Alleen reizen door Vietnam – 10 tips & bestemmingen

Alleen reizen door Vietnam is een avontuur dat je de vrijheid geeft om het land op je eigen tempo te ontdekken. Of je nu houdt van backpacken, hostels en nieuwe mensen ontmoeten, of de voorkeur geeft aan de privacy van een eigen hotelkamer, Vietnam biedt voor elk type solo-reiziger wat wils.

Alleen reizen als vrouw in Vietnam

alleen reizende vrouw in Vietnam op een boot in de Mekong Delta

Vietnam is een uiterst veilig land voor vrouwen die alleen willen reizen. Criminaliteit tegen buitenlanders, en zeker tegen vrouwen, is uiterst zeldzaam. Op de meer toeristische plekken ben je een bekend gezicht en zal men je hooguit benaderen voor de verkoop van spulletjes. In afgelegen gebieden kan de lokale bevolking nieuwsgierig zijn, maar blijven op afstand en zijn vaak verlegen. Ondanks de traditionele waarden van het land, zul je als buitenlandse vrouw weinig problemen ondervinden. Een respectvolle houding ten opzichte van lokale gebruiken is natuurlijk altijd aan te raden.

Algemene veiligheidstips voor solo-reizigers

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat Vietnam over het algemeen een zeer veilig land is. Criminaliteit richting buitenlanders komt weinig voor, en hoewel in grote steden kleine diefstallen kunnen plaatsvinden, is dit minder frequent dan in veel Europese steden. De nieuwsgierigheid van de lokale bevolking resulteert zelden in ongemak; een vriendelijke ‘nee’ is vaak al voldoende. Oplichting komt wel voor, maar met gezond verstand en het gebruik van handige apps en tools kun je veel problemen voorkomen.

Veiligheidspunten die extra aandacht vereisen:

  • Verkeer: Het verkeer in Vietnam kan overweldigend zijn met zijn schijnbare gebrek aan regels. Bij het oversteken is het belangrijk om een rustig en constant tempo aan te houden om voorspelbaar te zijn voor andere weggebruikers. Overweeg je een scooter te huren? Denk dan goed na. Zonder een geldig rijbewijs kun je onverzekerd zijn, en de drukke straten van Vietnam zijn geen goede plek om rijden te leren.
  • Dieren: Hoewel je minder loslopende dieren tegenkomt dan in landen als Thailand en Indonesië, is het belangrijk om voorzichtig te blijven. Vietnam is geen rabiesvrij land. Hoe aandoenlijk een dier ook mag lijken, het is verstandig afstand te bewaren.

Lees hier alles over veiligheid in Vietnam.

alleen reizen als vrouw in Vietnam

Apps en bereikbaarheid onderweg

Als je alleen door Vietnam reist, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, niet alleen voor je eigen gemoedsrust, maar ook om je familie en vrienden thuis gerust te stellen. Een van de beste stappen die je kunt zetten, is het aanschaffen van een Vietnamese simkaart. Voor slechts een paar euro ben je verzekerd van constante internettoegang, waardoor je gemakkelijk kunt navigeren, communiceren, en op de hoogte kunt blijven van alles wat je moet weten tijdens je reis. Bovendien kun je zo regelmatig contact houden met het thuisfront over je avonturen.

Essentiële apps voor je smartphone:

  • Google Maps: Onmisbaar voor navigatie. Tip: download offline kaarten voor het geval je geen internetverbinding hebt.
  • Google Translate: Voor communicatie met locals die geen Engels spreken. Het vertalen van menu’s en borden wordt zo een fluitje van een cent. Vergeet niet het offline woordenboek te downloaden.
  • Grab: De Aziatische tegenhanger van Uber. Een veilige en makkelijke manier om taxi’s te regelen, met vooraf bepaalde prijzen.
  • TripAdvisor: Ideaal voor het vinden van de beste eetgelegenheden en het lezen van accommodatiebeoordelingen.
  • Booking.com: Of Hostelworld, als je een backpacker bent. Deze apps zijn perfect voor het boeken van accommodaties onderweg.

Deze apps maken alleen reizen in Vietnam een stuk eenvoudiger en veiliger. Bekijk hier een volledige lijst met handige apps voor Vietnam.

Hoe ontmoet je medereizigers in Vietnam?

Solo reizen betekent niet dat je altijd alleen moet zijn. Er zijn verschillende manieren om medereizigers te ontmoeten:

  • Hostels: De ultieme ontmoetingsplek voor internationale reizigers. Kies voor slaapzalen in plaats van privékamers of capsules voor meer interactie. Let ook op gemeenschappelijke ruimtes zoals woonkamers of bars in het hostel.

