Ha Giang loop: Route, stops, zien, doen, tips & accommodatie (3-5 dagen)

De provincie Ha Giang is één van de indrukwekkendste gebieden van Vietnam. Om deze enorme provincie goed te kunnen zien kun je een motorroute volgen die ook wel de Ha Giang loop wordt genoemd. Deze bergregio tussen Ha Giang en de Chinese grens behoort met zijn bizarre karstbergformaties, rijstterrassen en rivierdalen tot de mooiste landschappen van Vietnam. De slechte toeristische infrastructuur wordt door alle indrukken meer dan goed gemaakt. De tocht is in drie dagen goed te doen (liever nog in vier), maar vereist wel de nodige motor rij ervaring, want de wegen zijn smal, hier en daar slecht en behoorlijk bochtig.

Dit kun je lezen over de Ha Giang loop:

Zelf rijden of per tour?

Waarom zelf rijden?

 • Het gevoel van avontuur voelt groter.
 • Het is goedkoper dan met een tour.

* Let op! Je bent niet verzekerd als je zelf gaat rijden (een internationaal rijbewijs is niet geldig in Vietnam). Heb je geen ervaring of ben je niet zelfverzekerd dan is Ha Giang niet de beste plek om te beginnen met rijden. Lees hier meer over motorrijden en huren in Vietnam.

Waarom per tour?

 • Je hoeft niet te navigeren.
 • Minder op de weg te letten en meer tijd om de omgeving te zien.
 • Je weet zeker dat je alle bezienswaardigheden ziet en plekken die je waarschijnlijk nooit zou zien als je zelf rijd.
 • Je kunt achterop de motor of auto met chauffeur kiezen.
Ha Giang loop

Tour

Er zijn verschillende tours die je kunt doen om de Ha Giang loop te doen. Het leukste zijn de Easy Rider tours, waar je achterop de motor gaat en de gehele route aflegt. Grote voordeel is dat je zo meer kan zien van de omgeving dan als je bezig bent met zelf rijden. Een Easy Rider tour is ongeveer $180 voor 3 dagen, inclusief accommodatie, vergunningen, benzine, eten etc. Je kunt ook een lokale gids huren voor een dag vanaf $30, maar hierbij zit geen accommodatie en eten etc. bij inbegrepen.

Een andere optie is om een auto te huren met chauffeur. Je hebt de keuze uit een auto voor 4 personen of 7 personen. Prijzen hangen erg af van hoe lang je op pad gaat, welke auto, en waar je dit regelt.

Bekijk alle beschikbare Ha Giang loop tours hier (motor en auto):

Ha Giang loop tour per motor

Ha Giang loop tour per jeep

Ha Giang combinatie tour

Motor huren in Ha Giang

Als je eenmaal aankomt, is het heel gemakkelijk om motor te huren in Ha Giang. Het aantal plekken waar je een motor kunt huren is zelfs een beetje overweldigend. Het is daarom slim om van te voren reviews en advies van reisbloggers online te lezen. Hieronder staan een aantal aanbevolen motor verhuurbedrijven in Ha Giang. Een motor huren is vaak inclusief helm(en) en een papieren routekaart van de Ha Giang loop  met waar je kunt stoppen onderweg. Vaak kun jouw bagage achterlaten bij het verhuurbedrijf of hostel, zodat je alleen de bagage hoeft mee te nemen die je nodig hebt voor de loop.

Aanbevolen motorverhuurbedrijven:

Waar moet je op letten bij het huren van een motor:

 • Motor sterk genoeg voor door de bergen rijde.
 • Controleer de lichten en richtingaanwijzers.
 • Controleer de banden en het frame
 • Benzine mag niet lekken.
 • Controleer het geluid van de motor.
 • Stabiliteit en controle van het stuur.
 • Controleer de standaard.

Hoeveel kost het:

De kosten hangen erg af van welke motor je kiest. Dit zijn de prijzen die je ongeveer per motor kunt verwachten, maar dit hangt natuurlijk ook af bij welk bedrijf je de motor huurt.

 • Honda Blade, Honda Win, Yamaha Sirius: $7 – 9 per dag
 • Honda Future: $10 per dag
 • Zwaardere motoren: Tussen de $15 – $30 per dag.
per motor over de Ha Giang motorloop

Vergunning

Je hebt vergunningen nodig om naar Dong Van en Meo Vac te reizen, aangezien ze in de buurt van de grens zijn. Een vergunning is niet zo moeilijk te verkrijgen. Wanneer je een accommodatie boekt, kun je aan hen vragen of zij je kunnen helpen met de aanvraag. En als je het zelf moet doen, ga dan als je eenmaal in Ha Giang bent naar het immigratiekantoor. De officier hoeft alleen maar wat informatie in te voeren uit jouw paspoort en ook jouw motorregistratienummer als je er met de motor bent aangekomen. De vergunning kost slechts ongeveer 10 USD, en er is ook een kantoor in het politiebureau van Meo Vac voor het geval je het bent vergeten in de stad Ha Giang.

Ha Giang loop route

Omdat de provincie enorm is, is een motorroute noodzakelijk. De drie- tot vierdaagse route hieronder is een typische maar gedetailleerde route die je kan helpen dit gebied te ontdekken, dus geniet ervan!

Overzicht:

Van Meo Vac zijn er verschillende manieren om de loop terug naar Ha Giang te maken. Als je voldoende tijd hebt, dan kun je de Ha Giang loop doen die ongeveer 400 kilometer lang is, beginnend van Ha Giang stad, vervolgens naar Quan Ba, Yen Minh naar Dong Van, Meo Vac, Du Gia en eindigend terug in de Ha Giang stad. Een andere manier is om in westelijke richting naar het kruispunt Mau Due te rijden, terug te gaan naar Quan Ba, Yen Minh en te eindigen in de stad Ha Giang. Dit is de kortste optie terug naar Ha Giang, heeft meer attracties en bespaart je tijd.

Kaart van de Ha Giang loop:

Kaart 2: een kortere weg:

Eerst nacht: Hanoi – Ha Giang City (300 km)

Aangezien Ha Giang vrij ver weg is van Hanoi, is de meest gebruikelijke manier om er naartoe te komen met de slaapbus. Er zijn verschillende soorten bussen in het busstation van My Dinh die van de dag af tot de nacht beginnen, maar het is aan te raden om de nachtbus te kiezen. Je kunt slapen, geld besparen omdat je ‘s nachts geen hotel nodig hebt en als je’ s ochtends in Ha Giang aankomt, kun je meteen aan je avontuur beginnen. Sommige bussen arriveren vroeg in Ha Giang, rond 05.00 uur, maar je kunt in de bus blijven tot de zon opkomt.

Dag 1: Ha Giang – Quan Ba – Yen Minh – Pho Bang – Sung La – Dong Van (160 km)

In Ha Giang begin je met een goed ontbijt bij één van de restaurants in de stad. Als je zelf gaat rijden huur je een motor voor de komende dagen.

De eerste stop is het nul-kilometerpunt in de stad Ha Giang, die is gebouwd als een incheckplek voor reizigers. Het is ongeveer drie kilometer van het busstation. Als je geen fan bent van check-ins, kun je deze plaats overslaan.

Vervolgens rij je naar Co Tien mountain (Of: Fairy Mountain), de meest unieke en fantasierijke berg in deze provincie. Het ligt in het Quan Ba district, op ongeveer 50 kilometer van de stad Ha Giang. Vlakbij is de Heaven Gate, 1500 meter hoog. De 15 minuten naar de top is het absoluut waard om de top te bereiken, waar je een geweldig 360 graden uitzicht van Ha Giang  hebt. Aan het begin van Heaven Gate is er een coffee shop die uitkijkt op de bergen, waar je kunt genieten van een drankje met een geweldig uitzicht.

Co Tien mountain (Of: Fairy Mountain) in Yen Minh

Op weg naar het Yen Minh district, vergeet niet om de Ha Giang loop te volgen en te stoppen bij de Lung Khuy grot, waarvan wordt gezegd dat het de mooiste grot in het noorden van Vietnam is. Het dennenbos van Yen Minh, op 50 kilometer afstand van Quan Ba, is ook een bezoek waard. Dit is een leuke plek om wat te eten, rond te kijken of gewoon te ontspannen.

De rit van Yen Minh door het UNESCO Dong Van Karst Plateau Geopark riching Dong Van is spectaculair. met karstbergen die zich als robuuste torens verheffen langs de weg.

Dong Van Karst Plateau
Dong Van Karst Plateau
Tham Ma Pass

Het huis van Pao (Pao’s house), diep gelegen in Sung La Valley, is een leuke bezienswaardigheid waar je meer te weten komt over de etnische gebruiken en tradities uit de regio. Dit huis is beroemd in Vietnam door de film Pao’s Story.  Het is een typisch huis van de Mong etnische mensen,  van de houten deuren tot de stenen daken. De toegangsprijs is 10.000 VND (0.3 EUR).

huis van Pao (Pao’s house)

Als je genoeg tijd hebt, kun je nog Pho Bang bezoeken. In dit dorpje krijg je het gevoel of de tijd al honderden jaren stilstaat.

Uiteindelijk kom je aan in Dong Van stad, 40 kilometer van Yen Minh district. Met de geluiden van mensen die verkopen en kopen, of het geluid van vee voelt het hier een stuk drukker. Als je ‘avonds door de stad loopt vind je genoeg restaurants waar je wat kunt eten.

Dag 2: Dong Van – Lung Cu – Ma Pi Leng Pass – Meo Vac (90 km)

Wanneer je op zondag in Dong Van bent, bezoek dan zeker de kleurrijke markt. Hier zie je bergvolken op hun best gekleed om hier varkens, landbouwwerktuigen en rijstwijn te kopen en verkopen. Wanneer je dichterbij Sa Phin verblijft kun je de Sa Phin markt bezoeken. Op de markt kun je ontbijten, maar als je hier niet in het weekend bent hoef jij je geen zorgen te maken, want er zijn genoeg restaurants waar je wat kunt eten.

Na het ontbijt, bezoek dan het Meo King Palace, dat het huis was van een Hmong-koning.

Meo King Palace

Vervolg je weg hierna naar Lung Cu flag tower, een monument om het uiterste puntje van Vietnam te markeren. Het punt bestaat uit een 30 meter hoge toren op de top van de Lung Cu-piek van meer dan 1.400 meter hoog. Op de top van de toren hangt een Vietnamese vlag. Boven heb je een geweldig uitzicht over het omringende landschap van Vietnam en China.

Lung Cu flag tower

Rij het laatste stuk terug en ga dan richting de Ma Pi Leng Pass. Onderweg voordat je naar de bergpass gaat stop je voor lunch. Na de lunch begin je misschien wel aan de meest spectaculaire rit van heen de Ha Giang loop over Ma Pi Leng Pass. De 30 kilometer lange pas gaat over talloze kronkelende wegen met adembenemende landschappen en uitzicht op de Nho Que river.  Je komt vóór de avond in Meo Vac stad aan.

Ma Pi Leng Pass in Ha Giang
Ma Pi Leng Pass in Ha Giang

Dag 3: Meo Vac – Mau Due – Du Gia – Ha Giang (180 km) of Meo Vac – Mau Due – Yen Minh – Quan Ba – Ha Giang (150 km)

Ben je op zondag in Meo Van, bezoek dan zeker de Meo Vac markt.

Meo Vac zondagsmarkt in Ha Giang

Als je het leuk vind om te rijden op de motor, voltooi dan de rest van de Ha Giang loop die iets langer duurt. Maar is het aan te raden om via Mau Dau te gaan en dan weer terug te rijden via Quan Ba en de weg van Yen Minh naar Ha Giang te volgen die je op de eerste dag hebt gereden, omdat dit een beetje tijd bespaart. Op de terugweg kun je stoppen bij Lung Tam om meer te weten te komen over het plaatselijke weefdorp of het Ha Giang-museum, waar je over de geschiedenis, cultuur en traditie van de mensen hier leert. ‘s Avonds neem je de slaapbus terug naar Hanoi, waar je de volgende ochtend aankomt bij het busstation.

Accommodatie

In de provincie Ha Giang vind je hotels en homestays. Hotels zijn vaak redelijk, maar verwacht niet te veel. Homestays zijn ook erg basic maar geven je de ervaring om te overnachten bij locals, wat een unieke ervaring kan zijn.  Over het algemeen kun je in elke plaats genoeg accommodatie vinden. Vaak hoef je dit niet van te voren te regelen, maar op populaire boekingswebsites zoals booking.com en agoda vind je hotels en hostels. Op AirBnB heb je meer aanbod in homestays.

Beste reistijd voor Ha Giang loop

 • November tot april:Het drogesiezoen; weinig regen, maar met name in de maanden december en januari kan het vrij koud zijn.
 • Januari tot maart: Het bloessemseizoen; bomen hebben prachtige kleuren.
 • April: de maand van de Khau Vai-liefdesmarkt.
 • April tot october: Het regenseizoen.
 • November: Het seizoen van boekweitbloemen (witte/roze bloemen die je overal ziet bloeien).

Tips en wat mee te nemen

 • Bagage: Neem voor de loop alleen bagage mee die je tijdens die dagen nodig hebt. Vaak bieden hostels en motorverhuurbedrijven waar jij jouw motor huurt een optie om jouw bagage op te slaan.
 • Kleding: In de winter is Ha Giang heel koud, dus neem dan zeker warme kleren mee, zoals een jas, handschoenen, warme sokken, en een muts. In de zomer is het weer aangenaam, maar vergeet niet om een licht jasje mee te nemen.
 • Schoenen: Neem loop- of wandelschoenen mee. Hoge hakken of flip-flops zijn niet geschikt om dit gebied te ontdekken.
 • Motor: Het kan aan te raden zijn een 1,5 liter fles voor benzine mee te nemen en een kitje om een lekke band te repareren. Onderweg zijn er vrij veel plekken waar ze een motor kunnen repareren, maar het kan altijd handig zijn wat mee te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven