Cat Ba eiland: Bezienswaardigheden, hotels & reistips

Cat Ba Island is het grootste eiland in Halong Bay en de enige met een redelijke stad. Het spectaculaire Cat Ba Nationale Park en zijn unieke toegang tot Halong Bay maken het een van de mooiste plekken in Vietnam. Maar het ziet nog steeds weinig toeristen in vergelijking met Halong Bay.

Lan Ha Bay

Cat Ba behoort tot Lan Ha Bay en hoewel de meeste toeristen alleen in Lan Ha Bay stoppen voor één nacht als deel van een Ha Long Bay cruise, is dit gebied van 7000 hectare zeker een van de groenste en meest unieke baaien van Vietnam. De grote verschillende kalksteen eilandjes bedekt door regenwouden rond de baai lijkt erg op Ha Long, maar het water is rustiger, schoner en groener doordat er minder boten met toeristen hier komen.

Hoe bereik je Lan Ha Bay?

In de haven van Cat Ba (Ben Beo) koop je een entreekaart voor de baai en huur je een eigen boot of deel je een boot met andere toeristen om de baai  te zien. Je passeert prachtige drijvende dorpen en veel eilanden. Een bezoek aan de baai kan tot 3 uur, 5 uur of zelfs de hele dag duren.

Hoeveel kost het voor Lan Ha Bay?

De meeste tours door Lan Ha Bay kosten tussen 15 USD en 20 USD. Wees niet bang om een ​​beetje te onderhandelen. Met een lokale boot door de baai varen kost ongeveer 200.000 VND per persoon, inclusief toegangskaartje voor de baai. Kajakken is 100.000 VND (5 USD) per persoon.

Hoogtepunten van Lan Ha Bay

Money Island

Cat Ba’s Monkey Island is slechts tien minuten varen met de veerboot vanaf Ben Beo Port. Er leven ongeveer 20 aapjes op dit eiland. Veel bezoekers kwamen langs om ze te voeren en ermee te spelen. De apen hier zijn grappig en vriendelijk, maar pas op, want ze kunnen je eten stelen zonder dat je het merkt.

Monkey Island in Halong Bay

Nam Cat Island

Nam Cat Island ligt op ongeveer 15 minuten met de boot van Ben Beo. Het eiland staat bekend om hde t paalwoningen.

Van Boi Beach

Kajakken, zwemmen en zonnebaden op het strand van Van Boi is meestal inbegrepen in elke route van een Cat Ba-dagtour.

Bezienswaardigheden op Cat Ba

Stranden op Cat Ba

Niet alleen rond Lan Ha Bay, maar ook op het eiland zijn er verrassend veel rustige en verborgen stranden naast elkaar te vinden, zoals Cat Co 1, Cat Co 2, Cat Co 3, Cat Ong, Cat Trai Gai en Duong Danh. Kom hier om te ontspannen buiten het hoogseizoen om de drukte te vermijden en geniet van het strand helemaal voor jezelf.

Trekking door Cat Ba National Park

Cat Ba National Park heeft 282 diersoorten, 741 soorten bomen en planten, samen met vele heuvels, meertjes en regenwouden verspreid over een totale oppervlakte van meer dan 16.000 hectare. Trekking door het park duurt tussen de 2 tot 3 uur. Gaan met een gids door het park is niet nodig, maar om veiligheidsredenen moet je niet alleen gaan. Draag je meest comfortabele schoenen en kleding voor klimmen. Neem voldoende water en zo min mogelijk bagage mee en wees voorbereid op een lange wandeling.

Cat Ba National Park

Cannon Fort

Op zoek naar een geweldige panoramische foto van het Halong Bay? Je hoeft geen uren te spenderen aan het beklimmen van de bergen van het nationale park, maar een paar minuten rijden van het stadscentrum naar het Cannon Fort van het eiland. Er is ook een café waar je kunt zitten en om te genieten en wachten op een majestueus zonsondergang.

Cat Ba viewpoint

Het Cannon Fort werd gebouwd als een marine-verdedigingsfort in 1942 en je ziet nog steeds een aantal oude bunkers en helikopterlandingsplaatsen.

Cat Ba cannon fort

Hospital Cave

Er zijn veel indrukwekkende grotten op het eiland Cat Ba, maar het meest interessante is het ondergrondse, bomvrije ziekenhuis en de schuilplaats die tijdens de Amerikaanse oorlog werd gebruikt voor leiders van de Viet Cong. Gebouwd in 1963, was de grot tot 1975 in gebruik als een ziekenhuis.

Je kunt een gids huren om de 7 kamers te zien, inclusief operatiekamer en een natuurlijke grot die werd gebruikt als een bioscoop en zelfs een zwembad had. De grot ligt op ongeveer 10 km van Cat Ba stad en een gids kost ongeveer 15000 VND.

Viet Hai village

Loop door Cat Ba National Park naar Viet Hai Village. Geniet hier van het mooie en rustige dorp op de fiets of te voet. Er is een klein pad van 5 kilometer naar de haven, omringd door bergkliffen en een helder rivier dat eronder ligt. Vanaf hier kun je een boot nemen langs een drijvende dorp terug naar Ben Beo haven in Cat Ba stad. Het huren van een kleine boot die je terug naar Ben Beo brengt kost ongeveer 100.000 VND (5 USD).