  • Groepstours: Join-in groepstours zijn een geweldige manier om alles geregeld te hebben en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten. Meerdaagse tours, zoals motor- of wandeltochten, bieden fantastische mogelijkheden om banden te smeden.
groepstour naar de Cu Chi Tunnels
  • Bars: In de grotere steden vind je talloze bars die gericht zijn op internationale bezoekers. Dit zijn de perfecte plekken om in contact te komen met anderen die net als jij de wereld aan het verkennen zijn.

Vervoer in Vietnam regelen

Reizen in Vietnam biedt een avontuurlijke mix van mogelijkheden, hoewel het openbaar vervoer in steden zijn uitdagingen kent. Metroprojecten zijn nog in volle ontwikkeling en lokale bussen kunnen een raadsel zijn als je geen Vietnamees spreekt. Gelukkig zijn er volop andere opties die zowel betaalbaar als toegankelijk zijn.

Korte afstanden

  • Grab: Dit is de Aziatische versie van Uber en een echte game-changer voor transport binnen steden. Met Grab selecteer je eenvoudig je ophaal- en afzetlocatie en zie je de prijs vooraf. Voor een paar euro kun je al een aanzienlijke afstand afleggen. Het grootste voordeel? Geen zorgen over prijsoplichting en geen communicatieproblemen met betrekking tot je bestemming.

  • Motortaxi’s: Een spannende optie voor de avontuurlijke reiziger. Via de Grab-app kun je een motortaxi bestellen waarbij je als passagier achterop springt. Het is een snelle en efficiënte manier om door het verkeer te navigeren, vooral handig als je alleen reist.

  • Lopen: Vergeet niet dat je ook kunt kiezen voor de gezondste optie: lopen. Wees er wel op voorbereid dat trottoirs vaak bezet zijn door straatverkopers of geparkeerde motoren, waardoor je soms op de weg moet lopen.

Lange afstanden

  • Met de bus reizen: Het uitgebreide busnetwerk van Vietnam verbindt vrijwel alle bestemmingen met elkaar. Slaapbussen zijn een populaire optie voor nachtelijke reizen, waarmee je ook op accommodatie bespaart. Voor wie liever overdag reist, zijn er comfortabele limousinebussen beschikbaar.

  • Met de trein reizen: Reizen per trein is een langzamere en duurdere optie dan de bus, maar biedt een veiliger gevoel en een unieke ervaring. De treinroute beperkt zich tot kustbestemmingen en de verbinding tussen Hanoi en Sapa. Voor een comfortabelere reis kun je kiezen voor een eerste-klasse cabine.

  • Binnenlandse vluchten: Met talrijke vliegvelden is vliegen binnen Vietnam een snelle en vaak verrassend goedkope optie. De meeste vluchten kosten minder dan 100 euro, en soms vind je ze zelfs voor rond de 30 euro.

  • Easy Riders: Reizen met een Easy Rider betekent achterop bij een ervaren motorrijder die tevens als lokale gids fungeert. Deze optie biedt veiligheid, lokale inzichten en een unieke ervaring. Het is een fantastische manier om de schoonheid van Vietnam te ontdekken, of je nu van A naar B wilt of een specifieke omgeving wilt verkennen.

Accommodatie tips voor solo-reizigers

Als je alleen door Vietnam reist, zijn er verschillende accommodatieopties die aan je behoeften kunnen voldoen, variërend van budgetvriendelijk tot iets luxer.

  • Hostels: Ideaal voor het ontmoeten van medereizigers, vooral als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent. Maar ook als je ouder bent, kun je hier een plek vinden; de sfeer is gastvrij en inclusief. Prijzen voor een bed in een gedeelde kamer beginnen vaak al vanaf 3 euro.

  • Homestay: Dit kan variëren van een kleinschalig hotel tot een verblijf bij etnische minderheden thuis. Hoewel de faciliteiten van traditionele homestays vaak basis zijn, biedt dit een ongeëvenaarde kans om de lokale cultuur van dichtbij mee te maken.

  • Hotels: Voor solo-reizigers die wat meer privacy en comfort willen, zijn er tal van hotels met privékamers beschikbaar vanaf ongeveer 20 euro per nacht. In het centrum van grotere steden kunnen de prijzen hoger liggen, maar over het algemeen blijft accommodatie in Vietnam betaalbaar.

Eten en drinken

  • Street food: Dit is een essentieel onderdeel van de Vietnamese cultuur en biedt een goedkope, heerlijke manier om de lokale keuken te verkennen. Een street food tour is een uitstekende manier om kennis te maken met de diversiteit van het eten, veiligheidsadvies te krijgen, en interessante inzichten van een lokale gids te ontvangen, terwijl je ook nog eens gezellig met andere reizigers eet.
Hanoi street food tour
  • Lokale restaurants: Vaak gespecialiseerd in slechts een handvol gerechten, wat betekent dat alles vers en met zorg bereid wordt. Doe wat onderzoek naar populaire lokale gerechten en de beste plekken om ze te proberen; maaltijden zijn verrassend betaalbaar.

  • Westers eten: Vooral te vinden in grotere steden en toeristische gebieden. Hoewel duurder dan lokale opties, kan het een welkome afwisseling zijn voor reizigers die iets herkenbaars willen eten.

  • Family dinner: Een must-do voor solo-reizigers. Veel homestays en sommige hostels bieden de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘family dinner’, waar je samen met een lokale familie en andere reizigers eet. Dit is meer dan alleen een maaltijd; het is een kans om verhalen uit te wisselen, andere reizigers te ontmoeten, en een authentieke inkijk te krijgen in de Vietnamese cultuur.

De beste bestemmingen voor als je alleen reist

Alleen reizen door Vietnam opent de deur naar onvergetelijke ervaringen en ontmoetingen. Hier zijn enkele topbestemmingen die elke solo-reiziger zou moeten overwegen:

  • Hanoi: Deze chaotische maar fascinerende stad mag je zeker niet overslaan. Het is de perfecte plek om het echte stadsleven van Vietnam te ervaren en je vindt er veel andere solo-reizigers. Van het verkennen van de Oude Wijk tot het genieten van een kopje traditionele Vietnamese koffie, Hanoi heeft voor ieder wat wils.

  • Ha Giang: Voor avontuurlijke reizigers is de Ha Giang Loop een must-do. Je wordt getrakteerd op de meest adembenemende berglandschappen, dorpjes van etnische minderheden en lokale markten. Deze route kan zowel zelfstandig (met de juiste ervaring en een internationaal rijbewijs) als met een groep worden afgelegd, wat een geweldige kans biedt om medereizigers te ontmoeten.
Ga Giang Loop met de motor
  • Hoi An: Ongetwijfeld een van de mooiste steden in Vietnam, met charmante straatjes, historische architectuur en nabijgelegen stranden. Het is een geweldige plek om te ontspannen, fietsen, kajakken, of deel te nemen aan dagexcursies.

  • Sapa: Deze regio staat bekend om zijn indrukwekkende trekkingroutes door de bergen en rijstterrassen. Deelnemen aan een groepstour biedt de kans om andere reizigers te ontmoeten en de lokale cultuur van dichtbij te ervaren, vooral als je kiest voor een overnachting in een traditionele homestay.

  • Halong Bay: Een UNESCO-werelderfgoed en natuurlijk wonder, bekend om zijn duizenden kalkstenen eilanden en turquoise wateren. Vermijd de romantische cruises als je alleen reist; kies in plaats daarvan voor een avontuurlijke optie in Lan Ha Bay, die minder druk is en combinatiemogelijkheden biedt met activiteiten op Cat Ba Island.

  • Ho Chi Minh City: Deze bruisende metropool is de perfecte plek om andere reizigers te ontmoeten, dankzij het levendige nachtleven. Het dient ook als uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Mekong Delta en de Cu Chi tunnels, waar je meer te weten kunt komen over de rijke geschiedenis en cultuur van Vietnam.

Tips voor onderweg

  • Opladen in koffieshops: Profiteer van de uitgebreide koffiecultuur in Vietnam. Naast een heerlijke koffie bieden veel koffiehuizen ook de mogelijkheid om je telefoon op te laden en gebruik te maken van wifi en toiletten.
  • Backpack of koffer?: Kies voor een backpack als je veel zelf regelt en met het openbaar vervoer reist. Een koffer kan handig zijn als je een groter budget hebt en voornamelijk privévervoer gebruikt.
  • Kleine supermarkten: Handig voor het kopen van snacks en drankjes. Veel van deze winkels zijn 24/7 open.
  • Leer een paar basiszinnen Vietnamees: Dit kan helpen bij eenvoudige communicatie en wordt zeer gewaardeerd door de lokale bevolking.
  • Maak gebruik van sociale media en reisapps: Ideaal om tips te vinden en in contact te komen met andere reizigers en locals.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Belangrijke mededeling: Tijdens de Tet-vakantie (8-14 feb) zijn we beperkt bereikbaar. Nieuwe aanvragen worden de eerste week na de vakantie behandeld. Reizigers die in deze periode reizen, ontvangen gewoon ondersteuning. Lees hier meer over.