In Vietnam is de bus het goedkoopste en meest handige vervoermiddel voor toeristen, aangezien het bussysteem goed is ontwikkeld en bijna elk deel van het land kan bereiken. Als je vastzit aan de allereerste stappen, zoals hoe je een bus kunt vinden of welke route je moet volgen, lees dan deze handleiding hoe je het beste kan reizen met de bus in Vietnam.

Op deze pagina kom je het volgende te weten over met de bus reizen in Vietnam:

Busstations

Steden kunnen verschillende busstations hebben. Het kan zo zijn dan één busstation niet dezelfde verbindingen heeft dan een ander busstation in dezelfde stad. Om die reden, zoek altijd eerst uit bij welk busstation je moet wezen. Ook kan er verschil zitten tussen het type dienst (lokale of lange afstand, expres of geen expres). Busstations kunnen er chaotisch uitzien, maar velen hebben nu een ticketbureau met officiële prijzen en vertrektijden duidelijk weergegeven.

Veiligheid

Busongevallen zijn niet ongebruikelijk en nemen ‘s nachts met regelmaat toe. Voertuigen worden vaak slecht onderhouden. Houd kostbaren spullen bij je en stop deze niet onderin de bus.

Luxe bussen

Moderne bussen met airconditioning rijden tussen de belangrijkste steden. Je bent zeker van een toegewezen zitplaats en voldoende ruimte. De meeste hebben comfortabele verstelbare stoelen, andere hebben ligstoelen voor lange reizen. Deze slaapbussen kunnen een goed alternatief zijn voor treinen en de kosten zijn vergelijkbaar. Luxe bussen zijn niet-roken en sommige hebben zelfs wifi. Luxe bussen stoppen onderweg in de meeste grote steden en voor pauzes.

nachtbus in Vietnam

In Vietnam maken ze veel gebruik van nachtbussen. Vaak kiezen reizigers voor deze optie; Het is redelijk comfortabel (als je geen te lange benen hebt), het is goedkoop, je spaart een nacht in een hotel en het kost je geen dag reizen.

Open bus tickets

In backpackerspots door heel Vietnam, zie je veel borden met reclame voor ‘Open Tour’ of ‘Open Ticket’. Deze open bus tickets  zijn voornamelijk gericht op buitenlandse budgetreizigers. De bussen met airconditioning rijden tussen Ho Chi Minh City en Hanoi (en andere routes) en passagiers kunnen gaan en uit de bus stappen in elke grote stad langs de route. Wie zijn reis wil onderbreken en daarna weer wil worden opgepikt, hoeft slechts een dag voor vertrek te telefoneren naar de organisatie.

Over het algemeen zijn open tourbussen een redelijk comfortabele manier om Vietnam te doorkruisen: ze hebben airconditioning, een beperkt aantal zitplaatsen en vaste dienstregelingen. Bovendien maakt het feit dat ze niet zo vaak stoppen om mensen op te halen ook sneller, en de concurrentie is  hevig dat de prijzen bijna net zo laag zijn als die voor het nationale busnetwerk. Bussen zijn meestal heel behoorlijk, maar verwacht niet te veel beenruimte of toiletten aan boord; sommige van de duurdere busdiensten hebben ze, maar de overgrote meerderheid zal er om de paar uur stoppen voor een gecombineerd wc-en-snackpauze.

Voorbeeld: Je koopt een open bus ticket in Ho Chi Minh City en reserveert een plaats voor de bus naar Dalat. Nu heb je 1 stop gemaakt. Na een paar dagen in Dalat, kan jouw hotel bellen naar het busbedrijf om een plaats te reserveren voor de bus naar Nha Trang.

Kosten

De bussen zijn comfortabel en spotgoedkoop.  Afhankelijk van de operator en de exacte route, is Ho Chi Minh City naar Hanoi $35 tot $70 en HCMC naar Hue ongeveer $25 is. Hoe meer stops je toevoegt, hoe hoger de prijs. Bussen vertrekken meestal vanuit centrale plekken (vaak hostels die populair zijn bij reizigers), waardoor je geen extra reis naar het busstation hoeft te maken. Sommige bussen met open tour stoppen ook langs bezienswaardigheden langs de weg.

open bus ticket vietnam

Opstapplaatsen voor open bus ticket

De populairste stops voor het open bus ticket zijn:

 • Hanoi
 • Ho Chi Minh City
 • Ninh Binh
 • Phong Nha
 • Hue
 • Da Nang
 • Hoi An
 • Nha Trang
 • Da Lat
 • Mui Ne

Let op

 • Als je jouw open bus ticket verliest, kan je geen geld terugkrijgen.
 • Heb je een slecht busbedrijf gekozen, zit je er de hele reis mee opgezadeld
 • Je moet je houden aan het dagelijkse schema van het busbedrijf.
 • Als je nog ergens anders heen wilt gaat, zoals naar Sapa, dien je daarvoor nog een aparte bus ticket te kopen.

Het kopen van een aparte tickets kost slechts iets meer (of helemaal niets), maar geeft je toch meer vrijheid.

Open busbedrijven

De populairste open busbedrijven:

Andere bussen

Het nationale busnetwerk wordt langzaam ge-upgrade, de gammele oude bussen worden vervangen voor modellen met airconditioning, met name op de meer populaire routes. De reis kan traag verlopen, omdat bussen vaak stoppen om passagiers op te pikken of pauzes te maken. Kaartjes kunnen het beste worden gekocht bij busstations, waar de tarieven duidelijk aangeven staan. De prijzen worden meestal ook op de kaartjes zelf vermeld, er zijn nog steeds incidentele gevallen waarin toeristen meer moeten betalen, met name in meer landelijke bestemmingen. Koop voor lange reizen je kaartje een dag van tevoren.

Particuliere minibussen concurreren met openbare bussen op de meeste routes; ze delen soms het lokale busstation of staan langs de kant van de weg in het centrum van een stad. Je kunt ze ook op de weg aanhouden. Het nadeel kan zijn dat ze eindeloos door de stad rijden op zoek naar passagiers. Aan de andere kant rijden ze de hele dag, en dienen ze enkele routes die niet worden gedekt door openbare diensten. Zulke diensten hebben geen tickets, dus probeer uit te vinden wat de juiste prijs zou moeten zijn en ga akkoord met een prijs voor het instappen.

Reistijden met de bus

Enkele voorbeelden van busroutes door Vietnam en de bijbehorende reistijden:

Van Naar Duur
Ho Chi Minh City Can Tho +/- 5 uur
Ho Chi Minh City My Tho +/- 3 uur
Ho Chi Minh City Mui Ne +/- 4 uur
Ho Chi Minh City Dalat +/- 8 uur
Ho Chi Minh City Nha Trang +/- 11 uur
Ho Chi Minh City Phnom Penh (Cambodja) +/- 6 uur
Can Tho Chau Doc +/- 4 uur
Mui Ne Nha Trang +/- 5 uur
Nha Trang Hoi An +/- 11 uur
Nha Trang Danang +/- 12 uur
Hoi An Nha trang +/- 9 uur
Hoi An Danang +/- 1 uur
Hoi An Hue +/- 4 uur
Hanoi Ninh Binh +/- 2 uur
Hanoi Hue +/- 14 uur
Hanoi Cuc Phuong +/- 2,5 uur
Hanoi Halong Bay +/- 4 uur

Lokale bussen

Lokale bussen rijden kleinere afstanden en zijn een stuk minder luxueus. Dit maakt het een stuk minder comfortabel. Deze bussen rijden alleen overdag. Lokale bussen zijn vaak druk en chauffeurs willen nog wel eens hogere prijzen vragen aan toeristen. Daarom niet echt populair bij reizigers.

lokale bus in Vietnam