Cat Ba viewpoint

Cannon Fort is het meest bekende uitzichtpunt van het eiland, maar helemaal in het noorden van Cat Ba vind je een tweede uitkijkpunt. Volg de hoofdweg die dwars door Cat Ba kruist naar de Gia Luan Pier voor de pont naar Tuan Chau Island en Ha Long. Je vind hier een oude toren die nu dient als onofficieel viewpoint. Er staat een steile groene ladder tegen een rotswand op; niet aan te raden als je hoogtevrees hebt.

viewpoint Cat Ba

Outdoor sport activiteiten

Kajakken in de baai: Peddelen door de baai in een kajak is de beste manier om van verschillende hoeken van de baai te zien. Een kajak huren kost slechts ongeveer 100.000 VND (5USD) per kajak voor 2 personen.

Rotsklimmen: er zijn twee belangrijke gebieden in Cat Ba voor rotsklimmen. Ga met  een professionele gids voordat je op avontuur gaat boven de kalkstenen karsts.

Rotsklimmen in Cat Ba

Snorkelen om koraalrif te zien: de ideale tijd om te snorkelen en het levendige koraalrif te zien dat zich rond het eiland in Cat Ba bevindt, is tussen mei en september.

Overnachten op Cat Ba eiland

In de havenstad op Cat Ba zit het vol met goedkope hotels, hometays, kleine hostels en guesthouses die het grootste deel van het jaar waar voor je geld bieden. Pas echter op, Cat Ba is drukker tijdens Vietnamese zomervakanties, vooral in het weekend in juni en juli. De beschikbaarheid kan krap zijn en de prijzen kunnen enorm fluctueren. Er zijn ook een aantal resorts.

Voor een luxueuze reis is Cat Ba Sunrise Resort de beste keuze, enkele andere hotels van goede kwaliteit zijn, Cat Ba island Resort & Spa, Monkey Island Resort en Cat Ba Palace Hotel.

Hoe kom je er?

Van Hanoi naar Cat Ba

 • Directe bus: Er zijn bussen die je rechtstreeks van het oude centrum in Hanoi naar Cat Ba brengen. Dit is inclusief ophalen bij jouw accommodatie in het centrum van Hanoi en bootovertocht van Hai Phong naar Cat Ba. Prijs tussen de 7 – 15 euro. Meer over deze bussen vind je in van Hanoi naar Cat Ba. (Aanbevolen optie)
 • Trein + speedboat: Neem de trein van Hanoi naar Hai Phong (2,5 uur). Van Hai Phong treinstation ga je naar de haven waar je een speedboat hebt naar Cat Ba.

Van Ha Long naar Cat Ba

 • Boot: Op Tuan Chau Island, 10 km van Ha Long, vertrekken er dagelijks boten vanaf Tuan Chau Ferry Terminal naar Cat Ba (Gia Luan Pier).

Van Ninh Binh naar Cat Ba

 • Directe bus: Good Morning Cat Ba en de Cat Ba Express hebben beide busverbindingen tussen Ninh Binh en Cat Ba. Dit is inclusief de bus van Ninh Binh naar de haven van Hai Phong en een bootovertocht van Hai Phong naar Cat Ba.

Vervoer op het eiland

 • Fietsen: Een fiets huren in Cat Ba is heel goedkoop en gemakkelijk (kost ongeveer 2 dollar per dag). Controleer de fiets vooraf goed voordat je ze huurt, omdat ze soms niet in goede staat zijn. Neem bovendien meer water en eten mee, want sommige wegen in Cat Ba zijn erg steil en kost veel energie.
 • Scooter: Een andere optie voor langere expedities rond Cat Ba is om een scooter te huren. Automatische scooters is gemakkelijker te gebruiken, maar als je de bergpas en de kustweg wilt verkennen, kunt je beter semi-automatisch kiezen. Scooters kun je vaak huren via hotels en kost ongeveer $5 per dag.
 • Motor taxi (Xe Om): Wil je liever niet zelf rijden, kun je een motortaxi huren die je rond het eiland kan rijden.
 • Boot: Het eiland Cat Ba hoort bij Lan Ha Bay en wordt omringd door enkele kleine eilanden. Om die te bereiken heb je dus een boot nodig. Je kunt een prive boot huren of met een groep tour meegaan.

Beste reistijd in Cat Ba

 • Van december tot februari: Het is koud met 10-15 graden. Het is buiten het seizoen met bewolkte hemel en koud water. Omdat de zee vrij rustig is, is het een goede tijd om te kajakken, maar niet om te zwemmen.
 • Van februari tot april: Het is vrij warm met weinig regen. Maart tot april is de beste tijd om Cat Ba te bezoeken. Het wordt zonnig en het zeewater is warm genoeg om te zwemmen.
 • Van mei tot augustus: Het is de piektijd van binnenlandse vakanties dus het is drukker en accommodaties kunnen duurder zijn. Goed tijd voor activiteiten op zee zoals kajakken en zwemmen.
 • Van september tot november: Het is het regenseizoen dus er zijn regelmatige tropische stormen. Het is niet aanbevolen om Cat Ba te bezoeken in deze maanden.

Tips

 • Geldautomaten zijn schaars aanwezig, maar in de stad vindt je er een in een kiosk bij de ingang van de pier en een andere bij de ingang van het Holiday View Hotel.
 • Restaurants: Om een goed restaurant in Cat Ba te kiezen, let op het aantal lokale gasten van dit restaurant. De beste zal de meeste lokale mensen aantrekken in plaats van toeristen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven