Trekking in Sapa: Alles wat je moet weten

Een trekking door de rijstvelden, bergen en bossen van Sapa is een van de hoogtepunten van een reis in Vietnam. Bezoek lokale minderheidsdorpen en aanschouw de prachtige omgeving. Trekking in Sapa is een ervaring die je niet snel zult vergeten. Lees deze gids om je op weg te helpen om de juiste trekking te kiezen die aan al jouw behoeften voldoet en jou ook voor te bereiden op een geweldige trektocht.

Als je meer wilt weten over de andere mogelijkheden of meer wilt weten over deze stad, lees dan de Sapa reisgids.

Over trekking in Sapa

Zoals hierboven vermeld, is Sapa een van de hoogtepunten van Vietnam. Naar onze mening is de beste manier om het gebied rond deze stad te ontdekken te voet. Eerst leggen we enkele basisprincipes van trekking door dit gebied uit; wat kun je zien, hoe moeilijk is het en of je een gids nodig hebt of niet.

Wat kun je zien tijdens een trekking in Sapa?

Sapa is beroemd om de rijstvelden, waarschijnlijk een van de mooiste van het land en misschien zelfs Azië. Met een trekking loop je over paden tussen de rijstvelden, inclusief geweldige uitkijkpunten over de vallei. Onderweg passeer je verschillende minderheidadorpen, waar je het gevoel hebt dat je terug in de tijd bent gestapt. Je komt waarschijnlijk een paar waterbuffels tegen die worden gebruikt om op het land te werken. Het is een geweldige plek om foto’s te maken.

Sapa homestay trekking
Onderweg verken je verschillende dorpjes van bergstammen
Red Dao trekking in Sapa
Ontmoet deze bergstammen (lokale minderheden). Elke minderheidsgroep heeft zijn eigen klederdracht.
Sapa - Lao Chai - Ta Van
Geniet van geweldige uitzichten op terrasvormige rijstvelden.

Hoe moeilijk is de trekking?

Je loopt op en neer over heuvels, dus je gezondheid en uithoudingsvermogen moeten natuurlijk in goede vorm zijn. Een normale trektocht is ongeveer 12-15 km per dag en je loopt ongeveer 5-6 uur. Verwacht geen moeilijk klimmen en de wegen zijn ook niet slecht, hoewel je niet over verharde wegen loopt. Dat is de reden waarom het na een zware regen op sommige plaatsen wat gladder kan zijn. Maar echt, iedereen met een goede of redelijke gezondheid kan dit doen. Wanneer je een privétrekking maakt in Sapa, kun je jouw gids van tevoren vertellen wat je kunt, zodat hij kan beslissen wat de beste route voor jou is. Ook kun je besluiten om een ​​dagtrekking of meerdere dagen te maken, afhankelijk van wat je aankan.

Heb ik een gids nodig?

Ja, we raden zeker een gids aan. De gidsen zijn meestal locals die alles weten over Sapa, elk klein pad, rijstveld en bos. Op deze manier kan een gids je naar afgelegen plaatsen brengen die niet op een kaart staan ​​en van de toeristische wandelpaden afgaan door rijstvelden en jungle. Je zult meer zien en het is meer comfortabel dat er een gids is die voor eten en accommodatie zorgt wanneer je een meerdaagse tocht maakt.

Als je zin hebt in een echt avontuur, dan kun je ook zelf gaan trekking. Voordat je vertrekt, moet je de routes voorbereiden die je gaat lopen. De eenvoudigste manier om dit te doen is om te gaan trekken naar dorpen waar je een homestay kunt regelen voor een overnachting, zoals Cat Cat Village, Y Linh Ho of Ta Van. Zorg ervoor dat je genoeg eten en water meeneemt, er zijn geen winkels als je verdwaalt. Er zijn ook mogelijkheden voor kleine dagtrekkings zonder gids.

Verschillende trekking-opties in Sapa

Een dag trekking of meerdere dagen

Trekkingstochten worden aangeboden van één dag tot drie dagen. Vierdaagse tours betekenen vaak dat de eerste dag dat je van Hanoi naar Sapa reist, geen echte dag van trekking is, dus zorg ervoor dat je de reisbeschrijving goed leest.

Als je een dag trekking maakt, kun je al genieten van het zien van de prachtige rijstvelden en lokale minderheidsdorpen. Het is de best optie als jouw uithoudingsvermogen niet in een zeer goede conditie is, als je niet genoeg tijd hebt of aan het einde van de dag in een zeer comfortabel hotel wilt verblijven.

Het is aan te raden om de tweedaagse trekking van één nacht voor de beste ervaring. De tweede dag van trekking is voor veel mensen de beste dag, omdat het landschap steeds dramatischer wordt en je minder toeristen tegenkomt. Naast de prachtige rijstvelden loop je door de jungle en bezoek je afgelegen dorpen. Aan het eind van de dag slaap je in een authentieke homestay, wat absoluut bijdraagt ​​aan de algehele ervaring.

Drie dagen trekking is voor de mensen die echt van wandelen houden, omdat het landschap niet veel zal veranderen. Natuurlijk zul je verder gaan, dat betekent dat je zelfs nog minder toeristen zult zien.

Eendaagse trekking in Sapa

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” bwb_columns=”desktop:4|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:2″ dis_posts_total=”20″ custom_title_color=”#333333″ ids=”10091, 10075, 10101″]

Meerdaagse trekking in Sapa

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” bwb_columns=”desktop:4|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:2″ dis_posts_total=”20″ custom_title_color=”#333333″ ids=”10097, 10093, 10107, 10106″]

Gemakkelijke, gematigde of zware tocht

De Sapa trekkingstochten op TuraVietnam zijn onderverdeeld in 3 moeilijkheidsgraden:

 • Gemakkelijke trekking
 • Matige trekking
 • Harde trekking

Het niveau van de trekking hangt af van hoeveel kilometer je loopt op een dag. De wegen zijn over het algemeen overal hetzelfde. Er zijn een aantal routes waar je wel iets meer naar boven en naar beden moet lopen.

Fansipan trekking tour

Fansipan trekking in Sapa

Een andere zeer populaire trekking is de Fansipan-trekkingtour. Er zijn mensen die het op één dag kunnen doen. Niet aan te raden, je begint heel vroeg, bent laat in de avond terug en de hele tijd ben je aan het lopen. Een meer comfortabele manier en waarschijnlijk leuker is de tweedaagse trektocht van één nacht. ‘s Nachts slaap je op de berg in een hut of tent. Er zijn ook driedaagse trektochten die je meenemen via een andere weg. Officieel kun je niet zonder gids gaan. Er zijn nog steeds mensen die dit doen, maar we raden dit niet aan. In het verleden raakten mensen de weg kwijt en waren er zelfs dodelijke ongelukken. Neem altijd een gids mee!

[dt_products_masonry mode=”grid” layout=”btn_on_img_hover” bwb_columns=”desktop:4|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:2″ dis_posts_total=”20″ custom_title_color=”#333333″ ids=”10108″]

Als je in Sapa bent voor de beroemde rijstvelden, dan is het beter om een ​​normale trekking tour te doen. Als Fansipan nog steeds op jouw Sapa-bucketlist staat, dan kan je per kabelbaan naar de top van Fansipan. Lees hier alles wat je moet weten over het beklimmen en de kabelbaan van Fansipan.

Homestay in Sapa

Logeren in een homestay kan een heel geweldige ervaring zijn, maar dit is niet voor iedereen. Een homestay-ervaring betekent dat je overnacht in het huis van een local, zoals de naam al doet vermoeden. Officiële homestays moeten worden geregistreerd. Dit betekent dat het huis een toilet moet hebben dat kan worden doorgespoeld, een bed met klamboe en schoon en hygiënisch moet zijn. Verwacht echter geen luxe kamer, het is een beetje meer dan een hut. Als je met een groep reist, slaap je waarschijnlijk al in dezelfde kamer. Diner en ontbijt worden geserveerd door de familie van jouw host. Het is een erg leuke culturele ervaring die ook de lokale bevolking ondersteunt met extra inkomsten die hun leven kunnen verbeteren. Daarnaast betekent een nachtelijke trekking dat je verder weg kunt gaan van Sapa en meer van het gebied kunt ontdekken met minder toeristen.

Sapa homestay
etnische minderheden in Sapa

Lees hier meer over homestays in Vietnam.

Beste tijd om te gaan wandelen in Sapa

Het droge seizoen begint in januari en eindigt in juni. Maart tot mei zijn in deze periode de beste tijd voor trekking in Sapa; het weer wordt erg lekker, goed om te wandelen en de lokale dorpen te bezoeken. Het regenseizoen valt in juni tot augustus. September is het het einde van het regenseizoen. Dit maakt van september tot eind november de beste tijd om daar te zijn. Vanaf december wordt het al kouder. In januari en februari kan de temperatuur tot 0 ºC dalen.

beste tijd voor trekking in Sapa

Wanneer is Sapa het mooiste?

In juni en juli zijn de rijstvelden erg groen, een heel mooi landschap, maar het regent ook veel en het kan erg heet worden, meer dan 30 graden waardoor wandelen niet erg prettig is. In augustus is het landschap nog steeds erg groen en een beetje minder regen. In september is de regen minder en begint het landschap te veranderen. De rijstvelden zijn geel getint en het oogsten begint, wat erg mooi is. Het begin van deze maand is waarschijnlijk de ideale combinatie van weer en landschap. Het is mogelijk dat aan het einde van de maand de rijstvelden al geoogst zijn.

Wat meenemen voor een Sapa trekking

Als je bijna klaar bent voor je reis, moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent. Neem de volgende items mee:

 • Goede wandelschoenen
 • Regenjas
 • Persoonlijke kleine waterfles
 • Snacks
 • Insecten werend middel
 • Kleine medkit: voor kleine wonden, blaren en medicijnen tegen griep, diarree en koorts
 • Camera met extra batterijen
 • Reserve kleding

Neem ook niet teveel spullen mee. Pak licht, dat maakt een paar uur wandelen een stuk comfortabeler.

Meer tips

 • Als je tour niet vanuit Hanoi maar in Sapa begint, moet je alleen naar Sapa gaan. Lees hier: Hoe kom ik van Hanoi naar Sapa?
 • Lokale dorpelingen kunnen soms erg opdringerig zijn om je spullen te verkopen tijdens je trektocht. Dit kan ongemakkelijk zijn. Gewoon beleefd weigeren. Vraag niet de gids om dit te doen, want deze mensen kunnen uit dezelfde dorpen komen of zijn rechtstreeks familie van hem.

Alternatieven voor een trekking in Sapa

Als je van plan bent om Sapa te bezoeken, maar geen trektocht wilt maken, kun je het prachtige landschap op twee andere manieren ontdekken. Als je avontuurlijk bent, is het heel cool om een ​​motor te huren en rond te rijden. Bezoek prachtige uitkijkpunten, watervallen en meer. Een eenvoudigere en veiligere manier is om een ​​privéauto met chauffeur te huren die je naar de beste plaatsen brengt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven