Tham Ma Pass – De kronkelende bergpas in Ha Giang

De Tham Ma Pass is een iconische s-vormige bergpas in het berggebied van Ha Giang. Het is onderdeel van het Dong Van Karst Plateau Geopark. De bergpas is ongeveer 5 km lang op een hoogte van 1500 meter en heeft een scherpe zigzaggende weg. De pas ligt 10 km van Yen Minh tussen de dorpjes Lung Thau en Van Chai.

Langs deze pas zijn er veel interessante geosites, van indrukwekkende kliffen en rotsen. De Hmong bergstam, een etnische minderheid, hebben zich compleet aangepast aan het gebied. Omdat het een rotsachtig gebied is, weten ze de kleine hoeveelheid aarde optimaal te gebruiken voor landbouw, zoals mais, bonen en andere gewassen. De stenen worden gebruikt voor bepaalde gereedschappen en voor de huizen en ze hebben alleen vee wat geschikt is voor dit klimaat.

Tham Ma bergpas in Ha Giang

Er is een goed uitzichtpunt bovenaan de pas waar je foto’s kunt nemen van de kronkelende s-vormige weg naar boven. Vaak lopen hier kinderen rond van etnische minderheden met bloemen.

Tham Ma Hmong kinderen

In het verleden weg de Tham Ma Pass gebruikt door de locals om hun paarden te testen. Ze namen hun paarden zwaar beladen de bergpas op om te meten hoe sterk hun paarden zijn. Als een paard de top van de pas bereikt en er goed uitziet, zullen ze dat paard houden. Anders wordt het paard geslacht voor Thang Co, een speciaal gerecht dat je op elke boerenmarkt in Ha Giang kunt vinden; het is niet aan te raden om het te proberen.

Hoe kom je er?

De Tham Ma Pass ligt tussen Yen Minh en Dong Van. De mooiste en spannendste manier om deze bergpas te zien is met de motor; zelf rijden of achterop bij een Easyrider. Je kunt ook met een auto of minibus de Ha Giang route doen, waarbij je stopt op verschillende viewpoints.

Beste reistijd

Je kan Tham Ma Pass het hele jaar bezoeken, echter wanneer je de ruimte hebt, probeer deze bergpas te plannen wanneer het niet regent of mistig is. Omdat je erg hoog zit kom het vaak voor dat deze bergpas compleet in de wolken zit, waardoor je geen uitzicht hebt. In de wintermaanden van december tot februari kan het erg koud zijn. In de zomermaanden heb je meer kans op regen. De beste reistijd is vaak tijdens de herfst en lente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven