plaats van binnenkomst selecteert, aangezien je deze niet meer kunt wijzigen nadat de aanvraag is ingediend. Houd er ook rekening mee dat sommige steden, zoals Ho Chi Minh City, twee keer op het aanvraagformulier kunnen voorkomen, met een optie voor de luchthaven en een andere voor de zeehaven. Als je per vliegtuig naar Ho Chi Minh City komt, moet je ervoor zorgen dat u de luchthavenoptie selecteert, dus Tan Son Nhat International Airport en niet Ho Chi Minh City SeaPort.

6. Paspfoto

Het is belangrijk om een portretfoto van goede kwaliteit te uploaden bij het aanvragen van een e-visum voor Vietnam. Vermijd het scannen van jouw paspoort en het uitknippen van het fotogedeelte, omdat dit vaak resulteert in een afbeelding van lage kwaliteit. Zorg er ook voor dat de foto niet te groot is, aangezien een bestandsgrootte van 5 MB of meer problemen kan veroorzaken.

7. Geen bril

Wanneer je een selfie maakt voor de pasfoto, zorg ervoor dat je bij het maken van die foto recht in de camera kijkt, zonder bril en tegen een effen achtergrond.

Stap 3) Betaling

Voor de betaling heb je een creditkaart nodig. De kosten zijn $25 USD, oftewel 23 euro per Vietnam e-visa aanvraag.

Afhandeling van jouw Vietnam e-visa aanvraag

1) 3 tot 4 werkdagen

Nadat je jouw aanvraag hebt ingediend, ontvang je ook een link met registratiecode om de voortgang van jouw visum te volgen. Het duurt doorgaans 3 tot 4 werkdagen om jouw e-visum voor Vietnam te ontvangen.

Het is belangrijk op te merken dat de Vietnamese immigratiedienst alleen werkt op weekdagen, van maandag tot vrijdag, van 08:00-11:30 uur en van 13:30-16:00 uur. Het is dus belangrijk om ruim van tevoren een aanvraag in te dienen, zodat er voldoende tijd is voor verwerking en mogelijke vertragingen worden voorkomen. Zodra jouw e-visum is goedgekeurd, ontvangt je het via e-mail.

2) Fouten in je aanvraag

Als je een fout maakt in jouw e-visumaanvraag, hoef je niet direct zorgen te maken. Je ontvangt een e-mail waarin je op de hoogte wordt gesteld van de fout. Via dezelfde link waar je jouw visumaanvraag kunt volgen, kun je nu de fout bewerken en corrigeren. Houd er echter rekening mee dat dit weer 3 tot 4 werkdagen extra kan toevoegen aan de verwerkingstijd, dus het hele proces van correctie tot goedkeuring kan 4 tot 8 werkdagen duren.

3) Nationale feestdagen in Vietnam

Zoals we eerder vermeldden, wordt de verwerking van e-visa alleen op werkdagen gedaan, wat betekent dat er geen visa worden verwerkt tijdens nationale feestdagen. Tijdens Tet Holiday, meestal gevierd in januari of februari, is de immigratie bijvoorbeeld een hele week gesloten. Daarom is het van essentieel belang om ruim van tevoren een aanvraag in te dienen als je van plan bent Vietnam tijdens of vlak na die tijd te bezoeken om ongemak te voorkomen.

4) Hoe ziet een e-visum eruit

evisa Vietnam voobeeld

Hoe gebruik je een Vietnam e-Visa

1) Bij aankomst

Bij aankomst in Vietnam dien je jouw e-visum uitgeprint te hebben en met een geldig paspoort te tonen bij de immigratiecontrolepost. Er zijn bij aankomst geen extra kosten die moeten worden betaald.

2) Bij vertrek

Bij het verlaten van Vietnam is het belangrijk om jouw e-visum bij je te houden, aangezien ze het bij het controlepunt om kunnen vragen. Je kunt dus beter niet jouw e-visum weggooien, aangezien je het misschien weer nodig hebt voor vertrek. Mocht je het e-visum kwijtraken tijdens jouw reis, dan kunt je het opnieuw printen vanuit de e-mail die je na goedkeuring hebt ontvangen.

Veel gestelde vragen

Wanneer een e-visum voor Vietnam aanvragen?

Het wordt aanbevolen om een e-visum voor Vietnam aan te vragen zodra je jouw officiële aankomstdatum weet. Hoewel de verwerkingstijd doorgaans 3 tot 4 werkdagen is, is het beter om jouw visum eerder dan later te laten aan te vragen om stress op het laatste moment te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk op te merken dat door nationale feestdagen of fouten in de aanvraag de verwerkingstijd langer kan duren dan verwacht.

Kan ik later aankomen dan de ingangsdatum van mijn e-visum?

Ja, je kunt Vietnam op elk moment binnenkomen tijdens de geldigheidsduur van jouw e-visum, ook als dit later is dan de startdatum die in het e-visum staat vermeld. Je moet er echter voor zorgen dat je het land binnenkomt voordat het e-visum verloopt.

Kan ik eerder aankomen dan de ingangsdatum van mijn e-visum?

Nee, je kunt Vietnam niet inreizen vóór de startdatum die op jouw e-visum staat vermeld. De geldigheidsperiode van jouw e-visum begint vanaf de opgegeven startdatum en je moet het land binnen dat tijdsbestek binnenkomen. Als je aankomt vóór de startdatum die op jouw e-visum staat vermeld, krijg je geen toegang tot Vietnam en moet je mogelijk een nieuw e-visum aanvragen of wachten tot jouw e-visa geldig is.

Hoeveel kost een e-visum voor Vietnam?

Een e-visum voor Vietnam kost 25 USD.

Hoe kan ik langer blijven dan de geldige e-visumtijd?

Als je langer in Vietnam moet blijven dan de geldigheidsduur van jouw e-visum, moet je een visumverlenging aanvragen of een nieuw visum aanvragen. Het visumverlengingsproces kan behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend zijn. De eenvoudigste manier is om Vietnam te verlaten en Vietnam weer binnen te komen met een nieuw e-visum.

Moet ik een retourvlucht vanuit Vietnam laten zien?

Het is niet verplicht om een retourvlucht uit Vietnam te tonen bij het aanvragen of aankomen met een e-visum. Bij de grenscontrole vragen ambtenaren doorgaans niet om een bewijs dat je Vietnam weer verlaat.

Hoe lang duurt het na het aanvragen van een e-visum voor Vietnam om het te ontvangen?

Normaal gesproken duurt het 3 tot 4 werkdagen om jouw goedgekeurde e-visum voor Vietnam te ontvangen. Het kan echter langer duren in het geval van nationale feestdagen of als er fouten in jouw aanvraag staan. Je kunt het beste jouw aanvraag indienen zodra je jouw officiële aankomstdatum kent om stress op het laatste moment te voorkomen.

Wat als mijn naam te lang is of speciale tekens bevat?

Schrijf jouw volledige naam zoals deze wordt weergegeven in de ICAO-regel van jouw paspoortgegevenspagina, zonder wijzigingen of weglatingen.

Kan ik informatie op mijn e-visum voor Vietnam wijzigen?

Nee, het is niet mogelijk om de informatie op jouw e-visum voor Vietnam te wijzigen nadat het is afgegeven. Als je een fout hebt gemaakt of informatie moet bijwerken, moet je een nieuw e-visum aanvragen met de juiste informatie.

Ik heb nog niks gehoord na het aanvragen van mijn e-visa?

Na het indienen van je e-visa aanvraag is het belangrijk om direct te controleren of je de bevestigingsmail hebt ontvangen. Indien je de bevestigingsmail hebt ontvangen, maar na 3 tot 4 werkdagen nog geen reactie hebt ontvangen, kun je de code in de e-mail gebruiken om de status van je aanvraag op te vragen. Het is belangrijk om te weten dat aanvragen tijdens het weekend niet worden behandeld, evenals tijdens officiële feestdagen. Houd ook rekening dat er een tijdverschil is tussen Nederland en Vietnam. Als je bijvoorbeeld in het begin van de middag een aanvraag indient, zit de werkdag er in Vietnam al op.

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.